to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

12:09 | 23.01.2023

Πολιτική

«Δημουργική λογιστική», κούφιες υποσχέσεις και αυτοθαυμασμός από τον Κυριάκο Μητσοτάκη για την εικόνα της οικονομίας

Η πολυαναμενόμενη έκτακτη συνέντευξη Τύπου του Κυριάκου Μητσοτάκη, η οποία ανοίγει την αυλαία των προεκλογικών παρεμβάσεών του αποδείχθηκε… κενή ακόμη και σε επίπεδο προεκλογικών εξαγγελιών. Σε αντίθεση με τα όσα διέρρεε το Μαξίμου και τα φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ, ο πρωθυπουργός επέλεξε να κινηθεί στο πλαίσιο της γενικολογίας, μιλώντας αόριστα για τα φλέγοντα θέματα που απασχολούν τους πολίτες.


Αξίζει να σημειωθεί ότι η αόριστη προσέγγιση που επέλεξε ο πρωθυπουργός για να μιλήσει περί οικονομίας δεν συγκίνησαν ούτε τα φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα της ΕΡΤ που έκοψε την αναμετάδοση της συνέντευξης Τύπου λίγα μόλις λεπτά μετά την έναρξή της, παραπέμποντάς στο διαδικτυακό EΡΤ News 2, ενώ και ο ΣΚΑΪ «άφησε» μετά από λίγη ώρα τη σύνδεσή του.

«Το ζήτημα της ακρίβειας απασχολεί σήμερα περισσότερο από οποιοδήποτε άλλο την ελληνική κοινωνία για λόγους απολύτως εύλογους», απάντησε ο πρωθυπουργός σε ερώτηση για την ακρίβεια στο πλαίσιο της συνέντευξης τύπου με θέμα «Οικονομία, Ανάπτυξη, Αγορά Εργασίας».

Στο ίδιο μοτίβο κινήθηκαν οι περισσότερες απαντήσεις του πρωθυπουργού προς τους δημοσιογράφους, με γενικές και αόριστες αναφορές περί των προβλημάτων που προέκυψαν κυρίως από εξωγενείς παράγοντες στην ελληνική οικονομία αλλά και περί των «καίριων» παρεμβάσεων της κυβέρνησής του.

Στο ζήτημα του κατώτατου μισθού, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε ότι θα υπάρξει αναπροσαρμογή, αλλά δεν μίλησε με αριθμούς, σεβόμενος τη νομοθετική διαδικασία, όπως τόνισε.

Παράλληλα, εξήρε τη «λειτουργικότητα» των ημιμέτρων που υιοθετήθηκαν όπως το fuel και το market pass. «Έχει υπάρξει μια συγκράτηση στις τιμές των καυσίμων και το κύριό μας μέλημα αφορά τις τιμές στα σούπερ μάρκετ».

Φυσικά, δεν έλειψε και η άνευ ορίων και όρων επίθεση στην αξιωματική αντιπολίτευση, με τον πρωθυπουργό να κατηγορεί τον ΣΥΡΙΖΑ για «αφανισμό της ελληνικής κοινωνίας και της μεσαίας τάξης», όπως και τα «απειλητικά» μηνύματα για το μέλλον της χώρας, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να καλεί τους πολίτες να στηρίξουν ΝΔ εάν… θέλουν επενδύσεις.

Π. Τσαπανίδου: Ο Μητσοτάκης θυμήθηκε να μιλήσει για μισθούς μετά από ένα χρόνο αισχροκέρδειας

«Ο κ. Μητσοτάκης θεωρεί κατόρθωμα την ακραία φτωχοποίηση της κοινωνίας και νομίζει ότι κάποια ανεπαρκή κουπόνια, τα οποία μάλιστα προέρχονται από τα υπερέσοδα του ΦΠΑ, θα τον διασώσουν πολιτικά», σχολιάζει η εκπρόσωπος Τύπου της Κουμουνδούρου Πόπη Τσαπανίδου με φόντο την συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης το πρωί της Δευτέρας (23/1).

Η ίδια, συνεχίζει την επίθεση περιγράφοντας πως:

«Θυμήθηκε μετά από έναν χρόνο αισχροκέρδειας και μείωσης εισοδημάτων να μιλήσει για μισθούς όταν επί των ημερών του:

    τα νοικοκυριά με εισοδήματα μέχρι 750 ευρώ έχουν χάσει το 40% της αγοραστικής τους δύναμης
    ο κατώτατος μισθός έχει χάσει ήδη ο 20% της αγοραστικής του δύναμη - κι αυτό μετά τις  όποιες αυξήσεις έγιναν».

«Δεν βρήκε όμως μισή λέξη να πει για την αύξηση του ιδιωτικού χρέους και την έκρηξη των δόσεων στα τραπεζικά δάνεια, που σήμερα ακόμα και ο συνεπής δανειολήπτης βλέπει μια δόση δανείου να αυξάνεται μέχρι και 300 ευρώ απ' τη μια μέρα στην άλλη», κατηγορεί η ίδια τον Μητσοτάκη και καταλήγει:

«Τέλος, όσον αφορά στην επενδυτική βαθμίδα που δήθεν θα παίρναμε αμέσως μετά τις εκλογές του 2019, θυμίζουμε στον κ. Μητσοτάκη πως την έχει αναβάλλει 12 φορές και τώρα θυμήθηκε πως και για αυτήν την προσωπική του αποτυχία φταίει ο ΣΥΡΙΖΑ. Τουλάχιστον αρχίζει να καταλαβαίνει πως Μητσοτάκης και επενδυτική βαθμίδα είναι έννοιες που ποτέ δεν θα συναντηθούν».

ΜέΡΑ25: «Προσπαθεί να παραποιήσει ως συνήθως την πραγματικότητα και να εξαπατήσει τους πολίτες»

Σχόλιο του εκπροσώπου Τύπου του ΜέΡΑ25 Μιχάλη Κριθαρίδη στο Ράδιο ΜέΡΑ:

Ο πρωθυπουργός στη συνεντευξη τυπου προσπαθεί να παραποιήσει ως συνήθως την πραγματικότητα και να εξαπατήσει τους πολίτες. Δεν πείθει κανέναν όμως πια. Οι πολίτες ζουν στο πετσί τους τις βάρβαρες πολιτικές της Μητσοτάκης_ΑΕ.

ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ: Η γιγάντωση των κοινωνικών ανισοτήτων φέρει την υπογραφή του κ. Μητσοτάκη

Το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής σχολίασε με αιχμές τη συνέντευξη του Κυριάκου Μητσοτάκη για την οικονομία, επικρίνοντας τον Πρωθυπουργό, πως επιχείρησε «την επικοινωνιακή διαχείριση της σκληρής πραγματικότητας που βιώνει η ελληνική κοινωνία και ιδιαίτερα οι πιο ευάλωτοι», όπως σημειώνει σε σχόλιο του Γραφείου Τύπου.

Προσθέτει ότι οι πολίτες γνωρίζουν πως έχουν πληγεί σε πρωτόγνωρο βαθμό από την ανεξέλεγκτη ακρίβεια, που απομειώνει την αγοραστική τους δύναμη.

«Οι ατελέσφορες, αναποτελεσματικές, εμβαλωματικού και επιδοματικού χαρακτήρα πολιτικές και προσωρινές λύσεις για τους πολλούς, σε αντίθεση με τις προνομιακές, μόνιμου και χαριστικού χαρακτήρα ρυθμίσεις για τους λίγους και ισχυρούς, όχι μόνο δεν αντιμετωπίζουν αλλά μεγαλώνουν τις ανισότητες και αυτή η πραγματικότητα δεν μπορεί να αλλάξει όσες συνεντεύξεις και αν δώσει ο κ. Μητσοτάκης ή όσες υποσχέσεις και αν επαναλάβει» τονίζει το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ στο σχόλιο του και υπογραμμίζει: «Η γιγάντωση των ανισοτήτων στη χώρα φέρει την υπογραφή του».

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)