to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

19:39 | 05.01.2013

πηγή: https://left.gr/91

Πολιτική

Ζωή Κωνσταντοπούλου: Το αίτημα εξυγίανσης του δημόσιου βίου δεν συνιστά ποινικοποίηση

"Η υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ δεν είναι άσχετη με το Μνημόνιο" επισημαίνει η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ Ζωή Κωνσταντοπούλου στη συνέντευξη που παραχώρησε στην "Αυγή" της Κυριακής. Η υπεύθυνη της κοινοβουλευτικής Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας δηλώνει επίσης πως η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για την προανακριτική επιτροπή θα επεκταθεί σε πρόσωπα και αδικήματα που τυχόν θα προκύψουν κατά την προκαταρκτική διερεύνηση, ανεξαρτήτως θέσης στην κομματική και κυβερνητική ιεραρχία.



* Ο ΣΥΡΙΖΑ, στο σύντομο διάστημα μετά τις εκλογές, έχει αναλάβει πρωτοβουλίες για την αποκάλυψη του σκανδάλου της Siemens καθώς και της υπαγωγής της χώρας στο Μνημόνιο, αλλά συνάντησε την αντίδραση της τρικομματικής κυβέρνησης. Σε τι αποδίδετε την αλλαγή της κυβερνητικής τακτικής για το θέμα της λίστας Λαγκάρντ;


Η κυβερνητική τακτική δεν άλλαξε. Είναι σταθερά προσανατολισμένη στη συγκάλυψη οικονομικών και υπηρεσιακών εγκλημάτων που έχουν διαστάσεις σκανδάλου, στην υπόθαλψη των υπαιτίων και στην πάση θυσία διατήρηση της εξουσίας, που νέμεται και λυμαίνεται η τρικομματική κοινοπραξία.


Είναι η ίδια τακτική που εφάρμοσε και η προηγούμενη κυβερνητική σύμπραξη. Και η τακτική αυτή περιλαμβάνει την υπόθαλψη αλλά και τη θυσία συνεργών, για να επιβιώσει και να διατηρηθεί η ευρύτερη εταιρική συμμαχία. Η κυβέρνηση και τα κόμματα που τη στηρίζουν έκαναν ό,τι μπορούσαν για να προστατεύσουν τον κ. Παπακωνσταντίνου και τον κ. Βενιζέλο. Στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας φρόντισαν να δημιουργήσουν τις κατά το δυνατόν πιο ανώδυνες συνθήκες εξέτασής τους: Επέμεναν να ονομάζουν την εξέταση «ακρόαση», σαν να επρόκειτο για…καθηγητές που παρέδιδαν μαθήματα.


Απάλλαξαν και τον κ. Βενιζέλο και τον κ. Παπακωνσταντίνου από την υποχρέωση να απαντούν αμέσως στις ερωτήσεις και τους έδωσαν την άνεση χρόνου και ψυχολογίας να ακούν πρώτα όλες τις ερωτήσεις και να απαντούν συνολικά ή να μην απαντούν καθόλου. Και όπου τα πράγματα δυσκόλευαν, παρενέβαινε αποτελεσματικά ο πρόεδρος της Επιτροπής κ. Νεράντζης για να ψέγει τους «απείθαρχους» βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, που επέμεναν να ζητούν απαντήσεις. «Μη διακόπτετε» ήταν η υπόδειξη στην επανάληψη της ερώτησης «Σε ποιον δώσατε το πρωτότυπο cd». Και όποτε χρειαζόταν, μεθοδευόταν και ο κατάλληλος επικοινωνιακός αποπροσανατολισμός. Ο κ. Νεράντζης έφθασε να πει για τον κ. Παπακωνσταντίνου ότι «δικαιούται να εμφανίζεται θιγμένος». Και σήμερα υπογράφει για τη δίωξή του...


Μετά την εξέταση του νυν και των πρώην υπουργών Οικονομικών, οι κυβερνητικοί βουλευτές ψήφισαν να μην κληθούν πρόσωπα που προέκυπτε ότι είχαν γνώση, ανάμειξη ή εμπλοκή στην υπόθεση, μεταξύ των οποίων οι κ. Παπανδρέου, Πλασκοβίτης, Μπάνος, Μπίκας κ.λπ. Επί ενάμιση μήνα προσπαθούσαν να δώσουν σιωπηρά τέρμα στη διερεύνηση. Και, εν τέλει, στις 19 Δεκεμβρίου έδωσαν και οριστικά τέρμα, αποφασίζοντας με 7-6 το πέρας της έρευνας χωρίς την εξέταση άλλου προσώπου και απορρίπτοντας τη δική μας πρόταση. Το ότι σήμερα «καίνε» τον κ. Παπακωνσταντίνου είναι προδήλως προϊόν της στάθμισης ότι δεν μπορούν με άλλο τρόπο να προστατεύσουν τον κ. Βενιζέλο και το ΠΑΣΟΚ. Δεν μπορούν να τους σώσουν όλους και επιλέγουν να σώσουν, από τους αποδεδειγμένα ικανούς για όλα, εκείνον που είναι πιο χρήσιμος.


* Για ποια αδικήματα ζητάτε να παραπεμφθούν οι κύριοι Παπακωνσταντίνου και Βενιζέλος;


Για όλα τα υπηρεσιακά, οικονομικά και φορολογικά αδικήματα που διέπραξαν διαρκούσης της υπουργικής και κυβερνητικής τους θητείας και μετά το πέρας αυτής. Ενδεικτικά αναφέρω τα αδικήματα της παράβασης καθήκοντος, της υπεξαγωγής, της απιστίας περί την υπηρεσία και κάθε συναφή αξιόποινη συμπεριφορά που περιγράφουμε και προσδιορίζουμε στην πρότασή μας.


* Μήπως τελικώς στο Ειδικό Δικαστήριο περάσει η άποψη της παραγραφής;


Η εκδοχή της παραγραφής επ' ουδενί μπορεί να ευδοκιμήσει, ούτε από άποψη συνταγματικού δικαίου ούτε από άποψη ποινικού δικαίου. Η ευθύνη των υπουργών, κατά το συνταγματικό πλαίσιο και τον σχετικό νόμο, έχει ούτως ή άλλως προνομιακή μεταχείριση, με την πρόβλεψη ιδιαίτερα σύντομων προθεσμιών παραγραφής, που, όμως, δεν μπορούν να συντμηθούν χρονικά σε σημείο πρότερο των δύο πλήρων κοινοβουλευτικών συνόδων, δηλαδή των δύο πλήρων ετών μετά τη διάλυση της Βουλής που είχε δώσει εμπιστοσύνη στον ενεχόμενο υπουργό. Από καμία άποψη, ούτε καν με τις ευνοϊκές για τον κατηγορούμενο γενικές αρχές του ποινικού δικαίου, δεν μπορεί να θεμελιωθεί παραγραφή πριν από το καλοκαίρι του 2014.


* Ο Ευ. Βενιζέλος βλέπει πίσω από την πρόταση παραπομπής του μια προσπάθεια πολιτικής αποσταθεροποίησης. Ποιο είναι το σχόλιο σας;


Πίσω από τις σπασμωδικές και προκλητικές συμπεριφορές του κ. Βενιζέλου κρύβεται μια απεγνωσμένη και πανικόβλητη απόπειρα υποστύλωσης όχι μόνο της καταρρέουσας πολιτικής του υπόστασης αλλά και ενός διεφθαρμένου συστήματος διαπλοκής που ακόμη απομυζά τον δημόσιο βίο, έχοντας στρογγυλοκαθίσει στην εξουσία. Το αίτημα εξυγίανσης του δημόσιου βίου δεν μπορεί να βαφτίζεται ούτε ποινικοποίηση ούτε αποσταθεροποίηση της πολιτικής ζωής.


* Το εναπομείναν ΠΑΣΟΚ επιχειρεί να δημιουργήσει την εντύπωση ότι η Αριστερά στήνει ένα νέο "βρόμικο '89". Τι απαντάτε;


Αν και το '89 ήμουν μαθήτρια, αδυνατώ να αντιληφθώ τον παραλληλισμό. Αλλά και τη λογική. Η λογική είναι ότι ο κ. Βενιζέλος είναι ο σημερινός Ανδρέας Παπανδρέου; Προς τι λοιπόν όλη η προεκλογική προπαγάνδα να εμφανίζουν τον Ευ. Βενιζέλο ως Ανδρέα Παπανδρέου του σήμερα; Μήπως η λογική είναι ότι το εναπομείναν ΠΑΣΟΚ είναι το ΠΑΣΟΚ του 1989; Προς τι λοιπόν όλη αυτή η μετά βδελυγμίας υποκριτική αποποίηση του παρελθόντος της ΠΑΣΟΚικής κομματοκρατίας, με την οποία υποτίθεται ότι πήρε διαζύγιο το σημερινό ΠΑΣΟΚ και την οποία προσπαθεί να φορτώσει στον ΣΥΡΙΖΑ;


Κάθε παραλληλισμός με το 1989 είναι πολιτικά ανιστόρητος. Και με τον επικοινωνιακό ορυμαγδό για το «βρόμικο 1989» κανείς δεν θα καταφέρει να αμνηστεύσει το υπαρκτό σκάνδαλο Κοσκωτά, που, βέβαια, ήταν νηπιαγωγείο μπροστά στα σημερινά. Ούτε μπορεί να συσκοτίσει την ιστορική αλήθεια, ότι για τις παραπομπές στο Ειδικό Δικαστήριο τόσο για το σκάνδαλο του καλαμποκιού όσο και για το σκάνδαλο της Τράπεζας Κρήτης ψήφισαν και βουλευτές του ΠΑΣΟΚ για άλλους κατηγορουμένους πλην Ανδρέα Παπανδρέου.


Το «βρόμικο 2012-13» δεν έχει να κάνει με τον αγώνα του ΣΥΡΙΖΑ για διαφάνεια στον δημόσιο βίο αλλά με την αγωνιώδη προσπάθεια Ν.Δ. - ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜ.ΑΡ. να κρατηθούν στην εξουσία κουκουλώνοντας ευθύνες ακόμη και για τα σοβαρότερα εγκλήματα.


* Αν δεχτούμε ότι υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις ποινικών ευθυνών για τους δύο πρώην υπουργούς Οικονομικών, ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου απλώς προήδρευε;


Ο Γ. Παπανδρέου έχει αδιαμφισβήτητα βαριά πολιτική ευθύνη για τις πράξεις και παραλείψεις των κορυφαίων υπουργών του, αυτών που εγκατέστησε ως υπερυπουργούς και παντοκράτορες του Μνημονίου και του PSI. Το εάν έχει και ποινικές ευθύνες είναι κάτι που πρέπει να διερευνηθεί. Εμείς ζητήσαμε επανειλημμένως να έρθει στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας. Προσκρούσαμε στην πεισματική πλειοψηφική άρνηση των κυβερνητικών κομμάτων.


Ερευνητέα είναι ο βαθμός γνώσης του για την υπόθεση και οι εντολές που έδωσε, οι πράξεις, οι παραλείψεις, ο βαθμός εμπλοκής του. Δεν βιαζόμαστε να ονομάσουμε υπόπτους. Αλλά και δεν θα συγκαλύψουμε την ευθύνη κανενός. Έχουμε ρητά επιφυλαχθεί να επεκτείνουμε την πρότασή μας σε πρόσωπα και αδικήματα που θα προκύψουν κατά την προκαταρκτική διερεύνηση, ανεξαρτήτως θέσης στην κομματική και κυβερνητική ιεραρχία.

* Στη λίστα που καταχωνιάστηκε περιλαμβάνονται βαριά ονόματα της ελληνικής ολιγαρχίας. Τελικώς, οι οικογενειακές σχέσεις δεν είναι αυτές μεταξύ των εξαδέλφων του οικονομικού και πολιτικού κατεστημένου. Μπορεί αυτό να αντιμετωπιστεί με την ποινική οδό;


Ακόμη δεν μας έχουν δοθεί από τον πρόεδρο της Βουλής αντίγραφα των δύο λιστών. Όμως, εάν τα ονόματα που δημοσίευσε ο Κ. Βαξεβάνης είναι ακριβή, είναι πρόδηλο ότι είναι πολλά εκείνα που πρέπει να διερευνηθούν ποινικά. Και βεβαίως είναι ερευνητές οι προσωπικές σχέσεις των διαχειριστών της λίστας με πρόσωπα που αυτή περιέχει. Αλλά και οι σχέσεις των προσώπων αυτών με την εν ευρεία εννοία εξουσία, το πολιτικό και κρατικό χρήμα και με το Δημόσιο.


* Το γεγονός ότι οι πρώην υπουργοί Οικονομικών, οι οποίοι υπήρξαν οι στυλοβάτες του Μνημονίου, ελέγχονται ακόμα και για ποινικά αδικήματα, ισχυροποιεί την ανάγκη έρευνας για τον τρόπο που χαλκεύτηκαν τα δεσμά της τρόικας για τον τόπο; O ΣΥΡΙΖΑ έχει προαναγγείλει ότι θα καταθέσει αίτηση προανακριτικής επιτροπής για το θέμα αυτό ή θα περιμένει την έκβαση της προανακριτικής για τη λίστα Λαγκάρντ;


Η υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ δεν είναι άσχετη με το Μνημόνιο. Ιδίως εάν αποδειχθεί ότι στοιχεία της λίστας ήταν εν γνώσει της κυβέρνησης πριν από την υπαγωγή της χώρας σε αυτό το πρωτοφανές καθεστώς επιτήρησης και μειωμένης κυριαρχίας. Έχει σημασία ποιοι έλαβαν τις κρίσιμες αποφάσεις και υπό ποιο καθεστώς τις έλαβαν, τι δουλείες είχαν και πού ήταν εκτεθειμένοι. Το Μνημόνιο είναι από μόνο του ένα διαρκές και αποτρόπαιο έγκλημα εις βάρος του λαού και του τόπου.


Ας θυμηθούμε την εξευτελιστική εικόνα παροχής κοινοβουλευτικής εξουσιοδότησης στον (σήμερα υπό παραπομπή) κ. Παπακωνσταντίνου να υπογράψει μόνος του κατά παράβαση του Συντάγματος το πρώτο Μνημόνιο, πριν ακόμη καταρτιστεί. Τότε οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ χειροκροτούσαν όρθιοι και ενθουσιώδεις. Σήμερα που φωτίζονται νέες πτυχές της προδοσίας της χώρας, του δημοσίου συμφέροντος και της λαϊκής εντολής, όλοι παριστάνουν ότι δεν γνωρίζουν τίποτε για το έγκλημα. Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει δεσμευθεί να κάνει το παν για τη διερεύνηση και απόδοση ευθυνών. Και θα το κάνει.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)