to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

15:47 | 16.03.2015

πηγή: Η Εποχή

Αθλητισμός

Ζλάταν Ιμπραήμοβιτς: Από μετανάστης του γκέτο στα σαλόνια της Ευρώπης

Με υποτιμητικό ύφος κοιτάει πάντα στραβά τον αντίπαλο και πλέον δηλώνει χωρίς ενδοιασμούς ότι θεωρεί τον εαυτό του τον καλύτερο ποδοσφαιριστή.


Πρόκειται για τον Ζλάταν Ιμπραήμοβιτς, έναν από τους καλύτερους επιθετικούς του κόσμου αλλά κι έναν από τους πιο ζόρικους χαρακτήρες στο παγκόσμιο ποδοσφαιρικό στερέωμα, έναν παίκτη που έκανε προπονητές σαν τον Καπέλο και τον Γκουαρδιόλα να περάσουν δύσκολα..


Ο Ζλάταν Ιμπραήμοβιτς είναι παιδί Γιουγκοσλάβων (τότε) μεταναστών στη Σουηδία που μεγάλωσε στο σκληρό γκέτο του Rosengård στην πόλη Μάλμο. Αφορμή γι αυτό το κείμενο στάθηκε το τελευταίο παιχνίδι ανάμεσα στην Τσέλσι και την Παρί Σεν Ζερμέν που είχε σαν αποτέλεσμα την πρόκριση των Παριζιάνων του Ιμπραήμοβιτς ο οποίο κατάφερε να πρωταγωνιστήσει στο παιχνίδι αν και αγωνίστηκε μόλις 30 λεπτά κι αυτό γιατί αποβλήθηκε με απευθείας κόκκινη κάρτα. 


«Δεν ξέρω αν πρέπει να νευριάσω ή αν πρέπει να γελάσω. Όταν είδα την κόκκινη κάρτα σκέφτηκα πως ο τύπος δεν ξέρει τι κάνει (σ.σ. αναφερόμενος στο Ολλανδό ρέφερι). Δεν ήταν όμως, αυτό το χειρότερο. Το χειρότερο είναι πως όταν μου έδειξε την κόκκινη κάρτα μαζεύτηκαν γύρω όλοι οι παίκτες της Τσέλσι. Ένιωθα σαν να είχα πολλά μωρά γύρω μου!»
Αυτή ήταν η απάντηση του «Ίμπρα»,όπως τον αποκαλούν οι φανατικοί του οπαδοί, στους δημοσιογράφους που του ζήτησαν να σχολιάσει την αποβολή, μια αποβολή για την οποία κατακρίθηκε από πολλούς ποδοσφαιρόφιλους που σχολιάζουν στο twitter την ώρα του αγώνα καταλογίζοντας του άλλη μια ανεύθυνη πράξη για την οποία είναι υπεύθυνος ο ζόρικος χαρακτήρας του αμφιλεγόμενου Σουηδού.


«Σουηδός; Σουηδός πολίτης θέλετε να πείτε αφού ο Ιμπραήμοβιτς δεν εκπροσωπεί την κουλτούρα και τον πολιτισμό του Σουηδικού έθνους». Με αυτό το σκεπτικό αντιμετωπίζεται ο Ζλάταν Ιμπραήμοβιτς από ένα μερίδιο των συμπολιτών του στην Σουηδία. Όπως αναφέρεται σε άρθρο του εξαιρετικού site These Football Times το παιδί του γκέτο του Rosengård είναι σύμβολο για την περιοχή του με το μικρό του όνομα μάλιστα να έχει διαμορφώσει ένα νέο ρήμα στα σουηδικά λεξικά, το zlataner που σημαίνει «αυτός που κυριαρχεί». Την ίδια στιγμή η εθνικιστική και ξενοφοβική ακροδεξιά του κόμματος των «Σουηδών Δημοκρατών» θεωρεί τον Ιμπραήμοβιτς το σύμβολο των κοινωνικών προβλημάτων που έχει προκαλέσει η μετανάστευση στη χώρα ενώ τον κατηγορούν και για το γεγονός ότι δεν τραγουδάει τον εθνικό ύμνο στις εμφανίσεις του με την εθνική ομάδα.
«Όπου πηγαίνω εκπροσωπώ την Σουηδία αλλά επίσης εκπροσωπώ και το Rosengård. Δεν ξεχνώ από που προέρχομαι»  έχει δηλώσει ο Ζλάταν που περιγράφοντας τα παιδικά του χρόνια κάνει λόγο για συνθήκες φτώχειας που πέρασε μεγαλώνοντας με την Κροάτισσα μητέρα του η οποία εργαζόταν μέχρι και 14 ώρες την ημέρα. «Γυρνούσα στο σπίτι πεινασμένος και παρακαλούσα όταν ανοίξω το ψυγείο να έχει κάτι. Αλλά τίποτα...» λέει ο ίδιος ενώ έχει περιγράψει και την αντιπάθεια που προκαλούσε στους συμπαίκτες του (και στους γονείς τους) στην ερασιτεχνική ομάδα όπου έπαιζε το γεγονός ότι είναι μετανάστης, η επηρεασμένη από το γκέτο συμπεριφορά του καθώς και το διαφορετικό του στυλκ παιχνιδιού. Ένα στυλ παιχνιδιού βασισμένο στην βραζιλιάνικη σχολή της «σάμπα» πολύ μακριά από τον τρόπο που παίζουν ποδόσφαιρο τα παιδιά στην Σουηδία.


Το παιδί που μεγάλωσε στις σκληρές συνθήκες του γκέτο, στην περιοχή που φτιάχτηκε στο πλαίσιο της κοινωνικής πολιτικής του σουηδικού κράτους για να φιλοξενήσει άστεγους και μετανάστες (το 86% του πληθυσμού της περιοχής) δεν ξεχνάει αυτά που έζησε και από που προέρχεται και με το γνωστό αλαζονικό του ύφος φροντίζει να το λέει και να το δείχνει κι έτσι έκανε για να υποστηρίξει πρόγραμμα σίτισης των Ηνωμένων Εθνών. Στο παιχνίδι της Παρί με την Καέν πριν ένα μήνα όταν σκόραρε έβγαλε την μπλούζα του και αποκάλυψε τα χτυπημένα προσωρινά τατουάζ με τα ονόματα 50 παιδιών που βοηθήθηκαν από το φιλανθρωπικό πρόγραμμα.
«Όπου κι αν πάω ο κόσμος με αναγνωρίζει, φωνάζουν το όνομά μου, ζητοκραυγάζουν αλλά τα δικά τους ονόματα κανένας δεν νοιάζεται να τα θυμηθεί. Δεν είναι για να ζητοκραυγάσει κανείς με το γεγονός ότι 805 εκατομμύρια άνθρωποι πεινάνε σε ολόκληρο τον κόσμο. Έχω υποστηρικτές σε όλο τον κόσμο. Από τώρα θέλω αυτή η στήριξη να πάει σε όλους αυτούς τους ανθρώπους που πεινάνε, αυτοί είναι οι πραγματικοί πρωταθλητές. Οπότε κάθε φορά που θα ακούτε το όνομά μου θα σκέφτεστε αυτόματα τα ονόματά τους».



Δείτε το ντοκιμαντέρ του Bein Sports για τον Ζλάταν Ιμπραήμοβιτς και τα παιδικά του χρόνια στο Rosengard. 
 


2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)