to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

13:29 | 31.12.2019

Κοινωνία

Ζητούν ρεύμα και θέρμανση: Διαμαρτυρία στο ΚΥΤ Μόριας - Κλειστός ο δρόμος

Διαμαρτυρία πραγματοποιούν από τις 12.30 το μεσημέρι της Τρίτης πρόσφυγες και μετανάστες, ζητώντας ρεύμα και θέρμανση. Περίπου 200 αιτούντες άσυλο έκλεισαν τον δρόμο που οδηγεί στη Μόρια ζητώντας καλύτερες συνθήκες. Διαπραγματεύσεις με την αστυνομία.


Περίπου 200 αιτούντες άσυλο κατέλαβαν και έκλεισαν σήμερα, λίγο μετά το μεσημέρι, τον κεντρικό δρόμο Μόριας – Λάρσου, στην κεντρική είσοδο του ΚΥΤ της Μόριας. Όπως ανέφεραν, η κινητοποίησή τους γίνεται γιατί διεκδικούν καλύτερες συνθήκες διαβίωσης. Δυνάμεις της Αστυνομίας διαπραγματεύονται αυτή τη στιγμή με τους αιτούντες άσυλο το άνοιγμα του δρόμου.

Ο νέος «οικισμός» που έχει αναπτυχθεί αριστερά της εισόδου του Κέντρου Υποδοχής δεν έχει καθόλου ηλεκτροδότηση. Ενώ όπως, επεσήμανε το ρεπορτάζ του «Ν», το ηλεκτρικό ρεύμα δεν φτάνει για τους 18.604 αιτούντες άσυλο του ΚΥΤ.

Φτάνει για τους 6.000 που μένουν εντός του ΚΥΤ (σ.σ. σε χωρητικότητα για 2.800 ανθρώπους!) και για κάποιους ακόμα απ’ έξω. Αλλά για τους νεοεισερχόμενους που στήνουν μόνοι τους τις σκηνές τους με το που φτάσουν ούτε ρεύμα, ούτε θέρμανση δεν προβλέπεται.

Στα εφτά οικόπεδα- χωράφια ιδιωτών που έχουν καταπατηθεί, χιλιάδες άνθρωποι στερούνται ρεύματος και θέρμανσης μέσα στον χειμώνα.

Ο αναπληρωτής διοικητής του ΚΥΤ, Δημήτρης Βαφέας εξηγεί στο «Ν» ότι ήταν πολύ σημαντική η παρέμβαση του υφυπουργού Εθνικής Άμυνας, Αλκιβιάδη Στεφανή να ενισχυθεί το ρεύμα για να μην παγώσει ο κόσμος. Ωστόσο, προσθέτει ότι δεν είναι δυνατόν να ηλεκτροδοτηθεί ολόκληρη «πόλη», ειδικά σε καταπατημένη περιοχή.

Πρωτοχρονιά χωρίς ρεύμα και θέρμανση: Ένα ζεστό σπίτι και σχολείο για όλα τα παιδιά το 2020 εύχονται τα προσφυγόπουλα από το Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης Μόριας.

Όπως αναδημοσιεύσαμε και νωρίτερα από το stonisi.gr: Οι πλαστικές σακούλες, δεμένες σε σχοινιά γίνονται μπαλόνια στον αέρα για να παίζουν τα παιδιά, που αν και ξεπαγιάζουν δεν χάνουν την εφευρετικότητά τους ποτέ.

Το ηλεκτρικό ρεύμα δεν φτάνει για τους 18.604 αιτούντες άσυλο του ΚΥΤ. Φτάνει για τους 6.000 που μένουν εντός του ΚΥΤ (σ.σ. σε χωρητικότητα για 2.800 ανθρώπους!) και για κάποιους ακόμα απ’ έξω. Αλλά για τους νεοεισερχόμενους που στήνουν μόνοι τους τις σκηνές τους με το που φτάσουν ούτε ρεύμα, ούτε θέρμανση δεν προβλέπεται.

Έξω στα ελαιοκτήματα μένουν περί τους 13.000. Η οργάνωση Movement on the Ground έχει νοικιάσει τα τέσσερα από αυτά και η οργάνωση Refugees for Refugees άλλο ένα, από ιδιώτες. Εφτά οικόπεδα- χωράφια ιδιωτών έχουν καταπατηθεί. Εκεί χιλιάδες άνθρωποι στερούνται ρεύματος και θέρμανσης.

Χτες μοιράστηκαν και 1.000 κουβέρτες που ποιον θα πρωτοζεστάνουν…

Οι άνεμοι προσεγγίζουν τα 11 μποφόρ, τα πλοία έχουν απαγορευτικό απόπλου και τα παιδιά τρέχουν πάνω κάτω. Η Huashal Kane, 11 ετών από το Αφγανιστάν μας λέει:

«Η Μόρια είναι ένα μεγάλο πρόβλημα. Δίπλα μας σε μία σκηνή που μένει ένα μωράκι δεν έχουν καθόλου θέρμανση και παγώνουν. Έρχονται δημοσιογράφο, κάμερες, και τίποτα δεν αλλάζει. Κάποιοι δεν έχουν ούτε μπουφάν.

Το φαγητό είναι πολύ κακό. Τα παιδιά που τρώνε, έχουν στομαχόπονο, πηγαίνουν στο γιατρό και δεν τους δίνει τίποτα γιατί είναι πολύ μικρά. Βρέχει πολύ συχνά και γεμίζουν οι σκηνές.

Πηγή: stonisi.gr, και με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

tags: Μόρια

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)