to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

17:18 | 11.04.2022

Πολιτική

«Ζητούν 10.000 ευρώ από την Ομοσπονδία Εργαζομένων του ΟΑΕΔ και 5.000 από κάθε νόμιμο εκπρόσωπο της εάν απεργήσουν»

Ιδού η εφαρμογή των διώξεων του αντεργατικού νόμου Χατζηδάκη


Σημεία ομιλίας της Μαριλίζας Ξενογιαννακοπούλου, Τομεάρχη Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων της Κ.Ο του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία, στη συνεδρίαση της Διαρκούς Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων σχετικά με το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων «Δουλειές Ξανά: Αναδιοργάνωση Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης και ψηφιοποίηση των υπηρεσιών της, αναβάθμιση δεξιοτήτων εργατικού δυναμικού και διάγνωσης των αναγκών εργασίας και άλλες διατάξεις»:

«Εφαρμογή των διώξεων του αντεργατικού νόμου Χατζηδάκη - Ζητούν 10.000 ευρώ από την Ομοσπονδία Εργαζομένων του ΟΑΕΔ και 5.000 από κάθε νόμιμο εκπρόσωπο της εάν απεργήσουν.»

- Έχω μπροστά μου το απόσπασμα της αγωγής που κατέθεσε ο διοικητής του ΟΑΕΔ εναντίον της Ομοσπονδίας Εργαζομένων του ΟΑΕΔ για την απεργία που έχουν προκηρύξει για αύριο. Πέραν του ότι – όπως είναι σαφές - υπάρχει πολιτική παρότρυνση της ηγεσίας του Υπουργείου Εργασίας, αποτυπώνεται πλήρως ο αντεργατικός νόμος Χατζηδάκη όσον αφορά τις διώξεις για τις

απεργίες. Τί λέει αγωγή; κ. Υπουργέ, πέραν της πολιτικής παρότρυνσης, είστε ο πολιτικός και ηθικός αυτουργός! Εφόσον απεργήσουν, ζητά ο Διοικητής να καταβληθεί αποζημίωση 10.000 ευρώ από την Ομοσπονδία Εργαζομένων του ΟΑΕΔ, ως αποζημίωση και 5.000 ευρώ από κάθε νόμιμο εκπρόσωπο, δηλαδή από τον Πρόεδρο και το διοικητικό συμβούλιο.

- Οι στόχοι και η φιλοσοφία του νομοσχεδίου:

1. Η εφαρμογή της νεοφιλελεύθερης αντίληψης. Δεν έχει πλέον την ευθύνη το κράτος, το δημόσιο για να στηρίζει τους ανέργου, μέσα και από την αναπτυξιακή πολιτική και τη συνολική οικονομική κατάσταση για την αντιμετώπιση ανεργίας, αλλά, κατά τη φιλοσοφία Πισσαρίδη, οι άνεργοι έχουν ευθύνη για την ανεργία τους.

2. Η κατάρτιση είναι χρήσιμο και απαραίτητο εργαλείο σε μία περίοδο τεχνολογικής εξέλιξης και ψηφιοποίησης, αλλά δεν δημιουργεί θέσεις εργασίας. Τη χρησιμοποιείτε ως πρόσχημα και εισάγετε ποινολόγιο με τημωρητικές διατάξεις εναντίον της πιο ευάλωτης κοινωνικής ομάδας στη χώρα μας που είναι οι άνεργοι. Όλο το προηγούμενο διάστημα, με τη γνωστή λογική του κοινωνικού αυτοματισμού και της απαξίωσης, καταγγείλατε τους ανέργους ως καταχραστές και απατεώνες, παίρνοντας ορισμένα παραδείγματα στους 1.100.000 καταγεγραμμένους ανέργους. Σε αυτή την προσπάθεια απαξίωσης σάς διέψευσε μέχρι και ο Διοικητής του ΟΑΕΔ, ο οποίος στην ακρόαση των φορέων ανέφερε με σαφήνεια ότι όποιος είναι εγγεγραμμένος στο μητρώο ανέργων είναι νόμιμα εγγεγραμμένος.

3. Η αλλαγή του ονόματος και η μετατροπή σε δημόσια υπηρεσία από Οργανισμό υποκρύπτει σκοπιμότητα απαξίωσης και αλλαγής κατεύθυνσης του ΟΑΕΔ.

-Το ποινολόγιο και οι τιμωρητικές διατάξεις αναδεικνύουν την αντίληψη της κυβέρνησης της Ν.Δ. για τους ανέργους και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εξυπηρετήσουν τη μεγάλη κοινωνική ανάγκη αντιμετώπισης της ανεργίας, πολύ δε περισσότερο που εξαιρείτε το Δημόσιο από τα προγράμματα ενεργητικής απασχόλησης. Υποκρύπτεται η προτεραιότητα που έχετε δώσει στην κατάρτιση όχι ως ένα αναγκαίο εργαλείο, αλλά προκειμένου να προσανατολιστεί προς τα ιδιωτικά συμφέροντα ο πακτωλός του 1,2 δις ευρώ του Ταμείου Ανάκαμψης. Δεν θα εκπλαγούμε αν δημιουργηθούν εκατοντάδες επιχειρήσεις κατάρτισης, χωρίς καν να κάνετε τον κόπο σε αυτό το νομοσχέδιο να προβλέψετε τους αντίστοιχους μηχανισμούς ελέγχου και αποτελεσματικότητας όλων αυτών, που με τόση απλοχεριά και πελατειακό τρόπο θα χρηματοδοτήσετε. Επιπλέον, αποδυναμώνετε το ρόλο και τον έλεγχο των κοινωνικών εταίρων στη λειτουργία και τα προγράμματα του ΟΑΕΔ.

Είναι σαφές, ότι είμαστε αντίθετοι και καταψηφίζουμε.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)