to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

17:46 | 01.08.2019

Πολιτική

«Ζήτημα δημοκρατίας η κατάργηση του ασύλου»

Στο ν/σ προβλέπεται η κατάργηση του Πανεπιστημιακού Ασύλου, η εξομοίωση του χώρου των ΑΕΙ με τον κοινό δημόσιο χώρο και η κατάργηση της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Πατρών


Στο κοινοβούλιο οδεύει, μετά και την ολοκλήρωση σήμερα το μεσημέρι της προβλεπόμενης δημόσιας διαβούλευσης, το «διυπουργικό» νομοσχέδιο, που περιέχει -μεταξύ άλλων- σημαντικές διατάξεις για το ακαδημαϊκό άσυλο και για την «κυβερνησιμότητα των δήμων».

Η νέα κυβέρνηση προωθεί προς ψήφιση την κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου, επιστρατεύοντας μια σειρά από επιχειρήματα κατασυκοφάντησης του Δημόσιου Πανεπιστημίου, παραγνωρίζοντας πως σήμερα υπάρχει το απαραίτητο θεσμικό πλαίσιο για την αντιμετώπιση των κακουργηματικών πράξεων εντός των πανεπιστημιακών χώρων. «Η θέση αυτή έχει τρεις διακριτές διαστάσεις. Αποτελεί σημείο ιδεολογικής αναφοράς για τα συντηρητικά ακροατήρια του κυβερνώντος κόμματος, οχύρωση για τις επερχόμενες και έντονες αντιπαραθέσεις με το φοιτητικό κίνημα και την ακαδημαϊκή κοινότητα, ενώ μέσω της απαξίωσης των Δημόσιων Πανεπιστημίων (κέντρα ανομίας, διακίνηση ναρκωτικών κλπ), προετοιμάζεται το ιδεολογικό έδαφος για την ίδρυση Ιδιωτικών Πανεπιστημίων», όπως δήλωσε πρόσφατα η Μερόπη Τζούφη,  βουλευτής Ιωαννίνων, πρ. υφυπουργός Παιδείας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Η ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου ΣΥΡΙΖΑ για τις αλλαγές στην Παιδεία και την Έρευνα:

Σε δημόσια διαβούλευση τέθηκε το σχέδιο νόμου το οποίο περιλαμβάνει διατάξεις για την εκπαίδευση και την έρευνα. Πιο συγκεκριμένα, προβλέπεται η κατάργηση του Πανεπιστημιακού Ασύλου και η εξομοίωση του χώρου των ΑΕΙ με τον κοινό δημόσιο χώρο και η κατάργηση της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Πατρών.

Παράλληλα, προβληματισμό και ανησυχία δημιουργούν στην ερευνητική κοινότητα της χώρας, οι διατάξεις που αφορούν στη βίαιη μεταφορά της ΕΔΕΤ ΑΕ στο Υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής και την απόσπαση του Εθνικού Κέντρου Τεκμηρίωσης από το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών, αποκόπτοντας σημαντικές μονάδες τεκμηρίωσης και υποστήριξης της έρευνας από τους κύριους χρήστες των υπηρεσιών της, που είναι τα ΑΕΙ και τα Ερευνητικά Κέντρα της χώρας.

Ο τομεάρχης Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Φίλης ανέφερε πως το ακαδημαϊκό άσυλο είναι σύμφυτο με το ελληνικό πανεπιστήμιο, είναι ζυμωμένο με αγώνες και δικαιώματα και η κατάργησή του αποτελεί ζήτημα δημοκρατίας. Τόνισε επίσης πως οι συντηρητικές κυβερνήσεις αναφέρονται διαχρονικά στο Πανεπιστήμιο ως άντρο ανομίας και παραβατικότητας, συκοφαντώντας το έργο της ακαδημαϊκής κοινότητας. Επεσήμανε επίσης πως υπάρχει το απαραίτητο θεσμικό πλαίσιο για την αντιμετώπιση των κακουργηματικών πράξεων και πως η προτεινόμενη νομοθετική ρύθμιση της Νέας Δημοκρατίας απειλεί τα θεμέλια της ακαδημαϊκής ειρήνης.

Στο ίδιο μήκος κύματος, η αναπληρώτρια τομεάρχης Μερόπη Τζούφη υπογράμμισε πως η ίδρυση της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίων Πατρών αποτελούσε πάγια διεκδίκηση της τοπικής κοινωνίας και της ακαδημαϊκής κοινότητας, ενώ η προβλεπόμενη κατάργησή της αποτελεί πλήγμα για το τοπικό Πανεπιστήμιο, αλλά και την εκπαίδευση συνολικά. Παράλληλα, επεσήμανε πως η νέα ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας «κλείνει το μάτι» στα ιδιωτικά κολέγια εντός της χώρας τα οποία παρέχουν πτυχίο νομικής με τη μέθοδο του franchise.

Όσον αφορά το Άρθρο 62-«Εξασφάλιση πιστώσεων για απασχόληση εκπαιδευτικών», η κα Τζούφη τόνισε πως το Υπουργείο Παιδείας αναμένεται να δεσμεύσει 24.5 εκατ. ευρώ για την κάλυψη των αναγκών σε αναπληρωτές και ωρομίσθιους εκπαιδευτικούς, γεγονός που καταδεικνύει τις μεγάλες ελλείψεις, αλλά και την επιτακτική ανάγκη να πραγματοποιηθούν άμεσα οι 10.500 μόνιμοι διορισμοί στην Γενική και Επαγγελματική Εκπαίδευση.έρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, με διαδικασίες ΑΣΕΠ που πρέπει άμεσα να επανεκκινήσουν.

2021 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)