to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

7:18 | 14.09.2018

Πολιτική

Ζητάνε τώρα και τα ρέστα για τα θαλασσοδάνεια

Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ αντί να δώσουν καθαρές εξηγήσεις για το πώς θα πληρώσουν τα θαλασσοδάνεια, μιλούν για συκοφαντία και πολιτικές διώξεις!


* ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: «Άνω τους 1 δισ. το κοινωνικό κόστος των θαλασσοδανείων ΝΔ και ΠΑΣΟΚ» (βίντεο)

Στα 500 εκατ. ευρώ εκτιμούν τραπεζικοί παράγοντες ότι φτάνουν με τους τόκους και τις προσαυξήσεις τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ.

Η Ν.Δ. και το ΠΑΣΟΚ δανείστηκαν πριν από την κρίση 220 εκατομμύρια, βάζοντας ως εγγύηση τις μελλοντικές κρατικές χρηματοδοτήσεις. 

Στη συνέχεια ψήφισαν στη Βουλήτροπολογία με την οποία απάλλασσαν τους τραπεζίτες από κάθε ευθύνη για τα θαλασσοδάνεια που τους έδωσαν.

Ακολούθησε η Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής, για το τρίγωνο της διαπλοκής κομμάτων - ΜΜΕ - τραπεζών. Το πόρισμα πήγε στους οικονομικούς εισαγγελείς.

Προσφάτως, με αφορμή μια αγωγή της Πειραιώς, ομολογήθηκε δημόσια ότι το χρέος της Ν.Δ. δεν είναι βιώσιμο. Ο αντιπρόεδρος της Ν.Δ. ζήτησε κούρεμα εξοργίζοντας το σύμπαν.

Τώρα τους καλούν οι οικονομικοί εισαγγελείς. Αντί να ενημερώσουν με διαφάνεια τους πολίτες για την οικονομική τους κατάσταση καταγγέλλουν πάλι πολιτικές διώξεις.


Στη δικαιοσύνη τα θαλασσοδάνεια

Τον δρόμο της Δικαιοσύνης παίρνει το σκάνδαλο των θαλασσοδανείων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, και κάποιων δανειακών συμβάσεων του ΚΚΕ, καθώς οι Εισαγγελείς έχουν ήδη στείλει κλήσεις για ανωμοτί καταθέσεις σε συνολικά 50 τραπεζικά στελέχη, που κατά την επίμαχη περίοδο εργάζονταν στην Εθνική Τράπεζα και στην Αγροτική Τράπεζα, οι οποίοι έχουν λάβει την ιδιότητα του υπόπτου για την διάπραξη του αδικήματος της κακουργηματικής απιστίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες οι κλήσεις προς τους τραπεζικούς, 13 κληθέντες από την Εθνική και 37 από την Αγροτική Τράπεζα, έχουν ήδη παραδοθεί στους εμπλεκόμενους, ενώ αμέσως μετά οι Εισαγγελείς θα αποστείλουν κλήσεις στους εκπροσώπους των τριών ελεγχόμενων κομμάτων , της επίμαχης περιόδου. Οι κλήσεις προς τους επιτελικούς των τριών κομμάτων θα αφορά το ενδεχόμενο διάπραξης του αδικήματος της ηθικής αυτουργίας στην απιστία .

Οι ελεγχόμενες από τους Εισαγγελείς δανειοδοτήσεις αφορούν δανειακές συμβάσεις από το 2000 μέχρι και το τέλος του 2011 μεταξύ των κομμάτων και των ελεγχόμενων τραπεζών. Σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας των Εισαγγελέων στα δύο μεγάλα κόμματα αποδίδονται δανειοδοτήσεις πολλών εκατομμυρίων ευρώ, από τις οποίες ωστόσο θα εξειδικευθούν οι θεωρούμενες ως επισφαλείς και τα αντίστοιχα ποσά.

Ωστόσο το βασικό σημείο που ελέγχουν οι Εισαγγελείς για την απόδοση ή μη ευθυνών στην όλη υπόθεση δεν είναι τα ποσά αλλά οι εγγυήσεις με τις οποίες πιστώθηκαν χρήματα στα κόμματα. Σύμφωνα με τα στοιχεία που περιλαμβάνονται στην δικογραφία για την υπόθεση, τα περισσότερα από τα υπό έλεγχο δάνεια, χορηγήθηκαν με μοναδική εγγύηση, τη μελλοντική κρατική χρηματοδότηση των κομμάτων που έφτανε σε κάποιες περιπτώσεις μέχρι και το 2020. Η συγκεκριμένη τακτική μάλιστα φαίνεται να χαρακτηρίζεται από τους ορισθέντες από τους Εισαγγελείς πραγματογνώμονες ως " παγκοσμίως μοναδική τακτική" αφού το εχέγγυο "δεν υπάρχει στον παρόντα χρόνο" και "αναμένεται να υπάρξει σε μέλλοντα χρόνο".


Μαξίμου: Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ να πουν πότε και πώς θα ξεπληρώσουν τα φέσια τους

«Αφού απέτυχαν οι προσπάθειες ΝΔ και ΠΑΣΟΚ να θαφτούν οι ευθύνες τους για τα θαλασσοδάνεια σχεδόν μισού δισ. ευρώ, τώρα που η Δικαιοσύνη προχωρά ανεμπόδιστη στη διερεύνηση, αντί να ζητήσουν έστω μία συγγνώμη όχι μόνο για τα δάνεια αλλά και για την κατάπτυστη τροπολογία του 2013, με την οποία απαλλάσσονταν όλοι οι υπεύθυνοι, ζητούν από πάνω και τα ρέστα» αναφέρει σχόλιο του  Γραφείου Τύπου του Πρωθυπουργού.

Το σχόλιο του  Γραφείου Τύπου του Πρωθυπουργού αναλυτικά αναφέρει:

Αφού απέτυχαν οι προσπάθειες ΝΔ και ΠΑΣΟΚ να θαφτούν οι ευθύνες τους για τα θαλασσοδάνεια σχεδόν μισού δισ. ευρώ, τώρα που η Δικαιοσύνη προχωρά ανεμπόδιστη στη διερεύνηση, αντί να ζητήσουν έστω μία συγγνώμη όχι μόνο για τα δάνεια αλλά και για την κατάπτυστη τροπολογία του 2013, με την οποία απαλλάσσονταν όλοι οι υπεύθυνοι, ζητούν από πάνω και τα ρέστα.

Έχουν το θράσος να ζητούν διαγραφή των δανείων τους και να ανακαλύπτουν πάλι πολιτικές διώξεις και σκευωρίες.  

Θα ήταν προτιμότερο να ενημερώσουν τους Έλληνες πολίτες πότε και πώς θα ξεπληρώσουν τα φέσια τους. 

ΣΥΡΙΖΑ: Τελείωσαν τα ψέματα για όσους χρεοκόπησαν και τη χώρα και τα κόμματά τους

«Παρά τις μεθοδευμένες προσπάθειες θαψίματος του σκανδάλου των θαλασσοδανείων ΝΔ-ΠΑΣΟΚ από τις προηγούμενες κυβερνήσεις, η υπόθεση παίρνει πλέον το δρόμο της δικαιοσύνης», σχολιάζει σε ανακοίνωση του ο ΣΥΡΙΖΑ.  

«Το πόρισμα  της εξεταστικής επιτροπής για τα δάνεια των κομμάτων και των ΜΜΕ ήταν αυτό που άνοιξε το δρόμο για τη δικαστική διερεύνηση για τα φέσια στις τράπεζες ύψους 220 εκατομμυρίων της ΝΔ και 200 εκατομμυρίων του ΠΑΣΟΚ. Την ώρα που οι πολίτες φορτώνονταν με δυσβάσταχτα βάρη, οι τράπεζες έδιναν έναν πακτωλό χρημάτων στα 2 κόμματα, χωρίς εξασφαλίσεις και χωρίς να ενδιαφέρονται να αποπληρωθούν», αναφέρει το γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ. 

«Ήταν, μάλιστα, τέτοια η βεβαιότητα της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ για τη διαχρονική ασυλία τους που ποτέ δεν ψέλλισαν μισή συγνώμη στον ελληνικό λαό, ποτέ δεν απολογήθηκαν για τη ζημιά στους έλληνες φορολογούμενους, ποτέ δεν έδωσαν λογαριασμό για το πού πήγαν τα χρήματα αυτά. Έχουν μόνο το απύθμενο θράσος να μιλούν για ρύθμιση και διαγραφή των δανείων τους, όπως επανέλαβε πρόσφατα ο αντιπρόεδρος της ΝΔ Α. Γεωργιάδης. Τώρα όμως τα ψέματα έχουν τελειώσει για όσους χρεοκόπησαν και τη χώρα και τα κόμματά τους», συνεχίζει. 

Και καταλήγει με το εξής υστερόγραφο: 

«Τόσο ο ΣΚΑΪ, όσο και τα ΝΕΑ  εγκαινίασαν σήμερα την υπερασπιστική γραμμή της ΝΔ  για να ακολουθήσει η κ. Σπυράκη και να μιλήσει περί “σπίλωσης”.  Σε λίγο θα μας πουν ότι “μαζί τα δανειστήκαμε”».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)