to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

23:39 | 29.11.2012

Διεθνή

«Ζητάμε το πιστοποιητικό γέννησης της Παλαιστίνης» λέει ο Αμπάς πριν από την ψηφοφορία

Επί του αιτήματος της Παλαιστινιακής Αρχής προς τον ΟΗΕ να αναβαθμιστεί σε κράτος με ιδιότητα του παρατηρητή (non-member observer state), αποφασίζει την Πέμπτη η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, σε μια ψηφοφορία με μεγάλη συμβολική πολιτική αλλά και συμβολική σημασία.



Πριν από την ψηφοφορία τον λόγο έλαβε καταχειροκροτούμενος ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής, Μαχμούντ Αμπάς.

Ολόκληρες οικογενείς μεγάλωσαν με το όνειρο της ελευθερίας και της ειρήνης, τόνισε και σήμερα η Παλαιστίνη έρχεται ενώπιον των Ηνωμένων Εθνών, «σε μια καθοριστική στιγμή για να προστατεύσει την πιθανότητα και τα θεμέλια της ειρήνης που χρειάζεται η περιοχή». «Ζητάμε από τον ΟΗΕ το πιστοποιητικό γέννησης της Παλαιστίνης», υπογράμμισε.

Η ψήφος υπέρ του αιτήματος είναι η τελευταία ευκαιρία να σωθεί η λύση των δύο κρατών, τόνισε ο Αμπάς.

Ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής καταδίκασε ακόμη την ισραηλινή επιθετικότητα: «Δεν υπήρχε ανάγκη από χιλιάδες επιδρομές για να θυμηθεί ο κόσμος ότι πρέπει να τελειώσει η κατοχή» στα Παλαιστινιακά Εδάφη, τόνισε για να προσθέσει ότι «για αυτό είμαστε εδώ σήμερα» είπε αναφερόμενος εκτενώς και στην πρόσφατη επιδρομή στη Λωρίδα της Γάζας που άφησε περισσότερους από 170 νεκρούς.

«Ο κόσμος να πει τέλος στην κατοχή και τον εποικισμό» στα Παλαιστινιακά Εδάφη, ζήτησε σε υψηλούς τόνους παρομοιάζοντας το σημερινό καθεστώς με αυτό του απαρτχάιντ εκτιμώντας δε ότι καθιστά τη λύση των δύο κρατών όλο και πιο δύσκολη–αν όχι αδύνατη.

«Θα συνεχίσουμε την λαϊκή, ειρηνική αντίσταση» είπε σε άλλο σημείο της ομιλίας και θα επιδιώξουμε την ανεξαρτησία της Παλαιστίνης στα σύνορα του 1967, με πρωτεύουσα την Ιερουσαλήμ και επίλυση του θέματος των προσφύγων, υπογράμμισε επαναλαμβάνοντας τη θέση της Αρχής αλλά προειδοποίησε ότι «ο χρόνος τελειώνει και το παράθυρο της ευκαιρίας κλείνει...»

Στη συνέχεια πήρε το λόγο ο αντιπρόσωπος του Ισραήλ ο οποίος τόνισε ότι η χώρα του επιθυμεί την ειρήνη και επιτέθηκε προσωπικά κατά του προέδρου Αμπας προσάπτοντας του ότι δεν επιθυμεί την ειρήνη και ότι δεν αποδέχεται τις προτάσεις που γίνονται από την ισραηλινή πλευρά. 

Οι Παλαιστίνιοι πριν από 65 χρόνια έκαναν το λάθος να μην δεχτούν την λύση των δύο κρατών που είχαν προτείνει τα Ηνωμένα Έθνη με τότε ψήφισμα τους, επισήμανε ο αντιπρόσωπος, «και το ίδιο λάθος κάνουν και σήμερα».


Πηγή: in.gr

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)