to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

9:48 | 14.11.2012

Κοινωνία

Το Ζάππειο «ντύνεται» στα μπλε για «καλό σκοπό»

Με το μπλε χρώμα του ουρανού, το χρώμα της αφύπνισης και της παγκόσμιας προσπάθειας για την αντιμετώπιση του διαβήτη, «ντύνεται» για δύο μέρες, το Ζάππειο Μέγαρο, «συμμετέχοντας» στην παγκόσμια πρωτοβουλία της Διεθνούς Ομοσπονδίας Διαβήτη, κατά την οποία θα φωταγωγηθούν 420 ιστορικά κτίρια σε όλο τον κόσμο, στέλνοντας ένα «ηχηρό» μήνυμα, προκειμένου να ενημερωθεί το κοινό για τη νόσο του διαβήτη.



Το Empire State Building στη Ν. Υόρκη, το Κογκρέσο στο Ζάλτσμπουργκ, το London Eye και οι Trafalgar Square Fountains στο Λονδίνο, το Puerta de Alcal? στη Μαδρίτη, το άγαλμα του Χριστού στο Ρίο Ντε Τζανέιρο, ο Kyoto Tower στο Κιότο, ο οβελίσκος στο Μπουένος Άιρες κ.α, μετατρέπονται σε σύμβολα ελπίδας για τη νόσο και στέλνουν μήνυμα ευαισθητοποίησης για την πρόληψη και αντιμετώπιση της μεταβολικής μάστιγας του 21ου αιώνα.

Ο σακχαρώδης διαβήτης, σε συνδυασμό με την παχυσαρκία, έχει λάβει εκρηκτικές διαστάσεις. Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, μέσα σε 30 χρόνια εξαπλασιάστηκε ο αριθμός των πασχόντων από σακχαρώδη διαβήτη παγκοσμίως, ενώ από 50 εκατομμύρια που ήταν τη δεκαετία του '80, σήμερα αγγίζει τα 350 εκατομμύρια. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας προειδοποιεί ότι αν μέσα στην επόμενη 15ετία δεν υπάρξουν συντονισμένες παρεμβάσεις, ο αριθμός των πασχόντων θα υπερβεί τα 500 εκατομμύρια.

Στην Ελλάδα, εκτιμάται ότι το 8%- 9% του πληθυσμού πάσχει από διαβήτη, ενώ υπάρχει και ένα ποσοστό 3%- 4% που δεν γνωρίζει ότι πάσχει από τη νόσο.

Σήμερα, εξαιτίας της οικονομικής κρίσης, οι πάσχοντες στρέφονται στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, όπου παρουσιάζεται αύξηση προσέλευσης των ασθενών στα εξωτερικά ιατρεία κατά 25%- 30%. 

Η μόνη ασπίδα προστασίας έναντι των επιπλοκών είναι η έγκαιρη διενέργεια των προληπτικών εξετάσεων και η ρύθμιση της νόσου, υπογραμμίζουν οι ειδικοί.


Πηγή: ΑΜΠΕ
tags: υγεία

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)