to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

17:44 | 30.04.2015

Κοινωνία

Ζάκυνθος: Ζήτησαν με επίσχεση εργασίας τα δεδουλευμένα και η διοίκηση κατάργησε τις θέσεις τους

Στο Κέντρο Δημιουργικής Απασχόλησης Παίδων Ζακύνθου


Ολόκληρη η καταγγελία των εργαζόμενων

Πριν από λίγες μέρες η Διοίκηση της Κοινωφελούς Επιχείρησης Δήμου Ζακύνθου (ΚΕΔΗΖ) προέβη σε αιφνιδιαστική επίσκεψη στο ΚΔΑΠ-ΜεΑ Ζακύνθου, όπου ανακοίνωσε στις εργαζόμενες την αντικατάσταση της υπεύθυνης, Διονυσίας Κούτση, ψυχολόγου και της αναπληρώτριας υπεύθυνης, Αλεξάνδρας Τυρογαλά, λογοθεραπεύτριας, από άλλες εργαζόμενες της επιλογής τους. Στη συνέχεια απομάκρυνε τους φακέλους με τα κοινωνικά ιστορικά των εξυπηρετούμενων παιδιών και τα  βιβλία που υποχρεούται να τηρεί το κέντρο ενώ απέσπασε μία εργαζόμενη προκειμένου να την τοποθετήσει σε κτίριο εκτός του ΚΔΑΠ-μεΑ. Δεν υπήρξε διαδικασία παράδοσης – παραλαβής, αλλά στην πραγματικότητα κατάσχεσης των εγγράφων του Κέντρου. Ως εκ τούτου, οι απελθούσες υπεύθυνες δεν αναγνωρίζουν καμία αναφορά από μέρους της Διοίκησης, σχετικά με τα έγγραφα και το περιεχόμενο τους.

Το ενδιαφέρον της Διοίκησης για την εύρυθμη λειτουργία του ΚΔΑΠ-ΜεΑ Ζακύνθου είναι σαφώς καλοδεχούμενο, αν και πολύ καθυστερημένο, σύμφωνα με όσα καταγγέλλουν οι συνάδελφοι που εργάζονται σε αυτό. Από το περασμένο φθινόπωρο, είχαν εκθέσει αναλυτικά, προφορικώς και εγγράφως, τα αιτήματά τους και τις ανάγκες του Κέντρου, τόσο στην Δημοτική Αρχή όσο και στην Διοίκηση της ΚΕΔΗΖ. Παρ' όλες τις διαβεβαιώσεις, ωστόσο δεν ανταποκρίθηκε στα υπεσχημένα. Αντιθέτως, οι αρμόδιοι έδειξαν ενδιαφέρον μόνο όταν ξεκίνησε η επίσχεση εργασίας στην οποία προέβησαν οι συνάδελφοι για να τους καταβληθούν τα δεδουλευμένα μηνών, ώστε να μπορέσουν να ζήσουν κι αυτοί αξιοπρεπώς.

Συγκεκριμένα, η διοίκηση αποφάσισε την κατάργηση δύο θεραπευτικών ειδικοτήτων, του ψυχολόγου και του λογοθεραπευτή, και την αντικατάστασή τους από χοροδιδάσκαλο και απόφοιτο Καλών Τεχνών. Η απόφαση αυτή αποδεικνύει περισσότερο από οτιδήποτε άλλο την παντελή άγνοια της Διοίκησης για τον εξυπηρετούμενο πληθυσμό και την παντελή απουσία διαλόγου με τους εργαζόμενους. Χαρακτηριστικά θα πρέπει να αναφερθεί ότι τουλάχιστον το 30% των εξυπηρετούμενων μας, έχει κινητικές δυσκολίες, γεγονός που τους αποκλείει από οποιαδήποτε δραστηριότητα χορού, το 25% δεν συμμετέχει ή δεν έχει συμμετάσχει ποτέ σε εκπαιδευτικό πλαίσιο, καθιστώντας τις θεραπευτικές- εκπαιδευτικές  ειδικότητες άκρως απαραίτητες, ενώ τέλος μόνο το 30% των εξυπηρετούμενων δεν έχει μέτρια ή σοβαρή διαταραχή λόγου.

Επιπλέον, είναι ιδιαιτέρως αντιφατική η έμφαση που έδωσε η Διοίκηση στον χαρακτήρα δημιουργικής απασχόλησης κατά τον προγραμματισμό προσλήψεων για το 2015 με την απόφαση της να μετακινήσει την θεατρολόγο, την μοναδική ειδικότητα δημιουργικής απασχόλησης, σε χώρο εκτός του Κέντρου για την επιτέλεση διοικητικού έργου.

Επιπλέον, η αντικατάσταση των υπευθύνων του Κέντρου αποφασίστηκε αμέσως μόλις ξεκίνησε η επίσχεση και όχι μόλις εντοπίστηκαν οι παραλήψεις για τις οποίες  έγινε λόγο κατά τη διάρκεια της επίσκεψής της Διοίκησης. Αυτό αποδεικνύεται:

 1) από την ημερομηνία της υπογραφής της απόφασης της αντικατάστασης (26/03/2015) και της ημερομηνία γνωστοποίησης της (23/04/2015),

2) από το γεγονός ότι η Διοίκηση δεν είχε ποτέ στη διάρκεια της θητείας της (ούτε άλλωστε η προηγούμενη αρχή είχε) επισημάνει αυτά για τα οποία εγκαλέσατε τις υπευθύνους,

3) οι αιτιάσεις τους είναι τελείως ανυπόστατες.

Ως εκ τούτου, η σχέση μεταξύ επίσχεσης εργασίας και κατάργησης των θέσεων, ψυχολόγου και λογοθεραπευτή και της αντικατάστασης των υπευθύνων δεν είναι σχέση απλής χρονικής ακολουθίας, αλλά σχέση αιτιότητας. Πρόκειται για τιμωρία που στόχο έχει να υπενθυμίζει στις εργαζόμενες, τωρινές και μελλοντικές, ότι ενδεχόμενη διεκδίκηση δίκαιων αιτημάτων στο μέλλον θα τις θέσει σε δυσμένεια.

Ένας επιπρόσθετος λόγος για τον οποίο δεν ισχύει ότι αντικαταστάθηκαν  οι υπεύθυνες λόγω παρατυπιών είναι γιατί η ίδια η διοίκηση προέβη σε μια σειρά από παρατυπίες, σύμφωνα με τους συναδέλφους του ΚΔΑΠ-ΜεΑ Ζακύνθου:

1) Η Διοίκηση δεν είχε ενημερώσει τις υπευθύνους ότι δεν είναι πλέον υπεύθυνες του Κέντρου εβδομάδες αφότου είχε υπογραφεί η σχετική απόφαση.

2) Η Διοίκηση προέβη σε αντικατάσταση των υπευθύνων με τρόπο που αντιβαίνει στο σχετικό καταστατικό, αγνοώντας τα βασικά κριτήρια επιλογής, που είναι η εμπειρία και το επίπεδο εκπαίδευσης.

3) Απομάκρυνε τους φακέλους με τα ιστορικά των εξυπηρετούμενων και όλα τα έγγραφα του Κέντρου σε χώρο εκτός θέτοντας σε τεράστιο ρίσκο τη Δομή, τους εργαζόμενους αλλά και τον ίδιο το Δήμο καθώς αν τα έγγραφα αυτά δεν είναι στον χώρο του ΚΔΑΠ σε περίπτωση ελέγχου (από ΕΕΤΑΑ, ΕΔΕΛ, Περιφέρεια κλπ) τότε θα επιβληθούν μεγάλα πρόστιμα. Επίσης, οφείλει να γνωρίζει ότι μόνο ειδικότητες που δεσμεύονται από το απόρρητο μπορούν να διαχειρίζονται τους φακέλους.

Συμπερασματικά, με τις ενέργειες της Διοίκησης ουσιαστικά επιτείνονται οι δυσκολίες λειτουργίας του Κέντρου, αφού αντί για εννιά εργαζόμενους, λειτουργεί αυτήν την στιγμή με πέντε, θέτοντας σε κίνδυνο την ασφάλεια των εξυπηρετούμενων. Τέλος, ενημερώνουμε τη Διοίκηση ότι η απόφαση για  κατάργηση ειδικοτήτων, ώστε να απαλλαγεί από εργαζόμενες που δεν συμβιβάζονται αφενός με την αδιαφορία της δημοτικής αρχής προς το Κέντρο και αφετέρου με την πολύμηνη απλήρωτη εργασία, τελεί εν γνώσει του Πανελλήνιου Συλλόγου Εργαζομένων στα ΚΔΑΠ, ο οποίος έχει πάρει σαφή θέση ενάντια σε τέτοιες πρακτικές κατάχρησης εξουσίας και δηλώνουμε ρητά πως θα αγωνιστούμε με όλα τα μέσα για να τις αποτρέψουμε.

Με  εκτίμηση

Οι εργαζόμενες στο ΚΔΑΠ μεΑ Ζακύνθου

Τυρογαλά Αλεξάνδρα            Κούτση Διονυσία

 Σπίνου Ελευθερία           Κλαυδιανού Δέσποινα

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)