to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

14:49 | 20.03.2024

Διεθνή

Ζαχάροβα: «Ληστεία και κλοπή» το σχέδιο της ΕΕ για τα παγωμένα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία

Οι «στρατηγικές συνομιλίες με τις ΗΠΑ» είναι «πιθανές μόνο στο πλαίσιο ευρύτερης συζήτησης», λέει η Ρωσία, ενώ αναφέρει πως «η χρήση της SpaceX για κατασκοπεία καθιστά στόχους τους δορυφόρους της »


Η Ρωσία ανακοίνωσε σήμερα πως η πρόταση του επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ να πάρει το 90% των εσόδων από τα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία που έχουν παγώσει στην Ευρώπη και να τα διαθέσει για την αγορά όπλων για την Ουκρανία είναι «ληστεία και κλοπή».

Βάσει του σχεδίου του Μπορέλ, τα έσοδα από τα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία, όπως οι τόκοι, θα μεταβιβασθούν στο Ευρωπαϊκό Ταμείο Ειρήνης, ένα ταμείο που βρίσκεται εκτός του προϋπολογισμού της ΕΕ, παρέχει στρατιωτική βοήθεια σε χώρες εκτός της ΕΕ και έχει χρησιμοποιηθεί κυρίως για την Ουκρανία.

Το Κρεμλίνο δήλωσε πως τέτοια σχέδια, εφόσον εφαρμοσθούν, θα καταστρέψουν τη φήμη της Ευρώπης ως αξιόπιστου φύλακα ιδιοκτησιακών δικαιωμάτων και θα οδηγήσουν σε πολλά χρόνια αγωγών στα δικαστήρια.

«Οι Ευρωπαίοι γνωρίζουν καλά για τη ζημιά που τέτοιες αποφάσεις μπορεί να κάνουν στην οικονομία τους, στην εικόνα τους και στη φήμη τους ως αξιόπιστων, τρόπος του λέγειν, εγγυητών του απαραβίαστου της ιδιοκτησίας», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ.

«Η ζημιά θα είναι αναπόφευκτη. Τα πρόσωπα που θα αναμιχθούν στη λήψη τέτοιων αποφάσεων, τα κράτη που θα το αποφασίσουν αυτό, φυσικά, θα γίνουν στόχοι διώξεων για δεκαετίες».

Περίπου το 70% του συνόλου των ρωσικών περιουσιακών στοιχείων, τα οποία έχουν παγώσει στη Δύση, βρίσκονται στο κεντρικό βελγικό αποθετήριο Euroclear, το οποίο κρατά το ισόποσο 190 δισεκ. ευρώ σε χρεόγραφα και μετρητά της ρωσικής κεντρικής τράπεζας.

Όταν ερωτήθηκε για το σχέδιο του Μπορέλ, η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα δήλωσε: «Είναι απλούστατα ληστεία και κλοπή».

Η Ζαχάροβα τόνισε πως η Ρωσία θα απαντήσει, αν η Δύση προχωρήσει σε κατάσχεση ρωσικών περιουσιακών στοιχείων. Η Ρωσία έχει δηλώσει πως θα αναλάβει δράση εναντίον δυτικών περιουσιακών στοιχείων, αν κατασχεθεί δική της περιουσία.

- Στρατηγικές συνομιλίες με τις ΗΠΑ -

Η Μόσχα ανακοίνωσε επίσης σήμερα ότι θα συζητήσει για τον έλεγχο των πυρηνικών εξοπλισμών με τις Ηνωμένες Πολιτείες μόνο στο πλαίσιο μιας ευρύτερης συζήτησης, υπογραμμίζοντας ότι η Ουάσινγκτον δεν θα επιτύχει στην προσπάθειά της να διεξαγάγει συνομιλίες με τους δικούς της όρους.

«Είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε ζητήματα στρατηγικής σταθερότητας μόνο στο πλαίσιο μιας ενιαίας συζήτησης», δήλωσε η Ζαχάροβα στους δημοσιογράφους, όταν ερωτήθηκε σχετικά με πληροφορίες των μέσων ενημέρωσης ότι οι ΗΠΑ πρότειναν συνομιλίες με τη Ρωσία και την Κίνα.

«Η Ουάσινγκτον προσφέρεται να κάνει διάλογο μόνο με τους όρους των ΗΠΑ», δήλωσε η εκπρόσωπος. Η ίδια πρόσθεσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν χάσει τον έλεγχο όπλων που έχουν δώσει στην Ουκρανία, έτσι είναι δύσκολο για τη Μόσχα να συμφωνήσει σε συνομιλίες με την Ουάσινγκτον για τους εξοπλισμούς.

- Θεμιτοί στόχοι οι δορυφόροι της SpaceX -

Η Ρωσία ανακοίνωσε επίσης σήμερα ότι γνωρίζει για τις προσπάθειες αμερικανικών υπηρεσιών πληροφοριών να χρησιμοποιήσουν εμπορικές εταιρείες δορυφόρων, όπως η SpaceX, και προειδοποίησε ότι τέτοιες κινήσεις μπορεί να καταστήσουν τους δορυφόρους των εταιρειών αυτών θεμιτούς στόχους.

Το Ρόιτερς είχε μεταδώσει αυτό το μήνα ότι η SpaceX κατασκευάζει δίκτυο εκατοντάδων κατασκοπευτικών δορυφόρων στο πλαίσιο απόρρητου συμβολαίου με μια αμερικανική εταιρεία πληροφοριών, κάνοντας φανερή την εμβάθυνση των σχέσεων ανάμεσα στη διαστημική εταιρεία του Ίλον Μασκ και τις υπηρεσίες εθνικής ασφαλείας.

«Γνωρίζουμε για τις προσπάθειες της Ουάσινγκτον να προσελκύσει τον ιδιωτικό τομέα για να υπηρετήσει τις στρατιωτικές διαστημικές φιλοδοξίες της», δήλωσε η Ζαχάροβα στους δημοσιογράφους.

Τέτοια συστήματα «καθίστανται θεμιτός στόχος για μέτρα αντιποίνων, περιλαμβανομένων στρατιωτικών», τόνισε η ίδια.

- Απαράδεκτη απόφαση του CERN -

Η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών δήλωσε επίσης σήμερα ότι η απόφαση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Πυρηνικών Ερευνών (CERN) να διακόψει τη συνεργασία με ρώσους επιστήμονες είναι πολιτικοποιημένη, δημιουργεί διακρίσεις και είναι απαράδεκτη.

Το CERN ανακοίνωσε το Δεκέμβριο ότι θα διακόψει τη συνεργασία με τη Ρωσία από το Νοέμβριο 2024 και με τη Λευκορωσία από τον Ιούνιο εξαιτίας του πολέμου στην Ουκρανία.

«Θεωρούμε ότι τέτοιες ενέργειες είναι πολιτικοποιημένες και απολύτως απαράδεκτες», δήλωσε η Ζαχάροβα στους δημοσιογράφους στη Μόσχα. «Η Δύση αυξάνει την πίεση επί της χώρας μας στον τομέα της θεμελιώδους επιστήμης».

Η Ζαχάροβα πρόσθεσε ότι η απόφαση του CERN συνιστά διακριτική μεταχείριση σε βάρος ρώσων επιστημόνων.

tags: Ρωσία

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)