to top
 • βρείτε μας στο Twitter
 • βρείτε μας στο Facebook
 • βρείτε μας στο YouTube
 • στείλτε μας email
 • εγγραφείτε στο RSS feed
 • international version

18:01 | 15.10.2013

Κοινωνία

Υψηλή η συμμετοχή των ιδιωτικών εκπαιδευτικών στην 24ωρη απεργία

Με ψήφισμα το οποίο επιδόθηκε στο προεδρείο της Βουλής, ολοκληρώθηκε η πορεία των ιδιωτικών εκπαιδευτικών που πραγματοποιήθηκε στο κέντρο της Αθήνας στο πλαίσιο της σημερινής απεργιακής κινητοποίησής τους.


Σύμφωνα με τους συνδικαλιστικούς εκπροσώπους των ιδιωτικών εκπαιδευτικών, η συμμετοχή στην απεργία έφτασε το 80%, ενώ δυναμικό ήταν και το «παρών» στην πορεία αφού, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, οι διαδηλωτές ξεπέρασαν τους χίλιους σε σύνολο 3.500 εκπαιδευτικών σε Αθήνα και Πειραιά.

Η ανακοίνωση της ΟΙΕΛΕ:

Ξεπέρασε κάθε προηγούμενο η συμμετοχή των ιδιωτικών εκπαιδευτικών στην απεργία της ΟΙΕΛΕ και στην πορεία προς τη Βουλή των Ελλήνων. Το 85% των ιδιωτικών σχολείων έμειναν κλειστά ή υπολειτούργησαν, ενώ στην πορεία συμμετείχαν, σύμφωνα με εκτιμήσεις της Αστυνομίας, 3.000 περίπου ιδιωτικοί εκπαιδευτικοί, παρά το γεγονός ότι τις τελευταίες ημέρες πολλοί σχολάρχες προέβησαν σε όργιο τρομοκρατίας και εκφοβισμών!

Η κινητοποίηση ξεκίνησε με τη συγκέντρωση των εκπαιδευτικών έξω από τα γραφεία της ΟΙΕΛΕ. Στους συγκεντρωμένους μίλησαν ο Καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου Γιώργος Κατρούγκαλος, ο ιστορικός Πρόεδρος της ΟΙΕΛΕ στις δεκαετίες του 70-80 Γιώργος Φυσσάκις, ο βουλευτής του ΚΚΕ Χρήστος Κατσώτης, το μέλος της διοίκησης της ΓΣΕΕ Ζώης Πεπές και ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Αμανατίδης.

Η μεγαλειώδης πορεία των ιδιωτικών εκπαιδευτικών κατέληξε στη Βουλή, όπου αντιπροσωπεία της Ομοσπονδίας συναντήθηκε με εκπροσώπους του ΣΥΡΙΖΑ, της ΔΗΜ.ΑΡ., τον βουλευτή του ΚΚΕ Σπύρο Χαλβατζή και τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο των Ανεξαρτήτων Ελλήνων Νότη Μαριά. Στη συνέχεια η αντιπροσωπεία της ΟΙΕΛΕ επέδωσε στο προεδρείο της Βουλής απεργιακό ψήφισμα (συνημμένο).

Στην πορεία συμμετείχαν αντιπροσωπείες εκπαιδευτικών από τη Βόρεια Ελλάδα (ΣΙΕΛΒΕ), την Πάτρα, τα Χανιά, το Ηράκλειο, το Αγρίνιο και την Κόρινθο. Ενδεικτικά αναφέρουμε λίστα σχολείων τα οποία έκλεισαν ή υπολειτούργησαν και των οποίων εκπαιδευτικοί συμμετείχαν στην πορεία:

 • Κολλέγιο Αθηνών

 • Σχολή Μωραΐτη

 • Λεόντειος Πατησίων

 • Κολλέγιο Αγ. Παρασκευής (Pierce)

 • Λεόντειος Ν. Σμύρνης

Το απεργιακό ψήφισμα της 15ης Οκτωβρίου 2013

Ειδικός Νόμος ορίζει τις προϋποθέσεις και τους όρους χορήγησης άδειας

για την ίδρυση και λειτουργία εκπαιδευτηρίων που δεν ανήκουν στο Κράτος,

τα σχετικά με την εποπτεία που ασκείται πάνω σε αυτά,

καθώς και την υπηρεσιακή κατάσταση του διδακτικού προσωπικού τους.

(Σύνταγμα της Ελλάδος, άρθρο 16, παρ. 8)


Το Δ.Σ. της ΟΙΕΛΕ αποφάσισε να προκηρύξει 24ωρη πανελλαδική απεργία για την Τρίτη, 15/10/2013, λόγω της βάρβαρης, νεοφιλελεύθερης κυβερνητικής πολιτικής που διαλύει το κοινωνικό αγαθό της εκπαίδευσης, τις εργασιακές σχέσεις των ιδιωτικών εκπαιδευτικών και σκοπεύει στην πριμοδότησητων εργοδοτών με δεκάδες εκατομμύρια ευρώ εις βάρος των εργαζόμενων. Η κινητοποίησή μας λαμβάνει χώρα ενόψει της εκδίκασης στις 17/10/2013 της αίτησης ακύρωσης της εγκυκλίου Αρβανιτόπουλου που έχει καταθέσει η ΟΙΕΛΕ στο ΣτΕ.

Τα αιτήματα της απεργίας είναι:

 • Η άμεση απόσυρση της εγκυκλίου Αρβανιτόπουλου, με την οποία καταλύεται το Σύνταγμα και η εκπαιδευτική νομοθεσία, καθώς με αυτήν επιχειρείται να αποσυρθεί η κρατική εποπτεία από την ιδιωτική εκπαίδευση και να εγκαθιδρυθεί καθεστώς μαζικών και αναιτιολόγητων απολύσεων. (Την εφαρμογή της εγκυκλίου αυτής έχει ήδη αναστείλει προσωρινά με απόφασή του το ΣτΕ).

 • Η άμεση απόσυρση των εγκυκλίων του Υ.ΠΑΙ.Θ. για την «απελευθέρωση» της λειτουργίας των ολοήμερων ιδιωτικών δημοτικών σχολείων και για την αύξηση του ωραρίου των ιδιωτικών εκπαιδευτικών, ώστε να αποτραπεί η μέσω της απλήρωτης εργασίας μεγιστοποίηση κατά 20 εκατομμύρια ευρώ ετησίως των κερδών των σχολαρχών και οι απολύσεις εκατοντάδων εκπαιδευτικών.

 • Η ενίσχυση της κρατικής εποπτείας στην ιδιωτική εκπαίδευση. Η ανοχή (και κάποιες φορές ακόμη και η συνέργεια) των εποπτικών αρχών της πολιτείας στις εργοδοτικές αυθαιρεσίες, έχουν γιγαντώσει την παρανομία (πλαστοί τίτλοι σπουδών, παραχαραγμένα ωρολόγια προγράμματα, αλλοίωση βαθμολογιών, αδήλωτη εργασία).

 • Η υπογραφή νέων Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας με αξιοπρεπείς όρους αμοιβής και εργασίας για τους χώρους των Κέντρων Ξένων Γλωσσών και Φροντιστηρίων Μέσης Εκπαίδευσης.

Η απεργία της ΟΙΕΛΕ δεν είναι συντεχνιακού χαρακτήρα, αλλά:

 • Είναι κινητοποίηση με στόχο τη διαφύλαξη του δημόσιου και κοινωνικού αγαθού της εκπαίδευσης, που (ακόμη) παρέχεται από τα ιδιωτικά σχολεία και κατ’ επέκταση σκοπεύει στη διαφύλαξη της συνταγματικά κατοχυρωμένης ισοτιμίας ανάμεσα στους μαθητές των δημόσιων και των ιδιωτικών σχολείων.

 • Είναι κινητοποίηση για να διατηρηθεί ο ιδιωτικός εκπαιδευτικός ως αξιοπρεπής λειτουργός της εκπαίδευσης και να μην μετατραπεί σε αναλώσιμο υπάλληλο, χειραγωγούμενο και εκβιαζόμενο από τον σχολάρχη.

 • Είναι η άσκηση του μοναδικού συνταγματικού δικαιώματος του ιδιωτικού εκπαιδευτικού απέναντι στη συμμαχία δύο σύγχρονων «αφεντικών» που συνεργούν εναντίον του: του κράτους, που εγκαταλείπει σταδιακά τον εποπτικό του ρόλο και το διάλογο των κοινωνικών εταίρων, αφήνοντας τα ιδιωτικά σχολεία έρμαια στην εργοδοτική ασυδοσία και αναγνωρίζοντας ως μοναδικό συνομιλητή τους σχολάρχες αλλά και της εργοδοσίας, που χωρίς όραμα για την εκπαίδευση, υποτιμά το ανθρώπινο δυναμικό της και αδιαφορεί επιδεικτικά για την κατάλυση της εργασιακής ειρήνης διευρύνοντας πολλαπλά και καταχρηστικά το διευθυντικό της δικαίωμα καλλιεργώντας το φόβο της απόλυσης και την ανασφάλεια για την επαγγελματική προοπτική των εκπαιδευτικών. Η πρωτοφανής αυτή συμμαχία έχει ήδη αποφέρει στους 13 μήνες θητείας της παρούσας πολιτικής ηγεσίας του Υ.ΠΑΙ.Θ. πάνω από 50 εκατομμύρια ευρώ στους ιδιοκτήτες των ιδιωτικών σχολείων μέσα από τις τσέπες των εκπαιδευτικών με διάφορα νομοθετήματα-δώρα που προκαλούν και τον πλέον μετριοπαθή παρατηρητή, ενώ στερεί από τα ασφαλιστικά ταμεία περίπου 20 εκατομμύρια ευρώ.

Η συμβολή των εκπαιδευτικών της ιδιωτικής εκπαίδευσης στον αγώνα για την ποιοτική αναβάθμιση του εκπαιδευτικού μας συστήματος, για όλους τους πολίτες, χωρίς κοινωνικές και εκπαιδευτικές ανισότητες, είναι γνωστή, πολλαπλά διατυπωμένη και απόλυτα τεκμηριωμένη, εντός και εκτός κοινοβουλίου.

Η σημερινή μας μάχη είναι η πιο κρίσιμη για τον κλάδο τα τελευταία 35 χρόνια για τα ίδια αιτήματα που ο κλάδος μας αγωνίζεται για περισσότερο από 70 χρόνια. Είναι μια ακόμη μάχη μεταξύ δύο διαφορετικών φιλοσοφιών για την εκπαίδευση και για την κοινωνία. Από τη μια μεριά το αντικοινωνικό και αντιεκπαιδευτικό νεοφιλελεύθερο δόγμα του Μίλτον Φρήντμαν που θέλει την εκπαίδευση ως εμπόρευμα της ελεύθερης αγοράς, το οποίο θα απολαμβάνουν ελάχιστοι. Από την άλλη, το δικό μας όραμα για μια εκπαίδευση που θα είναι δημόσιο αγαθό και θα συμβάλλει στη γεφύρωση των κοινωνικών και των οικονομικών ανισοτήτων. Ο ένας δρόμος μας οδηγεί στη δεκαετία του ’50, όπου πρόσβαση στην εκπαίδευση, στο Πανεπιστήμιο και στην αγορά εργασίας είχαν κατεξοχήν οι γόνοι των ισχυρών.

Εμείς θα παλέψουμε για τον άλλο δρόμο, της υποστήριξης του δικαιώματος των αδυνάτων, όλων των πολιτών. Έχουμε το δίκιο με το μέρος μας. Και ξαναθυμόμαστε το πάντα επίκαιρο σύνθημα της μεγάλης, δίμηνης απεργίας της ΟΙΕΛΕ την άνοιξη του 1977:

Οι ιδιοκτήτες κάνουν αγώνα με τα λεφτά τους για τα λεφτά τους,

εμείς κάνουμε αγώνα με το δίκιο μας για την Παιδεία

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)