to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

13:36 | 25.09.2014

πηγή: Ποντίκι

Πολιτισμός

Το ΥΠΠΟ θέλει χορηγούς για την Αμφίπολη!

Αρχαία μνημεία με χορηγό, είναι το μέλλον που οραματίζεται το ΥΠΠΟ για την πολιτιστική κληρονομιά της χώρας. Η γγ του υπουργείου Λίνα Μενδώνη, σε σημερινή της συνέντευξη τόνισε ότι το υπουργείο δεν είναι αρνητικό στην ιδιωτική χορηγία και αλλάζει –προς το φιλικότερο- το νομικό πλαίσιο των χορηγιών.


 
Η κ. Μενδώνη, σε σημερινή συνέντευξή της στο Βήμα FM, τόνισε ότι «δεν είμαστε αρνητικοί στην ιδιωτική χορηγία, κάθε άλλο, άλλωστε υπάρχει χορηγικό πλαίσιο, προβληματικό, παρόλα αυτά υπάρχει. Επομένως επί της αρχής δεν υπάρχει καμία αντίρρηση. Απλώς οι ιδιωτικές χορηγίες θα πρέπει να ελέγχονται στο βαθμό κυρίως της απαίτησης της προβολής του χορηγού, ώστε να μην θίγεται η ηθική του μνημείου».
 
Η κ. Μενδώνη πρόσθεσε ότι «αυτή τη στιγμή, είμαστε σε μία φάση που το ΥΠΠΟ εξετάζει την αναθεώρηση επί το φιλικότερο και πιο απλό του χορηγικού νόμου, ο οποίος έχει πάρα πολλά γραφειοκρατικά προβλήματα και αποθαρρύνει στην πράξη τους χορηγούς», είπε η γγ του υπ. Πολιτισμού».
 
Αμφίπολη
 
Για τα θέματα του μνημείου της Αμφίπολης επιβεβαίωσε την ύπαρξη τέταρτης εισόδου «μία γεωλογική έρευνα που έγινε στον τρίτο χώρο, με μια μορφή γεωτρήσεων, με χειροκίνητο τρυπάνι, μας έδειξε ότι υπάρχει ένα τέταρτο θύρωμα» είπε η κ. Μενδώνη και πρόσθεσε «ότι  οδηγεί κάπου, οδηγεί. Διαφορετικά, δεν έχει νόημα να έχεις μία είσοδο ένα θύρωμα» αυτό το άνοιγμα είναι 96 εκατοστά, δεν γνωρίζουμε κάτι άλλο αυτή τη στιγμή».
 
Η κ. Μενδώνη δεν θέλησε να μπει στα ζητήματα της ονοματολογίας υποστήριξε ότι «όταν ολοκληρωθεί η ανασκαφή, όταν θα έχουν συγκεντρωθεί όλα τα στοιχεία θα έχουμε μία εικόνα, δεν μπορούμε τίποτα με βεβαιότητα» και χαρακτήρισε λάθος την ονοματολογία.
 
Για τη διαμάχη ανάμεσα στους αρχαιολόγους σχετικά με το θέμα της χρονολόγησης του μνημείου υποστήριξε ότι οι πλέον αρμόδιοι για να εκφέρουν άποψη είναι οι ανασκαφείς  «η ανασκαφή είναι σε εξέλιξη, οι πλέον αρμόδιοι να διατυπώσουν οποιαδήποτε άποψη σε σχέση με το εύρημα είναι οι  ανασκαφείς. Η επιστήμη προάγεται μέσα από το διάλογο και μέσα από τις αντιθέσεις. Σήμερα που μιλάμε  πρώτος λόγος είναι των ανασκαφέων, οι οποίοι θεωρούν ότι το μνημείο χρονολογείται στο τελευταίο τέταρτο του 4ου αιώνα π.Χ.» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Τέλος, πρόσθεσε ότι ο καθένας είναι ελεύθερος να εκφράζει την επιστημονική του άποψη, και τόνισε ότι "η μελέτη θα μας δώσει τα τελικά συμπεράσματα".

 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)