to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Υπουργοποίηση Χρ. Στυλιανίδη: Παραδοχή αποτυχίας της κυβέρνησης για τις πυρκαγιές

Η δυστοκία στην ανεύρεση υπουργού για το νεοσύστατο υπουργείο Πολιτικής Προστασίας και η εξ αρχής αναζήτηση υποψήφιου εκτός του στελεχιακού δυναμικού της κυβέρνησης της ΝΔ, υποκρύπτει επικοινωνιακές και πολιτικές σκοπιμότητες και αποκαλύπτει αλήθειες.


Από το φιάσκο της παραίτησης, πριν καν την ορκωμοσία, του ναυάρχου και πρώην υπουργού Άμυνας στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ Ευάγγελου Αποστολάκη, μέχρι τις αρνήσεις που διέρρευσαν στα ΜΜΕ από στελέχη προερχόμενα από την κεντροαριστερά και μέχρι τον ορισμό του Κύπριου ή έστω και Ελληνοκύπριου πολιτικού και πρώην επιτρόπου της ΕΕ Χρήστου Στυλιανίδη, είναι φανερό ότι ο πρωθυπουργός αναζητούσε εξ αρχής υπουργό εκτός του πολιτικού χώρου και εκτός του μητρώου στελεχών της ΝΔ.

Η πρώτη αιτία ανάγεται στη σφαίρα της επικοινωνιακής πολιτικής, της δημιουργίας εντυπώσεων δηλαδή, στην οποία εκ συστήματος επιμένουν ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση.

Υπουργοποιώντας κάποιον εκτός ΝΔ και μάλιστα προερχόμενο από τον προοδευτικό χώρο, πιστεύουν ότι στέλνουν ένα μήνυμα μιας ευρύτερης αποδοχής της κυβερνητικής πολιτικής.

Και επιπλέον, με την προσφιλή τους λογική του επικοινωνιακού συμψηφισμού, με την οποία σύγκριναν φέρετρα με στρέμματα, νομίζουν ότι ορκίζοντας υπουργό εκ μεταγραφής από τον προοδευτικό χώρο, απαντούν και στις κατηγορίες ότι μετά και την υπουργοποίηση Πλεύρη, η κυβέρνηση «γέρνει» πια επικίνδυνα προς την ακροδεξιά.

Βέβαια τα… επικοινωνιακα τους πυροτεχνήματα τους τα χαλά η κοινή πεποίθηση ότι «ένας κούκος δεν φέρνει την άνοιξη». Όπως άλλωστε δεν την έφερε στην περίπτωση της υπουργοποίησης των εκ της κεντροαριστεράς προερχόμενων Μιχάλη Χρυσοχοίδη και Χάρη Θεοχάρη.

Αν σκεφτεί μάλιστα κανείς και τον τρόπο με τον οποίο τους χρέωσαν τις κυβερνητικές αποτυχίες και την τύχη που τους επιφύλαξαν στον τελευταίο ανασχηματισμό, όπου οι δύο αυτοί πρώην υπουργοί σήκωσαν στους ώμους τους το σύνολο των αμαρτιών της κυβέρνησης, διαφαίνεται και μια ακόμη επικοινωνιακή «τρίπλα» του Κυριάκου Μητσοτάκη, να αναθέτει δύσκολα υπουργεία σε εκτός ΝΔ πολιτικούς, ώστε να μη χρεώνεται ο ίδιος και το κόμμα της ΝΔ τις αποτυχίες.

Πίσω βέβαια από τα επιφανειακά επικοινωνιακά πλεονεκτήματα της υπουργοποίησης στο κρίσιμο υπουργείο Πολιτικής Προστασίας εκ μεταγραφής υπουργού, κρύβεται μια μεγάλη αλήθεια την οποία ο πρωθυπουργός και το επιτελείο του στο Μαξίμου προσπαθούν να κρατήσουν σαν επτασφράγιστο μυστικό.

Η κυβέρνηση της ΝΔ δεν διαθέτει ούτε πολιτική, ούτε θέσεις, ούτε όμως και στελέχη με επάρκεια για να αντιμετωπίσουν τους φυσικούς κινδύνους που φέρνει η κλιματική αλλαγή.

Αυτή η αλήθεια δικαιολογεί πλήρως τη μεγάλη οικολογική καταστροφή που συνέβη το καλοκαίρι στη χώρα, με το «επιτελικό κράτος» να παρακολουθεί ανέτοιμο, ανοργάνωτο και ανήμπορο να επέμβει τις φωτιές να καίνε περισσότερα από 1,3 εκατομμύριο στρέμματα δασικής γης, να καταστρέφουν 2.000 σπίτια, καθώς και τις περιουσίες χιλιάδων ανθρώπων και να μη σβήνουν παρά μόνο μετά από ημέρες ή και βδομάδες, εντελώς από μόνες τους.

Η υπουργοποίηση λοιπόν του Κύπριου πολιτικού Χρήστου Στυλιανίδη, μετά τις αποτυχημένες προσπάθειες που έγιναν με το ναύαρχο Αποστολάκη και με άλλα στελέχη από την κεντροαριστερά, όπως τον Γιώργο Φλωρίδη, δεν αποτελεί τίποτε περισσότερο από μια παραδοχή αποτυχίας της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού στον ευαίσθητο τομέα της Πολιτικής Προστασίας.

Κάτι που δεν έχει παραδεχθεί ποτέ επίσημα ο πρωθυπουργός. Ο οποίος, αντίθετα, διαβεβαίωνε σε διαγγέλματα και σε ομιλίες του στη Βουλή ότι όλα πήγαν καλώς, συγχαίροντας μάλιστα τους υπουργούς που λίγες μέρες μετά απομάκρυνε, για να τους αντικαταστήσει με εκ μεταγραφής από άλλους πολιτικούς χώρους και τώρα και εισαγόμενους και από άλλα ευρωπαϊκά κράτη.
Ουδέν κακόν αμιγές καλού.

Η ανάθεση του υπουργείου Πολιτικής Προστασίας σε πολιτικό εκτός Ελλάδας και εκτός μητρώου στελεχών της ΝΔ, πολιτικά ισοδυναμεί με παραδοχή αποτυχίας και με ανάληψη της πολιτικής ευθύνης από τον πρωθυπουργό για την τεράστια οικολογική και οικονομική καταστροφή που η κυβέρνησή του δεν μπόρεσε ούτε να προβλέψει, ούτε να περιορίσει, ούτε και να σταματήσει αυτό το καλοκαίρι.

tags: άρθρα

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)