to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

14:26 | 29.03.2021

Πολιτική

Υπουργικό Συμβούλιο: Συζήτηση για το «Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης» - Αύξηση 7% του ΑΕΠ σε βάθος εξαετίας βλέπει ο Μητσοτάκης

Ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, που διεξήχθη μέσω τηλεδιάσκεψης.


Νέα νομοσχέδια εγκρίθηκαν σήμερα κατά την συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου. Συγκεκριμένα, εγκρίθηκε το «Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης» που θα υποβληθεί στους ευρωπαϊκούς θεσμούς, το νομοσχέδιο για το υπαίθριο εμπόριο, η σύσταση, συγκρότηση και λειτουργία Κυβερνητικής Επιτροπής για την Κρατική Αρωγή, και παρακολούθησης αξιοποίησης λιμένων.

Οι «διαρροές»

13 άξονες περιλαμβάνει το σχέδιο της Κυβέρνησης όπως έχει ήδη διαρρέυσει στον οικονομικό τύπο για την κατανομή των 31 δισ. ευρώ που θα λάβει συνολικά η Ελλάδα από το πρόγραμμα εκ των οποίων τα 18 δισ. ευρώ αφορούν επιχορηγήσεις και 13 δισ. ευρώ σε δάνεια.

Ζητούμενο βεβαίως το μίγμα που θα επιλέξει το οικονομικό επιτελείο να διοχετεύσει το ποσό αυτό, με δεδομένο μάλιστα πως διευρύνει το δημόσιο χρέος, θα πρέπει να μελετήσει κανείς πολύ καλά τις προθέσεις της κυβέρνησης για να αντιληφθεί πως θα διαμορφωθεί το πεδίο στις μιρκομεσαίες επιχειρήσεις αλλά και σε μέτρα αναγκαίας προστασίας του κοινωνικού κράτους.

Οι 13 ανακοινωμένοι άξονες δεν αφήνουν και πολλές ελπίδες σχετικά αφού αναφέρονται στα εξής σημεία:

  1. Κίνητρα για επενδύσεις ενεργειακής αποδοτικότητας (κατοικίες, επιχειρήσεις και Δημόσιος Τομέας)
  2. Ηλεκτρικές διασυνδέσεις των ελληνικών νησιών και επενδύσεις ενεργειακής αποθήκευσης
  3. Εθνικό σχέδιο αναδασώσεως και επενδύσεις στη βιοποικιλότητα
  4. Υποδομές 5G, υποδομή οπτικών ινών σε κτίρια, ψηφιακή διασυνδέσεις των ελληνικών νησιών
  5. Ψηφιακός μετασχηματισμός του Δημόσιου Τομέα συμπεριλαμβανομένης υποδομής και υπηρεσίας κεντρικού υπολογιστικού νέφους, ψηφιακή διαλειτουργικότητα εντός της Γενικής Κυβερνήσεως
  6. Πλήρης ψηφιοποίησης των φορολογικών αρχών, νέες έξυπνες μέθοδοι καταπολέμησης της φοροδιαφυγής εισαγωγή διασυνδεδεμένων ταμειακών μηχανών και POS, ηλεκτρονική τιμολόγηση για το σύνολο του ιδιωτικού τομέα
  7. Μεταρρυθμίσεις για την απλοποίηση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος, διευκόλυνση του επιχειρείν και υποστήριξη των επενδύσεων
  8. Ισχυρά κίνητρα για ιδιωτικές επενδύσεις
  9. Συμπράξεις Δημόσιου-Ιδιωτικού Τομέα σε νέα, μεγάλα έργα υποδομών
  10. Επενδύσεις στους τομείς του πολιτισμού, του τουρισμού και της αγροδιατροφής ως κινητήριους μοχλούς ανάπτυξης
  11. Μεταρρύθμιση της εργατικής νομοθεσίας (εκσυγχρονισμός και απλοποίηση), μεταρρύθμιση ενεργητικών και παθητικών πολιτικών απασχόλησης, μεγάλες επενδύσεις στην κατάρτιση και επανακατάρτιση του εργατικού δυναμικού (έμφαση στις ψηφιακές δεξιότητες)
  12. Επενδύσεις στην κοινωνική ενσωμάτωση ευάλωτων ομάδων
  13. Μεταρρύθμιση του συστήματος πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας

Προδιαγράφεται ήδη από τους τίτλους η μερίδα του λέοντος αυτού του πακέτου στήριξης να διατεθεί και πάλι σε μεγάλες και πολύ μεγάλες επιχειρήσεις, συμβάσεις δημοσίου και ιδιωτικού τομέα ενώ καμία ειδική αναφορά δε γίνεται σε παραγωγικούς τομείς της ελληνικής οικονομίας που βρέθηκαν σε πολύμηνη αναστολή ούτε στην αντιμετώπιση του ζητήματος του ιδιωτικού χρέους που σίγουρα απασχολεί ήδη τη κοινωνία.

Διάθεση από τις τράπεζες με ορίζοντα τον Αύγουστο

Ο Αύγουστος είναι ο μήνας που φαίνεται πως θα έχουν ολοκληρωθεί οι φάσεις της αξιολόγησης της εθνικής πρότασης από την ΕΕ και οι απαραίτητες διαδικασίες ώστε το πρόγραμμα να αρχίσει να υλοποιείται. Μένει να δούμε αν θα εκκινήσουν -όπως ανακοινώνεται- ορισμένα από τα προβλεπόμενα έργα με εθνική χρηματοδότηση.

Οσον αφορά στα δάνεια ύψους 13 δισ. ευρώ, τα επενδυτικά έργα τα οποία θα χρηματοδοτηθούν θα αξιολογούνται μέσω κυρίως του τραπεζικού συστήματος (εθνικού και ευρωπαϊκού). 

Ο μηχανισμός προβλέπει την ενίσχυση επενδυτικών έργων με επιλεξιμότητες την πράσινη ενέργεια, τον ψηφιακό μετασχηματισμό, την έρευνα και ανάπτυξη, αλλά και την αναβάθμιση επιχειρηματικών στρατηγικών μέσω εξαγορών, συγχωνεύσεων και συνεργασιών ώστε να αυξηθεί το μέγεθος και η ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων. Βεβαίως μια τέτοια στρατηγική χωρίς τη πολιτική βούληση για ισχυρό ρόλο του Δημοσίου στις ενδεσόμενες εξαγορές μπορούν σύντομα να οδηγήσουν σε φαινόμενα όπως το σκάνδαλο της τράπεζας Πειραιώς.

Σε ό,τι αφορά στα ποσοστά ενίσχυσης, το δάνειο μηδενικού επιτοκίου θα ανέρχεται σε 30-50%, η ίδια συμμετοχή σε τουλάχιστον 20% και το υπόλοιπο από ποσοστό θα καλύπτεται από τις τράπεζες.

Μητσοτάκης: +7 μονάδες στο ΑΕΠ σε βάθος... εξαετίας

Μέχρι και το 1821 επιστράτευσε ο Κ. Μητσοτάκης στην εισαγωγική ομιλία του στο Υπουργικό Συμβούλιο για να τονίσει τη σπουδαιότητα της πρότασης του. Συγκεκριμένα αναφέρθηκε στην: «εθνική ανάταση που νιώσαμε κατά τον εορτασμό της εθνικής επετείου και τη σύνδεσή της με την εθνική ανάταξη, με καθοριστικό βήμα, το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης που θα οδηγήσει την Ελλάδα μπροστά». Προέβλεψε ότι «Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης, έχει τη δυνατότητα να προσθέσει ακόμα 7 μονάδες στο ΑΕΠ σε ορίζοντα εξαετίας πέρα και πάνω από τη φυσιολογική ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας και να δημιουργήσει πρόσθετες 200.000 θέσεις εργασίας». 

Φυσικά οι προβλέψεις του πρωθυπουργού και του οικονομικού του επιτελείου αντιμετωπίζονται από μεγάλη μερίδα της κοινής γνώμης με επιφυλακτικότητα, βάσιμα αν αναλογιστεί κανείς πόσες φορές αναθεώρησαν προς τα πάνω τη πρόβλεψη τους για την ύφεση. Και βέβαια ένα σχέδιο που εικάζει πως 9 από τα 60 δις θα έρθουν από (επιπλέον) δανεικά προσανατολσιμένο στις κατευθύνσεις που ήδη αναφέρθηκαν δεν συνιστά και το πιο αισιόδοξο σενάριο για την παραγωγική οικονομία και τη μεσαία τάξη της χώρας.

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης παρουσίασε για έγκριση το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης που θα υποβληθεί στους ευρωπαϊκούς θεσμούς. Το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, το οποίο -σύμφωνα με κυβερνητικά στελέχη- θα παρουσιαστεί αναλυτικά την ερχόμενη Τετάρτη, θα συζητηθεί στη συνέχεια στη Βουλή και θα κατατεθεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή στα μέσα Απριλίου.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)