to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

14:35 | 26.04.2021

Πολιτική

Υπουργικό συμβούλιο εκτός τόπου και χρόνου

Με τις γνωστές αοριστίες και αερολογίες για τη μεσαία τάξη ξεκίνησε άλλη μία εισήγηση του πρωθυπουργού κατά το σημερινό υπουργικό συμβούλιο, το οποίο ξεκίνησε λίγα λεπτά μετά τις 11 το πρωί της Δευτέρα και πραγματοποιήθηκε μέσω τηλεδιάσκεψης. Το νέο success story του Κυριάκου Μητσοτάκη αυτή τη φορά φέρνει μεγάλες αντιδράσεις, καθώς οι αντοχές της κοινωνίας και της οικονομίας έχουν στερέψει επικίνδυνα


Ο πρωθυπουργός, αγνοώντας για μία ακόμη ημέρα το γεγονός πως το σαββατοκύριακο που μας πέρασε η ώρα έσπασε το «φράγμα» των 10.000 νεκρών, συνέχισε ξανά στη «λογική» που θέλει την κυβέρνηση να τα έχει όλα καλώς καμωμένα. Μάλιστα, όχι απλώς «καλώς», αλλά τόσο καλά που να είναι έτοιμη να «διορθώσει» τις «αδικίες του χθες».

«Αποδίδουμε πίσω στη μεσαία τάξη όσα της στέρησε η προηγούμενη κυβέρνηση», ήταν η χαρακτηριστική φράση όταν σχολίασε τα στοιχεία της οικονομίας που καταρρέει. Βέβαια, παρά το γεγονός πως η ατζέντα του σημερινού συμβουλίου θα έκλεινε με την εισήγηση του Χρήστου Σταϊκούρα για τα οικονομικά της περιόδου, καμία αναφορά δεν προέκυψε για το μείζον θέμα που απασχολεί μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, τις οποίες οι Μητσοτάκης-Σταϊκούρας αφήνουν να πνιγούν στο ιδιωτικό χρέος, αρνούμενοι την ρύθμισή του.

Πανδημία: Νέα βήματα με... ατομική ευθύνη

Ως «μια εξίσωση με δύο καταλυτικούς παράγοντες», περιέγραψε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης την «εξαιρετικά δύσκολη άσκηση αυτής της περιόδου που είναι η επαναφορά της οικονομίας και της κοινωνίας σε σχεδόν κανονικούς ρυθμούς με παράλληλους υγειονομικούς κανόνες».

Όπως χαρακτηριστικά ανέλυσε από τη μία πλευρά έχουμε τους εμβολιασμούς και από την άλλη τη συμπεριφορά των πολιτών, αλλά και του κόσμου της παραγωγής. «Είναι ένα στοίχημα που είμαι σίγουρος ότι θα το κερδίσουμε», σημείωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την εισαγωγική τοποθέτησή του στη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου.

Όπως τόνισε, «τα πρώτα στοιχεία είναι ενθαρρυντικά. Οι περισσότεροι συμπολίτες μας δείχνουν να καταλαβαίνουν τη σημασία της αποφυγής των πασχαλινών μετακινήσεων. Και όλοι υποδέχτηκαν με ωριμότητα και με πειθαρχία το σταδιακό άνοιγμα ορισμένων οικονομικών δραστηριοτήτων.

«Κάθε νέο βήμα μας πρέπει να γίνεται με ασφάλεια, δηλαδή με συνεχή self-test, με αποστάσεις, με μάσκα, με ατομική υγιεινή. Ώστε ό,τι ανοίγει στη χώρα να μη χρειαστεί να ξανακλείσει», σημείωσε ο πρωθυπουργός.

Τι δεν μας είπε όμως ο Κυριάκος Μητσοτάκης για τους εμβολιασμούς

Όση ώρα που ο πρωθυπουργός έλεγε στην εισήγησή του πως η εκστρατεία «Ελευθερία» επεκτείνεται, καθώς από αύριο μπαίνουν στη μάχη και οι 30άρηδες, και έτσι «κοιτάμε» προς τους 3.000.000 εμβολιασμούς, ο υφυπουργός του, Άκης Σκέρτσος, «μαρτυρούσε» τα πραγματικά νούμερα.

Έτσι, ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ Άκης Σκέρτσος έκανε επίσης λόγο για 2 εκατομμύρια εμβολιασμούς το Μάιο, μιλώντας στο ΣΚΑΪ, προσπαθώντας ξανά (όπως και όλο το κυβερνητικό επιτελείο και τα φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ παγίως) να κάνει όλους να ξεχάσουν ότι σε τηλεοπτική συνέντευξη στις αρχές της χρονιάς ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είχε δηλώσει πως «τέλη Μαρτίου θα μπορούμε να έχουμε εμβολιάσει κοντά στα 2 εκατομμύρια συμπολίτες μας». Και αυτό γιατί τελικά είχε εμβολιαστεί στις 31 Μαρτίου οριακά πάνω από 1 εκατομμύριο πολίτες. Θυμηθείτε την δήλωση Μητσοτάκη εδώ:

Κατά τον Σκέρτσο, ήταν «σημαντικό ορόσημο» η κατά έναν ολόκληρο μήνα καθυστέρηση στην επίτευξη αυτού του στόχου, το Σάββατο 24 Απριλίου, όταν «είχαμε τα 2 εκατ. εμβολιασμούς πολιτών, άρα ένα ποσοστό 18-19% που έχει κάνει τουλάχιστον μία δόση». Η καθυστέρηση απειλεί να είναι καταστροφική, καθώς ενόψει ανοίγματος του τουρισμού απαιτείται να έχει επιτευχθεί «ανοσία της αγέλης» στον πληθυσμό, ώστε να μην προκύψει και θερινό κύμα της πανδημίας την υψηλή τουριστική περίοδο.

Πάντως ο πρωθυπουργός, έθεσε τώρα νέο στόχο, ο οποίος λέει πως, εάν για πρώτη φορά φυσικά τηρηθεί το σχέδιο, στα τέλη Μαΐου, μπορούμε να πλησιάσουμε τους 5.000.000 εμβολιασμούς!

«Με τον σχεδιασμό του αύριο, διορθώνουμε και τις αδικίες του χθες» (!)

«Αποδίδουμε πίσω στη μεσαία τάξη όσα της στέρησε η προηγούμενη κυβέρνηση. Και ταυτόχρονα με τον σχεδιασμό του αύριο, διορθώνουμε και τις αδικίες του χθες» τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης σχετικά με τις φορολογικές ελαφρύνσεις που ανακοινώθηκαν, ενώ αναφορικά με την πορεία και τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας σημείωσε χαρακτηριστικά: «η τελευταία αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της πατρίδας μας αποδεικνύει, πιστεύω, ότι είμαστε στο σωστό δρόμο. Αυτόν εξάλλου υπηρετεί και το νομοσχέδιο για τη διευκόλυνση της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας που θα συζητήσουμε σήμερα».

Παράλληλα, απευθυνόμενος προς τα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου ανακοίνωσε πως «αύριο ολοκληρώνεται μια πολύ μεγάλη προσπάθεια με τη συμμετοχή όλων σας και η χώρα υποβάλει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και επίσημα το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας».

Αντιδράσεις φέρνει το νέο «success story» Μητσοτάκη

Ν. Ηλιόπουλος: Θράσος που εξοργίζει ακόμα περισσότερο τη μεσαία τάξη

Ο κ. Μητσοτάκης ας επιστρέψει στη μεσαία τάξη όσα της αφαιρεί 1,5 χρόνο πριν πουλήσει success story”, δήλωσε on camera ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., Νάσος Ηλιόπουλος, επισημαίνοντας πως “κάθε μέρα η μεσαία τάξη έρχεται αντιμέτωπη με τα αδιέξοδα της πολιτικής της κυβέρνησης”.

Ειδικότερα, κατήγγειλε ότι “καταργεί το 8ωρο και μειώνει μισθούς για εργαζόμενους. αφήνει μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις χωρίς ίχνος ρευστότητας αντιμέτωπες με λουκέτα και απολύσεις και αρνείται τη ρύθμιση του ιδιωτικού χρέους, επί ένα χρόνο εξευτελίζει δικηγόρους, οικονομολόγους και μηχανικούς χωρίς στήριξη και με προγράμματα Σκόιλ Ελικικού”, ενώ σημείωσε πως “βγάζει στο σφυρί την πρώτη κατοικία με το νέο πτωχευτικό”.

Ακολουθεί η πλήρης δήλωση:

“Ο κ. Μητσοτάκης ας επιστρέψει στη μεσαία τάξη όσα της αφαιρεί 1,5 χρόνο πριν πουλήσει success story.

Καταργεί το 8ωρο και μειώνει μισθούς για εργαζόμενους. Αφήνει μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις χωρίς ίχνος ρευστότητας αντιμέτωπες με λουκέτα και απολύσεις και αρνείται τη ρύθμιση του ιδιωτικού χρέους.

Επί ένα χρόνο εξευτελίζει δικηγόρους, οικονομολόγους και μηχανικούς χωρίς στήριξη και με προγράμματα Σκόιλ Ελικικού.

Βγάζει στο σφυρί την πρώτη κατοικία με το νέο πτωχευτικό.

Το θράσος του κ. Μητσοτάκη εξοργίζει ακόμα περισσότερο τη μεσαία τάξη, που έρχεται κάθε μέρα αντιμέτωπη τα αδιέξοδα της πολιτικής του”.

Ολόκληρη η εισαγωγική τοποθέτηση του πρωθυπουργού

Καλημέρα σας, Μεγάλη Δευτέρα σήμερα και η αρχή της Μεγάλης Εβδομάδας συμπίπτει με την κορύφωση της δικής μας προσπάθειας για ένα ασφαλές Πάσχα κι ένα ελεύθερο καλοκαίρι.

Συνεδριάζουμε, λοιπόν, δίνοντας απαντήσεις σε τέσσερα παράλληλα πεδία: της ενίσχυσης του Εθνικού Συστήματος Υγείας, της επιτάχυνσης των εμβολιασμών, της προσεκτικής επανεκκίνησης της οικονομικής και κοινωνικής ζωής, αλλά και των μεταρρυθμίσεων που θα προετοιμάσουν την οικονομία για την επόμενη μέρα μετά την πανδημία.

Τα πρώτα στοιχεία είναι ενθαρρυντικά. Οι περισσότεροι συμπολίτες μας δείχνουν να καταλαβαίνουν τη σημασία της αποφυγής των πασχαλινών μετακινήσεων. Και όλοι υποδέχτηκαν με ωριμότητα και με πειθαρχία το σταδιακό άνοιγμα ορισμένων οικονομικών δραστηριοτήτων.

Την ίδια ώρα, η εκστρατεία «Ελευθερία» επεκτείνεται, από αύριο μπαίνουν στη μάχη και οι 30άρηδες. Φτάνουμε τα 3.000.000 εμβολιασμούς. Και αν τηρήσουμε το σχέδιό μας, στα τέλη Μαΐου, μπορούμε να πλησιάσουμε τα 5.000.000.

Θα επαναλάβω, λοιπόν, δύο μόνο ειλικρινείς προτροπές: πρώτον, το καλύτερο εμβόλιο είναι το πιο γρήγορο εμβόλιο. Συνεπώς όλοι, κυρίως οι μεγαλύτεροι, ας σπεύσουν να το κάνουν όσο πιο γρήγορα γίνεται. Και δεύτερον, ότι κάθε νέο βήμα μας πρέπει να γίνεται με ασφάλεια, δηλαδή με συνεχή self-test, με αποστάσεις, με μάσκα, με ατομική υγιεινή. Ώστε ό,τι ανοίγει στη χώρα να μη χρειαστεί να ξανακλείσει.

Όσο για την οικονομία, η τελευταία αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της πατρίδας μας αποδεικνύει, πιστεύω, ότι είμαστε στο σωστό δρόμο. Αυτόν εξάλλου υπηρετεί και το νομοσχέδιο για τη διευκόλυνση της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας που θα συζητήσουμε σήμερα. Θα παρουσιάσει το Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων.

Στο εξής, η αδειοδότηση απλουστεύεται και επιταχύνεται και άλλο, ώστε να ενισχυθεί η οικονομική δραστηριότητα και η απασχόληση. Είναι μία ακόμη μεταρρύθμιση που προβλέπεται στο πρόγραμμά μας και υλοποιούμε με συνέπεια.

Πριν ξεκινήσουμε την συζήτηση για το νομοσχέδιο αυτό ο υπουργός Οικονομικών, ο Χρήστος Σταϊκούρας, θα κάνει μία συνολική επισκόπηση της πορείας της ελληνικής οικονομίας και των προκλήσεων που αντιμετωπίζουμε για τον επόμενο χρόνο. Θυμίζω επιπλέον ότι μόλις πριν από λίγες μέρες ανακοινώθηκε η μόνιμη -τονίζω τη λέξη μόνιμη- μείωση της προκαταβολής φόρου στους επαγγελματίες και στις επιχειρήσεις και η επίσης μόνιμη επιπλέον μείωση κατά 2 ποσοστιαίες μονάδες του φορολογικού συντελεστή των νομικών προσώπων, ο οποίος θα φτάσει το 22% το 2022 για εισοδήματα 2021. Και βέβαια, διατηρείται η αναστολή της Εισφοράς Αλληλεγγύης και για το 2022, καθώς και η μείωση των εργοδοτικών εισφορών κατά 3 μονάδες για τον επόμενο χρόνο.

Αποδίδουμε, λοιπόν, πίσω στη μεσαία τάξη όσα της στέρησε η προηγούμενη κυβέρνηση. Και ταυτόχρονα με τον σχεδιασμό του αύριο, διορθώνουμε και τις αδικίες του χθες.

Η σημερινή ατζέντα είναι και πάλι πλούσια, κάτι που σημαίνει ότι μας περιμένει ακόμα πολλή δουλειά για κρίσιμα θέματα. Για την Εθνική Αρχή Προμηθειών Υγείας, θα μας μιλήσουν ο υπουργός Υγείας και ο υπουργός αναπληρωτής Υγείας. Για την οργάνωση του Δημοσίου και την αποτελεσματικότερη διάταξη των δυνάμεών μας για την Πολιτική Προστασία, θα μας μιλήσουν ο υπουργός και ο υφυπουργός.

Και, βεβαίως, για το συντονισμό των ενεργειών μας σχετικά με την «Ελευσίνα - Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης», θα λάβει τον λόγο το Υπουργείο Πολιτισμού.

Επιτρέψτε μου, όμως, να ολοκληρώσω αυτή τη σύντομη εισαγωγή μου, επισημαίνοντας και πάλι την εξαιρετικά δύσκολη άσκηση αυτής της περιόδου. Την επαναφορά, δηλαδή, της οικονομίας και της κοινωνίας σε σχεδόν κανονικούς ρυθμούς με παράλληλους υγειονομικούς κανόνες. Είναι μία εξίσωση με δύο καταλυτικούς παράγοντες. Από τη μία πλευρά τους εμβολιασμούς και από την άλλη τη συμπεριφορά των πολιτών, αλλά και του κόσμου της παραγωγής. Είναι ένα στοίχημα που είμαι σίγουρος ότι θα το κερδίσουμε.

Ήδη ο δείκτης οικονομικού κλίματος στη χώρα ανακάμπτει, καθώς η πραγματική οικονομία διαβλέπει το τέλος αυτής της δοκιμασίας και προετοιμάζεται για την επόμενη μέρα. Η βιομηχανική παραγωγή αυξήθηκε το α΄ δίμηνο του 2021, ενώ και οι κατασκευές είναι στο υψηλότερο επίπεδο ακόμη και από την έναρξη της κρίσης, στο τέλος του 2008 αρχές του 2009.

Οι εξαγωγές αναθερμαίνονται, σημειώθηκε μια μικρή βελτίωση στο εξωτερικό ισοζύγιο, και είμαστε συγκρατημένα αισιόδοξοι για τα οικονομικά στοιχεία του α΄ τριμήνου του 2021 σε σχέση με το τελευταίο τρίμηνο του 2020.

Ενώ και αύριο ολοκληρώνεται μια πολύ μεγάλη προσπάθεια με τη συμμετοχή όλων σας και η χώρα υποβάλει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και επίσημα το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

Είναι, λοιπόν, στο χέρι μας όλες αυτές οι θετικές προοπτικές να μετατραπούν σε μια χειροπιαστή πραγματικότητα. Πώς; Πείθοντας πρώτα και πάνω απ' όλα κάθε συμπολίτη μας ότι το εμβόλιο δεν είναι μόνο ατομικό διαβατήριο υγείας και ελευθερίας. Αλλά και προϋπόθεση υγείας και ελευθερίας ολόκληρης της κοινωνίας. Αφετηρία μιας καλύτερης ζωής για όλους. Και μιας δυναμικής πορείας της χώρας προς την πρόοδο.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)