to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

11:25 | 26.07.2021

Πολιτική

Υπουργικό Συμβούλιο: Αύξηση κατώτατου μισθού ύψους ενός... εμφιαλωμένου νερού την ημέρα

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης προεδρεύει στη συνεδρίαση του υπουργικού Συμβουλίου, η οποία θα πραγματοποιηθεί μέσω τηλεδιάσκεψης. Ο Κωστής Χατζηδάκης σήμερα εισηγείται αυξήσεις - κοροϊδία στον επί διετία «παγωμένο» κατώτατο μισθό


Προσβολή στους εργαζομένους συνιστά η πρόταση του Κωστή Χατζηδάκη, που θα συζητηθεί στις 11 στο υπουργικό συμβούλιο, για αύξηση στον κατώτατο μισθό κατά 2%.

Αυτό σημαίνει ότι ο μικτός κατώτατος μισθός των 650 ευρώ θα πάει στα 663 ευρώ, θα αυξηθεί, δηλαδή, κατά 13 ευρώ.

Εν ολίγοις οι εργαζόμενοι με τον κατώτατο μισθό θα δουν από τον Σεπτέμβριο μικτή αύξηση στην τσέπη τους την ημέρα κατά 0,52 ευρώ, που σημαίνει ένα κουλούρι Θεσσαλονίκης.

Αντίστοιχα, το κατώτατο ημερομίσθιο των εργατοτεχνιτών  θα διαμορφωθεί από 29,04 σε 29,62 ευρώ, δηλαδή, αύξηση 0,58 λεπτά του ευρώ.

Το Μαξίμου για να διαμορφώσει κλίμα άρχισε τις διαρροές περί συμβολικού χαρακτήρα αύξησης που θα τονώσει ψυχολογικά τους εργαζομένους και για την αγορά, δίνοντας τον τόνο της επιστροφής στην κανονικότητα.

Όλα τα θέματα της συνεδρίασης είναι τα εξής:

-Παρουσίαση από τον υπουργό Δικαιοσύνης, Κωνσταντίνο Τσιάρα, του νομοσχεδίου για τις τροποποιήσεις στον Ποινικό Κώδικα.

-Παρουσίαση από τον υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνι Γεωργιάδη του νομοσχεδίου του υπουργείου Ανάπτυξης : «Γενικό Εμπορικό Μητρώο και Υπηρεσίες Μιας Στάσης - Ενσωμάτωση Οδηγίας (ΕΕ) 2019/1151».

-Παρουσίαση από τον υπουργό Υγείας, Βασίλη Κικίλια και τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας, Βασίλη Κοντοζαμάνη των νομοθετικών πρωτοβουλιών Υπουργείου Υγείας: α) Κύρωση δύο συμβάσεων δωρεάς του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος: Δημιουργία Παιδιατρικού Νοσοκομείου στη Θεσσαλονίκη, Δωρεά PET CT στα Νοσοκομεία Ιωαννίνων, Αλεξανδρούπολης, Ηρακλείου και Λάρισας, β) Φαρμακευτικοί σύλλογοι: Κωδικοποίηση και επικαιροποίηση της νομοθεσίας, γ) Σύσταση νομικού προσώπου δημοσίου δικαίου «Ένωση Τεχνολόγων Ακτινολογίας/Ακτινοθεραπείας Ελλάδας» (Ε.Τ.Α.Α.Ε.).

-Εισήγηση από τον υπουργό Δικαιοσύνης, Κωνσταντίνο Τσιάρα και τον υφυπουργό Δικαιοσύνης, Γιώργο Κώτσηρα, για την Κύρωση Σύμβασης της Χάγης για Διεθνή Προστασία Ενηλίκων.

-Εισήγηση από τον υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Κωνσταντίνο Χατζηδάκη, για την παροχή σύμφωνης γνώμης για τον κατώτατο μισθό και το κατώτατο ημερομίσθιο σύμφωνα με το άρθρο 103 παρ. 7 του ν. 4172/2013 (Α' 167).

-Ενημέρωση από τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Σπήλιο Λιβανό, για την Κοινή Αγροτική Πολιτική 2021-2027.

[Με πληροφορίες από: ΑΠΕ_ΜΠΕ, Αυγή]

Μ. Ξενογιαννακοπούλου: Εμπαιγμός και προσβολή η αύξηση κατά 2% του κατώτατου μισθού

Η δήλωση της Μαριλίζας Ξενογιαννακοπούλου, Τομεάρχη Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία και Βουλευτή Βόρειου Τομέα Αθηνών, σχετικά με την αύξηση του κατώτατου μισθού:

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη, αφού κράτησε παγωμένο τον κατώτατο μισθό για δύο χρόνια σε αντίθεση με τις προεκλογικές της δεσμεύσεις, αποφάσισε σήμερα μία προσχηματική αύξηση 2%, με την οποία δεν εξάντλησε ούτε καν τα περιθώρια του 4% του πορίσματος του ΚΕΠΕ και της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων. Η αύξηση κατά 13 ευρώ του μικτού κατώτατου μισθού, δηλαδή μικτή αύξηση του μεροκάματου 0,52 ευρώ, και η δήλωση του κ.Μητσοτάκη ότι είναι μία «συμβολική» απόφαση είναι εμπαιγμός και προσβολή των εργαζομένων! Σε μία περίοδο μάλιστα που οι εργαζόμενοι, εξαιτίας της συνολικής κυβερνητικής πολιτικής και με τον νόμο Χατζηδάκη, υφίστανται δραματική μείωση αποδοχών, καθώς και τις συνέπειες από την υπονόμευση των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, ενώ θα υποστούν, όπως όλοι οι ασφαλισμένοι και φορολογούμενοι, και το κόστος της προωθούμενης ιδιωτικοποίησης της Επικουρικής Ασφάλισης.

Οι εργαζόμενοι που βιώνουν την κρίση και την ακρίβεια και με δυσκολία πλέον καλύπτουν τις βασικές τους ανάγκες, θυμούνται ότι η ΝΔ ως αντιπολίτευση το 2019 χαρακτήριζε ως ψίχουλα την αύξηση κατά 11% του κατώτατου μισθού και την κατάργηση του ντροπιαστικού υποκατώτατου μισθού από τη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ.

Η κυβέρνηση της ΝΔ βρίσκεται όμως σε πλήρη παραφωνία και με την επικρατούσα πολιτική στην Ευρώπη. Η Ελλάδα και η Λεττονία είναι οι μόνες χώρες της ΕΕ με δύο χρόνια παγωμένους κατώτατους μισθούς. Η χώρα μας βρίσκεται στην 5η χειρότερη θέση ως προς την αγοραστική δύναμη των εργαζομένων και στην 8η χειρότερη θέση ως προς την κάλυψη τους από Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας. Την ίδια στιγμή, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προωθεί Ευρωπαϊκή Οδηγία για δίκαιο κατώτατο μισθό που να εξασφαλίζει αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης, υπογραμμίζοντας ότι συμβάλλει στην στήριξη της ζήτησης και στην ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής, και αποτελεί προϋπόθεση για την ανάκαμψη της οικονομίας και τη βιώσιμη ανάπτυξη.

Θέση και δέσμευση του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία είναι η στήριξη των εργαζομένων, των μισθών και των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, η αύξηση του κατώτατου μισθού στα 800 ευρώ, που αναλογεί στο 60% του διάμεσου μισθού με στοιχεία του ΟΟΣΑ, η κατάργηση της υπερεργασίας και η αμοιβή με προσαύξηση 40% από την πρώτη ώρα εργασίας πέραν του οκτάωρου, καθώς και η αύξηση κατά 20% του ωρομισθίου της μερικής απασχόλησης.

Ν. Ηλιόπουλος: Κέρδη για τους λίγους και ζημιές για την κοινωνία, αυτή είναι η πολιτική της κυβέρνησης Μητσοτάκη

Τμ. Εργατικής Πολιτικής ΣΥΡΙΖΑ: Ο ΣΥΡΙΖΑ δεσμεύεται για αύξηση του κατώτατου στα 800 ευρώ, επαναφορά των ΣΣΕ και κατάργηση των αντεργατικών διατάξεων της ΝΔ

«Μετά από δύο χρόνια με μηδενική αύξηση στον κατώτατο μισθό – παρά τις προεκλογικές εξαγγελίες της ΝΔ -, μετά από μια σειρά νομοθετικές διατάξεις  που περιόρισαν ασφυκτικά τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας, μετά από το νόμο Χατζηδάκη που πλήττει ευθέως κάθε δυνατότητα συλλογικής διεκδίκησης των εργαζομένων και καθιερώνει την απλήρωτη υπερωριακή απασχόληση, έρχεται σήμερα ο πρωθυπουργός να ελεήσει τους “εξαρτημένους από το μισθό” (κατά τη δική του ρήση) με αύξηση περίπου 40 λεπτά την ημέρα.

Ο εμπαιγμός  των εργαζομένων από την κυβέρνηση  συνεχίζεται. Δυστυχώς όμως για τον κ. Μητσοτάκη και την κυβέρνησή του “δεν μπορείς να κοροϊδεύεις  όλους για πάντα”. Ο  κόσμος της εργασίας  που από την πρώτη στιγμή έγινε στόχος του αντεργατικού οδοστρωτήρα και της συνεχιζόμενης κοροϊδίας από την πλευρά της κυβέρνησης,  θα δώσει την απάντησή του στην κυβέρνηση – εντολοδόχο του ΣΕΒ.

O ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία έχει δεσμευθεί για αύξηση του κατώτατου μισθού στα 800 ευρώ (που αποτελεί το 60% του διάμεσου μισθού στην Ελλάδα), επαναφορά και ενίσχυση των συλλογικών συμβάσεων εργασίας και κατάργηση όλων των αντεργατικών διατάξεων της ΝΔ».

Μέρα25: Είναι δεδομένο, πως ο κ. Μητσοτάκης δεν έχει σκοπό να καλύψει τις λαϊκές ανάγκες

Εμπαιγμό και κοροϊδία συνιστά η αύξηση στον #κατωτατο #μισθο κατά 2%, δηλαδή 13 ευρώ προ φόρων το μήνα και περίπου μισό ευρώ τη μέρα, τη στιγμή που οι τιμές ευρύτερα έχουν πάρει την ανιούσα με μία παντελώς απούσα πολιτεία και επιτροπή ανταγωνισμού. Και τη στιγμή που τα νέα χρέη που έχουν συσσωρεύσει στις πλάτες τους οι πολίτες, ξεπερνούν τα 40 δις μες την πανδημία.

Ευτυχώς τουλάχιστον που ο Πρωθυπουργός ανέφερε πως μπορείς να χαρακτηρίσεις τη συγκεκριμένη αύξηση ακόμα και «συμβολική», ενώ δεν παρέλειψε να διευκρινίσει πως δεν πρόκειται για κάλυψη των αναγκών των εργαζομένων. Βεβαίως είναι δεδομένο, πως ο κ. Μητσοτάκης δεν έχει σκοπό να καλύψει τις λαϊκές ανάγκες, όταν είναι στοχοπροσηλωμένος στην κάλυψη των προνομίων της ολιγαρχίας.

Οι εργαζόμενες και οι εργαζόμενοι όμως που έχουν ανάγκη από έναν αξιοπρεπή μισθό, από συλλογικές συμβάσεις και πραγματικά κατοχυρωμένα εργασιακά δικαιώματα, γνωρίζουν ότι ο δρόμος της διεκδίκησης τους δεν θα περάσει από το Υπουργικό Συμβούλιο της #Μητσοτακης_ΑΕ που απλώς τροχοδρομεί τα συμφέροντα της ολιγαρχίας, αλλά μέσα από τα σωματεία, τα κινήματα και την ίδια την κοινωνία.

ΓΣΕΕ: Κατώτερη των προσδοκιών και των αναγκών τους την απόφαση της κυβέρνησης

Μπορεί ο βασικός στόχος θεσμοθέτησης του κατώτατου μισθού να είναι η προστασία ενός τμήματος της κοινωνίας από τη φτωχοποίηση, το ύψος όμως του κατώτατου μισθού στη χώρα μας και η μόλις 2% αύξηση που ανακοίνωσε σήμερα ο Πρωθυπουργός, δε μπορεί σε καμία περίπτωση να διασφαλίσει ένα αξιοπρεπές επίπεδο διαβίωσης.

Η οριακή αύξηση του κατώτατου μισθού και μάλιστα από 1.1.2022, δεν ενισχύει σε καμία περίπτωση την οικονομική και κοινωνική σταθερότητα και ανάπτυξη, δε βελτιώνει τις συνθήκες διαβίωσης και φυσικά δε μειώνει την ανασφάλεια και επισφάλεια που διακρίνουν σήμερα την αγορά εργασίας.
Η ΓΣΕΕ, έχει τεκμηριώσει μέσω του Ινστιτούτου εργασίας της Συνομοσπονδίας, το αίτημά της για την αναγκαιότητα άμεσης επαναφοράς του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ και στη συνέχεια της προσαρμογής του στο 60% του διαμέσου ακαθάριστου μισθού πλήρους απασχόλησης, δηλαδή στα 809 ευρώ, με την υπογραφή Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας μεταξύ των κοινωνικών εταίρων. Η αύξηση των 13 ευρώ την οποία αποφάσισε η κυβέρνηση δεν αλλάζει το γεγονός ότι ο κατώτατος μισθός βρίσκεται κάτω από το όριο της φτώχειας, με ότι αυτό συνεπάγεται για τους εργαζόμενους και τις οικογένειές τους.

Οι εργαζόμενοι στη χώρα μας, κρίνουν κατώτερη των προσδοκιών και των αναγκών τους την απόφαση της Κυβέρνησης. Σε μία κρίσιμη για αυτούς περίοδο λόγω και της πανδημίας -και μετά από 11 συνεχή χρόνια μνημονίων και σκληρών δημοσιονομικών μέτρων- χρειάζονται την ουσιαστική ενίσχυση των εισοδημάτων και της προστασίας τους, την καταπολέμηση της παραβατικότητας σε βάρος τους και τη θεσμική κατοχύρωση και ενίσχυση των συλλογικών διαπραγματεύσεων και των συμβάσεων εργασίας.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)