to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

15:20 | 03.06.2013

Κοινωνία

Το Υπουργείο Υγείας παίζει με τις ζωές των παιδιών με αυτοάνοσα νοσήματα

Του Θωμά Σίδερη


Στο έλεος του θεού και της τύχης βρίσκονται τα παιδιά με αυτοάνοσα νοσήματα στην Ελλάδα. Τα δημόσια νοσοκομεία, αποδεκατισμένα από προσωπικό και χωρίς χρήματα για την αγορά των απαραίτητων υλικών, αδυνατούν πλέον να πραγματοποιήσουν τις κατάλληλες αιματολογικές εξετάσεις στα προκαθορισμένα χρονικά πλαίσια και όπως προβλέπονται από διεθνή ιατρικά πρωτόκολλα.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα, δεκάχρονο παιδί από την επαρχία που παρακολουθείται από το νοσοκομείο Παίδων «Αγία Σοφία» πραγματοποίησε τις αιματολογικές εξετάσεις του τον Μάρτιο και το χρονοδιάγραμμα ήταν να πάρει τις απαντήσεις ένα μήνα μετά. Σχεδόν τρεις μήνες αργότερα, οι εξετάσεις δεν έχουν ολοκληρωθεί ενώ έπειτα από τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν οι γονείς του παιδιού με τους γιατρούς του νοσοκομείου, ενημερώθηκαν ότι πρέπει να τηλεφωνήσουν εκ νέου τον Ιούλιο για να μάθουν πότε αναμένεται να λάβουν τις απαντήσεις. Οι γιατροί ανέφεραν ως δικαιολογία ότι το νοσοκομείο δεν έχει χρήματα να αγοράσει τα κατάλληλα αντιδραστήρια!

Το υπουργείο Υγείας όμως φαίνεται να παίζει με τις ζωές αυτών των παιδιών. Τα παιδιά με αυτοάνοσα νοσήματα πρέπει να υποβάλλονται σε λεπτομερή αιματολογικό έλεγχο κάθε εξάμηνο, αφού κινδυνεύουν να αναπτύξουν και άλλες παθήσεις, όπως διαβήτη, οστεοπόρωση και θυρεοειδή. Σύμφωνα όμως με την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στο νοσοκομείο Παίδων «Αγία Σοφία» και σε άλλα δημόσια νοσοκομεία, τα παιδιά βρίσκονται παγιδευμένα ανάμεσα στις πολιτικές λιτότητας και στην ολιγωρία του υπουργείου Υγείας και αδυνατούν να λάβουν τις απαντήσεις των εξετάσεών τους εντός του εξαμήνου, με ό,τι συνεπάγεται αυτό για την υγεία τους.     

Την ίδια στιγμή κάποιοι γιατροί δημόσιων νοσοκομείων παροτρύνουν τους γονείς να στραφούν σε ιδιωτικά διαγνωστικά εργαστήρια προκειμένου να πραγματοποιήσουν τις αιματολογικές εξετάσεις των παιδιών τους. Το κόστος όμως των εξετάσεων για τα αυτοάνοσα νοσήματα είναι πολύ υψηλό και μπορεί να ανέλθει στα 400 – 500 ευρώ το εξάμηνο. Αν μάλιστα στο ποσό αυτό προστεθούν τα έξοδα για φάρμακα που δεν καλύπτουν τα ασφαλιστικά ταμεία αλλά και η ειδική διατροφή που ακολουθούν συνήθως οι ασθενείς με αυτοάνοσα νοσήματα, ο οικογενειακός προϋπολογισμός τινάζεται στον αέρα σε ετήσια βάση.  

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)