to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

13:50 | 03.10.2016

Πολιτική

Απαγορεύεται κάθε χρήση δακρυγόνων σε διαδηλώσεις εργαζομένων και συνταξιούχων, μετά από παρέμβαση Τσίπρα

Κατόπιν επικοινωνίας του Αλ. Τσίπρα με το Ν. Τόσκα, το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, αναλαμβάνοντας την πολιτική ευθύνη για την χρήση χημικών στη διαδήλωση των συνταξιούχων, ανακοίνωσε ότι «μετά το σημερινό περιστατικό, δόθηκε εντολή να απαγορευτεί κάθε χρήση δακρυγόνων σε διαδηλώσεις εργαζομένων και συνταξιούχων» - ΕΔΕ διατάχτηκε από την αστυνομία για το περιστατικό ύστερα και από εντολή Τόσκα


Όπως ανακοινώθηκε, «το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη αναλαμβάνει την πολιτική ευθύνη για την περιορισμένη χρήση χημικών κατά τη διάρκεια διαδήλωσης συνταξιούχων σήμερα, 3 Οκτωβρίου 2016, στη συμβολή της λεωφόρου Βασ. Σοφίας με την οδό Ηρώδου Αττικού.

Μετά το σημερινό περιστατικό, δόθηκε εντολή να απαγορευτεί κάθε χρήση δακρυγόνων σε διαδηλώσεις εργαζομένων και συνταξιούχων». 

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός επικοινώνησε με τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Νίκο Τόσκα και του εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του για τη χρήση χημικών απέναντι στους συνταξιούχους, ενώ οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι του ζήτησε «να μην επαναληφθεί κάτι τέτοιο».

'Ερευνα «με ταχύτατες διαδικασίες» ζήτησε ο Ν. Τόσκας

Προκαταρτική διοικητική έρευνα διατάχτηκε από τη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής για το περιστατικό. Την έρευνα είχε ζητήσει ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη. Όπως έγινε γνωστό στο ΑΠΕ - ΜΠΕ από πηγές του υπουργείου, ο Ν. Τόσκας ζήτησε να διεξαχθεί με ταχύτατες διαδικασίες ή έρευνα, η οποία πραγματοποιείται πάντα σε τέτοιες περιπτώσεις, προκειμένου να εξακριβωθούν τα πραγματικά περιστατικά και οι συνθήκες κάτω από τις οποίες εξελίχθηκαν τα γεγονότα, ώστε να αποδοθούν ευθύνες, όπου και αν υπάρχουν.

Ν. Τόσκας: Δεν έπρεπε να γίνει ρίψη δακρυγόνων στους συνταξιούχους

Το Τμ. Εργατικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ καταδικάζει την ρίψη χημικών σε συνταξιούχους

Το Τμήμα Εργατικής Πολιτικής ΣΥΡΙΖΑ καταδικάζει το απαράδεκτο γεγονός της  ρίψης χημικών από τα ΜΑΤ σε συνταξιούχους και ζητάει την άμεση διεξαγωγή έρευνας για καταλογισμό ευθυνών και τιμωρία των υπευθύνων της αναίτιας επίθεσης.

 Οι επιπτώσεις από τη διάλυση του ασφαλιστικού συστήματος και την  καταλήστευση των αποθεματικών των ταμείων  από  ΝΔ -ΠΑΣΟΚ   και οι συνεχείς περικοπές  στις συντάξεις την τελευταία πενταετία έχουν δημιουργήσει  απόγνωση και δικαιολογημένη οργή σε χιλιάδες συνταξιούχους.

Η προσπάθεια της κυβέρνησης να αντιστρέψει τη ζοφερή κατάσταση των ασφαλιστικών ταμείων και  να προχωρήσει στις απαραίτητες αλλαγές στην κατεύθυνση ενός κοινωνικά  δίκαιου και βιώσιμου ασφαλιστικού συστήματος,  δεν μπορεί παρά να περνάει μέσα από το διάλογο για την δικαιότερη επίλυση των προβλημάτων των συνταξιούχων.

Το περισταστικό

(φωτογραφία: @makisSinodinos)

 Ένταση επικράτησε για λίγη ώρα στην πορεία των συνταξιούχων προς το Μέγαρο Μαξίμου. Άνδρες των ΜΑΤ έκαναν χρήση χημικών όταν ομάδα των διαδηλωτών επιχείρησε να περάσει προς την Ηρώδου Αττικού, προσπαθώντας, σύμφωνα με το ΑΠΕ - ΜΠΕ να ρίξει, ωθώντας, τη μία κλούβα η οποία ήταν παρατεταγμένη. 

Στο παρακάτω tweet, ακόμα ένα στιγμιότυπο από τη στιγμή της έντασης:

«Μια ημέρα μετά την κυβερνητική φιέστα στην Καισαριανή, που είχε προφανή στόχο να δώσει άλλοθι «αριστεροσύνης» και να ξεπλύνει την αντιλαϊκή πολιτική, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ έδειξε το πραγματικό της πρόσωπο, διατάσσοντας την επίθεση, με ΜΑΤ και δακρυγόνα, σε βάρος συνταξιούχων που διαμαρτύρονταν για τις μειώσεις στις συντάξεις τους και ζητούσαν συνάντηση με τον πρωθυπουργό», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το ΚΚΕ

Οι αντιδράσεις των υπόλοιπων κομμάτων

ΝΔ:Εικόνες σαν κι αυτές οπτικοποιούν την κατάρρευση της κυβέρνησης

«Μαζική ρίψη δακρυγόνων στους συνταξιούχους έξω από το Μαξίμου της "κοινωνικής ευαισθησίας". Η βοή των πλησιαζόντων-αναπόδραστων- γεγονότων», ανέφερε ο Γ. Κουμουτσάκος μιλώντας στο SKAI.   «Εικόνες σαν και αυτές οπτικοποιούν την κατάρρευση της κυβέρνησης» δήλωσε, εκτιμώντας ότι το «βαθύ Μαξίμου», όπως το αποκάλεσε, δεν θα μπορέσει την να αποτρέψει τις πρόωρες εκλογές. Επανέλαβε το αίτημα για εκλογές με τη φράση «ο τόπος χρειάζεται εκλογές για να περισωθεί ό,τι είναι δυνατόν να περισωθεί».


«Η προσπάθεια του κ. Τσίπρα να επιρρίψει στους υπουργούς του την ευθύνη για τη χρήση δακρυγόνων εναντίον των συνταξιούχων, που προσπαθούσαν να προσεγγίσουν το Μέγαρο Μαξίμου, αποδεικνύει την αναλγησία, την ανευθυνότητα και τη μικρότητά του», αναφέρει, σε ανακοίνωσή της, η ΝΔ και προσθέτει: «Είναι ο ίδιος που υποσχόταν 13η σύνταξη και τώρα κόβει συντάξεις και ΕΚΑΣ. Είναι ο ίδιος που αρνείται, ακόμη και τώρα, να ακούσει τη φωνή των συνταξιούχων. Είναι ο ίδιος διπλά υπεύθυνος σε σχέση με τον κατ' ευφημισμό υπουργό Προστασίας του Πολίτη».

ΠΑΣΟΚ: Κ.Τσίπρα λίγη ντροπή δεν θα έβλαπτε 

Η υπεύθυνη Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Υγείας της Κ.Ο. της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Εύη Χριστοφιλοπούλου, σχετικά με τα επεισόδια στην πορεία των συνταξιούχων, έκανε την ακόλουθη δήλωση: Ο πρωθυπουργός της πρώτης φοράς Αριστερά, που κατάργησε το ΕΚΑΣ και τσάκισε τις επικουρικές συντάξεις, έχει μονίμως κλούβες που κλείνουν τη δίοδο προς το Μαξίμου. Όταν οι συνταξιούχοι προσπαθούν να περάσουν και απωθούνται με δακρυγόνα, δηλώνει εξοργισμένος για την αστυνομική βία. Κύριε Τσίπρα, λίγη ντροπή δεν θα έβλαπτε!

Ποτάμι: Αφού εκμεταλλεύτηκαν τον πόνο τους και έγιναν κυβέρνηση τώρα τους ψεκάζουν με χημικά
«Ο κ.Κατρούγκαλος και ο κ.Τσίπρας κατέβαιναν στις πλατείες και έταζαν στους συνταξιούχους αυξήσεις και 13η σύνταξη. Αφού εκμεταλλεύθηκαν τον πόνο τους κι έγιναν κυβέρνηση, σήμερα τους ψεκάζουν με χημικά όταν τους ζητούν να υλοποιήσουν εκείνα που τους υποσχέθηκαν. Κλεισμένοι στο Μαξίμου και στα υπουργεία τους, προσπαθούν να αποφύγουν την οργή εκείνων που εξαπάτησαν και τους στέλνουν να συνομιλήσουν με τα ΜΑΤ. Και μπορεί ο κ.Τόσκας να αναλαμβάνει το πολιτικό βάρος των ψεκασμών προκειμένου να καλύψει τον κ.Τσίπρα, όμως η ευθύνη του λαϊκισμού και των κάλπικων υποσχέσεων ανήκει σε ολόκληρη την κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ. Κι αυτή δεν παραγράφεται».

Ενωση Κεντρώων: Δεν μας αρκεί η έκρηξη του κ. Τσίπρα 

Η Ένωση Κεντρώων από την πλευρά της, εκφράζει την βαθιά της λύπη «για την κακομεταχείριση που έκαναν τα ΜΑΤ σε αθώους συνταξιούχους, οι οποίοι υπερασπιζόντουσαν το ψωμί τους, το μπουρμπουάρ των εγγονιών τους και το δικαίωμα στην αξιοπρέπεια. Δεν μας αρκεί, η έκρηξη του κ. Τσίπρα, πρέπει να ληφθούν μέτρα να μην επαναληφθούν ποτέ τα ίδια». 

ΔΗΜΑΡ: Ακούει κανείς εκεί στην κυβέρνηση 

«Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ φαίνεται ότι και στο θέμα των συνταξιούχων έχει χάσει κάθε επαφή με την πραγματικότητα. Μετά την κατάρρευση της υπόσχεσης ότι θα σταματήσουν οι οριζόντιες περικοπές και τα επαναλαμβανόμενα κουρέματα στις συντάξεις έκανε ένα ακόμη βήμα. Μην αντέχοντας καν να ακούει τις διαμαρτυρίες των ανθρώπων του μόχθου ‘’απαγόρευσε’’ τις διαδηλώσεις των απομάχων της ζωής έξω από το Μαξίμου με τρόπους που και ο ΣΥΡΙΖΑ ως αντιπολίτευση είχε στηλιτεύσει επανειλημμένα» αναφέρει από την πλευρά της η ΔΗΜΑΡ. «Θυμίζουμε τις επισημάνσεις πρόσφατης ανακοίνωσης του τομέα δικαιωμάτων του ΣΥΡΙΖΑ: ‘Η χρήση χημικών, ειδικότερα, εναντίον ηλικιωμένων ανθρώπων, όπως οι συνταξιούχοι είναι αποτρόπαιη και δείχνει πλήρη έλλειψη συναίσθησης για τις ενδεχόμενες τραγικές συνέπειες’. Άραγε ακούει κανείς εκεί στην κυβέρνηση;» καταλήγει η ΔΗΜΑΡ.

ΛΑΕ: Μόνο με χημικό πόλεμο και τρομοκρατία μπορεί να περάσει η εξαθλίωση μισθωτών και συνταξιούχων και η φτωχοποίηση του λαού

Την πολιτική ευθύνη για την βάρβαρη ρίψη δακρυγόνων ενάντια στους συνταξιούχους δεν την έχει μόνο ο Ν. Τόσκας αλλά πρώτα απ' όλα και κυρίως ο ίδιος ο Αλ. Τσίπρας.

Την ίδια χημική αγριότητα επέδειξαν τα ΜΑΤ και την προηγούμενη μέρα ενάντια στους διαδη­λωτές στην Καισαριανή, με προσωπική εντολή Τσίπρα, για να προφυλάξουν την προκλητική κυ­βερνητική νεο­μνημονιακή φιέστα του με φόντο το θυσιαστήριο.
Η επιβαλλόμενη άμεση παραίτηση του Ν. Τόσκα δεν είναι καθόλου αρκετή. Αυτός που κυρίως πρέπει να φύγει είναι ο ίδιος ο Αλ. Τσίπρας και η επικίνδυνη αυταρχική νεομνημονιακή κυβέρνη­σή του, μαζί με όλο το κατεστημένο μνημονιακό συνονθύλευμα της χώρας.
Είναι η κυβέρνηση Τσίπρα που κυβερνάει μόνο με χημικό πόλεμο ενάντια στο λαό, γιατί μόνο με χημικό πόλεμο και τρομοκρατία μπορεί να περάσει η εξαθλίωση μισθωτών και συνταξιούχων και η φτωχοποίηση του λαού.
Η όψιμη απόφαση για απαγόρευση ρίψης χημικών ενάντια σε συνταξιούχους και εργαζόμενους μόνο ως στάχτη στα μάτια των πολιτών μπορεί να χαρακτηριστεί.
Ο αυταρχισμός, η επικυριαρχία των ΜΑΤ, τα δακρυγόνα και ο χημικός πόλεμος είναι συνώνυμα του μνημονιακού πολέμου· ενάντια στον κόσμο της εργασίας, στους απόμαχους της δουλειάς, στη νεολαία και στον λαό.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)