to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

15:15 | 28.05.2020

Πολιτική

Το υπουργείο Πολιτισμού απαγόρευσε την είσοδο στην Ακρόπολη σε βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ

Σε μια πρωτοφανή και απαράδεκτη για τα δημοκρατικά ήθη της χώρας μας κίνηση προέβη σήμερα το Υπουργείο Πολιτισμού δια της αρχαιολογικής υπηρεσίας. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με καταγγελίες της αντιπροσωπείας των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, τους απαγορεύτηκε η είσοδος στον αρχαιολογικό χώρο και η πρόσβαση στους χώρους του αναβατορίου και του ασανσέρ για τους αναπήρους.


Βίντεο - Φωτογραφία: Αγγελος Καλοδούκας

Η αντιπροσωπεία των βουλευτών η οποία αποτελούνταν από τους Π. Σκουρολιάκο. Κ. Μάλαμα και Θ. Ξανθόπουλος καθώς και τον πρώην υφυπουργό Πολιτισμού Κ. Στρατή, έφτασε σήμερα το πρωί στον ιερό βράχο, έχοντας επικοινωνήσει από την Τρίτη το πρωί οπότε και παρασχέθηκε άδεια.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η άδεια ανακλήθηκε κατά την παρουσία στο χώρο, παρά το γεγονός ότι δόθηκε πρόσβαση σε βουλευτή άλλου κόμματος προ ημερών.

Στη συνέχεια οι βουλευτές προέβησαν στην παρακάτω δήλωση:

Ο Π. Σκουρολιάκος δημοσιοποίησε το εξής σχόλιο στα ΜΜΕ:

Πριν από λίγο, κατά την συνεδρίαση της Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής, ο βουλευτής Ανατολικής Αττικής και Τομεάρχης Πολιτισμού του ΣΥΡΙΖΑ, Πάνος Σκουρολιάκος, διαμαρτυρήθηκε για την παρεμπόδιση της Αντιπροσωπείας της ΚΟ και του τμήματος Πολιτισμού του ΣΥΡΙΖΑ να επισκεφτεί το, πολυδιαφημισμένο από το ΥΠΠΟΑ, αναβατόριο της Ακρόπολης, σε μια πρωτοφανή και απαράδεκτη για τα δημοκρατικά ήθη της χώρας μας κίνηση.

Το αναβατόριο παραμένει κλειστό και η Αντιπροσωπεία, αποτελούμενη επίσης από τους Κυριακή Μάλαμα και Θεόφιλο Ξανθόπουλο εμποδίστηκε από το να επισκεφτεί τις εργασίες, παρά την προηγούμενη επικοινωνία και παρά τις επιτόπιες συνεχείς «διαβουλεύσεις» μεταξύ των στελεχών του αρμόδιου Υπουργείου

«Θα επιχειρήσουμε και πάλι και ελπίζουμε ότι τότε δεν θα υψωθούν τείχη άρνησης μπροστά μας. Και μακάρι να διαψευστούμε, αλλά πολύ φοβούμαστε πώς όχι, ότι η Ακρόπολη θα μείνει και δεύτερο καλοκαίρι απροσπέλαστη από τα Άτομα με Αναπηρία», δήλωσε ο Πάνος Σκουρολιάκος.

Τι απαντά το υπουργείο

«Σήμερα, στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλή, ο βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Π. Σκουρολιάκος διαμαρτυρήθηκε ‘για την παρεμπόδιση της αντιπροσωπείας της ΚΟ και του Τμήματος Πολιτισμού του ΣΥΡΙΖΑ να επισκεφθεί το πολυδιαφημισμένο από το ΥΠΠΟΑ αναβατόριο της Ακρόπολης σε μια πρωτοφανή και απαράδεκτη για τα δημοκρατικά ήθη της χώρας μας κίνηση’», σημειώνει η ανακοίνωση του ΥΠΠΟΑ. «Επειδή τω όντι ο τομεάρχης Πολιτισμού του ΣΥΡΙΖΑ επέδειξε πρωτοφανή και απαράδεκτη, για τα κοινοβουλευτικά ήθη, συμπεριφορά προς τους υπαλλήλους του ΥΠΠΟΑ που υπηρετούν στην Ακρόπολη, τα πραγματικά γεγονότα έχουν ως ακολούθως», προσθέτει η ανακοίνωση του ΥΠΠΟΑ, αναφέροντας σχετικά τα εξής:

«1. Την Τετάρτη 27.5.2020 επικοινώνησε με το γραφείο Δ/νσης της ΕΦΑΠ Αθηνών, ο κ. Μπουλέκος, Δ/ντης του γραφείου του κ. Π. Σκουρολιάκου, και ενημέρωσε για επικείμενη επίσκεψη βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ στον χώρο όπου εκτελούνται εργασίες κατασκευής του νέου ανελκυστήρα της Ακρόπολης, στην βόρεια κλιτύ. Δηλώθηκε ότι η επίσκεψη είχε προγραμματιστεί για την Πέμπτη 28.5.2020.

2. Η Υπηρεσία, μετά από ενημέρωση του γραφείου του ΓΓ Πολιτισμού και επικοινωνία με τους υπεύθυνους του έργου ενημέρωσε τον κ. Μπουλέκο ότι η επίσκεψη θα ήταν δυνατή την Παρασκευή 29.5.2020, καθώς στις 28.5.2020 το έργο θα βρισκόταν σε φάση εργασιών που δεν επιτρέπει την παρουσία επισκεπτών στο εργοτάξιο, για λόγους τόσο της εύρυθμης λειτουργίας του όσο και για λόγους ασφάλειας των επισκεπτών. Την επομένη θα ήταν δυνατή η επίσκεψη καθώς θα είχαν εξασφαλιστεί εν τω μεταξύ τα απαραίτητα μέτρα προστασίας.

3. Επίσης, επισημάνθηκε στον κ. Μπουλέκο ότι η βόρειος κλιτύς της Ακρόπολης δεν είναι πλέον επισκέψιμος χώρος για το κοινό, ακριβώς λόγω των έργων που εκτελούνται, όπως άλλωστε έχει ανακοινωθεί και στον κόμβο του ΥΠΠΟΑ.

4. Ο κ. Μπουλέκος απάντησε ότι η επίσκεψη ήταν ήδη προγραμματισμένη από τους βουλευτές. Οι υπάλληλοι της ΕΦΑΠ Αθηνών, επανέλαβαν, εκ νέου, την παράκληση να μεταφερθεί η επίσκεψη την επομένη, 29.5.2020, εξηγώντας, εκ νέου, το πρόβλημα ασφάλειας που θέτει η επίσκεψη αυτή.

5. Η απάντησή του κ. Μπουλέκου ήταν ότι «δεν πειράζει! Οι βουλευτές θα επισκεφθούν μόνο την Ακρόπολη και θα δουν από εκεί», κάτι για το οποίο φυσικά δεν υπήρχε καμία αντίρρηση από την Υπηρεσία. Για το θέμα της επίσκεψης του βουλευτού και της συνοδείας του ενημερώθηκε σχετικά το Αρχιφυλακείο της Ακρόπολης.

7. Στις 28.5.2020, κατά την επίσκεψη του κ. Σκουρολιάκου, ζητήθηκε να τους παραχωρηθεί πρόσβαση στην βόρεια κλιτύ, παρά τα όσα είχαν ειπωθεί επανειλημμένως, την προηγουμένη μέρα. Το αίτημα δεν έγινε αποδεκτό από την Υπηρεσία για τους λόγους που προαναφέρθηκαν.

8. Σε τηλεφωνική επικοινωνία της Υπηρεσίας με τον κ. Σκουρολιάκο, αναφέρθηκαν εκ νέου τα όσα είχαν ειπωθεί στον κ. Μπουλέκο και δόθηκαν οι σχετικές εξηγήσεις, οι οποίες ωστόσο δεν έγιναν αποδεκτές από τον βουλευτή». Στην ανακοίνωση του ΥΠΠΟΑ, επισυνάπτεται το υπηρεσιακό έγγραφο της Αναπληρώτριας Προϊσταμένης ΕΦΑΠ Αθηνών, Αρ. Καραμπερίδη.

Στο μεταξύ, το Γραφείο Τύπου του ΥΠΠΟΑ, σχετικά με το ικρίωμα στο Βόρειο Τείχος της Ακρόπολης για το οποίο υπήρξαν «δημοσιεύματα του ηλεκτρονικού Τύπου», στα οποία «γίνεται λόγος ότι ο Σύνδεσμος Επαγγελματιών Ικριωμάτων Ελλάδος κατέθεσε στην Εισαγγελία Αθηνών έγγραφη αναφορά, ζητώντας ‘τη διερεύνηση ευθυνών για την παράνομη κατασκευή και την παραβίαση μέτρων ασφαλείας στο έργο που εκτελείται στο Βόρειο Τείχος της Ακρόπολης’», δηλώνει τα εξής:

«Η οποιαδήποτε εισαγγελική έρευνα σχετικά με το ικρίωμα στο Βόρειο Τείχος του Βράχου της Ακροπόλεως, είναι καλοδεχούμενη. Η Υπηρεσία Συντήρησης Μνημείων Ακροπόλεως (σ.σ. ΥΣΜΑ), η οποία επιβλέπει και τις συγκεκριμένες εργασίες στο Βόρειο Τείχος, έχει την ευθύνη της αναστήλωσης του συνόλου των μνημείων της Ακροπόλεως από το 1999. Για το αναστηλωτικό της έργο και τον τρόπο εκτέλεσής του, έχει εισπράξει διεθνώς τα εύσημα.

Είναι φανερό ότι στην εικοσαετία 1999-2020, η ΥΣΜΑ έχει εκτελέσει πολύ πιο σύνθετα και πολύ πιο δύσκολα έργα, χωρίς ποτέ να έχει υπάρξει το παραμικρό πρόβλημα. Όσον αφορά στο συγκεκριμένο έργο, πέραν των τεχνικών προδιαγραφών που έχουν τεθεί από την ΥΣΜΑ και την ΕΣΜΑ, το υπ΄αρ. 161309/21.5/20 έγγραφο του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας, βεβαιώνει την ανάγκη απρόσκοπτης συνέχισης των εργασιών».

Η απάντηση του τομεάρχη Πολιτισμού του ΣΥΡΙΖΑ στην ανακοίνωση του ΥΠΠΟΑ

Τα περί «ψευδών ισχυρισμών του Τομεάρχη Πολιτισμού του ΣΥΡΙΖΑ», αναφορικά με την προγραμματισμένη επίσκεψη Αντιπροσωπείας βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ στο εδώ και ένα χρόνο εκτός λειτουργίας αναβατόριο της Ακρόπολης, επιστρέφονται στους συντάκτες της ανακοίνωσης του ΥΠΠΟ.

Ως κοινοβουλευτικός τομέας Πολιτισμού του κόμματος της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, επικοινωνήσαμε την Τρίτη 26/5/2020 στις 12.45 π.μ. με την ΕΦΑΠ Αθηνών και ενημερώσαμε για την πρόθεση μας να επισκεφθούμε τον χώρο, την Πέμπτη 28/5/2020. Την Τετάρτη 27/5/2020 επικοινωνήσαμε εκ νέου, στις 9.45 π.μ. για να επιβεβαιώσουμε την άδεια για την επίσκεψή μας. Κανένα πρόβλημα δεν προέκυψε. Αργότερα όμως την ίδια μέρα, δεχθήκαμε δύο κλήσεις κατά τις οποίες μας ζητήθηκε να αναβάλουμε την επίσκεψή μας για την Παρασκευή 29/5/2020. Απαντήσαμε αρνητικά λόγω αδυναμίας του προγράμματός μας ωστόσο κανείς δεν μας πληροφόρησε για πλήρη αδυναμία πραγματοποίηση της επίσκεψής μας την Πέμπτη.

Την Πέμπτη το πρωί, κατά την επίσκεψή μας βρήκαμε την πόρτα κλειστή ενώ οι υπάλληλοι μας ενημέρωσαν ότι απαγορεύεται να πλησιάσουμε τον χώρο του αναβατορίου. Σε ερώτηση μας γιατί προ δύο ημερών βουλευτής άλλου κόμματος της αντιπολίτευσης πέρασε χωρίς κανένα πρόβλημα, η απάντηση ενός υπαλλήλου, ο οποίος στην συνέχεια εξαφανίστηκε, ήταν ότι: εσείς δεν περνάτε.

Περιμένουμε λοιπόν να πληροφορηθούμε, καλή τη πίστει, ποιος είχε την πρωτοβουλία ν’ απαγορεύσει στους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ να πλησιάσουν τον χώρο του αναβατορίου. Υπηρεσιακοί παράγοντες του Υπουργείου ή η πολιτική του ηγεσία;

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)