to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

19:06 | 06.11.2017

Κοινωνία

Το υπουργείο Παιδείας για τα «hoaxes» σχετικά με τη συμμετοχή του Αμίρ στην κλήρωση για τη σημαία

Το ΠΔ 79/2017 με σαφέστατη διατύπωση ορίζει ότι «η επιλογή σημαιοφόρων παραστατών και υπευθύνων κατάθεσης στεφάνου πραγματοποιείται με κλήρωση ανάμεσα στο σύνολο των μαθητών της τάξης» και όχι μόνο «ανάμεσα σε όσους έχουν ήδη φοιτήσει δύο χρόνια», όπως διέδωσαν διάφορες ιστοσελίδες μιλώντας για «γκάφα»


"Το ΠΔ 79/2017 με σαφέστατη διατύπωση ορίζει ότι «η επιλογή σημαιοφόρων παραστατών και υπευθύνων κατάθεσης  στεφάνου πραγματοποιείται με κλήρωση ανάμεσα στο σύνολο των μαθητών της τάξης».

Συνεπώς η προσπάθεια ορισμένων-μέσω δημοσιευμάτων στο διαδίκτυο-να ισχυριστούν ότι η Υπουργική Απόφαση που εκδόθηκε 13-9-1017 μνημονεύει την ΥΑ του 2001 που ορίζει προϋποθέσεις για τους αλλοδαπούς μαθητές, στερείται νομικής βάσης αλλά και ουσίας". Αυτό τονίζει σήμερα, Δευτέρα, το υπουργείο Παιδείας απαντώντας σε ανυπόστατα δημοσιεύματα που αφορούν τη διαδικασία κλήρωσης των σημαιοφόρων στο δημοτικό και εν προκειμένω το αν ο μικρός Αμίρ είχε ή όχι το δικαίωμα να συμμετάσχει στην κλήρωση ή όχι.

"Το Προεδρικό Διάταγμα υπερισχύει της όποιας Υπουργικής Απόφασης και επιπλέον επί της ουσίας, η Υπουργική Απόφαση της 13-9-17 μνημονεύει-ως είθισται-την αντίστοιχη Υπουργική Απόφαση του 2001 σε ότι αφορά τους αλλοδαπούς και όσους έχουν απαλλαγεί από το μάθημα της γυμναστικής ως προς τη συμμετοχή και μόνον", υπογραμμίζει διευρκρινιστικά το υπουργείο.

Το εν λόγω ζήτημα «ανέδειξε» η ιστοσελίδα ellinikahoaxes.gr αναφέροντας ότι «ο Αμίρ δεν θα έπρεπε να συμμετάσχει στην κλήρωση για τη σημαία» (η ιστοσελίδα έκανε λόγο, μάλιστα, στον τίτλο του δημοσιεύματος, για «γκάφα»), καθώς «στη διαδικασία επιλογής σημαιοφόρων, παραστατών και υπευθύνων για την κατάθεση στεφάνου μπορούν να συμμετέχουν και αλλοδαποί μαθητές, οι οποίοι φοιτούν τουλάχιστο δύο χρόνια σε ελληνικό σχολείο.» (σ.σ.: όπως αναφέρει η προηγούμενη υπουργική απόφαση). 

Ωστόσο, η πιο πρόσφατη (2017) εγκύκλιος του υπουργείου Παιδείας -που αντικαθιστά κάθε προηγούμενη, ως είθισται- είναι κατηγορηματική στον τρόπο και τις προϋποθέσεις της κλήρωσης : «Η επιλογή σημαιοφόρων, παραστατών και υπευθύνου κατάθεσης στεφάνου πραγματοποιείται με τη διαδικασία της κλήρωσης ανάμεσα στο σύνολο των μαθητών της τάξης και η τήρηση των προαναφερομένων είναι υποχρεωτική». Το σύνολο, προσέξτε, όχι όσους έχουν ήδη φοιτήσει δύο χρόνια σε ελληνικό σχολείο όπως όριζε η προκάτοχός της, κάτι που χρησιμοποίησαν κάποιοι ως δείγμα «ατασθαλίας».

Αυτό εξάλλου ορίζει και το ΠΔ 79/2017 άρθρο 3 παρ 5 -που επίσης αντικαθιστά κάθε προηγούμενο άπαξ και δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως- με το οποίο συμμορφώθηκε πλήρως η εν λόγω υπουργική απόφαση, όπως αναφέρει και η προαναφερθείσα ανακοίνωση του υπουργείου Παιδείας. 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)