to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

12:39 | 16.01.2023

Πολιτική

Υπουργείο Παιδείας: Επιδεικτικά αγνοεί τις αποφάσεις του ΣτΕ για την καλλιτεχνική παιδεία

«Η κυρία υπουργός δεν μας διαφώτισε σήμερα. Δεν καταλάβαμε γιατί μια απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας που έχει εκδοθεί και ανακοινωθεί από τον Δεκέμβριο του 2021, δεν εφαρμόζεται τη σχολική χρονιά 2022-2023. Για ποιον λόγο;», σχολίασε με αυστηρό ύφος ο τομεάρχης Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ


(φωτ.: Από την κινητοποίηση των καλλιτεχνών με αφορμή το Προεδρικό Διάταγμα που υποβαθμίζει την καλλιτεχνική εκπαίδευση / αρχείο)

Στην ανάπτυξη της ερώτησης ο Ν. Φίλης υπενθύμισε: Από τις πρώτες κινήσεις της ΝΔ στο χώρο της εκπαίδευσης ήταν να καταργήσει την καλλιτεχνική και την κοινωνική Παιδεία. Υπήρξε όμως μια εξέλιξη. Οι καθηγητές των εικαστικών μαθημάτων προσέφυγαν στο Συμβούλιο της Επικρατείας σε βάρος του Υπουργείου και κέρδισαν την προσφυγή τους.

Παρόλα αυτά, η κυβέρνηση δεν επανέφερε το μάθημα των Εικαστικών στην Α’ Λυκείου, όπως όφειλε. Αντίθετα, έβαλε εκ των υστέρων την κυβερνητική ηγεσία του ΙΕΠ να… ανακαλύψει αιτιολογία: πρέπει λέει να αναβαθμιστεί ο ψηφιακός γραμματισμός, να μάθουν περισσότερη Πληροφορική τα παιδιά! Θαρρείς και δεν μπορούν να γίνουν και τα δύο μαζί, θαρρείς και το ένα αποκλείει το άλλο. Έτσι κατανοούν ότι γίνεται ένα πρόγραμμα σπουδών για τους έφηβους. Με κόψε-ράψε και πέταμα γνωστικών αντικειμένων.

Οι τέχνες, όπως και η κοινωνική παιδεία, συνέχισε ο τομεάρχης Παιδείας ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία, είναι δίοδος κοινωνικοποίησης των παιδιών. Τα βοηθά να καλλιεργήσουν τη δημιουργικότητα, τη συνεργασία για επίλυση προβλημάτων, να δημιουργήσουν μια αντίληψη ανεκτική στη διαφορετικότητα και την ελευθερία της έκφρασης, μια πρωτοποριακή αντίληψη για τη ζωή τους. Σε μια περίοδο κρίσης και απομόνωσης με την πανδημία, τα χρειάζονται αυτά πάνω απ’ όλα! Καταργήθηκαν όμως με βάναυσο τρόπο. Αφήνω κατά μέρος, πρόσθεσε ο Ν. Φίλης, ότι έπαψε η διδασκαλία καλλιτεχνικών μαθημάτων, τα οποία εξετάζονται για την είσοδο σε πανεπιστημιακές σχολές. Με αποτέλεσμα να υποχρεώνονται οι γονείς να πληρώνουν φροντιστήρια!

Με αυτές τις επιλογές, ονομάζουν το σχολείο που προσπαθούν να φτιάξουν δήθεν «σχολείο της αριστείας». Δεν ξεγελούν κανέναν!

Ο Ν. Φίλης κάλεσε στην ομιλία του την παρούσα υφυπουργό Παιδείας κα Ζέττα Μακρή να εξηγήσει γιατί το υπουργείο δεν έχει συμμορφωθεί ακόμα στην απόφαση του ΣτΕ για επαναφορά του μαθήματος των Εικαστικών στην Α' Λυκείου. Χωρίς να λάβει θετική απάντηση σε αυτό. Κατέληξε έτσι απευθυνόμενος προς την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας: «Η κυρία υπουργός δεν μας διαφώτισε σήμερα. Δεν καταλάβαμε γιατί μια απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας που έχει εκδοθεί και ανακοινωθεί από τον Δεκέμβριο του 2021, δεν εφαρμόζεται τη σχολική χρονιά 2022-2023. Για ποιον λόγο;».

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)