to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

16:55 | 10.01.2013

Πολιτική

Το υπουργείο Εξωτερικών ψεύδεται για την παράδοση της λίστας

Σε μια ψευδέστατη ανακοίνωση προχώρησε το υπουργείο Εξωτερικών αναφορικά με το ρόλο του πρώην πρέσβη και νυν συμβούλου του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, Ηλία Κλη στην υπόθεση παραλαβής της λίστας Λαγκάρντ.


Συγκεκριμένα, ο εκπρόσωπος τύπου του υπουργείου Εξωτερικών σε δήλωση του ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «το Σεπτέμβριο 2010, Πρέσβης της Ελλάδας στη Γαλλία ήταν ο Πρέσβης Κωνσταντίνος Χαλαστάνης, καθήκοντα τα οποία συνεχίζει να ασκεί. Με αφορμή δημοσιεύματα, σημειώνεται ότι ο Πρέσβης ε.τ. Ηλίας Κλης, διετέλεσε Πρέσβης της Ελλάδας στη Γαλλία την περίοδο 1998-2002».
 
Ωστόσο τα όσα κατέθεσαν στον οικονομικό εισαγγελέα πρωταγωνιστές της υπόθεσης φανερώνουν ότι το υπουργείο ψεύδεται. Ειδικότερα στις 24 Δεκεμβρίου 2012 το στέλεχος του ΣΔΟΕ, Θεόδωρος Φλωράτος κατέθεσε στον κ. Πεπόνη ότι «στο αρμόδιο γραφείο του γαλλικού υπουργείου Οικονομικών διατηρείται φάκελος και για την προηγούμενη παράδοση του ψηφιακού δίσκου που είχε παραδοθεί στον έλληνα πρέσβη Κλη».
 
Τον κ. Κλη, ανέφερε στην κατάθεσή του στον οικονομικό εισαγγελέα και ο πρώην γενικός γραμματέας του υπουργείου Οικονομικών, Ηλίας Πλασκοβίτης, ως τον άνθρωπο που παρέλαβε τη λίστα.
 
«Κατόπιν συνεννόησης με τον εκεί πρέσβη κ. Κλη, το αρχείο παρεδόθη στην ελληνική πρεσβεία και μεταφέρθηκε στο γραφείο του κ. Παπακωνσταντίνου με διπλωματικό σάκκο, νομίζω συνοδευόμενο». Μάλιστα ο κ. Πλασκοβίτης προσδιορίζει χρονικά το συμβάν το φθινόπωρο του 2010. Προφανώς δύο αναφορές για το ίδιο πρόσωπο και από δύο διαφορετικά πρόσωπα είναι πολλές και επαναλαμβανόμενες συμπτώσεις παύουν να είναι συμπτώσεις.
 
Τα ψεύδη όμως του υπουργείου Εξωτερικών δε σταματούν εδώ αλλά έχουν να κάνουν και με τον τρόπο παράδοσης. Ο υπουργός Εξωτερικών κ. Αβραμόπουλος είχε υποστηρίξει σε απάντησή του στη Βουλή, κατόπιν ερώτησης του κ. Νίκου Νικολόπουλου ότι «τον Σεπτέμβριο του 2010 διακινήθηκε ατύπως, μέσω της Πρεσβείας της Ελλάδας στο Παρίσι, κλειστός φάκελος, άνευ διαβιβαστικού εγγράφου, από το γαλλικό υπουργείο Οικονομικών προς τον τότε υπουργό Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου. Το υπουργείο Εξωτερικών δεν δύναται να βεβαιώσει το ακριβές περιεχόμενο του φακέλου».
 
Παρόμοια είναι και η αποψη του πρέσβη της Ελλάδας στο Παρίσι, Κωνσταντίνου Χαλαστάνη, ο οποίος, μιλώντας στο HOT DOC ανέφερε ότι παρέλαβε το φάκελο με τη λίστα Λαγκάρντ, δίχως να γνωρίζει για το περιεχόμενό της καθώς δεν υπάρχουν συνοδευτικά έγγραφα και πρωτόκολα»
 
Ωστόσο στην κατάθεσή του ο κ. Φλωράτος καταρρίπτει τον ισχυρισμό του υπουργείου, όπως επίσης και τον κ. Χαλαστάνη. Όπως αναφέρει, η παράδοση έγινε επίσημα και τηρήθηκαν έγγραφα και σχετικός φάκελος.
 
Τώρα για ποιο λόγο το υπουργείο Εξωτερικών προχωρά σε ψευδείς ανακοινώσεις είναι κάτι στο οποίο θα πρέπει να απαντήσουν οι εκπρόσωποί του. Σε διαφορετική περίπτωση συγκαλύπτουν και οι ίδιοι.
 
Πηγή: koutipandoras.gr

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)