to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

14:15 | 18.07.2019

Κοινωνία

«Υπουργείο Εργασίας ή υπηρεσία εξυπηρέτησης εργοδοτών;»

«Με το καλημέρα, η νέα Κυβέρνηση δείχνει ξεκάθαρα τις αντεργατικές της προθέσεις και τη συμμόρφωση της με τις εντολές του ΣΕΒ και των εργοδοτών», όπως τονίζει σε ανακοίνωσή της η συνδικαλιστική παράταξη «Ενωτική Αγωνιστική Κίνηση» (ΕΑΚ)


Αναλυτικά η ανακοίνωση της ΕΑΚ σχετικά με την κατάργηση της Ειδικής Γραμματείας Επιθεώρησης Εργασίας:

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ή ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΞΥΠΗΡΕΤΗΣΗΣ ΕΡΓΟΔΟΤΩΝ;

Η νέα Κυβέρνηση, προφανώς με εντολή  του νυν συντονιστή του κυβερνητικού έργου και μέχρι πρότινος πρώην διευθυντή του ΣΕΒ, σε στενή συνεργασία με το γνωστό μνημονιακό δίδυμο της περιόδου 2011-2014 που επανήλθε στο Υπουργείο Εργασίας έχοντας στο βιογραφικό του, την κατεδάφιση μισθών και δικαιωμάτων, δείχνει άμεσα και χωρίς καθυστερήσεις το τι περιμένει τους εργαζόμενους.

Με το Π.Δ. 84/2019 (ΦΕΚ Α' 123/17-7-2019), καταργεί την Ειδική Γραμματεία του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας (ΣΕΠΕ) ως αυτοτελούς υπηρεσίας του Υπουργείου Εργασίας και  εντάσσει όλες τις αρμοδιότητες σε μια ευρύτερη Γραμματεία που τη βαφτίζει "Γενική Γραμματεία Εργασίας" εντός της οποίας θα συνυπάρχουν διάφορες άσχετες διευθύνσεις όπως π.χ. η αλληλέγγυα οικονομία, η διαχείριση κοινοτικών πόρων κλπ.

Με το καλημέρα λοιπόν, η νέα Κυβέρνηση δείχνει ξεκάθαρα τις αντεργατικές της προθέσεις και τη συμμόρφωση της με τις εντολές του ΣΕΒ και των εργοδοτών.

Λειτουργώντας ως τροχονόμος της εργοδοσίας, υποβαθμίζει την αυτοτέλεια και την όποια ανεξαρτησία του ΣΕΠΕ (κάτι στο οποίο ακόμα και η Τρόικα είναι αντίθετη) προκειμένου στη συνέχεια να αφήσει ελεύθερους τους εργοδότες να παραβιάζουν κατά συρροή την εργασιακή νομοθεσία χωρίς ελέγχους, χωρίς καμία εποπτεία στην αγορά εργασίας, χωρίς καμιά προστασία των εργαζομένων.

Προφανώς για τον Υπουργό Εργασίας, όλα αυτά σημαίνουν επιστροφή στην κανονικότητα!

Το ίδιο σηματοδοτεί και η αλλαγή του ονόματος του Υπουργείου, που μετατρέπεται σιγά-σιγά και αορίστως σε Υπουργείο περισσότερο "Κοινωνικών Υποθέσεων" (άραγε τι σημαίνει ο όρος αυτός?) και λιγότερο Εργασίας.

Μέσα σε μόνο 10 μέρες μετά τις εκλογές, η νέα Κυβέρνηση δείχνει το τι περιμένει τους εργαζόμενους από την υιοθέτηση και την υλοποίηση της νεοφιλελεύθερης εργοδοτικής ατζέντας, την οποία και τεχνηέντως απέκρυπτε από τους εργαζόμενους.

Προηγήθηκε άλλωστε η προσφυγή του ΣΕΒ στο ΣτΕ για την κατάργηση των τριετιών, και φυσικά κανείς δεν περιμένει από το σημερινό Υπουργείο Εργασίας να τις υπερασπιστεί στο Ανώτατο Δικαστήριο.

Σε αυτό το τοπίο, η ηγεσία της ΓΣΕΕ φαίνεται για μια ακόμα φορά να δείχνει χαμηλά αντανακλαστικά. Το ίδιο και η ηγεσία του ΠΑΜΕ, το οποίο με το μόνο που ασχολήθηκε πρόσφατα ήταν η βίαια διάλυση των συνεδρίων σε ΟΙΥΕ και ΓΣΕΕ.

Η κατάσταση αυτή δεν μπορεί να συνεχιστεί έτσι. Η  ΕΑΚ θα παλέψει και για την άμεση πραγματοποίηση συνεδρίων σε ΟΙΥΕ και ΓΣΕΕ και για την κινητοποίηση του κόσμου της εργασίας ενάντια στις νέες διαφαινόμενες αντεργατικές πολιτικές, που προετοιμάζει η νεοφιλελεύθερη κυβέρνηση.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)