to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

To υπουργείο Εργασίας απαντάει στο «χιουμοριστικό ρεπορτάζ» του «Ελ. Τύπου» για τις συλλογικές συμβάσεις

Με μία καυστική ανακοίνωση, το υπουργείο Εργασίας απαντάει σε ρεπορτάζ με το οποίο, ούτε λίγο ούτε πολύ, επιχειρείται να παρουσιαστεί ως αρνητική εξέλιξη η επέκταση των κλαδικών συλλογικών συμβάσεων εργασίας και η αρχή της ευνοϊκότερης ρύθμισης


Το Υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης «χαιρετίζει», με μία σκληρή ανακοίνωση (αναλυτικά παρακάτω), «τη μετατροπή του "Ελεύθερου Τύπου" σε χιουμοριστικό έντυπο, ένα είδος που έλειπε από τον ημερήσιο Τύπο».

Κι αυτό διότι, σε σημερινό ρεπορτάζ της εφημερίδας αναφέρεται ότι  οι πρώτες τέσσερις κλαδικές συμβάσεις που επεξέτεινε χθες το υπουργείο Εργασίας και, πλέον, ισχύουν για το σύνολο των εργαζομένων που απασχολούνται σε επιχειρήσεις των ίδιων κλάδων, «προβλέπουν πάγωμα και μειώσεις μισθών κατά 5%».

Σαν, δηλαδή, το υπουργείο Εργασίας να ευθύνεται για τις προβλέψεις των συμβάσεων αυτών οι οποίες στην πραγματικότητα αποτελούν αποτέλεσμα της διαπραγμάτευσης των εργαζομένων με την εργοδοσία κάθε κλάδου!

Αυτό που «ξεχνάει η εφημερίδα», στην προσπάθειά της να μας πείσει ότι  η επέκταση των κλαδικών συλλογικών συμβάσεων εργασίας και η αρχή της ευνοϊκότερης για τον εργαζόμενο ρύθμισης συνιστούν αρνητική εξέλιξη, είναι ότι, η επέκταση (η οποία επανήλθε μετά την έξοδο από τα μνημόνια) καθιστά υποχρεωτική σε έναν κλάδο την σύμβαση που μέχρι τώρα δέσμευε μόνο τους εργοδότες - μέλη της ένωσης

Αυτό, οφείλουμε να επαναλάβουμε, δεν έχει σχέση με τους όρους που είχαν συμφωνήσει τα δύο μέρη - άλλωστε, το αποτέλεσμα αυτό είναι προϊόν ελεύθερης διαπραγμάτευσης, στην οποία δεν επεμβαίνει το υπουργείο Εργασίας.

Ακόμη, όπως σημειώνει το υπουργείο Εργασίας, ο «Ελεύθερος Τύπος» επιχειρεί να μας κάνει να πιστέψουμε ότι οι αμοιβές στις κλαδικές συλλογικές συμβάσεις που επεκτάθηκαν με εύρος: για τις τράπεζες 833€ - 1684€, τα γραφεία τουρισμού 800€ - 1404€, τα ναυτιλιακά πρακτορεία 930€ - 2232€ και τις ναυτιλιακές επιχειρήσεις 1023€ - 2134€, είναι χειρότερες από τον κατώτατο μισθό των 586 ευρώ, ή τον λίγο μεγαλύτερο μισθό με τον οποίο αμείβονταν οι εργαζόμενοι του κλάδου που είχαν ατομική σύμβαση ή σύμβαση εντός της επιχείρησής τους. 

Επίσης, η εφημερίδα υποτιμά, σαν να πρόκειται για δευτερεύον ζήτημα, ότι η επαναφορά των βασικών αρχών των συλλογικών διαπραγματεύσεων, όπως αναφέρει το υπουργείο, «είναι γεγονός και ενισχύει τη διαπραγματευτική δύναμη των εργαζομένων, ώστε να διεκδικούν και να κερδίζουν καλύτερους μισθούς και όρους εργασίας».

*ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Συλλογικές Συμβάσεις: Τα πρώτα βήματα και οι προκλήσεις της επόμενης ημέρας

«Μπορεί να το πιστέψουν τα στελέχη της ΝΔ»

Επίσης, το υπουργείο Εργασίας αναφέρει σκωπτικά, στρεφόμενο κατά της αξιωματικής αντιπολίτευσης και των αντεργατικών της θέσεων: «Το μόνο πρόβλημα με το χιουμοριστικό ρεπορτάζ είναι ότι μπορεί να το πιστέψουν τα στελέχη της ΝΔ που ανταλλάσουν γραμμή με την εφημερίδα και να μετατρέψουν τις θέσεις του κόμματός τους σε σενάριο επιθεώρησης.

Ας ελπίσουμε ότι η ΝΔ θα επιμείνει στη σοβαρή νεοφιλελεύθερη γραμμή της, που διατύπωσε καθαρά ο κ. Μητσοτάκης μιλώντας τον Μάιο στη Γενική Συνέλευση του Σ.Ε.Β., όπου χαρακτήρισε "προβληματικό συνδυασμό" την επεκτασιμότητα των συλλογικών συμβάσεων, τη δυνατότητα μονομερούς προσφυγής στη διαιτησία και την υπερίσχυση των κλαδικών συμβάσεων έναντι των επιχειρησιακών, δηλώνοντας ότι "είμαστε αποφασισμένοι να μην επιτρέψουμε αυτές οι ρυθμίσεις να αναβιώσουν".

Σε κάθε περίπτωση, ως Υπουργείο Εργασίας έχουμε υποχρέωση να χαλάσουμε την πλάκα του «Ελεύθερου Τύπου» και να ενημερώσουμε τον κ. Μητσοτάκη πως ότι απεύχονταν, έχει συμβεί».

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)