to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

12:43 | 28.12.2022

Πολιτισμός

Υποβάθμιση καλλιτεχνικών πτυχίων: Άτεγκτη και προκλητική η κυβέρνηση Μητσοτάκη

Στάχτη στα μάτια των καλλιτεχνών ρίχνει η κυβέρνηση, καθώς κάνει λόγο για «παραπληροφόρηση» τη στιγμή που εμμένει στο Προεδρικό Διάταγμα - Κλιμάκωση των αγώνων τους σχεδιάζουν οι καλλιτέχνες


«Πονοκέφαλος» έγιναν οι καλλιτέχνες για την κυβέρνηση Μητσοτάκη, η οποία όσο και αν προσπαθεί με υπεκφυγές, δεν καταφέρνει να ξεφύγει από το «τσουνάμι» που ακολούθησε το Προεδρικό Διάταγμα που ρίχνει το επίπεδο των καλλιτεχνικών σπουδών, εξισώνοντάς το με απολυτήριο λυκείου.

Σε μια «γροθιά» οι καλλιτέχνες, προχώρησαν το πρωί της Τρίτης (27/12) σε κινητοποίηση έξω από το ΥΠΠΟ, η οποία έδωσε το μήνυμα της μηδενικής ανοχής στα σχέδια της κυβέρνησης για υποβάθμιση του Πολιτισμού και των εργαζομένων του. Εκπρόσωποι των καλλιτεχνικών σωματείων απαίτησαν την συνάντηση που τόσο πολύ απέφευγε το υπουργείο, αφού δεν προχώρησε σε καμία διαβούλευση μαζί τους το προηγούμενο διάστημα. 

«Παραπληροφόρηση» βλέπει το ΥΠΠΟ σχετικά με το ΠΔ

Το προκλητικό και εμμονικό πρόσωπο του Υπ. Πολιτισμού αντίκρισαν οι καλλιτέχνες στην επίμαχη συνάντηση, αφού προσπάθησε να «χρυσώσει το χάπι» στους καλλιτέχνες λέγοντας ότι δήθεν δεν εξισώνονται τα διπλώματα δραματικών σχολών με τα απολυτήρια λυκείου.

Το Left.gr συνομίλησε με τον πρόεδρο της ΠΟΘΑ, Κώστα Κεχαγιόγλου, ο οποίος επιβεβαίωσε ότι η στάση της κυβερνητικής πλευράς χαρακτηρίστηκε από άρνηση και αποπροσανατολισμό. Οι καλλιτέχνες που συμμετείχαν, δεν βρήκαν «ευήκοα ώτα», αφού το υπουργείο δεν φάνηκε να λαμβάνει υπόψη τους προβληματισμούς και τις αντιρρήσεις της καλλιτεχνικής κοινότητας απέναντι στο επίμαχο προεδρικό διάταγμα. 

Όπως ο ίδιος μετέφερε στο Left.gr, από την πλευρά τους οι καλλιτέχνες ζητάνε επαγγελματική κατοχύρωση με τίτλους σπουδών ΤΕ καλλιτεχνών, ενώ υποστηρίζουν πως το Διάταγμα αλλάζει προς το χειρότερο τα επαγγελματικά τους δικαιώματα. 

Ανυποχώρητη, λοιπόν, η κυβέρνηση καθώς μετά τη συνάντηση στο ΥΠΠΟ μεταξύ του υφυπουργού Πολιτισμού Νικόλα Γιατρομανωλάκη, της γενικής γραμματέας σύγχρονου πολιτισμού Ελένης Δουνδουλάκη, της γενικής γραμματέα Ανθρώπινου Δυναμικού Δημόσιου Τομέα Βιβή Χαραλαμπογιάννη και τον γενικό γραμματέα Επαγγελματικής Εκπαίδευσης, Κατάρτισης και Δια Βίου Μάθησης και Νεολαίας του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων Γιώργο Βούτσινο, με εκπροσώπους των καλλιτεχνών, εμμένει στο επίμαχο προεδρικό διάταγμα, ζητώντας παράλληλα να στείλουν γραπτώς τις παρατηρήσεις τους. Επιπλέον η ηγεσία του ΥΠΠΟ υποσχέθηκε ότι θα εκδοθούν επεξηγηματικές διευκρινίσεις το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα.

Με την ανακοίνωση του Υπουργείου Πολιτισμού, μάλιστα, η κυβέρνηση προκαλεί και εμπαίζει τους καλλιτέχνες, κάνοντας λόγο για «παραπληροφόρηση» σχετικά με το θέμα. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη τονίζει πως το Προεδρικό Διάταγμα δεν αλλάζει τίποτα.

Τα καλλιτεχνικά σωματεία θα κλιμακώσουν τον αγώνα τους

Από την πλευρά τους, τα σωματεία των καλλιτεχνών εξετάζουν την κλιμάκωση των κινητοποιήσεών τους.

Από αύριο, λοιπόν, όλα τα σωματεία του χώρου θα συμμετέχουν σε διαδικτυακή συνάντηση προκειμένου να οργανώσουν τις επόμενες δράσεις και κινητοποιήσεις τους. Στον σχεδιασμό τους περιλαμβάνεται η ανάγνωση του κειμένου σε θέατρα και μουσικές σκηνές, ενώ έχουν κάνει κινήσεις για συναντήσεις με τα κόμματα.

Ανυποχώρητοι και από την πλευρά τους οι καλλιτέχνες και εργαζόμενοι στον Πολιτισμό διεκδικούν την άμεση ανάκληση του προεδρικού διατάγματος και την αντικατάσταση της διαβάθμισης ΔΕ με ΤΕ και ΠΕ όπως ίσχυε μέχρι τώρα, την διαβάθμιση των καλλιτεχνικών σχολών, όπως είναι το πάγιο αίτημά μας εδώ και χρόνια και τέλος την ίδρυση ανώτατων δημόσιων τμημάτων καλλιτεχνικής εκπαίδευσης.

Υπενθυμίζεται, πως με τον νόμο Σκουρλέτη, δόθηκε «ανάσα» στους καλλιτέχνες των ΟΤΑ, δίνοντάς τους βαθμίδα Τεχνολογικής Εκπαίδευσης.

Νωρίτερα, ο εκπρόσωπος Τύπο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Νάσος Ηλιόπουλος που βρέθηκε και στην κινητοποίηση των καλλιτεχνών, δήλωσε πως «η σημερινή μαζική κινητοποίηση των ανθρώπων του πολιτισμού απέναντι στο Προεδρικό Διάταγμα που υποβαθμίζει κατάφωρα τα πτυχία των καλλιτεχνών στον βαθμό των απολυτήριων λυκείου και παραβιάζει βάναυσα τα εργασιακά τους δικαιώματα, δείχνει ότι πλέον η κυβέρνηση έχει χάσει κάθε επαφή με την κοινωνία», ενώ άφησε αιχμές για ρεβανσισμό της κυβέρνησης Μητσοτάκη απέναντι στους καλλιτέχνες. 

Αναλυτικά η ανακοίνωση του ΥΠΠΟ

«Η Κυβέρνηση και τα συναρμόδια Υπουργεία ανοίγουν την ευρύτερη συζήτηση σχετικά με τα θέματα της καλλιτεχνικής εκπαίδευσης, με αφορμή το πρόσφατο Προεδρικό Διάταγμα του Υπουργείου Εσωτερικών. Σήμερα το μεσημέρι, ο Υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Νικόλας Γιατρομανωλάκης, μαζί με τη Γενική Γραμματέα Ανθρώπινου Δυναμικού Δημόσιου Τομέα, Βιβή Χαραλαμπογιάννη και τον Γενικό Γραμματέα Επαγγελματικής Εκπαίδευσης, Κατάρτισης και Δια Βίου Μάθησης και Νεολαίας του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, Γιώργο Βούτσινο και τη Γενική Γραμματέα Σύγχρονου Πολιτισμού του ΥΠΠΟΑ, Ελένη Δουνδουλάκη, συναντήθηκαν με εκπροσώπους του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών, της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Θεάματος Ακροάματος και καλλιτεχνικών σωματείων, προκειμένου να καταστεί σαφές ότι το ΠΔ δεν τροποποιεί το ισχύον καθεστώς σχετικά με τους τίτλους σπουδών των καλλιτεχνών.
Όπως δήλωσε, μετά το τέλος της συνάντησης ο Υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, αρμόδιος για θέματα σύγχρονου πολιτισμού, Νικόλας Γιατρομανωλάκης,


«Συναντηθήκαμε σήμερα με εκπροσώπους των καλλιτεχνικών σωματείων, της ΠΟΘΑ του ΣΕΗ και λοιπούς εκπροσώπους του κλάδου, σε μία συζήτηση με παρόντα τρία Υπουργεία: το Υπ. Εσωτερικών που εκπροσωπήθηκε από την Γενική Γραμματέα Ανθρώπινου Δυναμικού Δημόσιου Τομέα, Βιβή Χαραλαμπογιάννη, και το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων που εκπροσωπήθηκε από τον Γενικό Γραμματέα Επαγγελματικής Εκπαίδευσης, Κατάρτισης και Δια Βίου Μάθησης και Νεολαίας, Γιώργο Βούτσινο, και το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού.

Πριν από όλα και επειδή δυστυχώς υπάρχει μια έντονη παραπληροφόρηση για το θέμα, η οποία λογικό είναι να έχει αναστατώσει τους καλλιτέχνες και τη κοινή γνώμη, θέλουμε να ξεκαθαρίσουμε ακόμα μία φορά ότι το ΠΔ δεν εξισώνει τους τίτλους σπουδών των δραματικών σχολών με το απολυτήριο λυκείου, τελεία και παύλα. Το ΠΔ δεν προκάλεσε καμία απολύτως αλλαγή σε αυτό το στάτους. Καμία. Ότι ίσχυε πριν ισχύει και σήμερα, και ίσχυε και επί ΣΥΡΙΖΑ.

Επιπλέον, το ΠΔ δεν αφορά προσλήψεις του Υπ. Παιδείας και, πολύ σημαντικό, δεν αφορά προσλήψεις καλλιτεχνών στο δημόσιο, γιατί αυτές έτσι κι αλλιώς εξαιρούνται από τον ΑΣΕΠ.

Συνεπώς το ΠΔ:

δεν εξισώνει τα διπλώματα δραματικών σχολών με  τα απολυτήρια λυκείου
δεν αφορά καθόλου προσλήψεις αποφοίτων δραματικών σχολών ως ηθοποιών στο Δημόσιο και σε εποπτευόμενους φορείς
δεν αφορά καθόλου προσλήψεις αποφοίτων δραματικών σχολών ως καθηγητών σε σχολεία
δεν αφορά καθόλου προσλήψεις αποφοίτων δραματικών σχολών στον ιδιωτικό τομέα
Ομοίως και για τον κλάδο του χορού.

Ζητήθηκαν από τα σωματεία έγγραφες παρατηρήσεις επί του ΠΔ, έτσι ώστε να εξεταστούν και να αποσαφηνιστούν άμεσα τυχόν τεχνικά θέματα από το Υπουργείο Εσωτερικών.

Όμως με αφορμή αυτό το θέμα προκλήθηκε μια συζήτηση στον δημόσιο διάλογο που είναι εξαιρετικά χρήσιμη, γιατί δίνει ορατότητα στο πολύ σημαντικό ζήτημα της διαβάθμισης των σχολών καλλιτεχνικής εκπαίδευσης. Αναγνωρίζοντας το σοβαρότατο και άλυτο επί δεκαετίες θέμα της διαβάθμισης και ποιότητας της καλλιτεχνικής εκπαίδευσης, τα συναρμόδια Υπουργεία είναι σε συνεννόηση προκειμένου να βρεθεί λύση, κάτι που συμβαίνει για πρώτη φορά.

Και το θέμα δεν αφορά μόνο τις δραματικές σχολές και τη σπουδαία τους παράδοση: Τα ωδεία είναι η ραχοκοκαλιά της μουσικής παιδείας της χώρας μας, οι σχολές χορού είναι το φυτώριο από το οποίο θα αναδειχθούν οι επόμενοι σπουδαίοι χορευτές και χορεύτριές μας.

Σεβόμαστε τη συνεισφορά τους στην καλλιτεχνική παιδεία της χώρας μας και αυτό θα πρέπει να αποτυπωθεί και στον τρόπο με τον οποίο λειτουργούν σε σχέση με το υπόλοιπο ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα.

Η παρούσα κυβέρνηση, αναγνωρίζοντας τις διεκδικήσεις δεκαετιών των καλλιτεχνών, ανοίγει άμεσα το δύσκολο αυτό θέμα, όπως τόλμησε να κάνει και για την προστασία των εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων των καλλιτεχνών, τα φορολογικά ζητήματα του πολιτισμού και πολλά άλλα.

Η κυβέρνηση έχει τη βούληση να θέσει τέλος σε αυτή την πολυετή εκκρεμότητα ώστε να υπάρξει ένας «ακαδημαϊκός διάδρομος» που να συνδέει τις σχολές καλλιτεχνικής εκπαίδευσης με τα πανεπιστήμιά μας και, το κυριότερο: Να διαμορφώσει το πλαίσιο, τα κριτήρια και τις προϋποθέσεις που θα καταστήσουν εφικτή σε βάθος χρόνου την πανεπιστημιακού επιπέδου καλλιτεχνική εκπαίδευση».

ΚΚΕ: Αισιόδοξο κι ελπιδοφόρο ότι οι σπουδαστές των καλλιτεχνικών σχολών έχουν την πιο μαζική και δυναμική παρουσία στην κινητοποίηση

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του ΚΚΕ για την κινητοποίηση καλλιτεχνών και σπουδαστών καλλιτεχνικών σχολών ενάντια στην εξίσωση των πτυχίων τους με το απολυτήριο δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης:

Χαιρετίζουμε τους εκατοντάδες καλλιτέχνες και σπουδαστές των καλλιτεχνικών σχολών που συμμετείχαν στη μεγάλη κινητοποίηση ενάντια στην εξίσωση των πτυχίων τους με το απολυτήριο δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

Είναι ιδιαίτερα αισιόδοξο και ελπιδοφόρο ότι οι σημερινοί σπουδαστές και αυριανοί καλλιτέχνες, έχοντας την πιο μαζική και δυναμική παρουσία στην κινητοποίηση, επιλέγουν τον δρόμο του αγώνα για τη δικαίωση των αιτημάτων τους.

Η κυβέρνηση, κάτω από την πίεση των κινητοποιήσεων και τη γενική κατακραυγή, υποχρεώθηκε να πραγματοποιήσει συνάντηση των εκπροσώπων της από τα τρία Υπουργεία -Εσωτερικών, Πολιτισμού και Παιδείας- με αντιπροσωπεία των καλλιτεχνικών σωματείων και του συλλόγου σπουδαστών. Στη μαραθώνια συζήτηση που επακολούθησε και σε μια προσπάθεια να κατευνάσει τη δίκαιη οργή καλλιτεχνών και σπουδαστών η κυβέρνηση εμφανίστηκε σαν να ακούει για πρώτη φορά τα εδώ και χρόνια διατυπωμένα και κατατεθειμένα αιτήματα των φορέων τους Στην ουσία επιβεβαίωσε την επιμονή της να προσθέσει κι άλλο ένα βάρος στο φορτίο που σηκώνουν οι καλλιτέχνες από την πολιτική των προηγούμενων κυβερνήσεων. Μια πολιτική που α) διαιωνίζει το αίσχος της εμπορευματοποιημένης καλλιτεχνικής εκπαίδευσης με τα δυσβάστακτα δίδακτρα και το ανομοιογενές περιεχόμενο και β) διασφαλίζει, αντί για τα εργασιακά δικαιώματα των καλλιτεχνών, τα συμφέροντα εκείνων που εκμεταλλεύονται την εργατική τους δύναμη. Αυτοί είναι οι μόνοι ωφελημένοι από τα υποβαθμισμένα πτυχία και την κακοπληρωμένη εργασία των καλλιτεχνών. 

Η εξέλιξη αυτή επιβεβαιώνει το συμπέρασμα πως η μόνη γλώσσα που ακούει η κυβέρνηση είναι η γλώσσα των αγώνων. Οι καλλιτέχνες και οι σπουδαστές των καλλιτεχνικών σχολών χρειάζεται τώρα πιο μαζικά, πιο αποφασιστικά, πιο δυναμικά να συνεχίσουν τον συλλογικό αγώνα τους διεκδικώντας:

  • Άμεση απόσυρση του κατάπτυστου Προεδρικού Διατάγματος 85/22. Καμία χειροτέρευση των εργασιακών δικαιωμάτων των αποφοίτων καλλιτεχνικών σχολών σε κατηγορία Δ.Ε. από την Τ.Ε. που είναι σήμερα.
  • Ουσιαστικά μέτρα για την αναβάθμιση των καλλιτεχνικών σπουδών και της αξίας των πτυχίων τους, όπως και των καλλιτεχνικών μαθημάτων στο σχολείο. Ανάπτυξη συστήματος δημόσιας και δωρεάν καλλιτεχνικής εκπαίδευσης από τα σχολικά χρόνια ως και το Πανεπιστήμιο.
  • Συγκρότηση δημόσιων και δωρεάν Ανώτατων Καλλιτεχνικών Σχολών στα πανεπιστήμια, που να καλύπτουν τα αντικείμενα των ηθοποιών, των χορευτών, των σκηνοθετών, των μουσικών. Η μεταδευτεροβάθμια καλλιτεχνική εκπαίδευση δεν μπορεί να υπάγεται ούτε στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, ούτε στα ΙΕΚ. Σύγχρονη και υπερώριμη απαίτηση είναι να γίνει αποκλειστικά Ανώτατη.

​ΜέΡΑ25: Κύριε Γιατρομανωλάκη λέτε ψέματα, όπως ακριβώς έκανε η Κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη και στην πανδημία 

Με ανακοίνωση που απευθύνεται απευθείας στον υφυπουργό Σύγχρονου Πολιτισμού απαντά το γραφείο Τύπου του ΜέΡΑ25 στον κ. Ν. Γιατρομανωλάκη και σε όσα υποστήριξε χτες για το προεδρικό διάταγμα και την κατάπτυστη απαξίωση των καλλιτεχνικών σπουδών.

Μετά την χθεσινή ηχηρή κινητοποίηση των ανθρώπων της τέχνης και του πολιτισμού, υπήρξε συνάντηση των εκπροσώπων τους με εκπροσώπους της Κυβέρνησης όσον αφορά το ταπεινωτικό ΠΔ υποτίμησης των σπουδών των καλλιτεχνών και υποβάθμισης των εργασιακών δικαιωμάτων τους, με το πέρας της οποίας, ο Υφυπουργός Πολιτισμού κ. Γιατρομανωλάκης προέβη σε δηλώσεις λέγοντας για άλλη μια φορά χονδροειδή ψέματα από την πλευρά της Κυβέρνησης όσον αφορά τον καλλιτεχνικό κόσμο.

Ο κ. Γιατρομανωλάκης ανέφερε πως τα όσα ρυθμίζονται αιφνιδίως στο σχετικό Προεδρικό Διάταγμα δεν αφορούν τα σχολεία και την εκπαίδευση, τις προσλήψεις αποφοίτων καλλιτεχνικών σχολών στα σχολεία, στο δημόσιο και τους εποπτευόμενους φορείς. Ο κ. Γιατρομανωλάκης ψεύδεται. Τα ίδια έλεγε η Κυβέρνηση και μες στην πανδημία όσων αφορά το μητρώο, τα ίδια λέει όσον αφορά το κατά πόσο όλα αυτά θα χρησιμοποιηθούν για "χρηματοδοτικά εργαλεία".

Ο κ. Γιατρομανωλάκης λέει ακόμα, ότι το ΠΔ δεν εξισώνει τις σπουδές των καλλιτεχνών με αποφοίτους λυκείου. Ο κ. Γιατρομανωλάκης ψεύδεται και πάλι, καθώς αυτό ακριβώς κάνει το σχετικό διάταγμα της Κυβέρνησης στην οποία ανήκει, εκτός εάν δεν έχει καμία επαφή με όσα προχωρούν οι συνάδελφοι του, λοιποί επιτελάρχες της Μητσοτάκης Α.Ε. από άλλα συναρμόδια Υπουργεία, όπως αυτό του Εσωτερικών και του Παιδείας.

Ο κ. Γιατρομανωλάκης δηλώνει ακόμα πως η Κυβέρνηση ανοίγει την συζήτηση για την καλλιτεχνική εκπαίδευση της χώρας. Ουδέν ψευδέστερον και πάλι από τον κ. Γιατρομανωλάκη ο οποίος μας λέει ότι η Κυβέρνηση ανοίγει έναν διάλογο, αφού πρώτα χωρίς καμία απολύτως διαβούλευση με τους αρμόδιους φορείς, αποφάσισε, εξέδωσε και δημοσίευσε ένα διάταγμα το οποίο προχωράει σε όλα αυτά τα αδιανόητα.
Στο μόνο στο οποίο ήταν ειλικρινής ο κ. Υφυπουργός είναι ότι τα ίδια δρομολόγησε και μεθόδευσε και η προηγούμενη Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, όπως και συνολικά όλες οι μνημονιακές Κυβερνήσεις που και στον χώρο της τέχνης και του πολιτισμού προχώρησαν τα σχέδια για ιδιωτικά εκπαιδευτικά κέντρα και κολλέγια και τα σχέδια συγκεντροποίησης συνολικά του καλλιτεχνικού κλάδου.

Κύριε Γιατρομανωλάκη, κύριοι της κυβέρνησης, η κοινωνία δε χρειάζεται τη δική σας στρεβλή απόδοση της πραγματικότητας. Χρειάζεται αυτό για το οποίο η χώρα μας είναι ονομαστή: την απόδοση της πραγματικότητας μέσα από το φίλτρο των καλλιτεχνών μας, χωρίς εσείς και όλοι οι προηγούμενοι από σας να τους στήνετε διαχρονικά εμπόδια που η ολιγαρχική, απολίτιστη κυβέρνησή σας απλά απογείωσε σε ντροπιαστικό επίπεδο.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)