to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

15:43 | 22.12.2022

Κοινωνία

Υπόθεση trafficking: «Οι κρατικοί φορείς και η Δικαιοσύνη να ενθαρρύνουν τα θύματα να μιλούν και να τα προστατεύουν από τους κακοποιητές τους»

«Δεν θεωρούμε ότι ευνοούν σε ένα κράτος δικαίου τα θύματα να σπάνε την σιωπή τους και να μην αισθάνονται ότι εκείνα ευθύνονται για την οποιαδήποτε κακοποίησή τους» - Να τιμωρηθούν οι ένοχοι και δικαιοσύνη για τα θύματα απαιτεί το τμήμα φεμινιστικής πολιτικής και φύλου του ΣΥΡΙΖΑ -ΠΣ


Με μία χρονική αναδρομή στην υπόθεση trafficking στην Ηλιούπολη επέλεξε το τμήμα φεμινιστικής πολτικής και φύλου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ να σχολιάσει την εξευτελιστική πρόταση του εισαγγελέα της υπόθεσης, ο οποίος υποδεικνύει την απαλλαγή των κατηγορούμενων, αφού κατά τη γνώμη του, «η καταγγέλλουσα μπορούσε να πάρει άλλο δρόμο, δεν παραπλανήθηκε από μηχανισμούς τράφικινγκ και πως η ίδια επέλεξε τη ζωή της για να κερδίσει την οικονομική της χειραφέτηση». 

Διαβάστε αναλυτικά: Υπόθεση trafficking: Απαλλακτική για όλους τους κατηγορούμενους η προκλητική πρόταση του εισαγγελέα

«Ιούλιος 2021: Η 19χρόνη τότε  Ε. στην Ηλιούπολη, αποδρά από το σπίτι όπου την κρατούσε ο κατηγορούμενος αστυνομικός. Στο δρόμο της συναντά μια  νεαρή  σερβιτόρα η οποία έπραξε  ως φάρος για όλους μας  και βοηθά την Ε. να σπάσει την σιωπή της. Η Ε.  περιέγραψε στη σερβιτόρα πως ο καταγγελλόμενος τη χτυπάει και την εκδίδει. Τότε, εκείνη κάλεσε τη γραμμή βοήθειας κακοποιημένων γυναικών (15900) και στη συνεχεία ειδοποίησε την Άμεση Δράση.

Δεκέμβρης 2022 : Έχοντας πάρει τον δρόμο της δικαιοσύνης ο Εισαγγελέας με προκλητική απόφαση απαλλάσσει τους δύο κατηγορούμενους. Σύμφωνα με την έδρα, ο κατηγορούμενος χτύπησε την Ε. αλλά δεν συνδέεται με κύκλωμα trafficking.  Συγκεκριμένα, ο Εισαγγελέας αναφέρει ότι « ήταν επιλογή της»  Ε. και  «οι άνθρωποι δεν καταδικάζονται με ιδεοληψίες». «Ιδεοληψίες» είναι να μην θες να φοβάσαι, να ζεις μια ζωή χωρίς κακοποίηση, να αποζητάς τα δικαιώματά σου και την μη καταπάτηση της αξιοπρέπειάς σου; Οι λέξεις έχουν  σημασία όταν χρησιμοποιούνται από  θεσμικούς φορείς για την απαλλαγή κατηγορουμένων σε υποθέσεις trafficking και κακοποίησης», αναφέρει η ανακοίνωση και συνεχίζει:

«Όταν επιχειρηματολογία της δικαστικής αίθουσας αποτελούν η «επιλογή» και «οι ιδεοληψίες», δεν θεωρούμε ότι ευνοούν σε ένα κράτος δικαίου τα θύματα να σπάνε την σιωπή τους και να μην αισθάνονται ότι εκείνα ευθύνονται για την οποιαδήποτε κακοποίησή τους. Από την πανδημία και έπειτα το κίνημα  MeToo μας έχει βοηθήσει στο πως αντιμετωπίζουμε την διαχρονική καθεστηκυία τάξη του αποστήματος και του φόβου».

Με την ανακοίνωσή του, το τμήμα φεμινιστικής πολιτικής και φύλου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ζητά «οι κρατικοί φορείς και η δικαιοσύνη να ενθαρρύνουν τα θύματα να μιλούν και να τα προστατεύουν κατ’ουσίαν και άμεσα  από τους κακοποιητές τους» και απαιτεί «να τιμωρηθούν οι ένοχοι και δικαιοσύνη για τα θύματα».

ΜέΡα25: Ελπίζουμε το δικαστήριο να αγνοήσει την εισαγγελική πρόταση

Με αυστηρή δήλωση από το Μιχάλη Κριθαρίδη αντέδρασε το ΜέΡΑ 25 στην εισαγγελική πρόταση για αθώωση των κατηγορουμένων στην υπόθεση της Ηλιούπολης.

Αναλυτικά:

«Η εισαγγελική πρόταση για απαλλαγή των κατηγορουμένων για βιασμό και μαστροπεία στην υπόθεση του τράφικινγκ στην Ηλιούπολη με την 20χρονη «Ε» που την εξέδιδε και την βίαζε, από όταν ήταν ακόμα ανήλικη, ο 39χρονος αστυνομικός, ο πατέρας της, είναι αδιανόητη.

Οι εισαγγελικές αρχές για άλλη μία φορά, σε μία ακόμα υπόθεση με εμπλεκόμενο αστυνομικό, επιλέγουν να ακολουθήσουν το δόγμα της ατιμωρησίας που προωθεί η Κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη και να προτείνουν την αθώωση των κατηγορουμένων για ένα τόσο σοβαρό και βαρύ αδίκημα.

Καλό θα ήταν λοιπόν ο «παναθηναϊκάκιας» τότε του κ. Σαμαρά και νυν Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, αντί να προσπαθεί να φιμώσει τα μέσα και τον Τύπο, μαζί με την νέα διοίκηση της Ένωσης Εισαγγελέων, να δουν αυτές τις ανατριχιαστικές περιπτώσεις συγκάλυψης από τις εισαγγελικές αρχές εγκλημάτων της ΕΛ.ΑΣ.

Ελπίζουμε το δικαστήριο αύριο να αγνοήσει πλήρως αυτή την απίστευτη εισαγγελική πρόταση και να καταδικάσει παραδειγματικά τους κατηγορούμενους. Δεν αρκεί να καλούμε τα θύματα να «σπάσουν την σιωπή» ως Πολιτεία και στη συνέχεια να συγκαλύπτουμε την δράση των θυτών. Οφείλουμε όλ@ αύριο να βρεθούμε έξω από το δικαστήριο, ώστε να δημιουργήσουμε ένα τείχος προστασίας της «Ε»

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)