to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

16:41 | 02.11.2012

πηγή: https://left.gr/94

Πολιτική

Υπόθεση πλαστοπροσωπίας στις εκλογές δεν έχει ακόμη εκδικαστεί

Ρεπορτάζ του alterthess.gr


Γυναίκα που διέπραξε  πλαστοπροσωπία η οποία σημειώθηκε στις εκλογές της 6ης Μαϊου σε εκλογικό τμήμα των Γιαννιτσών δεν έχει ακόμη εκδικαστεί ενώ στην δικαστική αντιπρόσωπο που αποκάλυψε το γεγονός ακουλουθώντας τη νόμιμη διαδικασία ασκήθηκε μήνυση αυτεπαγγέλτως, χωρίς να υπάρχει αναφορά στο αδίκημα για το οποίο της  ασκήθηκε μήνυση!

Όπως ανέφερε η δικαστική αντιπρόσωπος στο alterthess, το μεσημέρι της 6ης Μαϊου ήρθε στο εκλογικό τμήμα των Γιαννιτσών μια κυρία άγνωστη στην ίδια (εκ των υστέρων έγινε γνωστό ότι εργαζόταν σε γραφείο τοπικού βουλευτή) παραδίδοντας ένα δελτίο ταυτότητας στην γραμματέα της εφορευτικής επιτροπής. Η δικαστική αντιπρόσωπος εντόπισε το όνομα στον κατάλογο και η κυρία αποσύρθηκε στο παραβάν για να ψηφίσει. Την ώρα που η δικαστική αντιπρόσωπος διέγραφε το όνομα από τον κατάλογο παρατήρησε την αναγραφόμενη ημερομηνία γέννησης (το έτος 1985). Εκείνη την στιγμή εισήλθε στο τμήμα και παρέδωσε το δελτίο ταυτότητας του επόμενος εκλογέας ενώ σε λίγα λεπτά εξήλθε η εν λόγω κυρία από το παραβάν και τράβηξε μόνη της το βιβλίο που ήταν τοποθετημένο στην σχισμή της κάλπης και έριξε τον φάκελο. Η δικαστική αντιπρόσωπος τότε αντιλαμβάνεται ότι υπάρχει πρόβλημα με την ταυτότητά της, καθώς το πρόσωπο έμοιαζε σαφώς μεγαλύτερο από  κάποιο άτομο που έχει γεννηθεί το 1985. Στη ερώτηση που έθεσε στην εν λόγω κυρία «αν είναι όντως το πρόσωπο της ταυτότητας» δέχτηκε την απάντηση ότι είναι η ίδια και ότι δεν καταλαβαίνει ποιο είναι το πρόβλημα.

Καθώς όμως η αμφιβολία σχετικά με την ταυτότητά της μεγάλωνε, η δικαστική αντιπρόσωπος ζήτησε από την κυρία να φέρει σχετική βεβαίωση ταυτοπροσωπίας από το Δήμο. Η κυρία αποχώρησε για να επιστρέψει μετά από λίγη ώρα με ένα έγγραφο συντεταγμένο σε υπολογιστή, το οποία σε καμία περίπτωση δεν ήταν επίσημο έγγραφο του Δήμου, και το οποίο απλώς επαναλάμβανε τα στοιχεία του δελτίου ταυτότητας.  Μόλις η δικαστική αντιπρόσωπος ενημέρωσε την κυρία ότι το έγγραφο αυτό δεν είναι επίσημο έγγραφο του Δήμου και ότι προφανώς δεν βεβαιώνει οτιδήποτε σχετικά με το πρόβλημα που είχε δημιουργηθεί, αυτή το τράβηξε και το έβαλε βιαστικά στην τσέπη της, ενώ ρώτησε «τί ακριβώς θέλετε να γράφει το έγγραφο» που η δικαστική αντιπρόσωπος ζήτησε. Η δικαστική αντιπρόσωπος ενημερώσε την κυρία για το αυτονόητο, δηλαδή ότι  τα επίσημα έγγραφα του Δήμου δεν γράφουν κατά παραγγελία ό,τι θέλουμε και στην ερώτηση που θέτει για ακόμη μία φορά εάν είναι το πρόσωπο της ταυτότητας αυτή απάντησε και πάλι καταφατικά.

Τότε η δικαστική αντιπρόσωπος απευθύνθηκε  σε μέλος της εφορευτικής επιτροπής, κάτοικο Γιαννιτσών, ρωτώντας την εάν γνωρίζει την εν λόγω κυρία. Το μέλος της εφορευτικής επιτροπής ανέφερε ότι πρόκειται για την μητέρα του προσώπου στο οποίο ανήκε η ταυτότητα, η οποία είναι γνωστή στην τοπική κοινωνία, καθώς εργάζεται στο γραφείο τοπικού βουλευτή. Μετά από την αναγνώριση αυτή, η κυρία ομολόγησε ότι πράγματι δεν ήταν το πρόσωπο της ταυτότητας, αλλά η μητέρα αυτής. Υποστήριξε ότι προσήλθε να ψηφίσει για λογαριασμό της κόρης της, κάνοντας χρήση του δελτίου ταυτότητας της κόρης της, επειδή η τελευταία αδυνατούσε να έρθει!

Στη συνέχεια ζήτησε συγγνώμη  και παρακάλεσε την δικαστική αντιπρόσωπο να αποκρύψει το περιστατικό, καθώς η κοινοποίησή του θα δημιουργούσε πρόβλημα στην ίδια και στον (εκ νέου υποψήφιο) βουλευτή. Η εκλογική διαδικασία διακόπηξε και ζητήθηκε από την κυρία να παραμείνει στην αίθουσα μέχρι να ενημερωθεί  η εισαγγελέας υπηρεσίας η οποία υπέδειξε να κληθεί η αστυνομία προκειμένου να συλλάβει την κυρία και να την οδηγήσει ενώπιόν της με την κατηγορία της τέλεσης του ειδικού εκλογικού αδικήματος της ψευδούς παράστασης προσώπου εκλογέα. Υπέδειξε ακόμη την σύνταξη σχετικής αναφοράς αυτόφωρου αδικήματος. Η κυρία συνελήφθη με την διαδικασία των αυτόφωρων αδικημάτων αλλά  δεν έχει μέχρι σήμερα εκδικαστεί. Σύμφωνα με τον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, η εκδίκαση αυτόφωρου αδικήματος γίνεται την ίδια ημέρα ή την επομένη της τέλεσής του. Το δικαστήριο οφείλει να αναβάλει τη συζήτηση για τρεις μέρες, εφόσον το ζητήσει ο κατηγορούμενος για να προετοιμάσει την υπεράσπισή του. Το δικαστήριο μπορεί να αναβάλει τη συζήτηση για διάστημα όχι μεγαλύτερο των 15 ημερών για ισχυρότερες αποδείξεις. Ακόμη ο Κώδικας προβλέπει ότι εάν το δικαστήριο κρίνει ότι και μετά από την αναβολή των 15 ημερών οι αποδείξεις δεν είναι επαρκείς, παραπέμπει την υπόθεση στην τακτική διαδικασία.

Δικαιοσύνη και.... δικαιοσύνη

Ο «παραλογισμός» που διέπει σε κάποιες περιπτώσεις την δικαιοσύνη  γίνεται ακόμη μεγαλύτερος καθώς στα τέλη Αυγούστου η δικαστική αντιπρόσωπος βρήκε θυροκολλημένη στο σπίτι της  μια κλήση σε προκαταρκτική εξέταση κατόπιν μήνυσης εναντίον της αυτεπαγγέλτως. Αφού παρουσιάστηκε στο γραφείο της πταισματοδίκη, ενημερώθηκε ότι η κλήση αυτή αφορούσε τη διερεύνηση πιθανής δικής της ευθύνης για το γεγονός στις εκλογές, ωστόσο δεν της έγινε γνωστό  για ποιο συγκεκριμένα αδίκημα της  έγινε μήνυση.  Στο φάκελο της υπόθεσης ο οποίος παραδόθηκε στην δικαστική αντιπρόσωπο μετά από αίτημα της υπήρχαν η αναφορά αυτόφωρου αδικήματος που η ίδια είχε συντάξει, καθώς και η έκθεση της αστυνομίας στην οποία και είχε καταγραφεί η ομολογία του αδικήματος από την κυρία αμέσως μετά τη σύλληψή της, ενώ δεν υπήρχε καμία αναφορά στα αδίκημα για το οποίο της ασκήθηκε μήνυση. Μετά από λίγες μέρες η δικαστική αντιπρόσωπος κατέθεσε έγγραφο στην πταισματοδίκη με την αναλυτική περιγραφή του συμβάντος, καθώς και εξηγήσεις για το μόνο αδίκημα από αυτά που τυποποιούνται στην εκλογική νομοθεσία, για το οποίο υπέθεσε ότι θα ήταν σε ακραία περίπτωση πιθανό να ελεγχθεί: το αδίκημα σύμφωνα με το οποίο ο δικαστικός αντιπρόσωπος υπέχει ευθύνη αν εν γνώσει του ψηφίσει πρόσωπο που ψευδώς εμφανίζεται αντί άλλου. Μετά από λίγες μέρες εξετάστηκε μάρτυρας υπεράσπισής της.

Να σημειωθεί ότι η δικαστική αντιπρόσωπος δεν κλήθηκε ποτέ ως μάρτυρας για την υπόθεση αυτή και για κάποιον «περίεργο» λόγο που προφανώς ξεπερνά την τυπική νόμιμη διαδικασία η κυρία που διέπραξε την πλαστοπροσωπία δεν έχει ακόμη δικαστεί.....

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)