to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

19:33 | 30.10.2018

Πολιτική

Υπόθεση Παπαντωνίου: Ο χάρτης του μαύρου χρήματος στο στόχαστρο των Ανακριτών Διαφθοράς

Αιτήματα συνδρομής σε πέντε χώρες, με επίκεντρο γαλλικούς λογαριασμούς του πρώην υπουργού


Τον χάρτη των χρημάτων που διακίνησε, παρανόμως σύμφωνα με όσα του καταλογίζονται, ο πρώην υπουργός Γιάννος Παπαντωνίου διαμορφώνουν οι Ανακριτές Διαφθοράς με αιτήματα δικαστικής συνδρομής που έχουν αποστείλει σε πέντε χώρες, μεταξύ των οποίων και η Γαλλία, που σε αυτήν την φάση βρίσκεται στο επίκεντρο της έρευνας, καθώς ο πρώην υπουργός φαίνεται να έχει εκεί λογαριασμούς.

Οι ανακριτές Ηλιάννα Ζαμανίκα και Γιώργος Ευαγγέλου απέστειλαν αιτήματα δικαστικής συνδρομής, εκτός από την Γαλλία και σε Βέλγιο, ΗΠΑ, Κύπρο, Ολλανδία, όπου και η έδρα της εταιρίας Thales.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το αίτημα προς τις γαλλικές αρχές δεν αφορά μόνο το άνοιγμα λογαριασμών που αποκαλύπτεται ότι έχει ο πρώην υπουργός στην Γαλλία καθώς έχει και γαλλική υπηκοότητα. Μάλιστα κατά πληροφορίες φαίνεται πως ο πρώην υπουργός έχει προβάλλει αντιρρήσεις για το άνοιγμα των "γαλλικών λογαριασμών" του. Οι δικαστικοί λειτουργοί ωστόσο, με το αίτημα τους στην Γαλλία φέρονται να επιδιώκουν επιπλέον και την άδεια της γαλλικής δικαιοσύνης προκειμένου να εξετάσουν τον άλλοτε πρόεδρο της Thales Engineering & Consulting, Μισέλ Ζοσεράν, ο οποίος φαίνεται πως κρίνεται κρίσιμος μάρτυρας για την πλήρη διερεύνηση της υπόθεσης εκσυγχρονισμού των έξι φρεγατών που κατακυρώθηκε στην γαλλική εταιρία το 2003.

Ο κ. Ζοσεράν από το 2005 σε καταθέσεις του στην γαλλική δικαιοσύνη έχει αναφερθεί σε δωροδοκίες στις οποίες προέβαινε η εταιρία του προκειμένου να επιλέγεται σε αναθέσεις έργων. Έχει επίσης υποστηρίξει πως η Thales έχασε το έργο για την ασφάλεια των ολυμπιακών αγώνων από αμερικανική εταιρία, καθώς οι Αμερικανοί στόχευσαν ψηλότερα στην κυβέρνηση, από τους ίδιους που προσπαθούσαν να κλείσουν την συμφωνία με τον υπουργό Άμυνας. Το πρώην στέλεχος της θυγατρικής της Thales έχει αναφερθεί επίσης στον Έλληνα εκπρόσωπο της εταιρίας ο οποίος φέρεται να τον είχε προειδοποιήσει πως για να πάρουν την σύμβαση για την ασφάλεια των ολυμπιακών αγώνων θα πρέπει να υπολογίζουν «σε ένα 7 έως 10 τοις εκατό για τον υπουργό Άμυνας».

Οι απαντήσεις σε αιτήματα δικαστικής συνδρομής που έχουν ήδη στα χέρια τους οι ανακριτές έχουν δώσει πολύτιμα στοιχεία στην έρευνά τους. Κρίσιμο σημείο για την διαλεύκανση της υπόθεσης άλλωστε αποτέλεσε το υλικό που διέθεσε στους δικαστικούς λειτουργούς η Κυπριακή ΜΟΚΑΣ, η αρχή για ξέπλυμα χρήματος, το οποίο κατέγραφε την πορεία χρημάτων της εξωχώριας εταιρίας που είχε ο τότε αντιπρόσωπος της Thales στην Ελλάδα Χαράλαμπος Μπεκατώρος ο οποίος έχει αποβιώσει.

Από τις νέες απαντήσεις στα αιτήματά τους αλλά και από την απόφαση της Βουλής όσον αφορά το αδίκημα της παθητικής δωροδοκίας, οι ανακριτές θα κρίνουν και την πορεία της υπόθεσης που οδήγησε στην προσωρινή κράτηση του πρώην υπουργού και της συζύγου του.

Σύμφωνα με πληροφορίες για την προφυλάκιση των δύο κατηγορουμένων φαίνεται να έπαιξε καίριο ρόλο, η στάση που τήρησε το ζευγάρι στο θέμα του ανοίγματος ελβετικών λογαριασμών τους.

Ο πρώην υπουργός και η σύζυγος του φέρονται να εμφανίστηκαν οικειοθελώς ενώπιον των ανακριτών τον Νοέμβριο του 2017 όπου παρουσία δικηγόρου υπέγραψαν συναίνεση στην άρση του τραπεζικού το απορρήτου για δύο λογαριασμούς κι έναν ασφαλιστήριο συμβόλαιο, δηλώνοντας ότι αυτοί ήταν και οι μοναδικοί τους λογαριασμοί στην Ελβετία.

Η συναίνεση τους φέρεται να εστάλη στην Ομοσπονδιακή Εισαγγελία της Βέρνης πλην όμως οι ελληνικές αρχές φαίνεται να ενημερώθηκαν αργότερα, ότι η κ. Σταυρούλα Κουράκου μέσω Ελβετού δικηγόρου, υποστήριξε ενώπιον των ελβετικών αρχών ότι δεν παρείχαν συναίνεση στους Έλληνες ανακριτές, καθώς παραπλανήθηκαν βάζοντας την υπογραφή τους χωρίς την παρουσία δικηγόρου.

Οι δύο ανακριτές έχουν σύμφωνα με πληροφορίες στην διάθεσή τους στοιχεία από την εσωτερική αλληλογραφία μεταξύ υπαλλήλων της Ελβετικής τράπεζας και του πολιτικού μηχανικού, που κατηγορείται ότι διακίνησε χρήματα του κ. Παπαντωνίου. Στα έγγραφα αυτά φαίνεται πως οι τραπεζικοί υπάλληλοι εφιστούσαν στον νυν κατηγορούμενο μηχανικό προσοχή καθώς τα «ποσά ήταν πολύ μεγάλα».

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)