to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

15:12 | 23.01.2020

Πολιτική

Υπόθεση Νοβάρτις: Ράικου γκρεμίζει Ράικου

Σε πλήρη κατάρρευση οδηγήθηκαν όλοι οι βασικοί ισχυρισμοί της εισαγγελέως Διαφθοράς, Ελένης Ράικου, κατά τη διάρκεια της κατάθεσης της στην Προανακριτική Επιτροπή της Βουλής.


Σε πλήρη κατάρρευση οδηγήθηκαν όλοι οι βασικοί ισχυρισμοί της εισαγγελέως Διαφθοράς, Ελένης Ράικου, κατά τη διάρκεια της κατάθεσης της στην Προανακριτική Επιτροπή της Βουλής. Η συγκεκριμένη μάρτυρας, για την οποία ο ίδιος ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε πως μόνο η κατάθεση της αρκεί για να στείλει τον Δ. Παπαγγελόπουλο στο Ειδικό Δικαστήριο, υπέπεσε σε σωρεία αντιφάσεων και παλινωδιών, που καταρρίπτουν τους ισχυρισμούς περί "σκευωρίας", περί "κατασκευασμένων στοιχείων" κλπ. Καθόλη τη διάρκεια της τριήμερης κατάθεσης της, που ξεκίνησε την περασμένη βδομάδα και ολοκληρώθηκε χθες Τετάρτη 23/1, η πλειοψηφία της Προανακριτικής Επιτροπής έδινε σειρά διαρροών από την κατάθεση της, προκειμένου να πείσει για τα περί "σκευωρίας". Όπως όμως προκύπτει από τα ίδια τα πρακτικά της Επιτροπής, η κατάθεση της κ. Ράικου κατέρρευσε υπό το βάρος των ίδιων της των αντιφάσεων.

Παραδέχτηκε ότι όλες οι κατηγορίες της εναντίον του κ. Παπαγγελόπουλου ήταν αβάσιμες σχολίασαν κοινοβουλευτικές πηγές του ΣΥΡΙΖΑ. Συγκεκριμένα οι πηγές αυτές αναφέρουν: «Προσερχόμενη με μεγάλο ντόρο στην προανακριτική επιτροπή η κα Ράικου προσπάθησε να φέρει εις πέρας την αποστολή που της ανατέθηκε, να πείσει δηλαδή τα μέλη της επιτροπής ότι το σκάνδαλο Νοβάρτις μετατράπηκε σε σκευωρία μέσω κατασκευασμένων μαρτυριών.

Το επιχείρησε με μία μυθιστορηματικού τύπου κατάθεση χωρίς αποδείξεις και ντοκουμέντα. Τελικά η ίδια παραδέχτηκε, μετά από επίμονες ερωτήσεις βουλευτών, ότι οι προστατευόμενοι μάρτυρες κατέθεσαν από το 2016 στις ΗΠΑ και κρίθηκαν αξιόπιστοι εκεί ώστε να τεθούν σε καθεστώς προστασίας και στη συνέχεια το 2017 κάποιοι από αυτούς κατέθεσαν και στις ελληνικές αρχές.

Το κυριότερο είναι, όπως αναφέρουν σημερινά δημοσιεύματα, πως δεν γνωρίζει τι έχουν καταθέσει στις ΗΠΑ οι προστατευόμενοι μάρτυρες και άρα αποδέχτηκε ότι θα ήταν αδύνατο να τεκμηριώσει τους ισχυρισμούς της περί σκευωρίας και κατασκευασμένων μαρτυριών στην Ελλάδα. Εν ολίγοις παραδέχτηκε ότι όλες οι κατηγορίες της εναντίον του κ. Παπαγγελόπουλου ήταν αβάσιμες και αστήρικτες.

Τελικά ο «θησαυρός Ράικου» αποδείχτηκε για τη πλειοψηφία της επιτροπής άνθρακες και τη φωτιά την έβαλε η ίδια».

Οι "στημένοι μάρτυρες" είχαν πιστοποιηθεί από τις αμερικανικές αρχές

Συγκεκριμένα, σε ό,τι αφορά τους μάρτυρες της υπόθεσης Νοβάρτις, όπως προκύπτει από τα πρακτικά της Επιτροπής, ενώ αρχικά η κ. Ράικου ισχυρίστηκε πως υπήρξαν μάρτυρες που είχαν καταθέσει στις ελληνικές αρχές οι οποίοι ήταν "στημένοι" από τον Δ. Παπαγγελόπουλο και την Ελ. Τουλουπάκη, αποδείχτηκε, όπως παραδέχτηκε εντέλει και η ίδια, πως οι ίδιοι μάρτυρες, προτού καταθέσουν στην Ελλάδα, είχαν καταθέσει στις αμερικανικές αρχές για το σκάνδαλο Νοβάρτις. Έτσι λοιπόν, η κ. Ράικου αρχικά αμφισβήτησε τους μάρτυρες:


ΕΛΕΝΗ ΡΑΪΚΟΥ (Μάρτυς): Το 2016, Αύγουστο (...κατέθεσαν οι προστατευόμενοι μάρτυρες στην Αμερική)
ΕΛΕΝΗ ΡΑΪΚΟΥ (Μάρτυς): Έτσι μου είχαν πει οι Αμερικανοί.
ΕΛΕΝΗ ΡΑΪΚΟΥ (Μάρτυς): ... Δεν ξέρουμε τι έχουν πει στις αμερικάνικες αρχές. Δεν ξέρουμε ότι έχουν καταθέσει τα ίδια πραγματικά περιστατικά. (Στην Αμερική δεν ξέρουμε τι είπαν.)
ΕΛΕΝΗ ΡΑΪΚΟΥ (Μάρτυς): Όχι, αυτούς που εδώ έχουν καταθέσει ως προστατευόμενοι μάρτυρες, μάρτυρες δημοσίου συμφέροντος, δεν τους γνωρίζω.
2.ΕΛΕΝΗ ΡΑΪΚΟΥ (Μάρτυς)... και μου είπε τον Μάρτιο να στείλω τον φάκελο της NOVARTIS στη Βουλή ... και μου είπε να κατασκευάσω στοιχεία. 

Ωστόσο, όπως προκύπτει από τα παρακάτω, απαντώντας στις ερωτήσεις του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Γ. Ραγκούση, αναγκάστηκε να πει ότι οι μάρτυρες αυτοί είχαν γίνει αποδεκτοί από τις αμερικανικές αρχές:


ΙΩΑΝΝΗΣ ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ: Εσείς αυτούς που εδώ έχουν καταθέσει ως προστατευόμενοι μάρτυρες, μάρτυρες δημοσίου συμφέροντος, είπατε προηγουμένως ότι δεν τους γνωρίζετε.
ΕΛΕΝΗ ΡΑΪΚΟΥ (Μάρτυς): Όχι.
ΙΩΑΝΝΗΣ ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ: Ωραία.
Επίσης, προηγουμένως είπατε -και συνάγεται και από το έγγραφο που σας διάβασε ο κύριος Πρόεδρος προηγουμένως- ότι κάποιοι απ’ αυτούς είναι κοινοί. Ότι ίσως ένας είναι διαφορετικός σάς έλεγε ο κ. Λάππας, αν θυμάστε.
ΕΛΕΝΗ ΡΑΪΚΟΥ (Μάρτυς): Έτσι κατάλαβα από το έγγραφο που μου διάβασε.
ΙΩΑΝΝΗΣ ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ: Ωραία.
ΙΩΑΝΝΗΣ ΜΠΟΥΓΑΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Το λέει η κ. Τουλουπάκη.
ΕΛΕΝΗ ΡΑΪΚΟΥ (Μάρτυς): Το λέει η Τουλουπάκη, ναι.
ΙΩΑΝΝΗΣ ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ: Κυρία Ράικου, από την ώρα που οι μάρτυρες που έχουν καταθέσει στην Ελλάδα, είναι κάποιοι απ’ αυτούς κοινοί με τους μάρτυρες που είχαν καταθέσει πριν από το 2017 στις Ηνωμένες Πολιτείες…
ΕΛΕΝΗ ΡΑΪΚΟΥ (Μάρτυς): Το 2016, Αύγουστο.
ΙΩΑΝΝΗΣ ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ: Το 2016, Αύγουστο…
ΕΛΕΝΗ ΡΑΪΚΟΥ (Μάρτυς): Έτσι μου είχαν πει οι Αμερικανοί.
ΙΩΑΝΝΗΣ ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ: Ωραία. Συνεπάγεται ότι η αξιοπιστία τους είχε κριθεί από τις Ηνωμένες Πολιτείες και κανένας Παπαγγελόπουλος δεν μπορούσε να τους έχει στήσει για να καταθέσουν εκεί. Και αφού αυτοί, λοιπόν, οι αξιόπιστοι μάρτυρες, κυρία Ράικου, έχουν καταθέσει και στην Ελλάδα, πώς είναι δυνατόν να είναι σκευωρία την οποία έστησε ο Παπαγγελόπουλος, με μάρτυρες των οποίων η αξιοπιστία έχει διαπιστωθεί ερήμην του από τις Ηνωμένες Πολιτείες σε ανύποπτο χρόνο;
ΕΛΕΝΗ ΡΑΪΚΟΥ (Μάρτυς): ... Ξέρουμε τι έχουν πει στις αμερικάνικες αρχές; Ξέρουμε ότι έχουν καταθέσει τα ίδια πραγματικά περιστατικά;
ΙΩΑΝΝΗΣ ΜΠΟΥΓΑΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Γι’ αυτό ερωτώ, πώς προκύπτει αυτό.
ΕΛΕΝΗ ΡΑΪΚΟΥ (Μάρτυς): Αφήστε να έλθουν οι καταθέσεις από εκεί και να αξιολογηθούν…
ΙΩΑΝΝΗΣ ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ: ... εδώ η κ. Ράικου ισχυρίστηκε κατ’ επανάληψη ότι ο κ. Παπαγγελόπουλος με την κ. Τουλουπάκη, τη συνεργασία και τη συνέργεια της, έχουν στήσει τους μάρτυρες στην Ελλάδα. Και η κ. Ράικου πριν από λίγο παραδέχτηκε ότι κάποιοι από τους εδώ μάρτυρες, ήταν μάρτυρες στις Ηνωμένες Πολιτείες από το 2016, ερήμην του κ. Παπαγγελόπουλου και της κ. Τουλουπάκη.

ΙΩΑΝΝΗΣ ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ: Άρα, ο ισχυρισμός ότι υπάρχει σκευωρία, κύριε Πρόεδρε, της κ. Ράικου βασισμένη σε κατασκευασμένους μάρτυρες, πριν από λίγο κατέρρευσε, αποδομήθηκε, από την ίδια την κ. Ράικου.
...
ΙΩΑΝΝΗΣ ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ: Όχι, δεν έχετε απαντήσει. Απεναντίας, κυρία Ράικου, έχετε αποδομήσει τη θεωρία σας περί σκευωρίας.
ΕΛΕΝΗ ΡΑΪΚΟΥ (Μάρτυς): Εντάξει, κύριε Ραγκούση. Απάντησα.
ΙΩΑΝΝΗΣ ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ: Τι είπατε, κύριε Πρόεδρε, που συνυπογράφει η κ. Ράικου;
ΙΩΑΝΝΗΣ ΜΠΟΥΓΑΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Είπα ότι…
ΙΩΑΝΝΗΣ ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ: Αφήστε τώρα, να σας πω τι είπατε!
ΙΩΑΝΝΗΣ ΜΠΟΥΓΑΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Στην Αμερική δεν ξέρουμε τι είπαν.
...
ΙΩΑΝΝΗΣ ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ:  Άρα, η κ. Ράικου αποδέχεται ότι δεν γνωρίζει, τι έχουν πει στην Αμερική. Αποδέχεται ότι αυτοί οι ίδιοι έχουν έρθει στην Ελλάδα και έχουν καταθέσει. Και παρόλα αυτά η κ. Ράικου προχωράει και μιλάει για σκευωρία και κατασκευασμένους μάρτυρες. Πού τα στηρίζετε λοιπόν όλα αυτά που λέτε, κυρία Ράικου; Πουθενά. Πουθενά, αφού δεν ξέρετε τι έχουν πει στην Αμερική.
...
ΙΩΑΝΝΗΣ ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ: Αφού λέτε, λοιπόν, κυρία Ράικου, ότι δεν γνωρίζετε τι κατέθεσαν στην Αμερική, πώς αποτολμάτε να ισχυρίζεστε ότι οι ίδιοι άνθρωποι, που δεν ξέρετε τι είπαν στην Αμερική, και οι οποίοι κατέθεσαν εδώ ως προστατευόμενοι μάρτυρες, είναι κατασκευασμένοι μάρτυρες, έχουν πει ψέματα , καθώς και ότι είναι κατασκευασμένοι από τον Παπαγγελόπουλο για να στηθεί σκευωρία;
ΕΛΕΝΗ ΡΑΪΚΟΥ (Μάρτυς): Απάντησα, κύριε Πρόεδρε;
ΙΩΑΝΝΗΣ ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ: Δεν απαντήσατε, κυρία Ράικου, το μόνο που κάνατε ήταν ότι κατέρρευσε η θεωρία σας περί σκευωρίας.
ΕΛΕΝΗ ΡΑΪΚΟΥ (Μάρτυς): Ωραία, μπράβο!
ΙΩΑΝΝΗΣ ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ: Η θεωρία σας περί σκευωρίας θα μπορούσε να σταθεί και να τεκμηριωθεί αν λέγατε: «Εγώ ξέρω τι είπαν στην Αμερική. Να τι είπαν στην Αμερική, άλλα πράγματα είπαν στην Ελλάδα. Άρα, να ποιοι είναι οι κατασκευασμένοι μάρτυρες και να ποια είναι η σκευωρία».

Αντιφάσεις και ως προς τα πολιτικά πρόσωπα που εμπλέκονται στο σκάνδαλο Νοβάρτις

Επίσης, σε ό,τι αφορά τον φάκελλο της δικογραφίας που εστάλη στη Βουλή, τον οποίο η ίδια χειριζόταν, η κ. Ράικου ισχυριζόταν ότι τα πολιτικά πρόσωπα ήταν προϊόν κατασκευής εκ μέρους του Δ. Παπαγγελόπουλου. Την ίδια στιγμή, όμως, όπως προκύπτει από τα λεγόμενα της, η ίδια παραδέχτηκε πως δέχτηκε τηλεφώνημα από τον Δ. Παπαγγελόπουλο με το οποίο της ζητούσε να αποστείλει τον φάκελλο στη Βουλή. Συνεπώς, είναι καταφανώς αδύνατον ο Δ. Παπαγγελόπουλος να ζητούσε από την Ελ. Ράικου να στείλει στη Βουλή έναν φάκελλο που η ίδια χειριζόταν και ο οποίος δεν περιελάμβανε πολιτικά πρόσωπα και ταυτόχρονα η ίδια παραδέχτηκε ότι δεν δέχτηκε πιέσεις από τον Δ. Παπαγγελόπουλο για την κατασκευή στοιχείων.  


ΕΛΕΝΗ ΡΑΪΚΟΥ (Μάρτυς): Τα έχω πει επακριβώς. Είπα ότι τον Φεβρουάριο με πήρε και μου είπε τι γίνεται με την υπόθεση και αν υπάρχουν στοιχεία. Τον Μάρτιο έγινε αυτό.
ΙΩΑΝΝΗΣ ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ: Ωραία. Προσέξτε. Μέχρι και τον Νοέμβριο, το φθινόπωρο να πω του 2017 όλοι πια γνωρίζουμε ότι όνομα πολιτικού δεν είχε υπάρξει. Δεν υπήρξε ένας μάρτυρας μέχρι εκείνη την περίοδο που να έχει πει το τάδε όνομα πολιτικού. Ο κ. Παπαγγελόπουλος πώς είναι δυνατόν να σας ζητάει εσάς αν ξέρει τα στοιχειώδη της νομικής επιστήμης να στείλετε ένα φάκελο στη Βουλή, που για να τον στείλετε πρέπει να έχετε έναν κάποιον Ραγκούση που θα σας έχει καταγγείλει έναν κάποιο Παπαδόπουλο;
Πώς είναι δυνατόν, λοιπόν, ο Παπαγγελόπουλος, που αυτό το γνωρίζει, ότι αν έχετε όνομα, όπως λέγατε σωστά, τότε θα το στέλνατε μόνη σας -αργούσατε;- να σας πίεζε για να το στείλετε; Αλλά ξέρουμε ότι όνομα δεν υπήρχε.
ΕΛΕΝΗ ΡΑΪΚΟΥ (Μάρτυς): Τα εξήγησα, κύριε Ραγκούση.
ΙΩΑΝΝΗΣ ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ: Μπορείτε να εξηγήσετε τότε, κυρία Ράικου, και κάτι ακόμη; Γιατί να σας πιέζει αφόρητα ο κ. Παπαγγελόπουλος να στείλετε έναν φάκελο στη Βουλή, όταν δεν υπήρχε όνομα πολιτικού να έχει αναμειχθεί;
ΕΛΕΝΗ ΡΑΪΚΟΥ (Μάρτυς): Ήταν απόφαση εκ μέρους του. Είπα για κατασκευή στοιχείων. Τα είπα όλα αυτά ...
ΙΩΑΝΝΗΣ ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ: Δεν έχετε απαντήσει, κυρία Ράικου, μόνο με αυτό που είπατε τώρα. Έχετε απαντήσει λέγοντας ότι σας είπε τον Φλεβάρη να στείλετε τον φάκελο της NOVARTIS στη Βουλή και να αφήσετε τη Βουλή για τα περαιτέρω. Δεν έχετε πει ότι σας ζήτησε να κατασκευάσετε στοιχεία.
ΕΛΕΝΗ ΡΑΪΚΟΥ (Μάρτυς): Τον Μάρτιο.
ΙΩΑΝΝΗΣ ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ: Τον Μάρτιο. Είπατε, λοιπόν, κυρία Ράικου ότι τον Μάρτιο σας ζήτησε να στείλετε τον φάκελο της NOVARTIS στη Βουλή. Και δεν υπάρχει όνομα πολιτικού. Πώς σας ζήτησε ο Παπαγγελόπουλος να στείλετε έναν φάκελο, ενώ δεν υπήρχε όνομα πολιτικού;
ΕΛΕΝΗ ΡΑΪΚΟΥ (Μάρτυς): Τα απάντησα όλα αυτά. Τα έχω απαντήσει.
ΙΩΑΝΝΗΣ ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ: Το απαντήσατε αυτό; Αυτό, όχι, δεν το απαντήσατε, κυρία Ράικου.
ΕΛΕΝΗ ΡΑΪΚΟΥ (Μάρτυς): Τα έχω απαντήσει.
ΙΩΑΝΝΗΣ ΜΠΟΥΓΑΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Έχει απαντήσει.
ΙΩΑΝΝΗΣ ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ: Όχι, με συγχωρείτε πάρα πολύ, κύριε Πρόεδρε. Με συγχωρείτε πάρα πολύ. Εδώ δεν θα υποτιμά τη νοημοσύνη μας η κυρία Ράικου.
Αν της έλεγε και την πίεζε να κατασκευάσει στοιχεία, δεν θα της έλεγε την ίδια ώρα «στείλε τον φάκελο στη Βουλή». Αφού της έλεγε «στείλε τον φάκελο στη Βουλή», σημαίνει ότι για τον Παπαγγελόπουλο τον Μάρτιο υπήρχαν στοιχεία. Και στοιχεία πράγματι δεν υπήρχαν. Και το ξέρει και εκείνος και εμείς και όλοι και η κυρία Ράικου ότι αυτά εμφανίστηκαν από το φθινόπωρο. Άρα, δεν έχει πει αλήθεια η κυρία Ράικου όταν λέει ότι της είπε «στείλε τον φάκελο της NOVARTIS στη Βουλή» τον Μάρτιο.

ΙΩΑΝΝΗΣ ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ: Όχι, κύριε Πρόεδρε.
Η κυρία Ράικου δεν μπορεί να εμφανίζει τον κ. Παπαγγελόπουλο να λέει «στείλε τον φάκελο στη Βουλή τον Μάρτιο». Μπορεί να τον εμφανίζει να της λέει και τον Φλεβάρη και τον Μάρτιο και τον Απρίλη και τον Μάιο «κατασκεύασε στοιχεία». Αυτό θα μπορούσε να το λέει και να είναι και κάτι το οποίο δεν θα μπορέσει να το αντικρούσει κανείς. Αλλά είναι άλλο πράγμα «κατασκεύασε στοιχεία», όπως μας λέει ότι της έλεγε, και άλλο πράγμα, όπως μας λέει ότι της έλεγε, «στείλε τον φάκελο στη Βουλή». Άρα, στη μία από τις δύο περιπτώσεις μας λέτε ψέματα, κυρία Ράικου.
ΕΛΕΝΗ ΡΑΪΚΟΥ (Μάρτυς): Τα απάντησα.
ΙΩΑΝΝΗΣ ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ: Ή σας έλεγε «κατασκεύασε στοιχεία»…
ΙΩΑΝΝΗΣ ΜΠΟΥΓΑΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Κάντε την ερώτησή σας, για να απαντήσει όπως νομίζει.

ΙΩΑΝΝΗΣ ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ: Ή σας έλεγε «στείλε τον φάκελο στη Βουλή» ή σας έλεγε «κατασκεύασε στοιχεία». Και τα δύο μαζί δεν μπορεί να σας τα έλεγε. Ποιο από τα δύο σας έλεγε;
ΕΛΕΝΗ ΡΑΪΚΟΥ (Μάρτυς): Απάντησα, κύριε Πρόεδρε.
ΙΩΑΝΝΗΣ ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ: Σας έλεγε και τα δύο, λοιπόν, κυρία Ράικου.
ΙΩΑΝΝΗΣ ΜΠΟΥΓΑΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Έχετε άλλη ερώτηση;
ΙΩΑΝΝΗΣ ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ: Σας έλεγε και τα δύο: Και «κατασκεύασε στοιχεία» και «στείλε τον φάκελο στη Βουλή».
ΕΛΕΝΗ ΡΑΪΚΟΥ (Μάρτυς): Φτάνει. Όποιος καταλαβαίνει, καταλαβαίνει.
ΙΩΑΝΝΗΣ ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ: Και εγώ αυτό λέω, κυρία Ράικου: Όποιος καταλαβαίνει, καταλαβαίνει. Και δεν αισθάνεστε την ανάγκη να περιφρουρήσετε την αξιοπιστία σας. Γιατί σας επισημαίνω και σας επαναλαμβάνω ότι ένα από τα δύο είναι ψέματα.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)