to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

10:45 | 07.08.2019

Πολιτική

Υπόθεση Novartis: «Δεν αμφισβητήθηκαν οι καταθέσεις για τον Σαμαρά, απλώς δεν εντοπίστηκαν χρήματα»

Συνεχίζεται η έρευνα για τέσσερα ακόμη πολιτικά πρόσωπα.


Η αιτιολογία για την αρχειοθέτηση του φακέλου που αφορά τον Αντ. Σαμαρά και την Novartis δεν αμφισβητεί τις καταθέσεις μαρτύρων, απλώς δεν υπήρξαν επαρκείς ενδείξεις στο τελικό στάδιο, δηλαδή ότι κατέληξαν σε αυτόν χρήματα, διευκρίνισε η Γιάννα Παπαδάκου μιλώντας Στο Κόκκινο και τον Γιώργο Τραπεζιώτη. Συνεχίζεται η έρευνα για τέσσερα ακόμη πολιτικά πρόσωπα.

Η κ. Παπαδάκου θύμισε ότι η διερεύνηση του σκανδάλου της Novartis ξεκίνησε «το 2017, όταν ήρθαν στην Ελλάδα τα πρώτα στοιχεία από τις ΗΠΑ … από την έρευνα που γίνεται έξω και εκεί συνεχίζεται, δεν έχει τελειώσει». Από τα 10 πολιτικά πρόσωπα που υπήρχαν αναφορές στους σχετικούς φακέλους που έστειλε στη Βουλή στις αρχές του 2018 η εισαγγελέας Διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη, στο αρχείο έχουν τεθεί έξι, μαζί με τον πρώην πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, ενώ παραμένουν οι εκκρεμότητες για Αδ. Γεωργιάδη, Δημ. Αβραμόπουλο, Ανδρ. Λοβέρδο και Γ. Στουρνάρα, σύμφωνα με τις πληροφορίες.

Η αιτιολογία για την αρχειοθέτηση του φακέλου που αφορά τον Αντ. Σαμαρά, ότι «δεν υπήρξαν επαρκείς ενδείξεις ενοχής ή για αποστολή το έγγραφο στην Βουλή», συνέχισε η κ. Παπαδάκου, «μέσα στα έγγραφα αρχειοθέτησης -σύμφωνα με δικές μου πληροφορίες- αναφέρεται ότι δεν αμφισβητούνται όσα κατατίθενται από τους μάρτυρες, απλώς αναφέρεται ότι δεν υπήρξαν επαρκείς ενδείξεις στο τελικό στάδιο, δηλαδή ότι κατέληξαν χρήματα στον κ. Σαμαρά. Αυτή είναι η αιτιολογία της αρχειοθέτησης».

Πλέον, συνεχίζεται η έρευνα για τους υπόλοιπους τέσσερις, με πιο προχωρημένη την περίπτωη Λοβέρδου όπου έχουν ληφθεί εξηγήσεις με έγγραφο που είχε στείλει στη Βουλή. «Τώρα, εκκρεμεί η κρίση για το αν θα ζητηθεί η δίωξή του», σημείωσε η κ. Παπαδάκου, ενώ «οι άλλοι τρεις είναι σε άλλο στάδιο … για τον Αδ. Γεωργιάδη, τον Δημ. Αβραμόπουλο και τον Γ. Στουρνάρα, αφού ουσιαστικά δεν έχει κριθεί καν θα ζητηθούν εξηγήσεις από αυτόν».

Ξεκαθάρισε εξάλλου για μία ακόμη φορά ότι «η ιστορία της Novartis φυσικά είναι σκάνδαλο, δεν το λέω εγώ αλλά οι αμερικανικές Αρχές, τα δύο πορίσματα του FBI. Άλλωστε, ήδη έχουν ασκηθεί διώξεις και για τα μη πολιτικά πρόσωπα … διώξεις για ξεπλύματα, για απάτη σε βάρος του Δημοσίου, για ηθική αυτουργία … δεν μπορεί να λέμε ότι είναι σκευωρία».

Αναφέρθηκε επίσης στην «αδυναμία για την διερεύνηση της υπόθεσης, από την πλευρά των δικαστικών. Όντως, δεν εντοπίστηκε χρήμα. Γι’ αυτό και μπήκαν στο αρχείο πάρα πολλές υποθέσεις. Αλλά η νομοθεσία στην Ελλάδα κάνει σαφές ότι όταν η έρευνα “σκοντάφτει” σε πολιτικό πρόσωπο, προφανώς είναι υποχρέωση να σταλεί στην Βουλή. Ούτε μπορούν να παραβλεφθούν καταθέσεις, που τελικά δεν αμφισβητούνται από την εισαγγελία».

Πέραν των κινήσεων της ελληνικής Δικαιοσύνης, η ίδια υπογράμμισε ότι στις ΗΠΑ η έρευνα θα προχωρήσει, αν και διευκρίνισε ότι «οι ΗΠΑ δεν ερευνούν τους Έλληνες πολιτικούς, αλλά την Novartis. Ήδη έχουν ζητήσει από την εταιρεία να έρθουν σε συμβιβασμό, αλλιώς θα ασκηθούν διώξεις. Θα δούμε στην πορεία τι θα γίνει. Πάντως, εκείνο που ερευνούν είναι το αν ακολουθήθηκαν από την εταιρεία μέθοδοι και πρακτικές που δεν συνάδουν με τον ανταγωνισμό, πρακτικά εάν υπήρξαν πράξεις διαφθοράς».

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)