to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

10:16 | 30.07.2013

Κοινωνία

Υπόθεση Νίκος Σακελλίων: Όλοι αθώοι, ένοχο... το θύμα

Το τριμελές πλημμελειοδικείο της Αθήνας απάλλαξε από την κατηγορία της ανθρωποκτονίας από αμέλεια τέσσερις αστυνομικούς, οι οποίοι κατηγορούνταν ότι τον Μάιο του 2008 ξυλοκόπησαν 24χρονο φοιτητή της Αρχιτεκτονικής, ομογενή από την Τασκένδη.


Το δικαστήριο κατέληξε στην απόφαση αυτή παρά την κατάθεση αυτόπτη μάρτυρα, ο οποίος διαβεβαίωσε ότι είδε τους αστυνομικούς να χτυπούν με γροθιές στο κεφάλι τον άτυχο νέο μέχρι να καταρρεύσει, ενώ δεν έλαβε υπόψη βίντεο που είχε τραβήξει περίοικος. Συγκλονισμένος ο πατέρας του 24χρονου φοιτητή, που είναι καθηγητής ψυχοφυσιολογίας, δήλωσε στην "Αυγή" ότι δεν περίμενε την απόφαση αυτή και με εμφανή πικρία τόνισε: "Η κοινωνία πρέπει να ξέρει ότι η ζωή των ανθρώπων βρίσκεται σε χέρια αστυνομικών, που έχουν μάθει να σκοτώνουν και να μην έχουν ευθύνη". Για καθεστώς ατιμωρησίας των αστυνομικών κάνει λόγο η δικηγόρος Γιάννα Κούρτοβικ. Απόσπασμα από το βίντεο που είχε τραβήξει περίοικος και αρνήθηκε να δει το δικαστήριο:

Το ρεπορτάζ της Αντας Ψαρρά στην «Εφημερίδα των Συντακτών» (απ' όπου και ο τίτλος):

Αθωώθηκαν τελικά έπειτα από 6 χρόνια και με αλλεπάλληλες αναβολές οι αστυνομικοί φρουροί, σε βάρος των οποίων είχε ασκηθεί δίωξη για ανθρωποκτονία από αμέλεια. Θυμίζουμε από ρεπορτάζ της «Εφ.Συν.» (18/6/2013,22/6/2013)) ότι ο 24χρονος Νίκος Σακελλίων στη διάρκεια αστυνομικού «ελέγχου» έπεσε σε κώμα και ξεψύχησε κατά τη μεταφορά του με ασθενοφόρο στο νοσοκομείο κι ενώ στο μεταξύ οι αστυνομικοί φρουροί τον είχαν εγκαταλείψει αναίσθητο στον δρόμο. Το βίντεο και η κατάθεση του αυτόπτη μάρτυρα για το κεφαλοκλείδωμα και τον γονατισμένο -πισθάγκωνα δεμένο με χειροπέδες και χωρίς τις αισθήσεις του- νεαρό δεν προβλημάτισε κανέναν δικαστή

Η εκ των υστέρων και χωρίς καταγραφή από τους γιατρούς που τον παρέλαβαν αιτία θανάτου από πνιγμό δεν αποδείχτηκε ποτέ. Οι αστυνομικοί απολογούμενοι παρέμειναν προσκολλημένοι στην αρχική τους εκδοχή, ότι δηλαδή βρήκαν τον 24χρονο σε κατάσταση κώματος στο οδόστρωμα της Αναξαγόρα, πέφτοντας σε πλήθος αντιφάσεων και αρνούμενοι να απαντήσουν στις ερωτήσεις του Δικαστηρίου. 

Ηδη στην διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας, τρεις άλλοι αστυνομικοί που είχαν συμπτωματικά παρακολουθήσει τη σύλληψη και την κατάρρευση του νεαρού κατέθεσαν ότι ο Νίκος Σακελλίων είχε συλληφθεί όρθιος και είχε χειροπεδηθεί πισθάγκωνα, προτού καταλήξει. Η ίδια η κατηγορουμένη αστυνομικός επιχειρώντας να πείσει το Δικαστήριο ότι η σύλληψη πραγματοποιήθηκε από άλλους αγνώστους αστυνομικούς επιβεβαίωσε κατά την απολογία της ότι η σύλληψη ενός άνδρα σαν το θύμα, δεν μπορούσε να πραγματοποιηθεί χωρίς βία. Ο ιατροδικαστής Χρ. Λευκίδης, που είχε παραλάβει ένα πτώμα σε σήψη και πλήρη παραμόρφωση (μετά από 12 ωρών εξαφάνιση) και είχε βρει στο άνω στόμιο του λάρυγγα συσκευασία ναρκωτικών, δεν πρόλαβε ποτέ να καταθέσει. 

Η ιατροδικαστής, που προτάθηκε από τον πατέρα, περιέγραψε αναλυτικά τις συνθήκες υπό τις οποίες ένα κεφαλοκλείδωμα μπορεί να προκαλέσει ανοξία εγκεφάλου, απώλεια συνείδησης και ασφυκτικό θάνατο. Η Στ. Παπαδόδημα υποστήριξε κατηγορηματικά ότι δεν θα μπορούσε να προκληθεί ο θάνατος σε έναν άνδρα με τα χαρακτηριστικά του Νίκου (νέος, υγιής,1,95 ύψος, κολυμβητής και μπασκετμπολίστας, μη υπό επήρεια ουσιών κατά τα γεγονότα), από κατάποση ξένου σώματος χωρίς να έχει ασκηθεί βία. 

Οι απολογίες των κατηγορουμένων εξόργισαν τον Εισαγγελέα της έδρας που εκτίμησε ότι «ούτε παιδιά δημοτικού δεν θα μπορούσαν να τους πιστέψουν». Πρότεινε όμως τελικά την απαλλαγή τους, ενώ μέσα σε λίγα λεπτά η έδρα διά της προέδρου είπε τη λέξη «αθώοι» και πριν ακόμα ο πατέρας καταλάβει τι είχε συμβεί εγκατέλειψαν την αίθουσα. 

Ο πατέρας Δ. Σακελλίων μάς είπε: «Το είχαν αποφασίσει χρόνια πριν ότι κανείς δεν θα πληρώσει για τον φόνο του παιδιού μου και κανείς δεν μου εξήγησε ποτέ ποια ήταν η αιτία του θανάτου». 

Αλλη μια λοιπόν «ασχολίαστη» απόφαση της ελληνικής δικαιοσύνης χωρίς απαντήσεις και χωρίς εξηγήσεις. Οσο για τον πατέρα του Νίκου, όπως μας είπε κι ο ίδιος με αξιοπρέπεια, «να μη βρεθεί πατέρας σε παρόμοια θέση».

 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)