to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

12:59 | 22.02.2021

Κοινωνία

Υπόθεση Λιγνάδη: Εισαγγελική έρευνα για τις ΜΚΟ και τα ασυνόδευτα

Εμφανώς εκνευρισμένος ήταν ο Σπύρος Μπιμπίλας, εξερχόμενος των δικαστηρίων της πρώην Σχολής Ευελπίδων όπου κατέθεσε, με την ιδιότητα του ως πρόεδρος του ΣΕΗ, για τις σοβαρές καταγγελίες που έχουν δει το φως της δημοσιότητας αλλά και για την υπόθεση Λιγνάδη.


Αυτεπάγγελτη προκαταρκτική εξέταση διέταξε η Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθήνων μετά από δημοσιεύματα που ήρθαν στο φως και αφορούν ενδεχόμενες έκνομες πράξεις που τελέστηκαν κατά την περίοδο 2017-2018 σε βάρος ασυνόδευτων ανηλίκων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, προσφυγόπουλα από τουλάχιστον τρεις ΜΚΟ προωθούνταν για μαθήματα στον Δημήτρη Λιγνάδη. Κατά πληροφορίες, υπήρξαν καταγγελίες μαρτύρων και πλέον ερευνάται συνολικά η δράση των συγκεκριμένων οργανώσεων.

Σύμφωνα με πληροφορίες στο ένταλμα με το οποίο συνελήφθη ο Δ. Λιγνάδης μετά και την άσκηση ποινικής δίωξης σε βάρος του για βιασμό κατά συρροή, πέραν του γεγονότος ότι υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις ενοχής για τη διάπραξη αυτού του εγκλήματος τονίζεται σε σχέση με τη δράση του ότι:

  • Είχε μεθοδική και συστηματική προσέγγιση των θυμάτων του τα οποία ήταν σε μια ευαίσθητη ηλικία.
  • Εκμεταλλευόταν την επαγγελματική του ιδιότητα για να καλλιεργήσει κλίμα εμπιστοσύνης.
  • Τα θύματα του ήταν κυρίως αλλοδαποί και ανήλικοι στους οποίους ασκούσε βία ή τα οδηγούσε σε κατάσταση αναισθησίας και ανικανότητας να αντιδράσουν.

Πολύ σημαντικό είναι αυτό που επισημαίνεται στο ένταλμα ότι υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις ότι έχει σχεδιάσει κι άλλες παρόμοιες πράξεις σε βάρος ανηλίκων, γεγονός που καταδεικνύει κατά τις αρχές την επικινδυνότητά του, καθιστώντας έτσι μονόδρομο την έκδοση του εντάλματος σύλληψης.

Σημειώνεται ότι στην ΓΑΔΑ επέστρεψε μετά τον εισαγγελέα ο Δημήτρης Λιγνάδης όπου θα κρατηθεί στην Ασφάλεια Αττικής, μέχρι την Τετάρτη στις 12 το μεσημέρι, οπότε και θα οδηγηθεί στον ανακριτή για απολογία, σχετικά με τις κατηγορίες σε βάρος του.

Ο κατηγορούμενος την Τετάρτη το μεσημέρι θα αναπτύξει τις θέσεις του στην ανακρίτρια της υπόθεσης και θα ακολουθήσει ,μετά από διαδικασία που αναμένεται πολύωρη, η κρίση των δικαστικών αρχών για την ποινική μεταχείριση του κορυφαίου θεατρικού προσώπου για τις πράξεις που του καταλογίζονται σε βάρος ανηλίκων ή οριακά σεξουαλικά ενηλίκων, δηλαδή 15 ετών, παιδιών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Αλ. Τσίπρας: Ο κος Μητσοτάκης φέρει πολιτική ευθύνη - Να αποπέμψει την κ. Μενδώνη (βίντεο)

«Ο Λιγνάδης δεν είχε εμπλοκή με προγράμματά μας για πρόσφυγες» απαντά το Εθνικό

Το Εθνικό Θέατρο είναι συγκλονισμένο από τον ορυμαγδό των τελευταίων καταγγελιών ενώπιον της ελληνικής Δικαιοσύνης. Συμπαρίσταται αμέριστα σε όσους έχουν υποστεί οποιασδήποτε μορφής κακοποιητική, παραβατική συμπεριφορά και καλεί κάθε θύμα να απευθυνθεί ελεύθερα και άφοβα στα αρμόδια θεσμικά όργανα.

Μολονότι, και σύμφωνα με όσα γνωρίζουμε, δεν έχει προκύψει οποιαδήποτε διερευνητέα συμπεριφορά κατά το διάστημα της θητείας του κ. Λιγνάδη ως Καλλιτεχνικού Διευθυντή, σχετιζόμενη με τις δραστηριότητες του Εθνικού Θεάτρου, το σύνολο των υπηρεσιών μας βρίσκεται στη διάθεση κάθε αρμόδιας δημόσιας Αρχής για τη διερεύνηση και την αποκάλυψη της αλήθειας. Αισθανόμαστε ειδικώς την ανάγκη να διευκρινίσουμε ότι ο κ. Λιγνάδης ουδέποτε είχε οποιαδήποτε διδακτική ή οργανωτική εμπλοκή με εργαστηριακά προγράμματα του Εθνικού Θεάτρου, προς Έλληνες ή πρόσφυγες ανηλίκους, τα οποία διεξάγονταν ανέκαθεν με εγγυήσεις διαφάνειας ως προς το περιεχόμενο και την ταυτότητα διδασκόντων και διδασκομένων, αλλά και συμμετεχουσών οργανώσεων. Οποιαδήποτε σύνδεση της επικαιρότητας με το εκπαιδευτικό έργο του Εθνικού Θεάτρου είναι ανακριβής και αποπροσανατολιστική. Κατά τα λοιπά, το Εθνικό Θέατρο αυτονοήτως απέχει από το σχολιασμό οποιασδήποτε δικονομικής εξέλιξης επί εκκρεμούς ποινικής υπόθεσης.

Θα δώσουμε τη μάχη μαζί με όλη τη θεατρική οικογένεια, την Πολιτεία και το σύνολο του καλλιτεχνικού και εργασιακού δυναμικού μας για να αποσυνδεθεί στη συνείδηση της ελληνικής κοινωνίας κάθε επίμεμπτη συμπεριφορά ατόμων από τη λειτουργία και το κύρος των θεσμών της τέχνης και του πολιτισμού, τους οποίους οφείλουμε να διαφυλάξουμε, να θωρακίσουμε και να ενδυναμώσουμε.

Κατέθεσε ο Σπύρος Μπιμπίλας: «Τον λόγο έχει η Δικαιοσύνη»

Ο πρόεδρος του ΣΕΗ, Σπύρος Μπιμπίλας, κατέθεσε σήμερα στον εισαγγελέα Πρωτοδικών, Κώστα Σπυρόπουλο, όλα όσα γνωρίζει για την υπόθεση του Δημήτρη Λιγνάδη και προσκόμισε στους εισαγγελείς που διεξάγουν την σχετική έρευνα τους φακέλους με τις καταγγελίες που έχουν κατατεθεί στο ΣΕΗ από μέλη του και αφορούν σε σεξουαλική παρενόχληση και κακοποίηση.

«Άρχισε η διαδικασία. Επομένως τον λόγο έχει η δικαιοσύνη. Μην περιμένετε να σας πούμε λεπτομέρειες», ανέφερε.

Ο πρόεδρος του ΣΕΗ, δεν απάντησε σε ερωτήσεις των δημοσιογράφων, για το εάν κατέθεσε καταγγελίες και για άλλα πρόσωπα, ο Σπ. Μπιμπίλας δεν μπόρεσε να κρύψει την ενόχλησή του και είπε: «Είπα μία και μοναδική φράση, αυτή θα παίξετε».

Δαβάστε ακόμα: 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)