to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

9:52 | 07.06.2021

πηγή: Tvxs.gr

Κοινωνία

Υπόθεση Λιγνάδη: Η διαγραφή των αρχείων του υπολογιστή

Την Τρίτη 2 Φεβρουαρίου διαγράφηκε πλήρως το περιεχόμενο του υπολογιστή του προφυλακισμένου, σήμερα, ηθοποιού συμπεραίνει έκθεση πραγματογνωμοσύνης που παραδόθηκε από τα Εγκληματολογικά Εργαστήρια της ΕΛ.ΑΣ. στη 19η τακτική ανακρίτρια Παρασκευή Μπότση


Την Τρίτη 2 Φεβρουαρίου διαγράφηκε πλήρως το περιεχόμενο του  υπολογιστή του προφυλακισμένου, σήμερα, ηθοποιού και πρώην καλλιτεχνικού διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου, ∆ημήτρη Λιγνάδη. Πρόκειται για το ασημί λάπτοπ, το οποίο βρέθηκε και κατασχέθηκε στην πρώτη κατ’ οίκον έρευνα που πραγματοποίησαν οι Αρχές στο διαμέρισμα του Λιγνάδη στις 3 Μαρτίου 2021.

Αυτό είναι το συμπέρασμα της έκθεσης πραγματογνωμοσύνης που παραδόθηκε από τα Εγκληματολογικά Εργαστήρια της ΕΛ.ΑΣ. στη 19η τακτική ανακρίτρια Παρασκευή Μπότση, η οποία διενεργεί την έρευνα για τους βιασμούς, που δημοσίευσε η εφημερίδα «Μπαμ στο Ρεπορτάζ» την Κυριακή.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, από την επίσημη πραγματογνωμοσύνη προκύπτει ότι οι Αρχές δεν κατάφεραν να ανακτήσουν υλικό το οποίο ενδεχομένως είχε σβηστεί από τον υπολογιστή και το κινητό τηλέφωνο του Λιγνάδη, καθώς και ότι μέχρι σήμερα δεν έχει προχωρήσει η άρση του απορρήτου σε ειδικές εφαρμογές όπως το Facebook κ.τ.λ., που καταγγέλλουν μάρτυρες και θύματα ότι χρησιμοποιούσε ο κατηγορούμενος προκειμένου να «κλείνει» ραντεβού μεταξύ άλλων και με ανηλίκους.

Ο Λιγνάδης συνελήφθη στις 20 Φεβρουαρίου 2020 κατόπιν εντάλματος που εκδόθηκε με τις κατηγορίες του βιασμού κατ’ εξακολούθηση. Η σύλληψή του όμως δεν συνοδεύτηκε από έρευνα στο σπίτι του, ενώ είναι χαρακτηριστικό ότι ακόμη και μετά την κράτησή του στη ΓΑ∆Α το κινητό τηλέφωνο (μάρκας Samsung) παρέμενε στον αδελφό του Γιάννη, ο οποίος, πάντως, σε κατάθεσή του ισχυρίστηκε ότι δεν γνώριζε τους κωδικούς για να το ανοίξει.

Χρειάστηκε να φτάσουμε στις 3 Μαρτίου 2021 έως ότου πραγματοποιηθεί η πρώτη αυτοψία στο διαμέρισμα του ηθοποιού μετά από παραγγελία της ανακρίτριας. Εκείνη την ημέρα βρέθηκαν και εντέλει κατασχέθηκαν ένα ασημί λάπτοπ, το κινητό τηλέφωνο, ένα USB και δύο CD.

Οι αρχές επανήλθαν, κατόπιν όμως δημοσιευμάτων, στις 6 και στις 8 Μαρτίου, τόσο στο ίδιο το σιαμέρισμα, όσο και στο υπόγειο αλλά και στην ταράτσα της πολυκατοικίας του ηθοποιού, όπου βρέθηκαν και κατασχέθηκαν 51 πειστήρια, μεταξύ των οποίων ερωτικά βοηθήματα, περούκες, γράμματα ανηλίκων, η κατάθεση στον ανακριτή Μυτιλήνης το 1997 και φωτοτυπία με αφιέρωση ενός ανήλικου τότε αλλοδαπού, ο οποίος σήμερα αποτελεί μάρτυρα της υπόθεσης.

Το δημοσίευμα επικαλείται  δικαστικούς κύκλους σύμφωνα με τους οποίους υπάρχει ο ισχυρισμός ότι οι πράξεις για τις οποίες κατηγορείται ο Λιγνάδης αφορούν παλαιότερα έτη και θα ήταν δύσκολο από το κατασχεμένο υλικό να βρεθούν πειστήρια των φερόμενων εγκλημάτων, εντούτοις νομικοί κύκλοι αντέτειναν ότι ακόμη και σε μικρότερης ποινικής και ηθικής απαξίας αδικήματα οι έρευνες και οι κατασχέσεις γίνονται τάχιστα και όχι κατόπιν…εορτής. «Ούτως ή άλλως κανείς δεν γνωρίζει πού μπορεί να σε οδηγήσουν τα ευρήματα και πού θα καταλήξει η οποιαδήποτε δικογραφία» ανέφεραν χαρακτηριστικά. Ιδίως από τη στιγμή που μάρτυρες και θύματα έχουν καταθέσει ότι ο Λιγνάδης χρησιμοποιούσε λάπτοπ (Hewlett Packard) μπλε χρώματος (σ.σ. μήνυση ∆.Μ.), ότι είχε στην κατοχή του τρία κινητά και ότι έδινε συμβουλές σε ανηλίκους πώς θα «ψαρεύουν» εραστές μέσω ειδικών εφαρμογών.

Χαρακτηριστική είναι η κατάθεση του Παύλου Φ., ο οποίος είπε ότι ο Λιγνάδης του είπε να ανοίξει κάποιο προφίλ στο ∆ιαδίκτυο σε κάποια εφαρμογή τύπου «Tinder». «Μου έδωσε αυτές τις οδηγίες ώστε ν’ αντιληφθώ πώς θα πλησιάσω αυτά τα άτομα ερωτικά, ώστε να μην προδοθώ ποιος είμαι και τι κάνω. Μου είχε πει όταν στέλνω φωτογραφία να μη φαίνεται ποτέ το πρόσωπό μου, να μη φαίνεται σε ποιο σημείο του σπιτιού βρίσκομαι και να αλλάζω τον τρόπο που γράφω. Εκεί μου έδειξε συνομιλίες με άλλα άτομα στο Facebook, όπου άλλαζε τον τρόπο γραφής του από ελληνικά σε greeklish και χρησιμοποιούσε παρόμοιες μεθόδους για να τα προσελκύσει» κατέθεσε χαρακτηριστικά.

Ευρήματα

Ωστόσο το πόρισμα το οποίο παραδόθηκε στην ανακρίτρια αδυνατεί να απαντήσει στο μυστήριο του τι υπήρχε ή δεν υπήρχε στις εφαρμογές που φέρεται να χρησιμοποιούσε ο ηθοποιός. Από το «σάρωμα» του κινητού και του υλικού (USB, εξωτερικών σκληρών και CD που κατασχέθηκαν) βρέθηκαν ορισμένες συνομιλίες στην ξεπερασμένη εφαρμογή ΜSN που χρησιμοποιούσε ο Λιγνάδης το 2011. Στην έκθεση κατάσχεσης καταγράφονται συνολικά 110 σελίδες συνομιλιών του ηθοποιού με άνδρες και γυναίκες, μερικές από τις οποίες παρουσιάζουν ενδιαφέρον περισσότερο δημοσιογραφικό και λιγότερο ποινικό. Στις περισσότερες συνομιλίες ο ηθοποιός εμφανίζεται να συνομιλεί με άνδρες, η ηλικία των οποίων πάντως δεν μπορεί να προσδιοριστεί, ανταλλάσσοντας μηνύματα σεξουαλικού περιεχομένου ή κλείνοντας ραντεβού. Ένα εξ αυτών με κάποιον ∆.Κ. έχει ως εξής:

Λιγνάδης: Από σεξ πώς πας;
Δ.Κ.: ∆εν θέλω κάτι σαρκικό, εάν δεν αγαπάω τον άλλον…

Σε ό,τι αφορά την εφαρμογή whatsapp, την οποία φέρεται να χρησιμοποιούσε κατά κόρον ο ηθοποιός, είναι εντυπωσιακό ότι υπάρχουν συνομιλίες από το 2019, κυρίως με αλλοδαπούς άνδρες με τους οποίους εμφανίζεται να κλείνει ραντεβού με σκοπό την ερωτική συνεύρεση. Σε έναν σκληρό δίσκο (Kingston) βρέθηκε υλικό σκληρής πορνογραφίας και συγκεκριμένα δύο βίντεο (μοιάζουν να είναι ερασιτεχνικά), στο ένα εκ των οποίων καταγράφεται η ερωτική συνεύρεση ανδρών (δεν φαίνονται τα πρόσωπά τους) με βοηθήματα σιδερένια αντικείμενα τα οποία διεισδύουν στο σώμα τους.

Παράλληλα βρέθηκαν και γυμνές φωτογραφίες τριών ανδρών, ενός νεαρού αγοριού (εκτιμάται ότι είναι ανήλικο) καθώς και μίας γυμνής κοπέλας σε παραλία. Πέραν τούτου, ουδέν, καθώς οι Αρχές δεν έχουν προχωρήσει μέχρι σήμερα σε αίτημα προς τις Αρχές ξένων χωρών προκειμένου να ανοίξουν εφαρμογές όπως το messenger, παρότι έχουν υποβληθεί συγκεκριμένα αιτήματα από τους δικηγόρους των θυμάτων, οι οποίοι μάλιστα έχουν προσκομίσει και συγκεκριμένα στιγμιότυπα τα οποία είχαν καταφέρει να «διασώσουν» από συνομιλίες που είχαν.

Αίτημα για τη δικογραφία του 1997

Αίτημα προς την ανακρίτρια για την υπόθεση βιασμού στη Μυτιλήνη το 1997 κατέθεσε ο εκ των δικηγόρων των θυμάτων, Γιάννης Βλάχος. Με αυτό ζητεί να βρεθεί η συγκεκριμένη δικογραφία και να εξεταστεί ποια ήταν η κατάληξή της.

Για τη συγκεκριμένη υπόθεση είχε καταθέσει ως μάρτυρας και όχι ως κατηγορούμενος ο Δημήτρης Λιγνάδης, ο οποίος είχε φροντίσει να «φυλάξει» τη μαρτυρία του στην ταράτσα της πολυκατοικίας.

Το άγνωστο θύμα φέρεται να είχε αναγνωρίσει μια μηχανή για την οποία ο ηθοποιός ισχυρίσθηκε ότι ανήκε στον αδελφό του Γιάννη. Την ίδια στιγμή, η ανακρίτρια – κατά πληροφορίες - αναμένεται να καλέσει για νέα απολογία τον ηθοποιό για την υπόθεση βιασμού τπυ Δ.Μ. Ίσως όμως η συγκεκριμένη απολογία ενδέχεται να καθυστερήσει, καθώς αναμένει να δει τι θα συμβεί με την τέταρτη κατά σειρά καταγγελία, εκείνη του Παύλου Φ., η οποία βρίσκεται στο στάδιο της προκαταρκτικής. Σε περίπτωση που ασκηθεί και νέα δίωξη κατά του Λιγνάδη, τότε εκείνος θα προσέλθει ενώπιον της δικαστικής λειτουργού για νέα, διπλή, απολογία, ενώ εκτιμάται ότι στη συνέχεια ο φάκελος της ανάκρισης θα κλείσει και θα σταλεί στο Δικαστικό Συμβούλιο για έκδοση βουλεύματος.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)