to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

14:47 | 27.10.2018

Διεθνή

Υπόθεση Κασόγκι: Το Ριάντ προαναγγέλλει διώξεις, μετά την κατακραυγή

Μιλώντας στην σύνοδο για την ασφάλεια που διεξάγεται στην Μανάμα, ο Σαουδάραβας ΥΠΕΞ τόνισε ότι οι σχέσεις του Ριάντ με τις ΗΠΑ είναι «ακλόνητες» εν μέσω της «υστερίας», όπως την χαρακτήρισε, των μέσων ενημέρωσης για τη δολοφονία του δημοσιογράφου μέσα στο προξενείο της Σ. Αραβίας στην Κωνσταντινούπολη στις 2 Οκτωβρίου, η οποία προκάλεσε παγκόσμια κατακραυγή


Αυτοί που κρύβονται πίσω από τον φόνο του Σαουδάραβα δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι (σ.σ.: ΕΔΩ όλα τα σχετικά δημοσιεύματα) θα διωχθούν στην Σαουδική Αραβία, δήλωσε σήμερα από το Μπαχρέιν ο υπουργός Εξωτερικών του Ριάντ Άντελ αλ Τζουμπέιρ, προσθέτοντας ότι η έρευνα θα πάρει χρόνο.

Μιλώντας στην σύνοδο για την ασφάλεια που διεξάγεται στην Μανάμα του Μπαχρέιν, ο Σαουδάραβας ΥΠΕΞ τόνισε ότι οι σχέσεις του Ριάντ με τις ΗΠΑ είναι «ακλόνητες» εν μέσω της «υστερίας», όπως την χαρακτήρισε, των μέσων ενημέρωσης για τη δολοφονία του δημοσιογράφου μέσα στο προξενείο της Σ. Αραβίας στην Κωνσταντινούπολη στις 2 Οκτωβρίου, η οποία προκάλεσε παγκόσμια κατακραυγή.

Ο Τζουμπέιρ σημείωσε κατά την ομιλία του ότι η κυβέρνηση του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ έχει μια «λογική, ρεαλιστική» εξωτερική πολιτική, την οποία μπορούν να υποστηρίξουν όλες οι αραβικές χώρες του Κόλπου και υπογράμμισε ότι η Σαουδική Αραβία πολεμάει το όραμα «του σκότους» που έχει το Ιράν για τη Μέση Ανατολή.

*ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: O έμπορος του δολοφονημένου δημοσιογράφου

Μάτις: Η δολοφονία του Κασόγκι υπονομεύει την περιφερειακή σταθερότητα

Την ίδια στιγμή, μιλώντας επίσης στο Μπαχρέιν, ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας Τζιμ Μάτις ανέφερε ότι γεγονότα όπως η δολοφονία του Σαουδάραβα δημοσιογράφου υπονομεύουν την σταθερότητα στη Μέση Ανατολή, διαβεβαιώνοντας ότι οι ΗΠΑ θα λάβουν επιπρόσθετα μέτρα κατά των υπευθύνων.

«Αν αναλογιστούμε το συλλογικό μας συμφέρον στην ειρήνη και τον ακλόνητο σεβασμό μας στα ανθρώπινα δικαιώματα, η δολοφονία του Τζαμάλ Κασόγκι σε μια διπλωματική εγκατάσταση θα πρέπει να μας ανησυχεί όλους» τόνισε ο Μάτις στην ετήσια σύνοδο για την ασφάλεια στην Μανάμα. «Αν αποτύχει οποιοδήποτε έθνος να συμμορφωθεί με τους διεθνείς κανόνες και την κυριαρχία του νόμου υπονομεύει την περιφερειακή ασφάλεια σε μια εποχή που αυτή είναι αναγκαία στον υπέρτατο βαθμό», πρόσθεσε.

Ο ίδιος φάνηκε ωστόσο επιφυλακτικός σε ό,τι αφορά τον πολιτικό αντίκτυπο της δολοφονίας. «Θα συνεχίσω τις διαβουλεύσεις μου με τον πρόεδρο και τον υπουργό Εξωτερικών, οι οποίοι αξιολογούν τον αντίκτυπο αυτού του περιστατικού στην στρατηγική μας» σημείωσε.

Ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας δεν αναφέρθηκε σε κανένα σημείο της ομιλίας του στον ντε φάκτο ηγέτη της Σαουδικής Αραβίας πρίγκιπα διάδοχο Μοχάμαντ Μπιν Σαλμάν. Σημείωσε επίσης ότι το περιστατικό αυτό δεν θα υποβαθμίσει τις σχέσεις με την Σαουδική Αραβία.

«Είναι δύσκολο να φανταστούμε ότι αυτή η κυβέρνηση ειδικότερα θα αλλάξει θεμελιωδώς τον τρόπο με τον οποίο βλέπει τον ρόλο των Σαουδαράβων σε ό,τι αφορά την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας, την αντιμετώπιση του Ιράν» δήλωσε ο Ντένις Ρος, ο οποίος διετέλεσε σύμβουλος για θέματα Μέσης Ανατολής του πρώην προέδρου Μπαράκ Ομπάμα στην πρώτη του θητεία.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)