to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

22:45 | 16.10.2018

Διεθνή

Υπόθεση Κασόγκι: Ολοκληρώθηκε η πρώτη έρευνα στο προξενείο της Σ. Αραβίας - Στο Ριάντ ο Πομπέο

Θα ερευνηθεί και η προξενική κατοικία - Συνάντηση Πομπέο με τον βασιλιά Σαλμάν και με τον σαουδάραβα ομόλογό του - Ο ΟΗΕ ζητεί άρση της διπλωματικής ασυλίας - Ο πρόξενος της Σαουδικής Αραβίας αναχώρησε αεροπορικώς για το Ριάντ


Οι έρευνες των τουρκικών αρχών για την εξαφάνιση του Σαουδάραβα δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι συνεχίστηκαν και σήμερα, τόσο στο προξενείο της Σαουδικής Αραβίας στην Κωνσταντινούπολη όσο και στο σπίτι του γενικού προξένου.

Αστυνομικοί μπήκαν στην προξενική κατοοικία περίπου μία ώρα αφότου ο πρόξενος Μοχάμαντ αλ Οτάιμπι έφυγε από την Τουρκία αεροπορικώς για το Ριάντ, όπως μετέδωσε η δημόσια τουρκική τηλεόραση TRT.

Τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα ολοκληρώθηκε η πρώτη έρευνα, που κράτησε εννέα ώρες. Το κρατικό πρακτορείο Anadolu μετέδωσε φωτογραφίες στις οποίες εικονίζονται πράκτορες να ερευνούν τον κήπο και τη στέγη του προξενείου. Η ομάδα αυτή, στην οποία μετέχουν εισαγγελείς και αστυνομικοί της αντιτρομοκρατικής και της ασφάλειας, πήρε επίσης δείγματα χώματος από τον κήπο της διπλωματικής αποστολής.

Εντωμεταξύ, η επικεφαλής της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Μισέλ Μπασελέτ κάλεσε σήμερα την Τουρκία και την Σαουδική Αραβία να αποκαλύψουν όσες πληροφορίες διαθέτουν για την τύχη του Κασόγκι και τόνισε ότι η διπλωματική ασυλία θα πρέπει να αρθεί στους χώρους της διπλωματικής αποστολής για τους διπλωματικούς αξιωματούχους.

Ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος έστειλε τον Πομπέο στο Ριάντ εν μέσω τεταμένων σχέσεων με τον σημαντικό σύμμαχό του, είπε πως «κακοποιοί δολοφόνοι» μπορεί να είναι υπεύθυνοι αφού μίλησε με τον βασιλιά Σαλμάν.

Δήλωσε επίσης ότι ο πρίγκιπας διάδοχος της Σαουδικής Αραβίας σκοπεύει να διευρύνει την έρευνα για τον υπό εξαφάνιση δημοσιογράφο Τζαμάλ Κασόγκι και ότι ο πρίγκιπας δεν γνωρίζει τι συνέβη εντός του προξενείου στην Τουρκία, όπου εθεάθη για τελευταία φορά ο Κασόγκι.

«Μόλις συνομίλησα με τον πρίγκιπα διάδοχο της Σαουδικής Αραβίας ο οποίος αρνήθηκε τελείως κάθε γνώση του τι συνέβη στο προξενείο τους στην Τουρκία», είπε ο Τραμπ στο twitter, αναφερόμενος στον πρίγκιπα διάδοχο Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν.

«Βρισκόταν μαζί με τον υπουργό Εξωτερικών Μάικ Πομπέο κατά τη διάρκεια της τηλεφωνικής επικοινωνίας και μου δήλωσε ότι έχει ήδη ξεκινήσει και ότι θα διευρύνει γρήγορα μια πλήρη έρευνα για αυτό το θέμα. Οι απαντήσεις θα έρθουν συντόμως».

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο συναντήθηκε με τον βασιλιά και τον πρίγκιπα διάδοχο της Σαουδικής Αραβίας για να συζητήσει την εξαφάνιση του δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι και ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών είπε ότι ο απεσταλμένος των ΗΠΑ θα μεταφέρει πληροφορίες για την υπόθεση στην Άγκυρα.

Έπειτα από συνομιλίες με τον βασιλιά, ο Πομπέο συναντήθηκε με τον υπουργό Εξωτερικών Αντέλ αλ-Τζουμπέιρ και θα δει τον πρίγκιπα διάδοχο Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν για δεύτερη φορά στη διάρκεια ενός δείπνου. Στη συνέχεια αναμένεται να μεταβεί στην Τουρκία.

Ο Τσαβούσογλου δήλωσε πως η Τουρκία «δεν έχει λάβει [ακόμη] μια ομολογία» από τη Σαουδική Αραβία για την εξαφάνιση του Κασόγκι, αλλά πρόσθεσε πως αναμένει ότι ο Πομπέο θα φέρει νέες πληροφορίες από το Ριάντ όταν φθάσει στην Τουρκία.

Είπε ότι η Τουρκία μπορεί να ανακρίνει αξιωματούχους στο σαουδαραβικό προξενείο αν υπάρξει ανάγκη.

«Είναι ευθύνη του γραφείου του επικεφαλής εισαγγελέα να αποφασίσει ποιον θα ανακρίνει ή τι ερωτήσεις θα κάνει… Οι εισαγγελείς μπορεί να ζητήσουν τη μαρτυρία [οποιουδήποτε Σαουδάραβα αξιωματούχου στο προξενείο] αν χρειαστεί», είπε σε συνέντευξη Τύπου με τον Τουρκοκύπριο λεγόμενο υπουργό Εξωτερικών του Κουντρέτ Οζερσάι στην Άγκυρα.

Τόσο το CNN όσο και η New York Times, αμφότερα επικαλούμενα πηγές που πρόσκεινται στο Ριάντ, αναφέρουν ότι το βασίλειο ετοιμάζεται να αλλάξει την εκδοχή του και να παραδεχτεί ότι ο Κασόγκι όντως κατέληξε στο προξενείο, στο πλαίσιο μίας ανάκρισης κατά την οποία κάτι δεν πήγε καλά.

Το σενάριο αυτό ενδεχομένως να συμβαδίζει με το οπτικοακουστικό ντοκουμέντο το οποίο υποστηρίζουν οι Τούρκοι ότι έχουν στη διάθεσή τους και στο οποίο ακούγονται φωνές στα αραβικά. Απέχει όμως αρκετά από την άλλη εκδοχή, η οποία έχει κυκλοφορήσει ευρέως στα τουρκικά μέσα ενημέρωσης, σύμφωνα με την οποία πίσω από την δολοφονία του Κασόγκι βρίσκεται ένα 15μελές εκτελεστικό απόσπασμα, το οποίο σκότωσε και στη συνέχεια διαμέλισε το πτώμα του δημοσιογράφου και πιθανόν έθαψε τα μέλη του στον κήπο της προξενικής κατοικίας που βρίσκεται λίγα μέτρα πιο κάτω.

Οι πηγές που επικαλείται το CNN υποστηρίζουν ότι η ανάκριση στην οποία υποβλήθηκε ο Κασόγκι θα κατέληγε στην απαγωγή του από την Τουρκία.

Χθες Δευτέρα οι αντικρουόμενες πληροφορίες σχετικά με την εξαφάνισή του οδήγησαν την οικογένειά του να ζητήσει την διεξαγωγή έρευνας από μια "ανεξάρτητη και αμερόληπτη διεθνή επιτροπή", σύμφωνα με ανακοίνωσή της.

΄Ενας από αυτούς, ο Σαλάχ Μοχάμεντ αλ-Τουμπάικι, φέρεται ότι είναι επικεφαλής της ιατροδικαστικής υπηρεσίας του υπουργείου Εσωτερικών. Αν ο ειδικός στις νεκροψίες-νεκροτομές έφυγε από τη Σαουδική Αραβία για την Κωνσταντινούπολη πριν εισέλθει στο προξενείο ο Κασόγκι, αυτό πιθανόν να σημαίνει πως, αν υπήρξε φόνος, ήταν εκ προμελέτης και όχι το αποτέλεσμα κακής κατάληξης της ανάκρισης.

Ωστόσο παραμένει άγνωστο αν τα όποια αποδεικτικά στοιχεία θα έχουν παραμείνει σχεδόν δύο εβδομάδες μετά την εξαφάνισή του. Ενδεικτικό είναι ότι δημοσιογράφοι του CNN είδαν ένα συνεργείο καθαρισμού να εισέρχεται στο προξενείο την Δευτέρα πριν από την άφιξη των ερευνητών.

Εξηγήσεις ζητούν αμερικανοί βουλευτές

Οι Αμερικάνοι βουλευτές χρειάζεται να μάθουν τι συνέβη στην υπόθεση του Σαουδάραβα δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι, πριν λάβουν οποιαδήποτε μέτρα ενάντια στο Ριάντ, δήλωσε ο ηγέτης της ρεπουμπλικανικής πλειοψηφίας στη Γερουσία, Μιτς Μακόνελ στο Bloomberg.

Χαρακτήρισε δε «όχι καλές» τις σχέσεις ΗΠΑ-Σαουδικής Αραβίας.

«Προφανώς χρειαζόμαστε να μάθουμε τι συνέβη πριν αποφασίσουμε τι δράση θα λάβουμε», δήλωσε ο Μακόνελ, σύμφωνα με το Bloomberg News.

«Δεν μπορώ να φανταστώ αν συνέβη αυτό που πιστεύουμε, ότι δεν θα αναλάβουμε καµία δράση », συμπλήρωσε.

ΠΗΓΕΣ: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters, AFP, CNN

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)