to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

14:23 | 02.12.2016

Κοινωνία

Υπόθεση «Καρυπίδης ΑΒΕΕ»: Μικροπολιτική εκμετάλλευση από το Σωματείο του ΠΑΜΕ καταγγέλλει το υπ. Εργασίας

Παρότι το υπουργείο είχε εκφράσει δημόσια την καταγγελία του για όσα παραπειστικά διακινεί η εταιρεία “ΚΑΡΥΠΙΔΗΣ Α.Β.Ε.Ε.”, το «Πανελλαδικό Σωματείο Εργαζομένων στην Επιχείρηση» καταγγέλλει αποπροσανατολιστικά το υπουργείο για «ψεύδη και ανακρίβειες»


Αναλυτικά η νέα ανακοίνωση του υπουργείου Εργασίας για την υπόθεση της εταιρείας «Καρυπίδης Α.Β.Ε.Ε» (πρώην Αρβανιτίδης):

 

Φαίνεται πως υπάρχουν πολλοί που δεν επιδιώκουν να κινούνται σε καθεστώς αντικειμενικότητας στην υπόθεση “ΚΑΡΥΠΙΔΗΣ Α.Β.Ε.Ε.”. Δεν εξηγείται διαφορετικά πώς ένα τμήμα των εργαζομένων της εταιρείας υπό τον τίτλο “Πανελλαδικό Σωματείο Εργαζομένων στην Επιχείρηση «ΑΡΒΑΝΙΤΙΔΗΣ Α.Β.Ε.Ε.»” (σ.σ.: πρόσκειται στο ΠΑΜΕ) καταγγέλλει το Υπουργείο Εργασίας για μια σειρά «ψεύδη και ανακρίβειες». Και αυτό παρότι στις 28/11/16 το Υπουργείο είχε εκφράσει δημόσια την καταγγελία του για όσα παραπειστικά διακινεί η εταιρεία “ΚΑΡΥΠΙΔΗΣ Α.Β.Ε.Ε.”.

 

Τούτη την ώρα το πρόβλημα είναι να προσδιορίσουν οι εργαζόμενοι (στο σύνολό τους βέβαια) ότι ο πραγματικός εχθρός τους ΔΕΝ είναι το Υπουργείο Εργασίας, που αγωνίζεται να βρει λύση σε όφελος τους, αλλά αυτή η παραβατική επιχειρηματικότητα που εκπροσωπεί η εταιρεία “ΚΑΡΥΠΙΔΗΣ Α.Β.Ε.Ε.”.

 

Το πρόβλημα δεν επιδέχεται πολιτικές ή μικροπολιτικές εκμεταλλεύσεις, αλλά απαιτεί ωριμότητα και σταθερότητα για την προάσπιση των συμφερόντων ΟΛΩΝ των εργαζομένων.       

Αναλυτικά η καταγγελία του υπ. Εργασίας για την εταιρεία και το σχετικό ρεπορτάζ:

Η εταιρεία Market In της οικογένειας Ράμμου, που φέρεται να ενδιαφέρεται να λειτουργήσει τα καταστήματα των σούπερ μάρκετ των Αφών Καρυπίδη -πρώην Αρβανιτίδη θα ζητήσει, σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, από τους 1.100 (από τους συνολικά 1.400) που προτίθεται να κρατήσει, να δεχθούν μείωση μισθών κατά 20% και υπογραφή ατομικών συμβάσεων. Παράλληλα, τέθηκε και το αίτημα, το βοήθημα των 1.000 ευρώ που προβλέπεται να πάρουν οι εργαζόμενοι από το υπουργείο Εργασίας, να αφαιρεθεί από τα οφειλόμενα ποσά που θα πρέπει να καταβάλει στους εργαζομένους η Market In, εφόσον τελικά "μπει" στην εταιρεία. 

«Η καταβολή του έκτακτου βοηθήματος των 1000 € που θα δοθεί στους απλήρωτους εργαζόμενους της εταιρείας “ΚΑΡΥΠΙΔΗΣ Α.Β.Ε.Ε.” δεν εμπλέκεται σε καμία περίπτωση με τις οφειλές δεδουλευμένων αποδοχών και δεν περιλαμβάνεται σε οποιαδήποτε ρύθμιση για τα οφειλόμενα δεδουλευμένα, την πορεία εξόφλησης των οποίων θα ελέγξει το Υπουργείο μέσω των ελεγκτικών του μηχανισμών» διαμηνύει το υπουργείο Εργασίας και καλεί την εταιρεία “ΚΑΡΥΠΙΔΗΣ Α.Β.Ε.Ε.” «να σεβαστεί επιτέλους τη νομιμότητα  και να μην εμπλέκει την επιδοματική πολιτική του Υπουργείου με τις υποχρεώσεις της απέναντι στους εργαζόμενους». Από το υπουργείο επισημαίνεται ότι η όποια συμφωνία δεν απαλλάσσει την εταιρεία “ΚΑΡΥΠΙΔΗΣ Α.Β.Ε.Ε.” από τις υποχρεώσεις της τόσο προς τον ΟΑΕΔ για τα επιδόματα επίσχεσης, όσο και προς τα ασφαλιστικά ταμεία (αναλυτικά παρακάτω).  

 

'Οπως κατήγγειλε η πρόεδρος του Πανελλαδικού Σωματείου Εργαζομένων στην "Αρβανιτίδης ΑΕΕΕ", Νόπη Μουστακίδου, οι εργαζόμενοι είναι απλήρωτοι επί μήνες -οι περισσότεροι, υποστήριξε, από τον Φεβρουάριο- ενώ τους οφείλονται, εκτός από μισθούς, δώρα και επιδόματα. Από το σύνολο των 1400 εργαζομένων στην "Καρυπίδης", οι 800 τελούν ήδη σε καθεστώς επίσχεσης εργασίας. Στο μεταξύ, σύμφωνα με τους εργαζομένους, τις πληροφορίες που κυκλοφορούσαν το τελευταίο διάστημα στους κύκλους της αγοράς, περί ενδιαφέροντος της Market In για την "Καρυπίδης" ήρθε να επιβεβαιώσει η συνάντηση που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Παρασκευή στο υπουργείο Εργασίας, παρουσία και δικηγόρων της πρώτης. Στη συνάντηση, στην οποία συμμετείχε δικηγόρος μερίδας των εργαζομένων, οι εκπρόσωποι της Market In δήλωσαν, σύμφωνα με την κα Μουστακίδου, ότι η εταιρεία θέλει να λειτουργήσει τα 110 σούπερ μάρκετ της "Καρυπίδης" από το σύνολο των 130, απασχολώντας 1.100 εργαζομένους έναντι των 1.400 σήμερα.

Με αφορμή τις παραπάνω φήμες και πληροφορίες για τις εξελίξεις σε ότι αφορά στη μεταφορά δραστηριότητας της εταιρείας “ΚΑΡΥΠΙΔΗΣ Α.Β.Ε.Ε.” στην αλυσίδα S/M “MARKET IN”, το υπουργείο Εργασίας σημειώνει αναλυτικά τα παρακάτω:

  1. Η καταβολή του έκτακτου βοηθήματος των 1000 € που θα δοθεί στους απλήρωτους εργαζόμενους της εταιρείας “ΚΑΡΥΠΙΔΗΣ Α.Β.Ε.Ε.” δεν εμπλέκεται σε ΚΑΜΙΑ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ με τις οφειλές δεδουλευμένων αποδοχών και δεν περιλαμβάνεται σε οποιαδήποτε ρύθμιση για τα οφειλόμενα δεδουλευμένα, την πορεία εξόφλησης των οποίων θα ελέγξει το Υπουργείο μέσω των ελεγκτικών του μηχανισμών.

  2. Το Υπουργείο παρεμβαίνει σε όποια διαδικασία μεταβίβασης επιχειρηματικής δραστηριότητας ΜΟΝΟ με την προϋπόθεση της διασφάλισης των θέσεων εργασίας και της διατήρησης των υφιστάμενων εργασιακών σχέσεων.  

Κατά συνέπεια το Υπουργείο Εργασίας για να συναινέσει στην όποια συμφωνία, περιμένει να ακούσει το πλήρες σχέδιο από την πλευρά των ενδιαφερόμενων μερών, κατά το μέρος της διασφάλισης των εργαζομένων και των δικαιωμάτων τους.

Παράλληλα καλεί την εταιρεία “ΚΑΡΥΠΙΔΗΣ Α.Β.Ε.Ε.” να σεβαστεί επιτέλους τη νομιμότητα  και να μην εμπλέκει την επιδοματική πολιτική του Υπουργείου με τις υποχρεώσεις της απέναντι στους εργαζόμενους.

Επισημαίνεται ότι η όποια συμφωνία δεν απαλλάσσει την εταιρεία “ΚΑΡΥΠΙΔΗΣ Α.Β.Ε.Ε.” από τις υποχρεώσεις της τόσο προς τον ΟΑΕΔ για τα επιδόματα επίσχεσης, όσο και προς τα ασφαλιστικά ταμεία.  

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)