to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Υποσιάγονο συλλέγει ενέργεια από το μάσημα

Μία συσκευή - υποσιάγονο, που συλλέγει ενέργεια από την κίνηση του σαγονιού, δημιούργησαν καναδοί ερευνητές.


Ο βασικός στόχος είναι η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από τη διαδικασία μασήματος τροφής και την ομιλία, η οποία θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για την τροφοδοσία ενός αριθμού μικρών wearable συσκευών, που θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν ιατρικού χαρακτήρα εμφυτεύματα και συσκευές επικοινωνίας.

Τα πρώτα αποτελέσματα των δοκιμών της συσκευής δημοσιεύθηκαν στο Smart Materials and Structures. Τις έρευνες πραγματοποιούν επιστήμονες του Sonomax-ETS Industrial Research Chair in In-ear Technologies (CRITIAS) στο Ecole de technologie supérieure στο Μόντρεαλ.

Η κίνηση του σαγονιού θεωρείται ότι αποτελεί έναν από τους πιο πολλά υποσχόμενους «υποψηφίους» όσον αφορά στην παραγωγή ηλεκτρισμού από την κίνηση του ανθρώπινου σώματος. Ενδεικτικά, θεωρείται ότι κατά μέσο όρο μπορούν να παραχθούν 7 mW ισχύος από το μάσημα κατά τη διάρκεια γευμάτων και μόνο.

INSTITUTE OF PHYSICS

Μία συσκευή- υποσιάγονο, που συλλέγει ενέργεια από την κίνηση του σαγονιού, δημιούργησαν καναδοί ερευνητές

Οι ερευνητές δημιούργησαν το εν λόγω υποσιάγονο χρησιμοποιώντας PFC (piezoelectric fibre composites). Το PFC αποτελεί ένα είδος πιεζοηλεκτρικού «έξυπνου» υλικού» που αποτελείται από ενσωματωμένα ηλεκτρόδια και μία κολλώδη πολυμερή «μήτρα». Το υλικό είναι σε θέση να παράγει ηλεκτρικό φορτίο όταν τεντώνεται και υποβάλλεται σε μηχανική πίεση.

Στο πλαίσιο της έρευνας, οι καναδοί επιστήμονες δημιούργησαν ένα υποσιάγονο κατασκευασμένο από ένα μονό στρώμα PFC και προσκολλημένο σε ένα ζευγάρι ακουστικών μέσω της χρήσης ελαστικών λουριών. Για να εξασφαλιστούν οι καλύτερες δυνατές επιδόσεις, το υποσιάγονο εφαρμόστηκε όσο το δυνατόν πιο στενά στον χρήστη, έτσι ώστε η κίνηση του σαγονιού να προκαλεί τέντωμα. Από τον χρήστη ζητήθηκε να μασήσει τσίχλα για 60 δευτερόλεπτα ενώ φορούσε τη συσκευή, με τους ερευνητές να καταγράφουν μια σειρά παραμέτρων. Η μέγιστη ποσότητα ενέργειας που συνελέγη από τις κινήσεις της σιαγόνας ήταν γύρω στα 18 μW, ωστόσο λαμβάνοντας υπόψιν το βέλτιστο δυνατό set-up για τη συσκευή, η παραγωγή ήταν γύρω στα 10 μW.

Όπως σημείωσε ο Αιντίν Ντελχανάζ, ένας εκ των συντελεστών της έρευνας, υπάρχουν ακόμα πολλά περιθώρια βελτίωσης της συσκευής, καθώς επί της παρούσης οι συγκεκριμένες ποσότητες δεν επαρκούν για την τροφοδοσία συσκευών. Ωστόσο, οι επιδόσεις θα μπορούσαν να βελτιωθούν μέσω της πρόσθεσης επιπλέον στρωμάτων PFC.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)