to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Υποσχέσεις στους πολλούς, έργα για τους λίγους φίλους

Στη συνέντευξη Τύπου της φετινής ΔΕΘ ο κ. Μητσοτάκης επανέλαβε σε αδρές γραμμές το σχέδιο της κυβέρνησης ΝΔ για το επόμενο διάστημα.


Επί της ουσίας επανέλαβε την ίδια αποτυχημένη πολιτική που οδήγησε τη χώρα στην ύφεση πολύ πριν έρθει ο κορωνοϊός, ήδη από το τελευταίο τρίμηνο του 2019. Πρόκειται για μια συνταγή που στηρίζεται στο νεοφιλελεύθερο μοντέλο του ΔΝΤ, που το ζήσαμε τα χρόνια των μνημονίων. Σαν να μην υπήρξαν μνημόνια ποτέ, σαν υπήρξε πανδημία και το δεύτερο κύμα της, σαν να μην έχουμε μπει σε ένα νέο κύμα δεύτερης ύφεσης. Όλα αυτά δεν υπήρξαν και δεν υπάρχουν για την ΝΔ, τον κ. Μητσοτάκη και τους οικονομικούς τους συμβούλους.

Θα περιμέναμε από τον κ. Πρωθυπουργό, όπως γίνεται σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες με συντηρητικές κυβερνήσεις, μια πολιτική που θα στήριζε την οικονομία και την εργασία, που θα τόνωνε την αγορά. Αντίθετα, ακούσαμε πενιχρά μέτρα, αδύναμα μέτρα που δεν δημιουργούν συνθήκες βιωσιμότητας στη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα, ούτε καταπολεμούν την αύξηση της ανεργίας. Οι πολιτικές αυτές οδηγούν πολύ σύντομα στην κοινωνική ισοπέδωση και την οικονομική καταστροφή.

Οι πολιτικές που εφάρμοσε επί μνημονίου η κυβέρνηση Σαμαρά σήμερα επαναλαμβάνονται με άλλο μανδύα, χωρίς επίσημο μνημόνιο. Πρόκειται όμως για πολιτικές που μας απομακρύνουν από το μονοπάτι της ανάκαμψης και μας οδηγούν σε περισσότερα αδιέξοδα.

Ο κ. Μητσοτάκης εξήγγειλε τη συνέχιση του προγράμματος «Συν-εργασία», ενα πλήρως αναποτελεσματικό πρόγραμμα που στην ουσία επιδοτεί μισή δουλειά και μισό μισθό, αντί να τον ενισχύει. Οι δε φοροελαφρύνσεις που εξαγγέλθηκαν δεν έχουν ορίζοντα, αλλά κυρίως δεν οδηγούν σε πραγματικές φοροελαφρύνσεις, καθώς η κυβέρνηση τις έχει πάρει πίσω με πολλούς τρόπους.

Άλλωστε το ομολόγησε και ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης… Αυτά που εξήγγειλε χτες ο κ. Μητσοτάκης ισχύουν όσο δεν ισχύουν οι δημοσιονομικοί περιορισμοί στην ευρωζώνη. Μετά; Πως θα ισοσκελιστούν τα οικονομικά μεγέθη; Ποια πλευρά του πουλόβερ θα ξηλωθεί;

Επίσης, τα μέτρα επαληθεύουν την θεσμοθέτηση της απλήρωτης εργασίας, μειώνεται το δώρο Χριστουγέννων και απελευθερώνονται οι απολύσεις στις εποχικές επιχειρήσεις, πλήττοντας ακόμη περισσότερο την αγορά, τους εργαζόμενους και τις επιχειρήσεις.

Ειδικά για τη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα, ο κ. Μητσοτάκης δεν εξήγγειλε κανένα ουσιαστικό μέτρο, παρά επέμεινε σε αποτυχημένες επιλογές όπως η επιστρεπτέα προκαταβολή, τη στιγμή που το 60% των μικρομεσαίων επιχειρήσεων δεν έχει πρόσβαση στον τραπεζικό δανεισμό, αντιμετωπίζοντας σοβαρά ζήτημα βιωσιμότητας. Φορτώνει με δάνεια τους ήδη υπερχρεωμένους.

Όσον αφορά στα ελληνοτουρκικά, ο Πρωθυπουργός συνεχίζει να κρύβει την αλήθεια, να μην αποκαλύπτει ποια είναι η έγγραφη συμφωνία στην οποία λέει πως έχει δεσμευθεί, ποιο είναι το περιεχόμενό της και γιατί δεν το γνωρίζει η κοινωνία και τα πολιτικά κόμματα. Πρόκειται για επικίνδυνες πολιτικές «μανούβρες» από την κυβέρνηση, τη στιγμή που από τη σύνοδο του MED7 υποτίθεται πως εξαπέλυε μύδρους κατά της τουρκικής επιθετικότητας.

Συνολικά για την κυβέρνηση, όλα φαίνεται να είναι ένα επικοινωνιακό σόου. Σόου με κορωνίδα την ανολοκλήρωτη έκθεση Πισσαρίδη. Ένα σχέδιο για τους πολλούς μόνο με υποσχέσεις, χρηματοδοτημένο επίσης από υποσχέσεις και ευχές και κλείσιμο του ματιού στους λίγους μεγάλους του φίλους που αναμένουν απ’ αυτόν όχι υποσχέσεις αλλά εδώ και τώρα φτηνότερη εργασία και δημόσιο πλούτο στα χέρια τους. Ο κ. Μητσοτάκης δεν προσφέρει αυτοπεποίθηση στους πολίτες, δεν κατάφερε να πείσει, αντίθετα οξύνει την ανασφάλεια και την ανησυχία για το πως θα κυλήσουν τα πράγματα σε όλους τους τομείς το επόμενο διάστημα.

tags: άρθρα

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)