to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Υποσχέσεις, ψέματα και το «μεγάλο φαγοπότι»…

Η κυβέρνηση αδρανεί ενώ υφίστανται αλλεπάλληλες ανατιμήσεις σε βασικά καταναλωτικά αγαθά και αναμένονται και νέες πάνω από 20% αυξήσεις, σε είδη πρώτης ανάγκης, εμπορεύματα και ενοίκια, που απειλούν άμεσα την ελληνική οικονομία και κοινωνία.


Μέσα στη φρίκη της πανδημίας, έχουν εξαπλωθεί στη χώρα μια πρωτοφανής κακοδιαχείριση της οικονομίας και της υγείας καθώς και ένα σαρωτικό κύμα ακρίβειας.

Κάποιοι κερδοσκοπούν σε βάρος των πολιτών και η κυβέρνηση της Ν.Δ. φέρει βαρύτατες ευθύνες. Παρακολουθεί τη λεηλασία του εισοδήματος της κοινωνίας, χωρίς να παρέχει ουσιαστική προστασία και μέτρα ανακούφισης σε εργαζόμενους, νοικοκυριά και μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Τελικά ποιανού συμφέροντα εξυπηρετεί;

Η κυβέρνηση αδρανεί ενώ υφίστανται αλλεπάλληλες ανατιμήσεις σε βασικά καταναλωτικά αγαθά και αναμένονται και νέες πάνω από 20% αυξήσεις, σε είδη πρώτης ανάγκης, εμπορεύματα και ενοίκια, που απειλούν άμεσα την ελληνική οικονομία και  κοινωνία .
Οι πολίτες ζουν τον εφιάλτη των συνεχών αυξήσεων στο κόστος της ενέργειας, με αβάσταχτες επιβαρύνσεις στις τιμές πετρελαίου, φυσικού αερίου, ηλεκτρικού ρεύματος.
Μέσα στον χειμώνα καλούνται να πληρώσουν αύξηση στο φυσικό αέριο κατά 181% και  τρεις φορές πάνω το ηλεκτρικό ρεύμα,  που συχνά δεν έχουν.
Με την κακοκαιρία «Διομήδης» να σαρώνει τη χώρα και τον νομό μας, ο ΔΕΔΔΗΕ αφήνει πολλές περιοχές μέσα στο χιόνι, χωρίς ρεύμα, δημιουργώντας σοβαρά προβλήματα σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά με ευπαθή άτομα και παιδιά.
Ψεύδονταν όταν  υπόσχονταν ότι με την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ, νοικοκυριά και επιχειρήσεις θα έβλεπαν μείωση της τιμής του ρεύματος και καλύτερες υπηρεσίες. Αντί για συνεργεία αποκατάστασης βλαβών, προσέλαβαν γαλάζια ακριβοπληρωμένα golden boys.
Να ‘χαμε να παίρναμε… παλιά μου τέχνη κόσκινο…

Σε μια περίοδο αυξήσεων και ακρίβειας, κατά την οποία ο πρωτογενής τομέας έχει ανάγκη να ενισχυθεί, άφαντη παραμένει η οικονομική στήριξη αγροτών και κτηνοτρόφων.
Το υψηλό κόστος παραγωγής, με αυξήσεις στο πετρέλαιο, ηλεκτρικό ρεύμα,  ζωοτροφές (σ.σ.: το καλαμπόκι πέρυσι κόστιζε 17λεπτά το κιλό και φέτος 30λεπτά το κιλό), λιπάσματα, στα αγροτικά μέσα και εφόδια, όχι μόνο δεν επιφέρει ικανοποιητικό εισόδημα αλλά δεν επιτρέπει ούτε καν την κάλυψη των εξόδων.

Μια από τις πολλές ανέξοδες και ανεκπλήρωτες εξαγγελίες της κυβέρνησης, παραμένει η υπόσχεσή της ,για μείωση κατά 80% της ρήτρας αναπροσαρμογής στα τιμολόγια αγροτικού ρεύματος , που θεσπίστηκε τον Αύγουστο και εκτόξευσε το κόστος παραγωγής .
Βεβαίως, οι αγρότες δέχονται καθημερινά πιέσεις  να προχωρήσουν σε εξόφληση οφειλών, από τις εισπρακτικές εταιρείες στις οποίες η ΔΕΗ ανέθεσε να εισπράξουν τα οφειλόμενα!
Ο εμπαιγμός συνεχίζεται αφού

•δεν  έχουν πληρωθεί ακόμη ούτε οι ενστάσεις των αγροτών για τις ζημιές που προκάλεσε ο Ιανός.
• Η δυσλειτουργία του ΟΠΕΚΕΠΕ και η αδιαφορία της πολιτικής ηγεσίας ,είχαν σαν αποτέλεσμα τη μείωση του ποσού της ενιαίας ενίσχυσης, που πιστώθηκε στους λογαριασμούς αγροτών και κτηνοτρόφων, κατά 63 εκατ.€. Αυτή η κατά 10% μειωμένη ενίσχυση επιβεβαιώνει ότι ενήργησαν  χωρίς χρονοδιάγραμμα και διαφάνεια στα κριτήρια ελέγχου, καθιστώντας τη φετινή χρονιά πληρωμών ως τη  χειρότερη  των τελευταίων ετών.
• Στον αέρα βρίσκονται ακόμα έκτακτες οικονομικές ενισχύσεις σε σειρά αγροτικών προϊόντων καθώς και οι συνδεδεμένες ενισχύσεις.

Πανδημία:Η κυβερνητική πολιτική διασφαλίζει τα μεγάλα συμφέροντα εις βάρος της δημόσιας υγείας

Όσον αφορά την πανδημία, ο απολογισμός είναι τραγικός.
Η Ελλάδα δυστυχώς έχει πληρώσει φρικτό τίμημα στον κορονοϊό, καταγράφοντας τον εφιαλτικό αριθμό των 22.000 θανάτων με ραγδαία αύξηση νέων κρουσμάτων.
Η κυβέρνηση Μητσοτάκη ασκεί ανεύθυνη και επικίνδυνη πολιτική στην διαχείριση της πανδημίας. Έχει επιλέξει την εγκατάλειψη του ΕΣΥ και του ανθρώπινου δυναμικού του, αγνοεί τις προτάσεις της επιστημονικής  κοινότητας και της αντιπολίτευσης, δεν παίρνει μέτρα οικονομικής στήριξης υπέρ της προστασίας της δημόσιας υγείας προκειμένου να διασφαλίσει τα φίλα προσκείμενα ιδιωτικά συμφέροντα. Φορτώνει στους πολίτες που αγωνιούν για τη ζωή τους,επιπλέον   κόστος δαπανών προστασίας της υγείας τους.          
Υποχρεώνουν  τη χρήση ενισχυμένης μάσκας και συνιστούν rapid τεστ και μοριακό έλεγχο, αλλά δεν δρομολογούν δωρεάν συνταγογράφηση των rapid και μοριακών τεστ.
Με ποια λογική οι Έλληνες πολίτες πρέπει να πληρώνουν τα πιο ακριβά τεστ στην Ευρώπη και να αγοράζουν μάσκες με 1€ όταν αυτές κοστίζουν μόλις 8λεπτά;
Η κυβέρνηση της Ν.Δ. αντί ν αντιμετωπίσει την αισχροκέρδεια, πανηγυρίζει για την αστεία «έκπτωση» στα 47€ των μοριακών τεστ που η ίδια εταιρία χρεώνει στην Κύπρο με 20-25€ και ένας Δήμος, διαχειριστικά καλύτερος από τη κυβέρνηση, τα εξασφαλίζει με λιγότερα από 25€.
Η κυβέρνηση Μητσοτάκη δεν λύνει αλλά επιτείνει τα προβλήματα

Δυστυχώς η κυβέρνηση Μητσοτάκη, αντί να λύνει προβλήματα για την κοινωνία και την οικονομία, δημιουργεί μεγαλύτερα προβλήματα, με τις πολιτικές επιλογές της και την ανοχή στην αισχροκέρδεια. Αναμφίβολα, προτεραιότητά της είναι η διασφάλιση των συμφερόντων των μιντιαρχών, των κλινικαρχών, των σχολαρχών, των επενδυτών και φίλων του συστήματος. Είναι σκανδαλώδες να σπαταλούν απλόχερα το δημόσιο χρήμα σε αμοιβές και αναθέσεις ημετέρων.
Πόσο ακόμη θα επιτρέπουμε να μας αποπροσανατολίζουν με το επικοινωνιακό περιτύλιγμα που έχουν στήσει;
Πρέπει να προστατέψουμε την υγεία και τις ζωές μας!
Η χώρα χρειάζεται πολιτική αλλαγή… Χρειάζεται μια νέα αρχή!

Χρυσούλα Κατσαβριά Σιωροπούλου, Πρ. Βουλευτής Σύριζα -Π.Σ. Καρδίτσας

tags: άρθρα

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)