to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

12:47 | 15.07.2020

πηγή: alterthess.gr

Κοινωνία

Υπονόμευση συνταγματικά κατοχυρωμένων δικαιωμάτων βλέπει στον νόμο Χρυσοχοΐδη και η Παιδαγωγική του ΑΠΘ

Ψήφισμα της Κοσμητείας της Παιδαγωγικής Σχολής του Α.Π.Θ. για τον νόμο για τις διαδηλώσεις


Τις ανησυχίες της για τον νόμο για τις διαδηλώσεις εκφράζει η Κοσμητεία της Παιδαγωγικής Σχολής του Α.Π.Θ. καθώς όπως αναφέρει σε ψήφισμα της "εισάγει μέτρα περιορισμού, ανελευθερίας και υπονόμευσης του βασικού -συνταγματικά κατοχυρωμένου- δημοκρατικού δικαιώματος των πολιτών".

Αναλυτικά:

Ψήφισμα της Κοσμητείας της Παιδαγωγικής Σχολής του Α.Π.Θ. για τον Ν. 4703/2020 «Δημόσιες υπαίθριες συναθροίσεις και άλλες διατάξεις» Θεσσαλονίκη 14 Ιουλίου 2020

Η Παιδαγωγική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (αριθμ. συνεδρίασης Κοσμητείας: 8/14.07.2020) εκφράζει τις πολύ σοβαρές ανησυχίες της για τον νόμο υπ' αριθμ. 4703 με τίτλο «Δημόσιες υπαίθριες συναθροίσεις και άλλες διατάξεις», ο οποίος εισάγει μέτρα περιορισμού, ανελευθερίας και υπονόμευσης του βασικού -συνταγματικά κατοχυρωμένου- δημοκρατικού δικαιώματος των πολιτών, συμπεριλαμβανομένων των μελών της ακαδημαϊκής κοινότητας (καθηγητών / καθηγητριών, φοιτητών/φοιτητριών, εργαζομένων στα Α.Ε.Ι.), για διεκδίκηση των αιτημάτων τους μέσα από κοινωνικές συναθροίσεις και κινητοποιήσεις. Με τα άρθρα του (άρθρο 6,7,8 & 13) φαίνεται να μετατρέπει τις αντιδράσεις και τις διαμαρτυρίες ενεργών πολιτών σε ποινικό αδίκημα και να διχάζει την κοινωνία μεταξύ αυτών που διεκδικούν συλλογικά τα δημοκρατικά τους δικαιώματα και όσων ερμηνεύεται αυθαίρετα ότι βλάπτονται από αυτές τις διεκδικήσεις. Με βάση τον ήδη ψηφισμένο νόμο, το δικαίωμα της κοινωνικής συνάθροισης και διεκδίκησης στον δημόσιο χώρο φαίνεται να συνδέεται με πρακτικές βίας, διακινδύνευσης και απειλής της δημόσιας ασφάλειας. Αναρωτιόμαστε αν η επιβολή περιορισμών σε δημόσιες συναθροίσεις χωρίς καμία αξιόπιστη αιτιολογία «όταν πιθανολογείται ότι η διεξαγωγή της θα διαταράξει δυσανάλογα την κοινωνικοοικονομική ζωή…» (άρθρο 8) συνάδει με δημοκρατικές αρχές και αξίες, συνταγματικά κατοχυρωμένες. Η παραχώρηση του δικαιώματος στην Αστυνομία για απαγόρευση διαδηλώσεων χωρίς σαφή κριτήρια, η εδραίωση διαμεσολαβητών από την αστυνομία ή το λιμενικό (άρθρο 5) υπονομεύουν το κατοχυρωμένο δικαίωμα έκφρασης και αντίδρασης των πολιτών, ιδιαίτερα σε μια χρονική περίοδο οξείας οικονομικής και κοινωνικής κρίσης.

ΚΟΣΜΗΤΕΙΑ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗΣ Α.Π.Θ.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)