to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Υπομονή μέχρι την Τρίτη του Πάσχα για την επαναπρόσληψη της εργαζόμενης στο Ε. Κ. Κομοτηνής

Μετά την δικαίωσή της από το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας


Την άμεση επιστροφή της κ. Ρυίας Πατσατζή στην εργασία της, μετά την δικαίωσή της από το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας (σ.σ.: εδώ το δημοσίευμα του Left.gr) ζητούν η ίδια και ο κ. Τάκης Μουμτζίδης, μέλος της «Ανεξάρτητης Συνδικαλιστικής Παρέμβασης», ώστε να μην χρειαστεί να ακολουθήσει την νομική οδό.

Από το 2013 η αντιπαράθεση 

Όπως έχουμε αναφέρει στα σχετικά ρεπορτάζ του Left.gr,  κ. Πατσατζή ήταν γραμματέας στο Εργατικό Κέντρο Κομοτηνής επί δεκαεπτά συναπτά έτη, ενεργή συνδικαλίστρια από το 2002, εκλεγμένη στην Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδος και από το 2015 πρόεδρος του νεοσύστατου κλαδικού σωματείου Εμπορίου και Υπηρεσιών ν. Ροδόπης, ενώ τον Ιανουάριο του 2017 εξελέγη στη διοίκηση του Εργατικού Κέντρου Κομοτηνής.

Στις 20 Μαρτίου της κοινοποιήθηκε με δικαστικό επιμελητή η απόλυση της, ενώ προηγουμένως, στις 13 Φεβρουαρίου, είχε πραγματοποιηθεί συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου, το οποίο είχε πάρει την απόφαση απόλυσης της, σύμφωνα με «πειθαρχική επιτροπή» που είχε συστηθεί. Πρόκειται για μια απόλυση, σύμφωνα με την κ. Πατσατζή, που οφείλεται στην πολυετή κόντρα της με τον πρόεδρο του Εργατικού Κέντρου κ. Παντελή Μαγαλιό.

Η ίδια αποδίδει την κόντρα στο γεγονός ότι άρχισε να μην συμφωνεί με τον Πρόεδρο στα συνδικαλιστικά θέματα και διεκδίκησε τα δικαιώματά της, μιας και είχε πρόβλημα με τη μισθοδοσία της, μετά το κλείσιμο της Εργατικής Εστίας το 2012. Η εργαζόμενη «κέρδισε» τα ασφαλιστικά μέτρα το 2015, όμως τα προβλήματα με τη μισθοδοσία συνεχίστηκαν.

Το 2013 αποφάσισε να περάσει σε διαφορετική συνδικαλιστική παράταξη από αυτή του προέδρου, κάτι που θεωρεί πώς τον εξόργισε, και έτσι ξεκίνησε η αντιπαράθεση που κατέληξε στην πρωτοφανή στα συνδικαλιστικά χρονικά απόλυση. 

Όπως έχουμε καταγράψει στο Left.gr, η εργαζόμενη καταγγέλλει ότι το Ε.Κ. Κομοτηνής είναι το μοναδικό Εργατικό Κέντρο στην Ελλάδα που δεν έχει τηλέφωνο, φαξ, ίντερνετ, ενώ η όποια επικοινωνία με το κέντρο γίνεται μέσω του κινητού που Προέδρου, και όχι μέσω της γραμματείας.

Μάλιστα, έχει αναφέρει πώς από την ώρα που άλλαξε παράταξη, της κόπηκε η πρόσβαση τα μητρώα μελών, σε αντίθεση με όλες τις γραμματείς σε όλα τα εργατικά κέντρα της Ελλάδας.

Επίσης, ένα ολόκληρο τρίμηνο το καλοκαίρι, από τον Ιούνιο μέχρι και τέλη Σεπτεμβρίου, είχε μείνει χωρίς υπολογιστή, εκτυπωτή και φωτοτυπικό, με την αιτιολογία ότι χάλασε ο υπολογιστής του ταμία και έπρεπε να μεταφερθεί εκεί, και αυτή έκανε ασφαλιστικά για να μπορέσω να διεκδικήσει τα μηχανήματα, και παραμονή της εκδίκασής τους αυτά επέστρεψαν.

«Σαφέστατα η επικοινωνία και η συνεργασία είναι δύσκολη. Εγώ όμως έχω όλη την καλή διάθεση να συνεργαστώ. Είμαι υπάλληλος και οφείλω να έχω σεβασμό στη διοίκηση, και σεβασμό στον προϊστάμενό μου, απλά ο σεβασμός σταματάει εκεί που καταπατάται η ελευθερία σκέψης και λήψης αποφάσεων, και η ελευθερία της βούλησης» σημείωσε σε ραδιοφωνικής της συνέντευξη σε τοπικό ραδιόφωνο (εδώ αναλυτικά). 

Μετά το πόρισμα του Σ.ΕΠ.Ε., που έκρινε άκυρη και αντισυνδικαλιστική την απόλυση, διότι δεν ακολουθήθηκε η κατάλληλη διαδικασία, η διοίκηση του εργατικού καλείται να επαναπροσλάβει άμεσα την κ. Πατσατζή. Η ίδια, σε συνεννόηση με την παράταξή της αλλά και τη νομική της σύμβουλο, θα περιμένει μέχρι την Τρίτη του Πάσχα την απόφαση του προέδρου και τη πλειοψηφίας του Ε.Κ. και δηλώνει πως θα ακολουθήσει τη νομική οδό σε περίπτωση που δεν την επαναφέρουν στη θέση της, σύμφωνα με τις «επιταγές» του Σ.ΕΠ.Ε.

Άμεση αποκατάσταση ζητεί η Ανεξάρτητη Συνδικαλιστική Παρέμβαση

Όπως τονίζει σε ανακοίνωσή της η συνδικαλιστική παράταξη του Εργατικού Κέντρου Κομοτηνής, «Ανεξάρτητη Συνδικαλιστική Παρέμβαση», με αφορμή το πρόσφατο πόρισμα του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας:

«Ευτυχώς στη χώρα μας, δεν έχουν ισοπεδωθεί τα πάντα, όπως επιδιώκουν κάποιοι, που θέλουν να επικρατήσει ο νόμος της Ζούγκλας  και οι θεσμοί του  Κράτους  φαίνεται να  λειτουργούν.

Όπως είχαμε καταγγείλει, η απόλυση της υπαλλήλου και συνδικαλίστριας, στην οποία προχώρησε ο Πρόεδρος και η πλειοψηφία του  Εργατικού Κέντρου Κομοτηνής ήταν  άκυρη και παράνομη και επιβεβαιωνόμαστε και  από το πόρισμα  του ΣΕΠΕ Ροδόπης  (Αρ.Δελτίου Διαφ. 93105/30-3-2018) .

Περιμένουμε την άμεση επαναπρόσληψη της συναδέλφισσας Ρύιας Πατσατζή από το Ε.Κ. Κομοτηνής, όπως καλείται από το πόρισμα να κάνει.

Η παραβίαση των παραπάνω, συνεπάγεται την επιβολή ποινικών (άρθρο 23 Ν. 1264/82) και διοικητικών κυρώσεων (άρθρο 24 Ν. 3966/2011 όπως ισχύει).

Επειδή προβλέπονται και χρηματικά πρόστιμα, καλούμε τον Πρόεδρο και την πλειοψηφία να μην επιβαρύνει το Ε.Κ. Κομοτηνής με περεταίρω οικονομικά βάρη, μια και  κάτι τέτοιο δεν θα το επιτρέψουμε να γίνει, αφού πρόκειται για χρήματα των εργαζομένων.»

2022 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)