to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

15:17 | 03.09.2020

Πολιτική

«Υποκύψατε στις πιέσεις αεροπορικών εταιρειών, εφοπλιστών και tour operators, και ανοίξατε τον τουρισμό χωρίς σχέδιο»

«Καταφέρατε με την ασυνάρτητη πολιτική σας να δυσφημίσετε τη χώρα μας, να ταλαιπωρήσετε τους Σέρβους τουρίστες (και όχι μόνο) στα σύνορα και φυσικά να δώσετε ένα ακόμα χτύπημα στους επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στο χώρο του τουρισμού στη Βόρεια Ελλάδα», τόνισε μεταξύ άλλων, απευθυνόμενη στον Χ. Θεοχάρη στη Βουλή, η τομεάρχης Τουρισμού της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, Κατερίνα Νοτοπούλου


Αναλυτικά η ομιλία της τομεάρχη Τουρισμού της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ και βουλευτή Α' Θεσσαλονίκης, Κατερίνας Νοτοπούλου στην Ολομέλεια της Βουλής, ως εισηγήτρια στο σ/ν Υπουργείου Τουρισμού «Κύρωση της Συμφωνίας μεταξύ της Κυβέρνησης της Ελληνικής Δημοκρατίας και της Κυβέρνησης της Δημοκρατίας της Σερβίας για συνεργασία στον τομέα του τουρισμού»:

Κυρίες και κύριοι βουλευτές,

ερχόμαστε σήμερα να κυρώσουμε μια συμφωνία για συνεργασία στον τουρισμό, μεταξύ Ελλάδας-Σερβίας που είχε προετοιμαστεί και υπογραφεί από την Κυβέρνησή του Αλέξη Τσίπρα με Υπουργό τουρισμού την Έλενα Κουντουρά.

Προφανώς λοιπόν συμφωνούμε με την κύρωση της συμφωνίας αυτής. Άλλωστε, εμείς χαράξαμε τον δρόμο και την υπογράψαμε, όταν τα πράγματα για τον ελληνικό τουρισμό, ήταν πολύ διαφορετικά.

Δυστυχώς, σήμερα που επιτέλους κυρώνεται αυτή η συμφωνία, εσείς έχετε καταφέρει ήδη να ναρκοθετήσετε τις σχέσεις μας χάρη στις διαρκείς παλινωδίες, αντιφάσεις και λάθη σας.

Έχετε καταφέρει να τα κάνετε μπάχαλο σε κάθε πεδίο εφαρμογής της πολιτικής σας.

Οι ευθύνες είναι βαρύτατες, είναι δικές σας, ανήκουν στην κυβέρνηση της ΝΔ.

Ασυνάρτητη πολιτική. Από τη μία, φόντο το ηλιοβασίλεμα στην Σαντορίνη, να καλεί ο Πρωθυπουργός να καλεί τους τουρίστες να έρθουν στην Ελλάδα που είναι ασφαλής και από την άλλη, οι τουρίστες, οι γείτονές μας από την Σερβία να συνωστίζονται στα σύνορα στον Προμαχώνα, να αλλάζετε διαρκώς τις οδηγίες με καινούρια ΦΕΚ , από τους Ευζώνους να τους στέλνετε στον Προμαχώνα χωρίς προηγούμενη ειδοποίηση, να αλλάζετε ΦΕΚ, να τους στέλνετε πίσω στο σπίτι τους να ξεπακετάρουν , να απαγορεύετε την είσοδο στην χώρα τον Ιούλιο. Άλλαξαν τα επιδημιολογικά δεδομένα μέσα σε μια νύχτα;

Ας τα πάρουμε με τη σειρά.

Καταφέρατε με την ασυνάρτητη πολιτική σας να δυσφημίσετε τη χώρα μας, να ταλαιπωρήσετε τους Σέρβους τουρίστες (και όχι μόνο) στα σύνορα και φυσικά να δώσετε ένα ακόμα χτύπημα στους επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στο χώρο του τουρισμού στη Βόρεια Ελλάδα.

Από τη μια με φόντο το ηλιοβασίλεμα της Σαντορίνης καλείτε τους τουρίστες να επισκεφθούν την Ελλάδα και από την άλλη Σέρβοι ταξιδιώτες που έχουν φτάσει στα σύνορα με την Ελλάδα αναγκάζονται να επιστρέψουν σπίτι τους γιατί δεν έχετε φροντίσει εγκαίρως να τους ενημερώσετε με ΦΕΚ που εκδίδετε μες τη νύχτα. Στη συνέχεια τους στέλνετε από τον Προμαχώνα και πάλι χωρίς να τους έχετε ενημερώσει εγκαίρως ενώ βρίσκονται ήδη στους Ευζώνους. Μετά τους απαγορεύετε νύχτα πάλι τον Ιούλιο την είσοδο στη χώρα.

Αν θυμάστε η απαγόρευση έμπαινε σε ισχύ στις έξι το πρωί. Έσπευσαν να περάσουν τον Προμαχώνα πριν τις έξι. Προκλήθηκε συνωστισμός και κατακραυγή και τελικά τους επέτρεψαν να περάσουν. Σε πόσους έγιναν τεστ;

Έχουμε πλήθος δημοσιευμάτων, την επίσημη αντίδραση της Σερβίας, και τους ξενοδόχους της Πιερίας σε ανακοίνωσή τους να σας λένε «Μεγάλη δυσφήμιση ειδικά για τη Βόρεια Ελλάδα. Η χώρα έχει χάσει την αξιοπιστία της όχι μόνο στους Έλληνες επαγγελματίες και εργαζόμενους στον Τουρισμό αλλά και σε ΟΛΕΣ τις τουριστικές αγορές.

Σήμερα λοιπόν έχετε άλλη μία ευκαιρία που σας άφησε ο ΣΥΡΙΖΑ ως παρακαταθήκη. Αντί να το αναγνωρίσετε και να εργαστείτε σκληρά για την υλοποίηση,

Εσείς σκοπίμως αρκείστε στο να δημιουργήσετε ψευδείς εντυπώσεις. Στην προχθεσινή συζήτηση στην επιτροπή ισχυριστήκατε πως η πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ δεν είχε και σπουδαία αποτελέσματα, καθώς συγκρίνατε τις εισερχόμενες τουριστικές ροές από την Σερβία τα έτη 2014 και 2019. Για την ιστορία, σας θυμίζω ότι μετά το 2014 η Σερβία μπήκε στο ΔΝΤ με το δεύτερο υψηλότερο έλλειμα στην Ευρώπη, 9,4% το 2014, από όπου βγήκε το 2017, όταν και ξεκινήσαμε να ανακτούμε το χαμένο χρόνο. Μην δημιουργείτε λοιπόν ψευδείς εντυπώσεις.

Την δουλειά της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ και της Έλενας Κουντουρά παρουσιάζετε κάθε τρεις και λίγο από τότε που αναλάβατε. Από τη συμφωνία για της αεροπορική σύνδεση της Αθήνας με τη Σαγκάη που είχε κλειστεί επί ΣΥΡΙΖΑ μέχρι τις αφίξεις, τα έσοδα και το άνοιγμα στις σχολές ξεναγών που η ΝΔ είχε κλείσει.

Δεν ήταν βέβαια η μοναδική διαστρέβλωση την οποία επιχειρήσατε.

Είπατε: «δεν είπα ποτέ, ότι δεν θα αυξηθεί η πληρότητα»

Στην πραγματικότητα το είπατε στον ΑΝΤ 1 στις 30 Ιουλίου 2020

Είπατε όμως και μία αλήθεια προχθές. Είπατε:

«Δεν είναι ο τουρισμός το πρόβλημα. Η δική μας χαλαρότητα, είναι. Το ότι πιστέψαμε ότι κερδίσαμε τη μάχη είναι.» Και είναι ίσως η πρώτη φορά που αναγνωρίζει κυβερνητικό στέλεχος με γλώσσα λανθάνουσα, την αλήθεια. Ότι είστε επικίνδυνοι για τη δημόσια υγεία, και εσείς και το επιτελικό σας κράτος.

Σε άλλη συνέντευξή σας είπατε πως ο κορονοϊός είναι ευκαιρία για τον ελληνικό τουρισμό, σε άλλη πως από τα μέσα καλοκαιριού ο τουρισμός θα επανέλθει στην κανονικότητα.

Αυτή σας η «διορατικότητα» οι εμμονές και οι ιδεοληψίες, αυτές οι καθυστερήσεις και οι παλινωδίες σας μας οδήγησαν εδώ. Το εύκολο ήταν να κλείσετε τον κόσμο στο σπίτι. Μεθύσατε από τη δήθεν επιτυχία σας και ενώ σε ολόκληρο τον κόσμο οι κυβερνήσεις έδιναν μάχη με τον κορονοϊό εσείς ψάχνατε πρωτιές και δάφνες. Το δύσκολο ήταν να επανεκκινήσει ο τουρισμός και η οικονομία και να παραμείνουμε ασφαλείς.

Και επειδή συστηματικά υποβαθμίζετε τις τελευταίες μέρες το ρόλο των εισερχόμενων κρουσμάτων και υπερτονίζετε την ατομική ευθύνη, στη λογική η «επιτυχία δική σας» , η αποτυχία των πολιτών…

Από τα κρούσματα λοιπόν που ανακοινώνετε την ημέρα λέτε ότι μόνο τα είκοσι είναι εισαγόμενα. Δε λέτε όμως ότι κάνετε τεστ σε 1/8 επισκέπτες μόνο!

Καταγράφετε λοιπόν ως εγχώρια πολλά από τα δευτερογενή από ανθρώπους που ήρθαν από το εξωτερικό.

Λέτε δε φταίει ο τουρισμός. Και συμφωνούμε απόλυτα. ΕΣΕΙΣ ΦΤΑΙΤΕ.

Εάν είχατε βάλει ως απαραίτητη προϋπόθεση εισόδου στη χώρα χωρίς διακρίσεις ένα αρνητικό τεστ 72 ώρες πριν, τότε και θα ήταν πολύ μικρότερος ο κίνδυνος για τη δημόσια υγεία, και θα ήταν πιο θελκτικός ο προορισμός ως πραγματικά ασφαλής με αυστηρά κριτήρια, και δε θα τελείωνε η σεζόν τόσο νωρίς.

Ένα πλεονέκτημα είχαμε ως χώρα, ότι θα ήμασταν ασφαλής προορισμός. Και καταφέρατε να μας δυσφημίσετε.

Την ώρα που η πανδημία είναι σε έξαρση και ο πρωθυπουργός καμαρώνει για τα πολλά τεστ το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας δηλώνει την αδυναμία να διενεργήσει τεστ γιατί δεν φρόντισαν να διασφαλίσουν την προμήθεια αντιδραστηρίων!

Αρέσκεστε φυσικά στο να δημιουργείτε ψευτοδιλήμματα. Η άνοιγμα του τουρισμού ή δημόσια υγεία.

Ενώ στην πραγματικότητα οφείλουν να συμβαδίσουν. Ειδικά σε μία χώρα που έχει υψηλό βαθμό εξάρτησης από τον τουρισμό δεν έπρεπε ούτε τα στάνταρ να ρίξουμε ούτε να κλείσουμε τα σύνορα. ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΒΑΛΟΥΜΕ ΠΙΟ ΑΥΣΤΗΡΑ ΚΡΙΤΗΡΙΑ. ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΕΝΔΥΝΑΜΩΣΟΥΜΕ ΤΟ ΕΣΥ.

Τόσους μήνες ούτε προσλήψεις -δρομολογημένες από τον ΣΥΡΙΖΑ κάνατε, ούτε εξοπλίσατε τις δημόσιες δομές υγείας, ούτε τεστ προμηθευτήκατε…

πήγατε να βγάλετε τσάμπα τον κορονοϊό και τώρα όλη η χώρα πληρώνει τα σπασμένα σας.

Δυστυχώς ούτε σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης σταθήκατε στο ύψος των περιστάσεων. Έπρεπε ως χώρα να πρωτοστατήσουμε στην διεκδίκηση της εφαρμογής ενιαίου υγειονομικού πρωτοκόλλου. Αποτύχατε και σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Υποκύψατε στις πιέσεις αεροπορικών εταιρειών, εφοπλιστών και tour operators, και ανοίξατε τον τουρισμό χωρίς σχέδιο.

Βάζετε λουκέτο στις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον χώρο του τουρισμού-επισιτισμού. Οι αποφάσεις σας έπληξαν ανεπανόρθωτα επαγγελματίες και εργαζόμενους.

Φέρατε πολλές χιλιάδες ανθρώπων αντιμέτωπους με το φάσμα των απολύσεων και της ανεργίας. Τους φέρατε στα όρια της εξαθλίωσης μην ξέροντας πώς να ανταποκριθούν στις βασικές ανάγκες επιβίωσης.

Κι ενώ ο κυβερνητικός σας εκπρόσωπος μέσω των ΜΜΕ επαίρονταν για το άνοιγμα του Τουρισμού, οι άνθρωποι της αγοράς, οι εργαζόμενοι και τα νούμερα τους διέψευσαν οικτρά. Μάλιστα, ο κ. Πέτσας, είπε πως τα έσοδα από τον τουρισμό φέτος θα αγγίξουν περίπου τα 5 δισεκατομμύρια ευρώ! Οι πραγματικές εκτιμήσεις των εσόδων φέτος φαίνεται ότι δεν θα υπερβούν τα 3 δις. Ευρώ.

Στα όρια του κωμικού βέβαια, και σίγουρα ακατανόητο το χθεσινό σας σχόλιο στο Twitter. Τρικυμία εν κρανίω κύριε Υπουργέ.

Είπατε στο βήμα αυτό για συμμαχία Νοτοπούλου ΣΕΤΕ, σπεύσατε με ανάρτηση στο Twitter να διορθώσετε. Από που ορμώμενος άραγε;

Κ. Θεοχάρη, μπερδεύεστε. Ο ΣΕΤΕ είναι κοινωνικός εταίρος. Ο σεβασμός στους θεσμούς, στους κοινωνικούς εταίρους, στα αιτήματα τους, στη συμβολή τους στη χάραξη πολιτικής- είτε συμφωνούμε είτε όχι- είναι βασικό χαρακτηριστικό της στάσης μας τόσο ως κυβέρνηση όσο και ως αξιωματική αντιπολίτευση.

Και γενικότερα προφανώς διαχρονικά οι συμμαχίες μας δεν έχουν σχέση με τις δικές σας. Δεν είναι σχέσεις συναλλαγής.

Η εκτίμηση του εκπροσώπου της ελληνικής κυβέρνησης για την πανδημία του κύριου Μόσιαλου ο οποίος δήλωσε : «Χρειαζόμαστε άμεσα μία εθνική στρατηγική για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Μία στρατηγική που δεν θα είναι ένα σύνολο αντανακλαστικών κινήσεων, ούτε η αλλαγή πολιτικής χωρίς επιστημονική τεκμηρίωση.»

Όλος ο υποτιθέμενος σχεδιασμός από την επανέναρξη της τουριστικής δραστηριότητας, ήταν μια παλινωδία.

παλινωδίες με τα υγειονομικά πρωτόκολλα, με τα ξενοδοχεία καραντίνας λάθη των κυβερνητικών στελεχών και έλλειψη στη μεταξύ τους συνεννόηση με αποτέλεσμα την υπονόμευση του ελληνικού τουριστικού προϊόντος.

Κύριε Υπουργέ, έχουμε μπροστά μας την κατάρτιση του προϋπολογισμού για το έτος 2021 και την εκτίμηση του κλεισίματος του 2020. Οπότε, αν και ρητορικό το ερώτημα, τι σας αφορά περισσότερο; Η ελεύθερη πτώση των εσόδων; Οι απολύσεις; Η ανεργία; τα λουκέτα;

Και σας καλώ να μας απαντήσετε σήμερα, εφόσον έχει προηγηθεί η συνδιάσκεψη στο Υπουργείο Τουρισμού για το Ταμείο Ανάκαμψης με βάση και τους άξονες της Επιτροπής Πισσαρίδη,

Επιβεβαιώνετε την πληροφορία ότι τα χρήματα από το ταμείο ανάκαμψης θα περνάνε από τις τράπεζες; Που σημαίνει τραπεζικά κριτήρια; Που σημαίνει πάλι οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις εκτός;

Ποιες πολιτικές σκοπεύετε να υιοθετήσετε για τη στήριξη της νησιωτικότητας;

Πως θα διασφαλίσετε τις συναλλαγές με τους tour operators όπως ζητούν οι ξενοδόχοι για μην επαναληφθεί το φαινόμενο Thomas Cook;

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

ο χώρος του τουρισμού περνάει βαθιά κρίση. Αυτό το γνωρίζαμε από την αρχή της σεζόν. Για αυτό επιλέξαμε ως ΣΥΡΙΖΑ την προσεκτική διαμόρφωση ενός πακέτου μέτρων ανάκαμψης μέσα από τη συστηματική διαβούλευση με τους φορείς, από την πρώτη στιγμή της εκδήλωσης της πανδημίας. Με καθημερινές σχεδόν τηλεδιασκέψεις, και στη συνέχεια επισκεφθήκαμε με τον Αλέξη Τσίπρα όλη την Ελλάδα. Από την Ρόδο έως την Κρήτη, τα νησιά του Ιονίου, τις Κυκλάδες, αλλά και σε παραμελημένους από την Κυβέρνηση τουριστικούς προορισμούς, όπως περιοχές της Θράκης ή της Ηλείας. Όλες περιοχές με εξίσου δυναμική προοπτική που οι παλινωδίες της Κυβέρνησης τις καταδίκασαν σε οικονομικό μαρασμό.

Αυτό που νιώσαμε παντού ήταν οδυνηρό. Οι ελάχιστες ελπίδες που έτρεφαν οι άνθρωποι στον χώρο του τουρισμού για την διάσωση του, γρήγορα εξανεμίστηκαν. Χιλιάδες άνθρωποι βρέθηκαν να αντιμετωπίζουν πρόβλημα επιβίωσης, τόσο στο χώρο των εργαζομένων του τουρισμού-επισιτισμού όσο και των τουριστικών επιχειρηματιών στο σύνολο τους, οι οποίοι αν δεν έχουν ήδη βάλει, φλερτάρουν με το λουκέτο.

Εσείς πάλι περιοριστήκατε σε εκ των προτέρων οργανωμένες φιέστες;

Στα εργασιακά, βαφτίσατε την αναστολή εργασίας και την επιδότηση ανεργίας «θωράκιση της εργασίας». Διευρύνατε το καθεστώς αναστολής εργασίας με μειωμένες αποδοχές, υλοποιώντας το κρυφό της σχέδιο για μείωση των αποδοχών

Κ. Θεοχάρη ζητήσατε να σας κρίνουμε εκ του αποτελέσματος.

Λυπάμαι αλλά αν ήταν έτσι έπρεπε να έχετε επίγνωση και να παραιτηθείτε.

Σήμερα λοιπόν καταρτίστε ένα πλάνο ανταγωνιστικότητας, προβολής και στήριξης των τοπικών οικονομιών που στηρίζονται στη φιλοξενία.

Στηρίξτε έστω τώρα τους εργαζόμενους και τις επιχειρήσεις.

Εργαστείτε για τον ελληνικό τουρισμό.

Προστατεύστε έστω τώρα το τουριστικό μας προϊόν.

Σταματήστε έστω τώρα να κυνηγάτε φαντάσματα και αναλάβετε τις ευθύνες σας.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)