to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

13:20 | 06.10.2022

Πολιτική

Ανδρουλάκης στην επιτροπή PEGA: «Περιμένουν από το θύμα να πει γιατί τον παρακολουθούσαν και να βρει ποιος έχει το Predator στην Ελλάδα;»

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛΛ μιλώντας στην Εξεταστική του Ευρωκοινοβουλίου για τις υποκλοπές, απέδωσε την παρακολούθησή του σε πολιτική σκοπιμότητα: «Είναι προφανές για μένα ότι οι λόγοι είναι πολιτικοί. Δεν μπορεί να είμαι οκτώ χρόνια ευρωβουλευτής και ποτέ να μη μου έχει συμβεί κάτι τέτοιο, είτε με το Predator είτε με τις μυστικές υπηρεσίες της χώρας και ξαφνικά να με παρακολουθούν μόλις δήλωσα ότι θέλω να είμαι υποψήφιος για την προεδρία του ΠΑΣΟΚ».


O πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ - Κινήματος Αλλαγής Νίκος Ανδρουλάκης, κατέθεσε σήμερα το πρωί στην εξεταστική επιτροπή PEGA του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, στο Στρασβούργο, όπου περιέγραψε την ταυτόχρονη παρακολούθησή του από την ΕΥΠ και την απόπειρα παγίδευσης του κινητού τηλεφώνου του με το λογισμικό Predator κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εσωκομματικής περιόδου, πριν από ένα χρόνο, όπως είπε. Αφού περιέγραψε εκ νέου την αλληλουχία των συμπτώσεων και τις ενέργειες της κυβέρνησης να αποστεί τυχόν ευθυνών της, ο κ. Ανδρουλάκης επέδωσε την παρακολούθησή του σε πολιτική σκοπιμότητα.

«Είναι προφανές για μένα ότι οι λόγοι είναι πολιτικοί. Δεν μπορεί να είμαι οκτώ χρόνια ευρωβουλευτής και ποτέ να μη μου έχει συμβεί κάτι τέτοιο, είτε με το Predator είτε με τις μυστικές υπηρεσίες της χώρας και ξαφνικά να με παρακολουθούν μόλις δήλωσα ότι θέλω να είμαι υποψήφιος για την προεδρία του ΠΑΣΟΚ».


Μπορείτε επίσης να παρακολουθήσετε ζωντανά την κατάθεση Ανδρουλάκη εδώ.

Ο κ. Ανδρουλάκης περιέγραψε αρχικά το πώς εντοπίστηκε στο δικό του κινητό το παράνομο κακόβουλο λογισμικό Predator και περιέγραψε το πώς σταδιακά ασκήθηκε στην κυβέρνηση Μητσοτάκη όσο και μεγαλύτερη πίεση και τελικά «ανακοίνωσε ότι πέρα από αυτή την απόπειρα που εντόπισε το Ευρωκοινοβούλιο, με παρακολουθούσαν και οι μυστικές υπηρεσίες της χώρας μας, από τα μέσα Σεπτεμβρίου 2021 μέχρι και τα μέσα Δεκεμβρίου 2021».

Υπάρχουν κάποιες «διαβολικές συμπτώσεις που προσπαθεί η κυβέρνηση Μητσοτάκη να αποφύγει, τα καυτά ερωτήματα που υπάρχουν», είπε ο κ. Ανδρουλάκης:

  • ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μετέφερε την ΕΥΠ από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη στο πρωθυπουργικό του γραφείο
  • η απόπειρα με το Predator με την παρακολούθηση των μυστικών υπηρεσιών της χώρας σε εμένα είναι ακριβώς το ίδιο διάστημα, η διαφορά είναι ελάχιστες ημέρες, τον Σεπτέμβριο, μέσα Σεπτεμβρίου με 21 Σεπτεμβρίου 2021. Μιλάμε για δύο γεγονότα που συγχρονίζονται παρότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη λέει ότι δεν χρησιμοποιεί το Predator. Δεν κάνει τις κινήσεις που χρειάζονται για να μάθουμε επιτέλους ποιος χρησιμοποιεί το Predator στην Ελλάδα. Διότι δεν είμαι ο μόνος, πριν λίγες εβδομάδες στην Pega ήρθαν και δημοσιογράφοι. Ένας από αυτούς, είχε χακαριστεί το κινητό του από το Predator
  • Ο χρόνος παρακολούθησής μου από την ΕΥΠ είναι ακριβώς όλη η προεκλογική περίοδος για την ανάδειξη της ηγεσίας της παράταξής μας. Εκείνους τους μήνες είχαμε εκλογές για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ όπου είχα καταθέσει υποψηφιότητα. Εκλέχθηκα πρόεδρος στις 12 Δεκεμβρίου του 2021. Ουσιαστικά η παρακολούθησή μου και η απόπειρα παγίδευσης είναι κατά την προεκλογική περίοδο που ξεκίνησα για να εκλεγώ πρόεδρος. Υπήρχε ισχυρό πολιτικό ενδιαφέρον.

«Υπάρχει μία θεωρία περί απορρήτου», συνέχισε, «ότι μπορούν να επικαλεστούν "εθνικό λόγο" οι μυστικές υπηρεσίες για την παρακολούθηση. Από την αρχή αυτής της περιπέτειας υπήρξαν κάποιες διαρροές. Οι πρώτες ήταν ότι κάποιες πρεσβείες τρίτων χωρών ζήτησαν από τη χώρα μου να με παρακολουθήσει. Μιλούσαν για την Ουκρανία και την Αρμενία. Μέσα σε λίγες ώρες απάντησαν οι πρεσβείες ότι όλα αυτά είναι fake news και ουδέποτε είχαν αιτηθεί κάτι τέτοιο στις ελληνικές μυστικές υπηρεσίες».

«Ρωτάω λοιπόν την κυβέρνηση, ότι οφείλει να απαντήσει ποιοι είναι οι λόγοι παρακολούθησης. Για μένα είναι προφανές ότι είναι πολιτικοί. Δεν μπορεί να είμαι 8 χρόνια βουλευτής, ποτέ να μην μου έχει συμβεί κάτι τέτοιο, είτε με Predator είτε από τις μυστικές υπηρεσίες της χώρας και ξαφνικά να με παρακολουθούν μόλις δήλωσα ότι είμαι υποψήφιος για την προεδρία του ΠΑΣΟΚ. Για μένα, είναι ξεκάθαρα πολιτικοί οι λόγοι».

«Χρησιμοποιούν νόμο που έχει ψηφίσει η ΝΔ για να μην ανακοινώσουν δημοσίως τους λόγους. Για εμένα, δεν υπάρχουν λόγοι. Είναι προφανές ότι δεν ανακοινώνουν κάτι γιατί δεν υπάρχει τίποτα, με ένα "αλα καρτ απόρρητο". Σύμφωνα με το νόμο μπορεί ο διοικητής της ΕΥΠ να πει "επικαλούμαι λόγους εθνικής ασφάλειας και δεν ανακοινώνω το λόγο της παρακολούθησης. Στην Εξεταστική της Βουλής στην Ελλάδα όμως, ο διοικητής της ΕΥΠ την περίοδο του ΣΥΡΙΖΑ ουσιαστικά μίλησε για όλες τις δραστηριότητες, ουσιαστικά χωρίς να κάνει χρήση του "απορρήτου". Οι διοικητές της επόμενης περιόδου και ειδικότερα της δικής μου υπόθεσης χρησιμοποιούν το απόρρητο για να μην ανακοινώσουν στην ελληνική κοινή γνώμη τι ακριβώς έχει συμβεί. Άρα, δεν τηρείται ο νόμος», τόνισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛΛ.


Όπως τόνισε, «έχω δώσει διέξοδο στον πρωθυπουργό. Υπάρχει νόμος του 2008 που επιτρέπει ο πρωθυπουργός ως προϊστάμενος να κάνει άρση απορρήτου και να ενημερώσει η ΕΥΠ την ανεξάρτητη Αρχή ώστε αυτή να με ενημερώσει. Εγώ έκανα αίτηση σε αυτή την ανεξάρτητη Αρχή για να ενημερωθώ. Μου απάντησαν ότι βάσει του νόμου δεν μπορεί να με ενημερώσει. Τι λέει η κυβέρνηση Μητσοτάκη; Αν θέλεις ενημέρωση πήγαινε στην ΕΥΠ. Γιατί; Γιατί θα μου πουν κάτι το οποίο δεν θα είναι νόμιμο, μέσω νόμιμης διαδικασίας, για να είναι επίσημο. Μία ανεπίσημη συζήτηση δεν έχει καμία αξία, δεν εμπιστεύομαι την διαδικασία αυτή, δεν μπορεί να υπάρξει νόμιμο προϊόν, μπορεί άλλα να πουν σε εμένα και άλλα έξω, όπως την προηγούμενη περίοδο. Γι' αυτό καταθέσαμε τροπολογία, αν δεν θέλουν να χρησιμοποιήσουν το νόμο του 2008, να αλλάξουμε το νόμο του 2021, να γίνει νόμιμη ενημέρωση για τους λόγους της παρακολούθησης».


Κλείνοντας την αρχική του τοποθέτηση, ο κ. Ανδρουλάκης τόνισε ότι «υπάρχει ένα μεγάλο ζήτημα για όλους εμάς, την ΕΕ, τους ευρωβουλευτές, την Επιτροπή, το Συμβούλιο. Θέλουμε να υπερασπιστούμε τις ευρωπαϊκές αξίες; Να ζούμε σε μία Ευρώπη όπου ο σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, του Κράτους Δικαίου, της διάκρισης των εξουσιών, θα καθορίζει το μέλλον της; Ή θέλουμε να ζούμε σε μία Ευρώπη που οι χειρότερες πρακτικές που αξιοποιούν χώρες failed states θα γίνουν κανονικότητα; Εγώ αυτό δεν το δέχομαι ως Σοσιαλιστής. Πιστεύω ότι πρέπει να αγωνιστούμε ώστε να κατοχυρώσουμε τις ευρωπαϊκές αξίες και να μην επιτρέψουμε τα παράνομα αυτά λογισμικά να χρησιμοποιούνται εις βάρος της Δημοκρατίας και εις βάρος των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, όπως συνέβη στη δική μου περίπτωση. Δεν είναι προσωπικό ζήτημα, είναι ζήτημα Δημοκρατίας και πρέπει να αγωνιστούμε όλοι για να υπάρξει νομοθετικό πλαίσιο που θα καθορίσει ένα φωτεινότερο μέλλον, όχι σκοτεινό, ενός Μεσαίωνα όπου ολιγάρχες ή πολιτικοί, θέλοντας να κρατήσουν την εξουσία με νύχια και με δόντια, θα χρησιμοποιούν αυτές τις απαράδεκτες, σκοτεινές πρακτικές».

Επίθεση από τον Αλβάρες

Ιδιαίτερη εντύπωση έκανε η επιθετική παρέμβαση του Ζ. Αλβάρες, συντονιστή του ΕΛΚ στην εξεταστική επιτροπή, που έφτασε να πει στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ ότι  «ουσιαστικά θέλετε να αμαυρώσετε την Ελληνική Δημοκρατία. Αυτό γίνεται ουσιαστικά από εσάς και άλλα κόμματα της Αριστεράς» (!)

O N. Ανδρουλάκης του απάντησε ως εξής: «Περιμένουν από το θύμα να πει γιατί τον παρακολουθούσαν και να βρει ποιος έχει το Predator στην Ελλάδα; Η κυβέρνηση πρέπει να πει γιατί με παρακολουθούσε. Η κυβέρνηση πρέπει να βρει ποιος έχει το Predator. Ακούω την επίκληση εθνικού λόγου. Ποιοι εθνικοί λόγοι είναι πίσω από ένα δημοσιογράφο που ερευνά ένα σκάνδαλο ή πίσω από έναν πολιτικό που δηλώνει υποψήφιος για την ηγεσία ενός κόμματος; Και να σας προβληματίζει κ. Αλβάρες, διότι τα επιχειρήματα που είπατε, τα χρησιμοποιούν πολλές φορές ο Ορτέγκα και ο Μαδούρο. Να σας προβληματίζει πάρα πολύ. Τα ίδια επιχειρήματα που χρησιμοποιείτε εις βάρος μου, χρησιμοποιούν τα καθεστώτα της Λατινικής Αμερικής. Να είστε σίγουρος ότι εγώ αγαπάω περισσότερο την Ελλάδα από αυτούς που σας έστειλαν αυτές τις ερωτήσεις, διότι ουδέποτε θα έκανα χρήση τέτοιων δόλιων πρακτικών εις βάρος της δημοκρατίας μας για να εκθέσω διεθνώς την Ελλάδα».

«Μιλήστε με όσους αρνήθηκε η κυβέρνηση και η ΝΔ να καταθέσουν»

Ο κ. Ανδρουλάκης ζήτησε από τα μέλη της Επιτροπής PEGA, κατά την παραμονή τους στην Αθήνα το επόμενο διάστημα, να ζητήσουν να μιλήσουν με όσους αρνήθηκε η κυβέρνηση και η ΝΔ να καταθέσουν επικρίνοντας τη στάση του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη .«Ο κ. Μητσοτάκης έδωσε προχθές μία συνέντευξη στους "Sunday Times" και τι έλεγε; Δεν είναι πια εθνικός λόγος. Λέει: "Δεν ξέρω τι έχει συμβεί σε αυτή την υπόθεση, αλλά αυτοί που ήθελαν να πετύχουν κάτι, το πέτυχαν. Διέρρηξαν τις σχέσεις μου με το ΠΑΣΟΚ". Τελικά ήταν πολιτικός ο λόγος της παρακολούθησης ή εθνικός; Διότι ο πρωθυπουργός αλλάζει τις απόψεις του σαν τα πουκάμισα. Πώς λέει ένας πρωθυπουργός ότι είναι νόμιμο λάθος, αν δεν ξέρει το λόγο της παρακολούθησης; Και πώς απολύει τον πιο στενό του συνεργάτη, τον ανιψιό του, από γραμματέα και τον διοικητή των μυστικών υπηρεσιών αν δεν ξέρει το λόγο της παρακολούθησης;

Ο Νίκος Ανδρουλάκης ανέφερε ακόμη πώς κανείς δεν θέλει να φορτωθεί το άγος αυτής της υπόθεσης και ο ίδιος επιθυμεί δικαιοσύνη και διαφάνεια από όλους -και από την ελληνική κυβέρνηση και από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο- γιατί, όπως υπογράμμισε «αυτή είναι η θέση μας ως δημοκράτες, ως προοδευτικοί. Εκτός και αν κάποιοι άλλοι θεωρείτε τις ευρωπαϊκές αξίες α λα καρτ σύμφωνα με τα κομματικά γυαλιά που φοράτε ή τη χώρα προέλευσης. Όχι! Οι αξίες αυτές είναι αξίες οικουμενικές, ευρωπαϊκές και οφείλουμε να είμαστε οι πρεσβευτές τους σε όλο τον κόσμο και όχι να υπάρχουν φαινόμενα τα οποία υπονομεύουν αυτές τις αξίες εντός της Ευρώπης».

Βομβαρδισμός κατά της κυβέρνησης Μητσοτάκη στις ερωτήσεις

Σημειώνεται ότι οι ερωτήσεις των εννέα μελών προς τον κ. Ανδρουλάκη περιείχαν ιδιαίτερα σκληρές αναφορές στα πεπραγμένα και τις ευθύνες της κυβέρνησης Μητσοτάκη.

Μεταξύ άλλων, τονίστηκε το παράδοξο να υποστηρίζεται ότι «ιδιώτης» δαπάνησε εκατομμύρια για να παρακολουθήσει υποψήφιο πολιτικό αρχηγό και δημοσιογράφους, τονίστηκε η στενή συγγενική και οργανική σχέση μεταξύ Μητσοτάκη και του παραιτηθέντα ανιψιού του Γρ. Δημητριάδη με «βασικά πρόσωπα που συνδέονται με την Intellexa και την Krikel», ειπώθηκε σαφώς ότι «φαίνεται να υπάρχει σχέση μεταξύ της Intellexa που πουλά το Predator και του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και του γραφείου του».

Η προσπάθεια της κυβέρνησης Μητσοτάκη και των βουλευτών της ΝΔ στην Εξεταστική να μην κληθεί κανένας εμπλεκόμενος υπουργός και επιχειρηματίας επίσης κατέλαβε σημαντικό μέρος των ερωτήσεων.

Ταυτόχρονα, οι ευρωβουλευτές υπογράμμισαν την πλήρη αδιαφάνεια για το πώς καταστράφηκαν οι φάκελοι με τα στοιχεία της παρακολούθησης από την ΕΥΠ, την απουσία έρευνας στα γραφεία της Intellexa στην Αθήνα ή την Κύπρο. Όπως τονίστηκε επανειλημμένα, αντί να αναμένεται από το θύμα να βρει τι συνέβη, «σε περιπτώσεις που έχουμε κατάφωρα εγκλήματα, θα πρέπει οι εισαγγελείς να αναλάβουν την πρωτοβουλία» σε μία κραυγαλέα περίπτωση παραβίασης και της βουλευτικής ασυλίας εκτός όλων των άλλων.

Αξίζει να σημειωθεί η ερώτηση της H. Neumann για το αν ο κ. Ανδρουλάκης θα αναζητήσει βοήθεια για την προστασία του και την διαλεύκανση της υπόθεσης σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Κλιμάκιο της PEGA στην Αθήνα στις 3-4 Νοεμβρίου

Να σημειωθεί ότι η αρμόδια επιτροπή του Ευρωκοινοβουλίου η οποία διερευνά τη χρήση παράνομων λογισμικών παρακολούθησης είχε συνεδριάσει και στις 8 Σεπτεμβρίου, ωστόσο ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, όπως είχε καταγγείλει, είχε αποκλειστεί από τη δημόσια ακρόασή της με ευθύνη του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος.

Υπενθυμίζεται  ότι κλιμάκιο της  PEGA αναμένεται να έρθει στην Αθήνα  για τις υποκλοπές στις 3-4 Νοεμβρίου με την ατζέντα να αναφέρει ότι θα ζητήσει να  δει Μητσοτάκη, Δημητριάδη, Λαβράνο, Μπίτζιο. Η αποκάλυψη αυτή οδήγησε σε πανικό το Μαξίμου το οποίο με παρασκηνιακές κινήσεις έσπευσε να εμποδίσει την συνάντηση της PEGA με τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Στη σημερινή συνεδρίαση της Εξεταστικής Επιτροπής, εκτός από τον Νίκο Ανδρουλάκη θα καταθέσουν ακόμα τρεις ευρωβουλευτές που είχαν τεθεί υπό παρακολούθηση και συγκεκριμένα οι Diana Riba i Giner (Πράσινοι, Ισπανία), Jordi Solé (Πράσινοι, Ισπανία), Antoni Comín (Mη Eγγεγραμμένος, Ισπανία).

Με πληροφορίες από Αυγή και ΑΠΕ_ΜΠΕ

2022 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)