to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

14:23 | 09.07.2012

Πολιτική

Υπόκλιση Λυκουρέντζου σε Λοβέρδο, ισχυρή απάντηση ΣΥΡΙΖΑ

Αποφασισμένη να επιβάλλει τις αναγκαίες διαρθρωτικές αλλαγές στο χώρο της Υγείας, είναι η κυβέρνηση σύμφωνα με τον Υπουργό Υγείας, Ανδρέα Λυκουρέντζο, ο οποίος υποκλίθηκε στην... καμένη γη που παρέλαβε από τον προκάτοχο του, Ανδρέα Λοβέρδο και υποσχέθηκε ότι σε ακόμα έναν σημαντικό τομέα, θα τηρηθούν οι δεσμεύσεις που επιβάλλει το Μνημόνιο.


«Άχρηστες και αντιπαραγωγικές γραφειοκρατικές πρακτικές δεν έχουν πλέον θέση στο υπουργείο» σχολίασε ο κ. Λυκουρέντζος και ξεκαθάρισε πως θα ολοκληρωθούν οι διαδικασίες συγχώνευσης των μονάδων υγείας και φορέων όπως προβλέπεται.

Τόνισε ακόμα ότι θα υπάρξει μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης κατά 1 δις ευρώ εντός του 2012, η οποία θα επιτευχθεί μέσω της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης, χωρίς όμως να αναφέρεται σε κάποιο τρόπο αντιμετώπισης του προβλήματος που έχει δημιουργηθεί στην επαρχία και τη ξεκάθαρη αδυναμία ομαλής λειτουργίας του νέου αυτού συστήματος. 

Όσον αφορά τον ΕΟΠΥΥ, δήλωσε πως: "Ο ρόλος του είναι επιτελικός, ρυθμιστικός, διαπραγματευτικός και ελεγκτικός. Αποτελεί τον βραχίονα της ασκούμενης πολιτικής του υπουργείου Υγείας και οι φιλοδοξίες μας γι' αυτόν τον οργανισμό είναι αυξημένες". 

Η απάντηση του ΣΥΡΙΖΑ ήταν άμεση και αναφέρει χαρακτηριστικά ότι η κυβέρνηση ακολουθεί κατά γράμμα τη μνημονιακή πολιτική.

Αναλυτικά το περιεχόμενο της ανακοίνωσης:

Η παρέμβαση του Υπουργού Υγείας κ. Λυκουρέντζου στη συζήτηση για τις Προγραμματικές Δηλώσεις της  Κυβέρνησης, επιβεβαιώνει την εκτίμηση ότι τα δραματικά προβλήματα της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης των πολιτών είναι εκτός κυβερνητικών προτεραιοτήτων. Είναι παραπάνω από σαφές ότι η νέα πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας θα υλοποιήσει κατά γράμμα τη μνημονιακή πολιτική των δραστικών περικοπών στις δημόσιες δαπάνες υγείας, πάντα βέβαια με το δημαγωγικό πρόσχημα του εξορθολογισμού τους και της πάταξης της σπατάλης και της διαφθοράς. 

Σύμφωνα με τον κ. Λυκουρέντζο το νομοθετικό πλαίσιο θα παραμείνει το ίδιο, δηλαδή θα εφαρμοστούν οι ρυθμίσεις του ν.4052/2012 που προβλέπει τις συγχωνεύσεις/καταργήσεις κλινικών, τμημάτων, νοσοκομείων και την επιτάχυνση της σημερινής πορείας κατεδάφισης του ΕΣΥ και του κοινωνικού κράτους.

Ο επιπλέον περιορισμός της νοσοκομειακής και φαρμακευτικής δαπάνης θα οδηγήσει στην οικονομική κατάρρευση των νοσοκομείων το αμέσως επόμενο διάστημα, ενώ θα επιδεινωθεί η ήδη δεινή θέση των ασφαλισμένων στο θέμα της πρόσβασης στα φάρμακα και την ιατρική φροντίδα που χρειάζονται.

Ο ΕΟΠΥΥ θα εξακολουθήσει τη «στάση πληρωμών» προς τα νοσοκομεία, τους ελευθεροεπαγγελματίες γιατρούς, προς τα φαρμακεία και τους προμηθευτές του δημοσίου.
Η αναζήτηση νέων πόρων για την Υγεία αποκλειστικά από το μηχανισμό στήριξης (EFSF) και την αξιοποίηση των ακινήτων του Υπουργείου Υγείας, προδιαγράφει την πλήρη αδυναμία κάλυψης των διαρκώς αυξανόμενων υγειονομικών αναγκών του λαού. 

Η αξιολόγηση της αποδοτικότητας των νοσοκομείων προϋποθέτει κατ’ αρχάς την εξασφάλιση της λειτουργίας τους. Διαφορετικά τι είδους αξιολόγηση μπορεί να γίνει σε μονάδες υγείας που αναστέλλουν ή περιορίζουν τις δραστηριότητές τους λόγω των καθημερινών ελλείψεων χρημάτων, υλικών, εξοπλισμού και κυρίως ανθρώπινου δυναμικού;

Η τρικομματική μνημονιακή κυβέρνηση αποδεικνύεται όχι απλώς ανεπαρκής και χωρίς σχέδιο, αλλά και με εγκληματική άγνοια κινδύνου για τις τραγικές παρενέργειες της διαλυτικής κατάστασης που επέφερε το Μνημόνιο στο χώρο της Υγείας.

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ καταψήφισε και για … λόγους Υγείας τη νέα κυβέρνηση.
Θα συνεχίσει να αγωνίζεται μαζί με τους εργαζόμενους υγειονομικούς και την υπόλοιπη κοινωνία για τη διάσωση και ανασυγκρότηση του Συστήματος Υγείας και για τη διασφάλιση του δικαιώματος κάθε ανθρώπου, χωρίς διακρίσεις, σε δημόσια και δωρεάν περίθαλψη ποιότητας.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)