to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

12:14 | 24.08.2012

left.gr

Κοινωνία

Υποχώρηση Δένδια στις πιέσεις ΣΥΡΙΖΑ: Ειδικό τμήμα στην Ασφάλεια για το ρατσιστικό έγκλημα

Μετά από έντονες κοινωνικές και κοινοβουλευτικές πιέσεις, η πρώτη νίκη είναι γεγονός. Ο Υπουργός Δημόσιας Τάξης, Ν. Δένδιας, εξήγγειλε τη δημιουργία ειδικού τμήματος της κρατικής ασφάλειας για την αντιμετώπιση του φαινομένου. Την ύπαρξη Δικτύου Καταγραφής, με τη συμμετοχή του Συμβουλίου των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες, και το γεγονός ότι


Χτες το πρωί, ο Ν. Βούτσης απηύθυνε ερώτηση στον υπουργό Δημ. Τάξης σχετικά με τη μέριμνα της Πολιτείας για ρατσιστικά εγκλήματα, τα οποία παρουσιάζουν μια θεαματική έκρηξη τα τελευταία χρόνια της οικονομικής κρίσης. Βάσει των επίσημων στοιχείων, ήταν 63 το 2011 και περισσότερα το 2012. Εντούτοις, κανείς δεν έχει καταδικαστεί και δεν υπάρχει καμία ιδιαίτερη μέριμνα και καμία ιδιαίτερη θεσμική πρόνοια για την καταγραφή αυτού του πλήθους των κρουσμάτων, τη στιγμή που η χώρα δέχεται διεθνή καταγραυγή για τη δολοφονική αδιαφορία της χώρας αναφορικά με το ζήτημα.


Από την πλευρά του ο ΣΥΡΙΖΑ έχει επανειλημένα επαναφέρει το θέμα ζητώντας να μάθει ποιες είναι οι δράσεις της αστυνομίας ή της δικαιοσύνης σε αυτόν το συγκεκριμένο τομέα.

Η βουλευτής Β. Κατριβάνου, σε πρόσφατη αρθρογραφία της αλλά και μέσα από καθημερινή παρέμβαση, έχει τονίσει την ανάγκη δημιουργίας εξειδικευμένου τμήματος. «Θα συνεχιστούν άραγε οι συκοφαντίες κατά της Αριστεράς για την υποτιθέμενη υπερευαισθησία της όσον αφορά το ρατσισμό; Θα υπάρξει “Ξένιος Δίας” και για τα ρατσιστικά εγκλήματα; Κι αν όχι “Ξένιος Δίας”, τουλάχιστον ένα Σώμα Δίωξης Ρατσιστικών Εγκλημάτων;»

Ο Ν. Δένδιας συνεχίζει να αμφισβητεί την καταγραφή των κρουσμάτων, αν και η μόνη αμφισβήτηση των καταγεγραμμένων επιθέσεων θα μπορούσε να γίνει γιατί εμφανίζονται λιγότερες από όσες πραγματικά είναι. Πάρα πολλοί άνθρωποι επειδή δεν έχουν χαρτιά δεν πηγαίνουν να καταμαρτυρήσουν τέτοια κρούσματα ή και άλλοι άνθρωποι Έλληνες και ξένοι για λόγους μη στοχοποίησής τους -γνωρίζω πάρα πολλά τέτοια φαινόμενα- δεν προβαίνουν σε καταγγελίες. Χαρακτηριστικό είναι ότι οι μεταναστευτικές κοινότητες μιλουν για πάνω από 500 κρούσματα, σύμφωνα με Τα Νέα , και παράλληλα δημιουργήθηκε το Δίκτυο Καταγραφής  ως εκστρατεία για την αντιμετώπιση των ρατσιστικών επιθέσεων με την συμμετοχή του Συμβουλίου των Ηνωμένων Εθνών για τους πρόσφυγες.

Ωστόσο πλέον παραδέχθηκε ότι υπάρχουν, κάνοντας το ελάχιστο και το αυτονόητο, που πριν λίγο καιρό δεν ήταν καθόλου αυτονόητο.

Μέχρι σήμερα η Κυβέρνηση γυρνούσε προκλητικά την πλάτη στα πογκρόμ και στα καθημερινά περιστατικά ρατσιστικής βίας, ωστόσο χτες έγινε η πρώτη επίσημη ομολογία και δέσμευση, αν και ο καιρός θα δείξει κατά πόσο θα γίνει και πράξη ότι η Πολιτεία θα αναλάβει συγκεκριμένες πρωτοβουλίες για να το αντιμετωπίσει. 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)