to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

17:17 | 27.11.2016

Πολιτική

Υπό βροχή οι εκδηλώσεις για την επέτειο της ανατίναξης της γέφυρας του Γοργοπόταμου

Κάτω από συνεχή βροχή και άσχημες καιρικές συνθήκες γιορτάστηκαν σήμερα στη γέφυρα του Γοργοπόταμου τα 74 χρόνια από την κορυφαία πράξη της εθνικής αντίστασης, την ανατίναξη της ομώνυμης γέφυρας. «Είναι μια μέρα παραδειγματισμού για τις πράξεις των προγόνων μας» τόνισε ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Χρ. Σπίρτζης


Εκπρόσωποι αντιστασιακών οργανώσεων από όλη σχεδόν τη χώρα, αψηφώντας τις δύσκολες καιρικές συνθήκες, έφτασαν με κάθε μέσο στο Γοργοπόταμο από πολύ νωρίς. Για μια ακόμη φορά βρέθηκε στο Γοργοπόταμο και χαιρέτησε τις εκδηλώσεις και ο Βασίλης Πριόβολος - ο καπετάν Ερμής του ΕΛΑΣ - που βρίσκεται ήδη στα 99 του χρόνια.

«Είναι μια μέρα παραδειγματισμού για τις πράξεις των προγόνων μας» σημείωσε ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Χρήστος Σπίρτζης που εκπροσώπησε την Κυβέρνηση στις εκδηλώσεις. Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του ο κ. Σπίρτζης αναφέρθηκε στο πολιτικό περιβάλλον εκείνης της περιόδου τονίζοντας ότι «για να φτάσουμε στο Γοργοπόταμο προηγήθηκε η φασιστική σκλαβιά και στη χώρα, και στην πλειοψηφία των ευρωπαϊκών χωρών, οι πολιτικές του ολοκληρωτισμού και του φασισμού, η πείνα, οι εκτελέσεις, η ταπείνωση, τα ολοκαυτώματα. Προηγήθηκε η κοινωνική, θεσμική και οικονομική κρίση» όπως χαρακτηριστικά τόνισε.

Ο κ. Σπίρτζης προσδιόρισε και το σημερινό μήνυμα «νέου Γοργοπόταμου», λέγοντας ότι «σήμερα πρέπει να παλέψουμε όλες οι δυνάμεις της Ευρώπης, όλοι οι δημοκράτες, όλοι μαζί ενάντια στις πολιτικές της ύφεσης και της φτώχειας. Ενάντια σε όσους θέλουν την ευημερία των οικονομικών δεικτών, αποδομώντας την κοινωνία. Ενάντια σε όσους θέλουν το κέρδος ισοπεδώνοντας την δημοκρατία. Ενάντια σε όσους θέλουν μπροστά από την δημοκρατία, τις αγορές».

Ο υπουργός Υποδομών επιχειρώντας μια προβολή της ανατίναξης της γέφυρας του Γοργοπόταμου στις σημερινές συνθήκες τόνισε πως «ο Γοργοπόταμος μας δείχνει το δρόμο να τινάξουμε τις γέφυρες με το χθες. Τις γέφυρες του παλαιοκομματισμού, της εξάρτησης, του φόβου, του ρατσισμού, του εθνικισμού. Να ανακτήσουμε τη γέφυρα του σεβασμού του κάθε λαού. Τη γέφυρα του κοινωνικού κράτους, τη γέφυρα του κράτους δικαίου, της αξιοπρέπειας, τη γέφυρα της εθνικής ανεξαρτησίας και της κοινωνικής δικαιοσύνης. Ο νέος Γοργοπόταμος είναι η συνεργασία των δυνάμεων της παραγωγής, της κοινωνικής αλληλεγγύης, των δυνάμεων της Δημοκρατίας» όπως είπε, για να συμπληρώσει ότι «η μνήμη και η τιμή στη γενιά της αντίστασης δεν τιμάται με λόγια, αλλά με έργα. Τιμάται με την οριστική έξοδο από την ύφεση, την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας, με την ανάταξη του κοινωνικού κράτους και τη θεσμική θωράκιση της Δημοκρατίας μας».

Κλείνοντας παρέπεμψε και στο Άρη Βελουχιώτη λέγοντας ότι «όπως είπε και ο Άρης Βελουχιώτης, ο δικός μας σκοπός είναι ένας. Πως θα ζήσει καλύτερα ο λαός μας».

Ο Βρετανός πρέσβης Τζον Κίτμερ που ήταν παρών στις εκδηλώσεις, στη διάρκεια του σύντομου χαιρετισμού του σημείωσε ένα προς ένα όλα τα στοιχεία της συνεργασίας των αντιστασιακών οργανώσεων με τους βρετανούς και υπογράμμισε την υπερηφάνεια του «που μπόρεσε να τους αποδώσει αυτή την τιμή που τους πρέπει» όπως είπε.

«Ο κόσμος μας είναι και πάλι αβέβαιος» είπε ο Βρετανός πρέσβης στο χαιρετισμό του για να συμπληρώσει ότι «εμείς που αγαπάμε την ελευθερία - κανένας δεν την αγαπάει περισσότερο από τους Έλληνες και τους Βρετανούς - ξέρουμε ότι η ελευθερία έχει κόστος. Η ελευθερία δεν χαρίζεται. Ξέρουμε ότι το βάρος για την διασφάλιση της ελευθερίας πρέπει να το επωμιστούν πολλοί από εμάς. 74 χρόνια πριν αυτό το φορτίο το επωμίστηκαν μαζί σε αυτό τον τόπο Έλληνες και Βρετανοί» σημείωσε.

Στο χαιρετισμό τους όλοι οι εκπρόσωποι των αντιστασιακών οργανώσεων, ο δήμαρχος Λαμίας κ. Σταυρογιάννης και ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Καραϊσκος προσδιόρισαν το μήνυμα της κορυφαίας αντιστασιακής πράξης ως μήνυμα ανάτασης στην σκλαβωμένη Ευρώπη και τόνισαν τις συνέπειες που είχε στην κατάρρευση των φασιστικών και ναζιστικών δυνάμεων.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)