to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

21:20 | 06.08.2016

Διεθνή

Υπό την πολιορκία τζιχαντιστών το Χαλέπι, κλιμακώνονται οι συγκρούσεις για τον έλεγχο της πόλης-κλειδί

Οι τζιχαντιστές, με τη βοήθεια ισλαμιστικών εξτρεμιστικών οργανώσεων, κατέλαβαν στρατηγικές θέσεις στα νότια της πόλης και τις επόμενες ώρες, αναμένεται να εξαπολύσουν νέα επίθεση στις κυβερνητικές δυνάμεις που βρίσκονται στο πολύπαθο Χαλέπι - Aπό την 31η Ιουλίου, τουλάχιστον 115 άμαχοι, ανάμεσα τους 35 παιδιά, έχουν σκοτωθεί στους βομβαρδισμούς των δύο εμπόλεμων πλευρών


Διχασμένο από το 2012 ανάμεσα στις συνοικίες που ελέγχουν οι αντάρτες και εκείνες που ελέγχει το καθεστώς, το Χαλέπι είναι ένα από τα σημαντικότερα διακυβεύματα του πολέμου. Η ανάκτησή του από το καθεστώς θα μπορούσε να αποδειχθεί καθοριστική.

Υπό την πολιορκία τζιχαντιστικών οργανώσεων βρίσκεται τις τελευταίες ώρες το Χαλέπι της Συρίας, το οποίο μέχρι στιγμής, ελέγχεται από τις δυνάμεις του συριακού καθεστώτος. Οι τζιχαντιστές, με τη βοήθεια ισλαμιστικών εξτρεμιστικών οργανώσεων, κατέλαβαν στρατηγικές θέσεις στα νότια της πόλης και τις επόμενες ώρες, αναμένεται να εξαπολύσουν νέα επίθεση στις κυβερνητικές δυνάμεις που βρίσκονται στο πολύπαθο Χαλέπι.

Σύμφωνα με νεότερη ενημέρωση, τκ μεσημέρι του Σαββάτου, σκληρές μάχες διεξάγονται μεταξύ του συριακού στρατού και των ανταρτικών δυνάμεων, μέσα σε στρατιωτική βάση, μόλις μερικές ώρες μετά την επίθεση που πραγματοποίησαν οι αντάρτες προκειμένου να καταλάβουν τη βάση. Οι σημερινές αεροπορικές επιδρομές κατέστρεψαν δεκάδες οχήματα σε αρκετούς δρόμους που δημιουργούσαν πιθανές διόδους εξόδου των ανταρτών, από τον αποκλεισμό των κυβερνητικών δυνάμεων, στο ανατολικό άκρο του Χαλεπίου.Στις ίδιες τηλεοπτικές αναφορές επισημαίνεται ότι οι αεροπορικές επιδρομές είχαν ως αντικειμενικό σκοπό τον περιορισμό των συγκρούσεων γύρω από τις εγκαταστάσεις των στρατιωτικών σχολών, όπου διεξάγονται σκληρές μάχες.

 

Οι τζιχαντιστές έχουν θέσει υπό τον έλεγχο τους το κέντρο ανεφοδιασμού, στο οποίο βρίσκονται σημαντικές ποσότητες πυρομαχικών. Ως αποτέλεσμα, οι κυβερνητικές δυνάμεις είναι αποκομμένες από τις γραμμές ανεφοδιασμού του νότου. Την Παρασκευή, 13 άμαχοι έχασαν τη ζωή τους στη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Συρίας, ενώ συνολικά από την 31η Ιουλίου, τουλάχιστον 115 άμαχοι, ανάμεσα τους 35 παιδιά, έχουν σκοτωθεί στους βομβαρδισμούς των δύο εμπόλεμων πλευρών.

Την ίδια ώρα, περίπου 60 χλμ. βορειοανατολικά του Χαλεπιού, Άραβες και Κούρδοι, που συμμετέχουν στη συμμαχία των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (ΣΔΔ) συνεχίζουν την προέλασή τους στη Μίνμπετζ, προπύργιο των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους (ΙΚ), με την αεροπορική υποστήριξη του διεθνούς συνασπισμού, υπό την ηγεσία των ΗΠΑ. Σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, η αραβοκουρδική συμμαχία ελέγχει σχεδόν το σύνολο της πόλης. 

Σύμφωνα με τις τελευταιες πληροφορίες, οι δυνάμεις των σύρων ανταρτών, με τη βοήθεια των δυνάμεων τζιχαντιστών, ανέτρεψαν σήμερα την κατάσταση στην πόλη Χαλέπι, τη δεύτερη σε μέγεθος πόλη της Συρίας, δηλώνοντας ότι έσπασαν την πολιορκία που είχαν επιβάλει στις συνοικίες που τελούν υπό τον έλεγχο των αντικαθεστωτικών δυνάμεων οι δυνάμεις της Δαμασκού και οι ρώσοι σύμμαχοί τους.

Το καθεστώς της Δαμασκού ανακοίνωσε το απόγευμα από την πλευρά του ότι οι δυνάμεις του ανακατέλαβαν πολλές θέσεις των ανταρτών κοντά στο Χαλέπι, τη στιγμή που η στρατιωτική κατάσταση στην ζώνη είναι ευμετάβλητη.

Σε μία άλλη εξέλιξη σε αυτόν τον πόλεμο, Αραβες και κούρδοι μαχητές κατήγαγαν μεγάλη νίκη κατά των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους καταλαμβάνοντας ένα από τα προπύργιά τους, την πόλη Μπανμπίζ, 60 χιλιόμετρα βορειο-ανατολικά του Χαλεπίου.

Από την πόλη Μανμπίζ περνά η κύρια οδός τροφοδοσίας του Ισλαμικού Κράτους, η οποία συνδέει τα τουρκικά σύνορα με την ντε φάκτο πρωτεύουσα των τζιχαντιστών στη Συρία, τη Ράκα.

Η επίθεση κατά της πόλης διήρκεσε δύο μήνες και στην επιχείρηση αυτή οι Δημοκρατικές Δυνάμεις της Συρίας είχαν την υποστήριξη του υπό τις ΗΠΑ διεθνούς συναπισμού.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)