to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

16:36 | 03.09.2019

Διεθνή

Υπό τη σκιά πρόωρων εκλογών, η κοινοβουλευτική μάχη κατά του Brexit

Οι βρετανοί βουλευτές ξεκινούν σήμερα την κοινοβουλευτική μάχη κατά του Brexit χωρίς συμφωνία - Σύγκρουση ανάμεσα στον Μπόρις Τζόνσον, που έχει δεσμευθεί ότι η χώρα θα αποχωρήσει στις 31 Οκτωβρίου με ή χωρίς συμφωνία, και το κοινοβούλιο, όπου η πλειοψηφία των βουλευτών αντιτίθεται στο Brexit χωρίς συμφωνία


Οι βρετανοί βουλευτές θα αποφασίσουν σήμερα εάν θα οδηγήσουν το Ηνωμένο Βασίλειο προς πρόωρες εκλογές ψηφίζοντας το πρώτο στάδιο του νομοθετικού τους σχεδίου για να εμποδίσουν τον πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον να επιδιώξει ένα Brexit χωρίς συμφωνία.

Zωντανά η συζήτηση στο βρετανικό κοινοβούλιο

Ο Μπόρις Τζόνσον απείλησε χθες τους βουλευτές με την προκήρυξη πρόωρων εκλογών, εάν του δέσουν τα χέρια στον χειρισμό του Brexit, αποκλείοντας ότι θα επιδιώξει περαιτέρω καθυστέρηση στην βρετανική έξοδο από την Ευρωπαϊκή Ενωση.

Το σκηνικό που έχει διαμορφωθεί παραπέμπει σε μία σύγκρουση ανάμεσα στον Μπόρις Τζόνσον, που έχει δεσμευθεί ότι η χώρα θα αποχωρήσει στις 31 Οκτωβρίου με ή χωρίς συμφωνία, και το κοινοβούλιο, όπου η πλειοψηφία των βουλευτών αντιτίθεται στο Brexit χωρίς συμφωνία.

«Το μόνο που μας κρατά πίσω , το φρένο για την υλοποίηση του Brexit και την εκκίνηση της χώρας είναι η επίμονη αίσθηση που υπάρχει στις Βρυξέλλες ότι ίσως τα τερτίπια στο κοινοβούλιο θα οδηγήσουν σε καθυστέρηση ή ακύρωση του Brexit», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Ντόμινικ Ράαμπ.

Καθώς το χρονόμετρο χτυπά και δεν μένουν παρά 59 ημέρες μέχρι την 31η Οκτωβρίου, μία συμμαχία βρετανών βουλευτών της αντιπολίτευσης και ανταρτών των Τόρις θα εκμεταλλευθούν την σημερινή πρώτη ημέρα λειτουργίας του κοινοβουλίου μετά την θερινή ανάπαυλα για να μπλοκάρουν ένα Brexit χωρίς συμφωνία.

Ο Μπόρις Τζόνσον ανήγαγε τις ψηφοφορίες στην Βουλή των Κοινοτήτων σε ψήφο εμπιστοσύνης, κάνοντας σαφές ότι, εάν η κυβέρνηση ηττηθεί, θα προκαλέσει αύριο ψηφοφορία για την προκήρυξη πρόωρων εκλογών, με πιθανή ημερομηνία την 14η Οκτωβρίου.

Η διεξαγωγή πρόωρων εκλογών θα οδηγούσε το Ηνωμένο Βασίλειο σε νέα αβεβαιότητα με πιθανά τρία σενάρια: την ανάδειξη μίας κυβέρνησης που υποστηρίζει το Brexit υπό τον Τζόνσον, μίας κυβέρνησης του Εργατικού Κόμματος υπό τον Τζέρεμι Κόρμπιν ή ενός κοινοβουλίου χωρίς κυβερνητική πλειοψηφία που θα οδηγούσε σε νέο δημοψήφισμα.

Μπροστά στην πιθανότητα προκήρυξης εκλογών, η στερλίνα κατέγραψε νέα πτώση έναντι του δολαρίου και διαμορφώθηκε στο $1,1971 στο χαμηλότερο επίπεδό της από τον Οκτώβριο 2016, για να ανακάμψει ελαφρώς αργότερα στο $1,2015, στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Ιανουάριο 2017.

Δεν στηρίζουν τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών τα κόμματα της αντιπολίτευσης - Συνάντηση με τον Τζ. Κόρμπιν

Τα κόμματα της αντιπολίτευσης συμφώνησαν να μην στηρίξουν τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών μέχρις ότου περάσει από το κοινοβούλιο το νομοσχέδιο Χίλαρι Μπεν, που εμποδίζει ένα Brexit χωρίς συμφωνία στις 31 Οκτωβρίου.

Οι ηγέτες των κομμάτων της αντιπολίτευσης συναντήθηκαν με τον επικεφαλής του Εργατικού κόμματος Τζέρεμι Κόρμπιν προκειμένου να συζητήσουν τη στρατηγική που θα ακολουθήσουν αυτή την εβδομάδα ώστε να αποτρέψουν το Brexit χωρίς συμφωνία. Αμέσως μετά τη συνάντηση, η επικεφαλής του Κόμματος της Ουαλίας στο Ουέστμινστερ Λιζ Ρόμπερτς δήλωσε: «Πρέπει να είμαστε σε εγρήγορση σχετικά με το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός μπορεί να χρησιμοποιεί τις πρόωρες εκλογές ως έναν τρόπο για να καταφέρει ένα Brexit χωρίς συμφωνία και για να κάνει αυτό που επιθυμεί, δηλαδή να παραμείνει στην εξουσία. Πρέπει να είμαστε σε εγρήγορση να μην αποδεχτούμε τις εκλογές με τους όρους του πρωθυπουργού που βολεύουν τον ίδιο και μόνον τον ίδιο».

Σε ερώτηση εάν το κόμμα των Εργατικών υποστήριξε αυτή την προσέγγιση, απάντησε ότι «συμφωνήσαμε» και ότι προτεραιότητα είναι ο αποκλεισμός του Brexit χωρίς συμφωνία μέσω της νομοθεσίας που προωθείται στο κοινοβούλιο, για την οποία εκτίμησε ότι έχει τις δυνατότητες να εγκριθεί.

Μία πιο ξεκάθαρη τοποθέτηση πάνω στο θέμα των πρόωρων εκλογών από το κόμμα των Εργατικών, αναμένεται να κάνει σήμερα ο Τζέρεμι Κόρμπιν, μιλώντας στην κοινοβουλευτική του ομάδα.

Συνάντηση Τζόνσον με αντάρτες, που δεν αλλάζουν στάση

Χωρίς αλλαγή στη στάση τους και με μεγάλες δόσεις δυσπιστίας απέναντι στις διαβεβαιώσεις του πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον ολοκληρώθηκε η συνάντηση που αυτός ο τελευταίος είχε σήμερα με κάποιους από τους αντάρτες βουλευτές του κόμματός του, οι οποίοι έχουν δηλώσει ότι δεν πρόκειται να υποστηρίξουν την κυβέρνηση στη σημερινή συζήτηση στο κοινοβούλιο της νομοθετικής πρότασης που θα εμποδίζει την αποχώρηση στις 31 Οκτωβρίου χωρίς συμφωνία.

Στη συνάντηση, που διήρκεσε περίπου μία ώρα, συμμετείχαν μεταξύ άλλων οι πρώην υπουργοί Δικαιοσύνης και Οικονομίας Ντέιβιντ Γκοκ και Φίλιπ Χάμοντ, καθώς και αρκετοί βουλευτές, οι οποίοι εξέφρασαν αμφιβολίες για τη διαπραγματευτική στρατηγική της κυβέρνησης απέναντι στην ΕΕ και δυσπιστία για το εάν η κυβέρνηση θα τηρήσει την ημερομηνία των γενικών εκλογών.

Ο Φίλιπ Χάμοντ εξάλλου, σε προηγούμενη επιστολή του προς τον πρωθυπουργό, ζητούσε διαβεβαιώσεις και απαντήσεις σε μια σειρά ερωτημάτων που έθετε σχετικά με την πρόοδο των διαπραγματεύσεων που ισχυρίζεται ότι έχει καταφέρει η κυβέρνηση με την ΕΕ σε ό,τι αφορά την συμφωνία της αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου και κυρίως να δημοσιοποιήσει τα αποτελέσματα της διαπραγματευτικής ομάδας.

Σύμφωνα με πληροφορίες των βρετανικών μέσων, οι Συντηρητικοί βουλευτές έφυγαν από τη συνάντηση χωρίς να λάβουν «πειστικές εξηγήσεις» για το πώς μία συμφωνία με την ΕΕ μπορεί να εγκριθεί πριν από τις 31 Οκτωβρίου και γιατί η κυβέρνηση δεν έχει ακόμη παρουσιάσει ένα εναλλακτικό σχέδιο στο backstop. Όπως έγινε γνωστό, τόσο ο Μπόρις Τζόνσον, όσο και ο υπουργός παρά τω πρωθυπουργό Μάικλ Γκόουβ δήλωσαν ότι οποιαδήποτε συμφωνία θα είναι νεκρή, εάν περάσει από την Βουλή των Κοινοτήτων το νομοσχέδιο των βουλευτών της αντιπολίτευσης, και προσπάθησαν να διαβεβαιώσουν τους αντάρτες βουλευτές ότι μία συμφωνία με την ΕΕ είναι εφικτή, ωστόσο δεν υπάρχει αρκετή εμπιστοσύνη.

Μία παρτίδα σκάκι γύρω από το Brexit

Ο Μπόρις Τζόνσον προειδοποίησε το κοινοβούλιο ότι δεν θα δεχθεί ποτέ μία καθυστέρηση του Brexit.Ωστόσο, αν και δήλωσε ότι δεν επιθυμεί την διεξαγωγή εκλογών, απείλησε με την προκήρυξή τους και κυβερνητική πηγή δήλωσε ότι οι βουλευτές πρέπει να συνειδητοποιήσουν ότι οι πρόωρες εκλογές θα είναι συνέπεια της απόφασής τους να ψηφίσουν σήμερα κατά της κυβέρνησης.

Ο Μπόρις Τζόνσον χαρακτήρισε τους αντάρτες βουλευτές των Τόρις «συνεργάτες» που υπονομεύουν την διαπραγματευτική θέση της κυβέρνησης εξουδετερώνοντας την απειλή του για ένα Brexit χωρίς συμφωνία.

Οι αντάρτες βουλευτές από την πλευρά τους δηλώνουν ότι η κυβέρνηση θέλει εκλογές, αλλά προσπαθεί να επιρρίψει στους βουλευτές την ευθύνη για την πρόκλησή τους.

Το εθνικό συμφέρον πάνω από το προσωπικό

Η Ντάουνινγκ Στριτ προειδοποιεί ότι οι συντηρητικοί βουλευτές που θα στραφούν εναντίον της κυβέρνησης θα εκδιωχθούν από το κόμμα.

Σύμφωνα με πληροφορίες των μέσων ενημέρωσης , περί τους 20 βουλευτές των Τόρις είναι έτοιμοι να ψηφίσουν κατά της κυβέρνησης Τζόνσον.

«Νομίζω ότι έχουμε τον αριθμό (για να νικήσουμε τον Τζόνσον). Νομίζω ότι θα υπάρξουν αρκετοί άνθρωποι για να το καταφέρουν», δήλωσε στο ραδιόφωνο του BBC σήμερα ο πρώην υπουργός Οικονομικών Φίλιπ Χάμοντ.

«Πολλοί συνάδελφοι είναι οργισμένοι από ορισμένες από τις ενέργειες των τελευταίων ημερών. Νομίζω ότι υπάρχει μία ομάδα Συντηρητικών που πιστεύει ακράδαντα ότι τώρα είναι η ώρα για να βάλουμε το εθνικό συμφέρον μπροστά από οποιαδήποτε απειλή εναντίον ημών προσωπικά και της καριέρας μας».

Για να προκηρύξει εκλογές, η κυβέρνηση χρειάζεται την υποστήριξη των δύο τρίτων των βουλευτών στην 650μελή Βουλή των Κοινοτήτων.

Σήμερα, η σκιώδης υπουργός Δικαιοσύνης του Εργατικού Κόμματος Σάμι Τσακραμπάρτι δήλωσε ότι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης επιθυμεί την διεξαγωγή εκλογών το συντομότερο δυνατόν, αλλά το χρονοδιάγραμμα πρέπει να διασφαλίζει πρώτα τον αποκλεισμό ενός Brexit χωρίς συμφωνία.

«Πρέπει να διασφαλίσουμε ότι η Βρετανία δεν θα αποχωρήσει χωρίς συμφωνία κατά την διάρκεια της προεκλογικής περιόδου», δήλωσε στο ραδιοφωνικό δίκτυο του BBC.

Ο Τζέρεμι Κόρμπιν επρόκειτο να έχει σήμερα το πρωί συνάντηση με τα κόμματα της αντιπολίτευσης για να συζητήσουν τα σχέδια για τον αποκλεισμό ενός Brexit χωρίς συμφωνία, δήλωσε ο εκπρόσωπός του.

ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters

tags: brexit

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)