to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

18:37 | 23.06.2021

Διεθνή

Υπό συζήτηση άλλα 3,5 δισ. από την Ε.Ε. στην Τουρκία για το προσφυγικό

Παρά τις ανησυχίες για την κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Τουρκία, όπως αναφέρει το πρακτορείο Reuters επικαλούμενο δυο διπλωμάτες, οι ηγέτες της ΕΕ αναμένεται να εγκρίνουν νέα οικονομική ενίσχυση προκειμένου να συνεχίσει η Άγκυρα να «φιλοξενεί» Σύρους πρόσφυγες μέχρι το 2024.


Το συνολικό πακέτο θα είναι 5,77 δισ. ευρώ προς την Τουρκία, την Ιορδανία, το Λίβανο και τη Συρία, τα χρήματα θα χορηγηθούν σε ανθρωπιστικά προγράμματα και όχι κυβερνήσεις και φυσικά ο στόχος είναι να αναχαιτιστεί ένα νέο πιθανό προσφυγικό κύμα στην Ε.Ε., κερδίζοντας χρόνο μέχρι να τερματιστεί ο 10ετής πλέον πόλεμος στη Συρία.

Στην Τουρκία βρίσκονται περίπου 4 εκατομμύρια πρόσφυγες από τη Συρία και η Άγκυρα που ισχυρίζεται ότι έχει δαπανήσει περίπου 40 δισ. δολάρια για τις βασικές ανάγκες τους, έχει ζητήσει τα ευρωπαϊκά κονδύλια να πάνε απευθείας στα κρατικά ταμεία για διαχείρηση. Οπως αναφέρει το Reuters, οι Ευρωπαίοι ανήσυχοι από την κλιμάκωση των αυταρχισμού και την επίδείνωση της κατάστασης των ανθρωπίνων στην Τουρκία, είναι αμφίβολο εάν θα ικανοποιήσουν το αίτημα.

Αντίθετα αναμένεται να εγκρίνουν την πρόταση της Κομισιόν, η οποία, σε αντίθεση με τον προηγούμενο κύκλο χρηματοδότησης προς την Αγκυρα των 6 δισ. ευρώ, δεν προβλέπει ότι το ποσό θα καταβληθεί απευθείας από την κυβερνήσεις, αλλά θα εκταμιευτεί εξ ολοκληρου από τον κοινό ευρωπαϊκό προύπολογισμό, πράγμα που σημαίνει ότι χρειάζεται η έγκριση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Ετσι αναμένεται να ανοίξει ένας νέο κύκλος βασανιστικών διαπραγματεύσεων για τις σχέσεις με την Τουρκία, την κυβέρνηση της οποίας ευρωβουλευτές κατηγορούν ότι στραγγαλίζει συτστηματικά τις ελευθερίες και φυλακίζει τους αντιπάλους της

Σε κάθε περίπτωση, αύριο, στη σύνοδο κορυφής, οι ηγέτες αναμένεται να εκφράσουν τη βούληση να ξεκινήσουν πάλι τις διαρπαγματεύσεις με τη Αγκυρα δηλώνοντας «την ετοιμότητα της Ε.Ε. να εμπλακούν» πάλι σε συζητήσεις για να «βελτιωθεί η συνεργασία σε τομείς κοινού συμφέροντος» σύμφωνα με το σχέδιο ανακοινωθέντος που επικαλείται το Reuters.

Συζήτηση για τη μετανάστευση, την απελευθερωση της βίζας για τους Τούρκους πολίτες και τους δεσμούς της Τουρκίας με την ΕΕ έκαναν το Σαββατοκύριακο ο Τούρκος υπ. Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου με τον ευρωπαίο Επίτροπο Μπορέλ. Αμέσως μετά, σε δηλώσεις του, ο Τσαβούσογλου τόνισε ότι η Ε.Ε. «πρέπει να επιστρέψει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων» με την Τουρκία, ότι η χώρα του «περιμένει συγκρεκριμένα βήματα» να γίνουν από τις Βρυξέλλες και ότι ελπίζει η σύνοδος να παοδειχθεί «σημείο καμπής» καθώς δεν πρέπει [οι Ευρωπαίοι] μετά από 1,5 χρόνο καθυστερήσεων, «να βάζουν φρένο στην Τουρκία».

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)